Candida albicans

grøntsag tæt på

 

En kraftig målbar og synlig Candida-vækst ses kun hos meget syge, hvor immunforsvaret fungerer særdeles ringe. Men der er også mellemstadier af denne irriterende svamp. Så snart der kommer en forstyrrelse i den naturlige mikroflora, kan svampen, som ellers holdes i skak af de tarmvenlige bakterier, tage overhånd og skabe en del problemer, som ikke kun mærkes i fordøjelsen men også andre steder, hvor svampens affaldsprodukter kan belaste systemet. Den afgiver toksiner, som kan sprede sig, sætte immunsystemet på overarbejde og lave ravage med træthed, intolerancer, fødevareallergier og alverdens andre symptomer.

Candida albicans (den hvide gærsvamp) lever som en harmløs parasit, primært i vores tarmsystem, men også på slimhinderne i mundhulen, i luftvejene, i skeden og på huden. Hvis mikrofloraen kommer ud af balance, kan Candida albicans udvikle sig fra at være en primitiv gærcelle til en skimmelsvamplignende organisme, der kan danne lange gevækster – såkaldte pseudohyfer – som kan perforere slimhinderne og i værste fald gå i blodet og brede sig til andre organer og systemer. Infektion med Candida albicans er et meget kontroversielt emne, hvor kvinder – selv med meget ubehagelige symptomer – risikerer hverken at få den rigtige diagnose eller behandling.

 

Symptomer
De fleste kvinder får kløe i skeden eller hvidt grynet udflåd uden særlig lugt. Der kan også opstå andre gener som fordøjelsesproblemer, gentagne infektioner, bumser, trøske, eksem, forskellige hudinfektioner og allergi. Da Candida albicans bruger sukkerstoffer under gæringsprocessen, opstår der let lavt blodsukker ledsaget af træthed, hovedpine, humørsvingninger og trang til søde sager, kaffe, røg eller alkohol. Samtidig producerer svampen snesevis af toksiner, som kan påvirke hormonsystemet og nervesystemet, så der kan opstå PMS, menstruationsproblemer, stofskifteforstyrrelser, koncentrationsbesvær og muskelsvaghed. Candida albicans kan optræde i flere grader – lige fra at være harmløs til at skabe store problemer i kroppen.

 

Årsager
Mange af de mennesker, som tilhører protein-fedtstoftypen er særlig disponeret for Candida albicans-ubalance, især hvis energifordelingen i kosten er skæv. P-piller øger blodets koncentration af progesteron. Det samme sker under ægløsning (LH-fase) og graviditet. Den ændrede hormonbalance kan påvirke surhedsgraden (ph-værdien) i skedens slimhinde og dermed give bedre vækstbetingelser for Candida albicans. Mennesker med for lidt mavesyre – ofte med tendens til forstoppelse – er også udsatte. Det samme gælder for mennesker i antibiotika- og binyrebarkhormonbehandling, kemoterapi, og for mennesker, der indtager flere gigtmidler, har kviksølvforgiftning eller stress. Svampenærende madvarer er først og fremmest sukker, søde sager og andre kulhydrater med et højt glykæmisk indeks. Desuden kan gær, alkohol (især øl og spiritus), fiberfattig kost og skadelige fedtstoffer (frituremad, margariner og opvarmede madlavningsolier) influere på Candida albicans-balancen.

 

Kurforslag

Kostråd:
Formålet er primært at tilføre energi, stabilisere bloddsukkeret og udsulte svampen. Spis efter din stofskiftetype, og start dagen med et glas vand.

 

Indtag:
Sunde grove hovedmåltider med mange grønsager og et lavt glykæmisk indeks. Husk godt med proteiner til alle måltider og evt. mellemmåltider af hensyn til blodsukkerniveauet. Få gode fedtstoffer og 1-2 frugter daglig. Mælkesyrebakterier fra surmælksprodukter eller som kosttilskud kan anbefales.

 

Begræns:
Andre mælkeprodukter og stivelse som hvide ris, kartofler og pasta. Foretræk fuldkornsprodukter, brune ris og evt. basmatiris eller parboiled ris. Maks. to skiver rugbrød daglig. Begræns kaffeforbruget til maks. to kopper daglig, og drik gerne grøn te.

 

Undgå:
Sukker og søde sager, gær, især hvidt brød, eddike og alkohol. Lidt rødvin tåles af de fleste.

 

Vitaminer og mineraler:
Et stærkt vitamin- og mineralpræparat i tre måneder. B-vitaminer til fordøjelsesfunktionerne. Eventuelt omega-3.

 

Urter:
Bitre urter til lever og fordøjelsessystem.

 

Andet:
Mælkesyrebakterier eller anden probiotika. Vagitorier (stikpiller) med tea tree-olie. Motion, især hvor pulsen kommer godt op. Slap af og sæt grænser. Undgå brug af p-piller (meget vigtigt), og vær opmærksom på bivirkninger fra anden medicin. Eventuel udskiftning af amalgamfyldninger i tænder, da kviksølvfyldninger kan skabe problemer. Denne kur, som hjælper de fleste, bør overholdes i 6-12 uger, alt efter hvor belastet kroppen er. Under kuren kan der forekomme midlertidige ubehagelige reaktioner som træthed, hovedpine og sukkertrang. Udvis viljestyrke! Vær i fremtiden forsigtig med at give svampen gode vækstbetingelser.

(Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm)

 

One thought on “Candida albicans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *