Bor
February 14, 2011

COLOURBOX2647146_13

 

Bor (B) medvirker i opbygning og vedligeholdelse af knogler.  

 

Fakta
Bor er livsvigtigt for dyr og planter, men sandsynligvis ikke for mennesker. Mineralet har været brugt klinisk i form af borsyre til at dræbe svampe og bakterier, men er dog uden særlig effekt. Bor øger indholdet af hormonerne østradiol og testosteron i blodet og forstærker samtidigt østrogeneffekten samt aktiverer D-vitaminsyntesen i nyrerne. Bor er med til at stoppe udskillelsen af kalk, magnesium og fosfor hos kvinder med knogleafkalkning. Hyppigheden af knogleafkalkning hos vegetarer er lav. Det skyldes muligvis, at bor fortrinsvis findes i vegetabilske produkter. Det gennemsnitlige indtag af bor er på 0,5 2 mg, hos vegetarer er det på op til 3 mg.  

 

Medicinsk anvendelse
Bor er forsøgt anvendt i behandlingen af leddegigt og andre ledsygdomme samt ved allergi, men uden overbevisende resultater. Bor anvendes ofte i kombinationsprodukter til forebyggelse og helbredelse af knogleafkalkning. Mennesker med hududslæt har ofte et lavt indhold af bor i huden.   Hvor findes det? Bor findes i sojabønner, svesker, rosiner, nødder og mandler samt i en lang række grøntsager, frugter og bær. Der findes kun lidt bor i æg, mælk, kylling og fisk. Vin er en god kilde til bor. 100 gram soyamel indeholder 2,8 mg bor. 100 gram mandler indeholder 2,3 mg bor. 100 gram brune ris indeholder 0,2 mg bor.

 

Fakta

Kilde: “Lev Sundt med Vitaminer og Mineraler” af Henrik Dilling.

Links

Læs mere om Henriks arbejde på www.houseofawareness.dk

Leave a Reply

Vær den første til at kommentere!

Notify of
wpDiscuz