Allicin – den naturlige bekæmper af stafylokokker og MRSA
November 6, 2016

hvidlog-spiret

Uhyggelige tilstande breder sig med ilter hast hen over den vestlige verden. I alt for mange år har vi brugt alt for meget penicillin og antibiotika, og forskere fra hele verden kan fortælle, at vi nu står over for nogle uhyrlige tilstande. Vi har nemlig fået store problemer med at bekæmpe en hel stribe af bakterier, herunder superbakterien MRSA, som hargjort sig resistent over for penicillin og antibiotika.

Det var ordene i 2009, da sund-forskning.dk sidst forsøgte at grave sig et spadestik dybere i problemerne.
Og noget tyder på, at den steppebrand, som vi frygtede dengang, stadig er højaktuel. Nu sker der oven i købet en spredninghen over landet, hvor det ikke blot er mennesker, som har været i direkte kontakt med smitsomme dyr, som risikerer at sprede smitten.
Der findes nemlig flere og flere raske bærere af MRSA, som ikke aner, at de kan give en smitte videre, som udgør en trussel for iforvejen syge mennesker.

Stigning af raske smittebærere
At der i dag findes flere raske smittebærere, som uden at ane det, bringer smitte videre, skyldes ændringer i selve stafylokokbakterierne, der gør, at disse MRSA bæres i væsentlig længere tid – også uden for hospitaler – og desuden er i stand til at sprede sig mere effektivt end tidligere.

Siden 2004 er der fundet en ny type MRSA, som især lever hos husdyr, men som kan smitte mennesker, der er i kontakt med MRSA-positive dyr (særligt svin).

Denne bakterie kaldes i daglig tale CC398 (eller CC398/ ST398 (sekvenstype 398) /LA-MRSA = ”Livestock associated MRSA”).I 2011 er der yderligere fundet en type, der synes associeret til kontakt med dyr. Denne type indeholder en variant af resistensgenet – det såkaldte ”mecC” gen, som gør det endog endnu sværere at bekæmpe med penicillin og antibiotika.

(Kilde: Statens seruminstitut)

Det siger Sundhedsstyrelsen om stafylokokker

Stafylokokker (Staphylococcus aureus) er bakterier, som naturligt findes (bæres) hos omkring halvdelen af alle mennesker enten hele tiden eller i perioder. Oftest mærker man det ikke. Bakterierne sidder i næsen, på huden eller i slimhinderne. Stafylokokkerne kan også leve på dyr samt overleve i miljøet (stofstole, telefoner, dørhåndtag osv.) i flere måneder. Hvis man har en infektion, der kan skyldes stafylokokker, eller har risiko for at være blevet smittet, kan man blive undersøgt hos lægen. Dette gøres ved, at lægen med en vatpind tager en prøve fra næse, sår eller andre steder og sender prøven til et mikrobiologisk laboratorium. Den bedste måde at undgå at sprede smitte på er ved hyppigt at vaske hænder eller bruge hånddesinfektionsmiddel (håndsprit med plejemiddel).

Det siger Sundhedsstyrelsen om MRSA
MRSA er forkortelsen for Methicillin-resistent Staphylococcus aureus. MRSA er ikke i sig selv mere alvorlig end andre stafylokokker. En rask person har lille risiko for at blive alvorligt syg af stafylokokker, men bakterien kan af og til medføre generende betændelser, som for eksempel bylder og børnesår. Personer, der i forvejen er syge eller svækkede, kan få alvorlige infektioner, eller en rask person kan i sjældne tilfælde blive alvorligt syg, for eksempel i forbindelse med en operation.

Problemet med MRSA er, at infektionerne er vanskeligere at behandle og blandt andet kræver behandling med meget specielle antibiotika. Hvis for mange kommer til at bære MRSA i stedet for almindelige stafylokokker, risikerer vi ikke længere at kunne behandle patienter med alvorlige stafylokokinfektioner.

Derfor vil Sundhedsstyrelsen gerne holde andelen af MRSA stafylokokker nede.

I 2006 blev MRSA gjort anmeldelsespligtig, og Sundhedsstyrelsen udsendte den 1. udgave af ”Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA”. Den 15. november 2012 trådte en ny udgave af vejledningen i kraft.

Da den 1. udgave af Sundhedsstyrelsens vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA udkom i 2006 var hovedproblemet, at MRSA blev spredt på hospitaler. Spredning på hospitaler i større omfang er nu ophørt. Den nuværende stigning skyldes især øget spredning i samfundet, rejseaktivitet samt at der konstateres flere tilfælde af en særlig svinetype, MRSA 398, en situation, som opstod kort efter den første vejledning i 2006. Nu er der oprettet en koordinationsgruppe med deltagere fra sundhedssektoren, den veterinære sektor og Arbejdstilsynet, som på tværs af alle fag skal sikre, at der ikke sker yderligere spredning.

(Kilde: Sundhedsstyrelsens hjemmeside d.25.12.2012)

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz