6 urter og rødder i én – når immunforsvaret skal styrkes
August 12, 2015

Skærmbillede 2015-08-12 kl. 11.20.03

 

Af Marianne Palm og Kristine Bindslev – Bragt i //mig// i februar 2014

 

Lad os kigge en dansk bestseller efter i bedene og prøve at forstå, hvorfor Urte-pensil har styrket menneskers immunforsvar i mere end 30 år.

 

Det kan ikke være tilfældigt, at de grønne urter og rødder i en praktisk kapselform har været solgt siden 1976. Urte-pensil står rundt om i danskernes husapoteker. Nok fordi det kan være et meget effektivt middel mod alle former for betændelsestilstande – og måske også mod selv mangeårige og hårdnakkede infektioner. Men hvorfor det?

 

Vi forsøger at grave et spadestik dybere. Og måske findes svaret ikke i de enkelte droger, men netop i den synergi, der opstår mellem planterne?

 

De 6 virksomme

Urte-pensil består af askeblade, echinacea, bukkehornsfrø, propolis, brudurt og tormentilrod.

 

Bukkehornsfrø (Trigonella foenum-graecum)

Bukkehornsfrø indeholder en række naturlige stoffer i form af alkaloider, proteiner, aminosyrer, flavonoider, saponiner, fedtstoffer, fibre og vitaminer samt mineraler, blandt andet betakaroten. Bukke- hornsfrø er en fast bestanddel af karry.

 

Bonusinfo:

Bukkehornsfrø virker let nedsættende på LDL- kolesterol og virker stabiliserende på blodsukkeret. • Bukkehornsfrø virker også slimløsnende, modvirker forstoppelse, beskytter tarmslimhinden og bedrer appetitten.

 

NB:

Bukkehornsfrø vil normalt ikke påvirke brugen af lægemidler. Frøene indeholder dog et stof ved navn kumarin, som måske kan forstærke virkningen af det blodfortyndende stof warfarin (Marevan R).

 

Bukkehornsfrø har ry for at virke stimulerende på livmoderen, så det frarådes gravide.

 

 

I laboratorieforsøg har man fundet, at stoffet fenugreekin, der findes i bukkehornsfrø, hæmmer virus, styrker hjertet, virker vanddrivende, betændelseshæmmende, blodsukkernedsættende og

 

Rød solhat -Echinacea purpurea 

Den røde solhat kender og bruger de fleste i forvejen til lettere forkølel- sessymptomer. Echinacea indeholder en række stoffer, bl.a. koffeinsyre, glyko- proteiner, polysakkarider og alkamider, som har antiinflammatorisk og immun- stimulerendevirkning.

 

Propolis (fra græsk: propolis, “for byen”)

Propolis fremstilles af bier til tætning af boet, til indskrænkning af indgangen til boet samt til forebyggelse af sygdomme, da propolis er beskytter mod bakterier.

 

Propolis er en gylden-brun stærkt klæbende substans. Hovedbestanddelen er harpiks samlet fra nåle- og løvtræer. Ved bakteriel tilstand i  halsen er propolis i reglen meget effektivt.

 

Tormentilrod Potentilla Erecta L

Tormentil vokser i den danske natur. Selve planten er mellem 10 og 20 cm høj med tynde stængler og en lille stærk gul blomst. Det er roden, der indeholder de interessante aktive stoffer.

 

Udtrækket af den friske tormentil rod virker især på diarre. Tormentil er en af de bedste brændevinsurter. 

 

Askeblade (Fráxinus excélsior)

 

Allerede Hippokrates, der levede 400 år før vores tidsregning, kendte til bladenes anvendelse mod gigt. Træet midt i Asgård (Ygdrasil) var en ask.

 

Askeblade forekommer i Europa, Rusland og Asien og er en fjern slægtning til oliventræet. I folkemedicinen skattes askeblade for deres virkning mod alle slags betændelsestilstande, både bakterielle, virusbetingede og inflammatoriske (aseptisk betændelse) – fx reumatiske lidelser, slidgigt og artritis (ledbetændelse).

 

Mange bruger bladene mod bronkitis, pande og bihulebetændelse og blærebetændelse. Desuden har ask vanddrivende og blod- tryksnormaliserende egenskaber.

 

Askebladene indeholder ret store mængder af salicylsyre og virker dermed smertelindrende. De udskiller urinsyren i organismen og normaliserer blodsukkerets niveau. De er meget rige på jern og kob- ber.De har et højt indhold af æblesyre, der gør dem let afførende.

 

 

Brudurt (Herniária glábra)

Brudurt gror i Mellem-, Øst- og Sydeuropa, Rusland og Nordafrika. Brudurt har vanddrivende, betændelseshæmmende og antibiotiske egenskaber.

 

Brudurt kan bruges mod ødemer, blærekatar og som blodrensningsmiddel.

 

Dosering:

Dosis er 4 tabletter eller 2 kapsler 1-4 gange dagligt. Kan fordobles. Fås også som te eller pulver og kan bruges udvendigt mod betændte sår.

 

Ved kraftige infektioner bør man snakke med sin læge først, da visse infektioner kan være så farlige, at egentlige anti- biotika kan være nødvendige.

 

Et samlet kig på de aktive stoffer

Ser man på de aktive stoffer i produktet, er der rigtig mange forskellige, og måske er det netop her i orden, at der ikke er store mængder af hver og en, men netop en sammensætning, som skaber synergi.

 

Det betyder, at det enkelte stof ikke kun er så aktivt, som det nu kan være i forhold til mængde, men også hjælper de andre stoffer med at virke bedre. Så samlet set kan produktet virke:

 

Immunregulerende og bakteriehæmmende, både hvad akutte og kroniske infek- tioner angår. Drogerne er ikke målrettet bestemte organsystemer, men ser man på, hvad danskerne har brugt produktet til gennem de sidste 35 år, er det ikke over- raskende infektioner i bihuler, halskatar, bronkitis og andre infektioner i luftvejene.

 

Husk dog at opsøge læge ved både halsbetændelse og lungebetændelse, eller hvis du er i tvivl om, hvad du fejler.

 

Det gælder også for dit tarmsystem, hvor mange kan berette, at de gener, de har haft med løs mave, forsvandt efter en kur med Urte-pensil.

 

Også blærebetændelser bliver nævnt, og især ser det ud til, at Urte-pensil netop som en kur et par gange om året kan gøre en forskel, hvis man plejer at have ten- dens til infektioner, der typisk sætter sig i luftveje, tarmsystem, blære eller underliv.

 

Et andet punkt, som bliver nævnt hyppigt i beskrivelsen gennem tiderne, er hud- problemer. Det gælder både bumser og bylder, og hvorfor ikke forsøge med så skånsomt et middel som de seks droger? Der er nemlig aldrig rapporteret nogen bivirkninger.

 

Skriv en offentlig kommentar...

2 kommentarer til "6 urter og rødder i én – når immunforsvaret skal styrkes"

  Subscribe  
Nyeste Ældste Mest liked
Giv mig besked om:

Hvor lang tid tages tabletterne 2 x 4 ,efter en infektion er behandlet ?

Hej. I er kommet til at bytte lidt rundt på teksten nogle steder i artiklen.

“Allerede Hippokrates, der levede 400 år før vores tidsreg- ning, kendte til bladenes anvendelse mod gigt. Træet midt i Asgård (Ygdrasil) var en ask.” hører feks til under Askeblade og ikke Bukkehornsfrø.

Der mangler noget tekst i afsnittet om Bukkehornsfrø også.