Chufa det økologiske guld fra Spanien
September 28, 2017

 

 

 

Kokos og mandel. Cirka sådan smager den forfriskende hvide drik, horchata, fra Spanien. Horchata er dog ikke fremstillet af nødder, men af en lille knold, chufa, som er spækket med store sundhedsmæssige fordele.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – efterår 2014

 

 

Rodknolden chufa har været kendt og dyrket i mere end 4000 år, så den er lige så rig på historie, som den er på næringsstoffer. Historien om knolden lyder: Efter at have fordrevet araberne sad kong Jaime (1208-1276) udmattet og træt på en sten. En lille pige (chata) kom hen til ham og rakte ham et glas chufa-mælk. Således forfrisket udbrød han: ”Esto no es leche es oro chata”, hvilket på dansk betyder: ”Det her er ikke mælk, det er guld, lille pige”. På denne måde fik drikken sit spanske navn horchata, og den dag i dag drikkes den hvide drik dagligt i Spanien.

 

For to år siden besluttede venindeparret Maria Jose Perez Navarro og Lis Børsting Christiansen efter grundig research at importere chufapro-dukter som fx mel, horchata og selve knolden, der på dansk hedder jordmandel til Danmark. “Vi er begge 50+, og det er blevet vigtigt for os altid at kigge på kvaliteten af det, vi beskæftiger os med, og det vi putter i munden. Derfor er det en glæde for os at introducere den meget sunde og meget velsmagende chufa til danskerne, så også vi, som spaniere, får mulighed for at bruge den i den daglige husholdning  siger Lis Børsting Christiansen og Maria José, der under firmanavnet Nordic Chufa importerer horchata mel, chufas og ChufaMix.

 

Chufas indeholder 33 % fiber. Så drik eller spis chufa-produkter, og få dit daglige behov for fibre dækket.

 

 

Mere om Chufa

Chufa er en brun rodknold, der kommer fra rødderne af planten Cyperus esculentus. Knolden har flere navne; på engelsk hedder den tigernuts, Erdmandeln på tysk og jordmandler på dansk. Chufa er sød og stivelsesholdig. Chufa indeholder høje mængder umættede fedtsyrer, og de er gode for din hud og dit hår. Chufa indeholder 33 % kostfibre – de mange fibre holder fordøjelsen i orden . Chufas dyrkes primært i Valencia-området i det sydøstlige Spanien. For at lave mælkedrikken horchata, skal chufas høstes, renses og langsomt tørres over en 3-måneders perio-de. Herefter formales de og blandes med vand, sukker og undertiden citronsaft, før de går gennem et filter og bliver til horchata.

 

Allergivenlig! Chufas indeholder hverken laktose, gluten eller nøddeallergener.

 

 

Sød, velsmagende og super sund

At chufas er ovenud sunde og spækket med gode sager, ser man hurtigt, når man kigger på næringsstofferne. Chufa er en kilde til magnesium og har et højt indhold af kostfibre, thiamin ( vitamin B1), kalium og phosphor, og den indeholder også vitamin E og C:

 

  • Fosfor sammen med calcium udgør hovedparten af mineral i knogler og tænder. Det spiller en rolle i dannelsen af ATP, en energisam-mensætning, der er uundværlig for at “aktivere” glukose, fedtsyrer etc. Det forbedrer intellektuelle præstationer.
  • Kalium er det vigtigste neurale element i intra-cellulær adfærd. Det spiller en rolle i mange enzymatiske reaktioner og i vigtige fysiolo-giske processer, såsom hjerterytmen, nervernes impulser, muskelkontraktion.
  • Vitamin E spiller en rolle i dannelsen og funktion af de røde blodlegemer, muskler og andre væv. Det menes at have en forebyggende effekt mod hjerte-kar-sygdomme og kræft.
  • C-vitamin – de vigtigste funktioner er: Antioxidant; tilskynder optagelsen af jern; hjælper med at holde E-vitamin niveauer; uundværlig for inmunological system og for at bevare vævet.

 

 

Forskning foretaget på chufa-knolden

Professor Rosaura Farré fra Fødevarevidenskab på Det Farmaceutiske Fakultet i Valencia og professor José Martinez Valls fra Det Medicinske Fakultet i Valencia har publicerede studier, der viser, at chufa har en positiv indflydelse på irritation af tyktarmen. Knolden kan reducere, og i visse tilfælde fjerne, irritationen helt. Chufa kan ligeledes øge hastigheden af absorptionen af fødevarer i tyktarmen og således reducere den samlede fordøjelsestid. Forskerne mener også, at chufa-knolden kan nedsætte det “dårlige kolesterol”, LDL, takket være det høje indhold af E-vitamin og fiber. Er man diabetiker, er det måske heller ikke nogen dårlig idé at få en teskefuld chufas om dagen, idet knolden synes at for-bedre indholdet af blodsukkeret.

 

Velegnet til børn, ældre mennesker og sportsfolk og folk med fordøjelsesproblemer

Kilder:

Videnskabelig analyse af “ernæringsmæssige og diætetiske aspekter af tigernuts” udført af Rosaura Farré (Catedrática de Bromatología, Facultad de Farmacia, University of Valencia) – år 2003.

 

Videnskabelig analyse af “fordøjelses aspekter af tigernuts” Udført af Miguel Bixquert (Profesor titular de la Facultad de Medicina, University of Valencia) – år 2003.

 

Videnskabelig analyse af “Effekter af tigernuts på hjertesygdomme og relaterede aspekter” udført af José Martínez Valls (Profesor titular de la Facultad de Medicina, University of Valencia) – år 2003.

 

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz