At føle sig lækker handler ikke om, hvad du ser i spejlet

 

 

Spejlbilledet fortæller dig én historie, ja. Men for hele 49,6 % af kvinder, der har svaret på min spørge-undersøgelse for et par år siden, er det en trist historie. Så mange kvinder skammer sig nemlig direkte over deres krop.

 

Af Anna Bogdanova
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2017

 

At ændre på spejlbilledet ved at høvle en masse deller af i en fart, hjælper dog ikke på følelsen indeni. For din hjerne vil ikke kunne forstå det.

Ser du, kropsbevidstheden – det billede, som din hjerne har af din krop, dét billede, der vejer tungere end spejlbilledet – sidder i det dybt gemte område inden i hjernen, kaldet insula.

 

Insulas primære funktion er a opretholdelse af kroppens homeostase

Så du nemt kan mærke, hvornår du er sulten, tørstig, træt og trænger til hvile, fryser, sveder, mangler ilt, skal på toilettet. Det er nemlig i insulaen, at kropslige fornemmelser bearbejdes. Det er her, du modtager signaler fra hud, led, muskler og organer. Det er her, din selvopfattelse bliver skabt.

 

Homeostase er kroppens forsøg på altid at være i ligevægt.

 

Men ofte, når tempoet i hverdagen er for stærkt, kan vi komme til at lukke af for de signaler – og jo længere tid det står på, des mere fremmedgjort bliver kroppen.

Du får måske tit at vide, at du skal komme væk fra hovedet og ned i kroppen – men hvor er det let at sige og svært at gøre!

“Bevæge mig? nej tak – det har jeg ikke lyst til!”

Eller måske modsat: “Hvis jeg løber længe og hurtigt nok, så kan jeg måske undgå at høre, hvad min krop fortæller mig – og hvis jeg ikke kan høre dét, så findes det ikke! Ha!”

Men det handler ikke om at bevæge dig mere (eller mindre). Det handler om at bevæge din krop på en anderledes måde. En måde, der sender de helt rette signaler til din hjerne og genopretter forbindelsen, som måske er gået tabt for en stund. Så faktisk, for at komme ned i kroppen skal du ind i hjernen først …

Kan du svare ja til ét eller flere af disse spørgsmål?

  • Jeg føler mig ikke ”grounded”
  • Jeg har meget lav smertetærskel
  • Jeg har svært ved at forholde mig objektivt til min krop
  • Jeg har dårlig kropsbevidsthed
  • Jeg føler mig tit som i en osteklokke
  • Jeg har en historik af spiseforstyrrelser
  • Jeg har ofte ondt i maven/dårlig fordøjelse/er oppustet
  • Jeg har tinnitus
  • Jeg har angstanfald
  • Jeg er meget sensitiv over for andres smerte
  • Jeg er afhængig af (alkohol/sukker/rygning/ …)

 

Så har din insula brug for en lille smule softwareopdatering …

 

De gode nyheder er, at når du taler til din hjerne gennem præcist udført bevægelse, så responderer dit nervesystem med øjeblikkelig forandring.

For at den forandring bliver en vane, skal du øve dig regelmæssigt. Men 1-3 gode gentagelser er oftest rigeligt til, at du kan mærke forskellen med det samme.

 

Genopret forbindelsen til din krop

Gå ind på www.youtube.com/watch?v=TIgOGgqo. Her får du en 12 minutters follow-along-video med et restitutions-flow fra Annas Balde-biks.

I flowet viser jeg dig de fire øvelser, som målrettet taler til din insula og genopretter din fornemmelse for egen krop. Det sker mest effektivt igennem dit hjerte, åndedræt og dit vestibulære apparat (din balancesans):

  • infinity walk
  • mavemassage
  • hjertevejrtrækning
  • vejrtrækning gennem ét næsebor ad gangen (evt. mens du lugter til noget, du virkelig godt kan lide)

 

Når du får genetableret forbindelsen med din krop ved at arbejde udelukkende med at rekalibrere dit nervesystem, vil næste step være at arbejde med koordination, motorik og efterfølgende helkropsstyrketræning.

Når du bruger din krop respektfuldt, udforskende (og ikke blot “pulsen op, brænde-de-møgkalorier-af, svedende”!), vil du ikke kunne lade være med at forelske dig i dit spejlbillede.

Ikke kun fordi du ser, at silhuetten bliver mere veldrejet – dét er blot en lækker bivirkning, når du styrker din krop og behandler den med den respekt, den fortjener.

Men også fordi du får en bedre forbindelse mellem din hjerne og din krop – hvilket skaber et mere realistisk billede og værdsættelse af dét, som din krop kan og er.

Og dét får dig til at føle dig uovervindelig indefra og ud.

 

Vil du lære mere …

Konkrete forslag til programmer med passende progression i intensitet og øvelsessværhedsgrad finder du både i Skyhøj Forbrænding og Veldrejet – og personlig rådgivning til individualisering, smerte- og stresslindring og meget mere får du i Annas Baldebiks.

 

Om Anna Bogdanova

Anna Bogdanova er personlig træner, coach, underviser og forfatter til de to bestsellere “Skyhøj forbrænding” og “Vel-drejet” og kvinden bag onlineprogrammet “Balder uden buler” og “21 dage til sprød(ere) silhuet”. Anna har en hjerne-baseret tilgang til forandringsprocesser og kropstransformation. Hun hjælper kvinder til en stærk, stressfri og mere veldrejet krop og et afslappet og naturligt forhold til mad og træning. Anna er bla. uddannet ernæringscoach med spe-ciale i sports- og træningsernæring, certificeret hos Precision Nutrition” og som bevægelsesspecialist hos Z-Health Per-formance, som er en længerevarende uddannelse inden for anvendt neurologi og smertefri bevægelse. Du kan stille spørgsmål til Anna på anna.bogdanova@sund-forskning.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *