D-vitamin
July 22, 2015

Skærmbillede 2015-07-22 kl. 11.41.30

De vigtigste former for D-vitamin er:

D2 vitamin, ergocalciferol, der forekommer naturligt i planteriget.

D3 vitamin, cholecalciferol, der forekommer naturligt i dyreriget.

 

Mennesker danner D-vitamin ud fra sollys (UVB stråler) og et kolesterol i huden, hvorefter det omdannes til aktive vitaminer gennem processer i lever og nyrer. 
Det er kun i sommerhalvåret, når solen står højt, at vi danner D-vitamin, og overskuddet af vitamin lagres i leveren til senere brug. Der produceres meget mere D-vitamin i lys hud end i mørk hud, som dog tilgengæld beskytter mod overproduktion.

 

Huden producerer mindre og mindre D-vitamin des ældre, vi bliver.
 D-vitaminet er fedtopløseligt og kan ophobes i kroppens fedtdepoter ved meget store indtag. 
D-vitaminet ødelægges af lys og varmepåvirkning ved madlavning.

 

Funktioner og betydning for

  • Fysisk og psykisk stress
  • Kroppens optagelse og udnyttelse af calcium og fosfor
  • Blodets calciumbalance sammen med skjoldbruskhormonet calcitonin.
  • Stærke knogler
  • Musklernes funktion
  • Immunsystemet
  • Kan modvirke inflammationer, der også optræder ved autoimmune sygdomme
  • Kroppens normale celledeling
  • Energiniveau og humør
  • Kræftforebyggelse (enkelte studier)

 

Mangler og dårlig udnyttelse forårsages af

  • For lille soleksponering i sommerhalvåret
  • Tilsløring og mørk hud
  • Dårlig optagelse af fedt
  • Fedtfattig kost og uden kilder som fed fisk og æg
  • Alkoholisme
  • Overgangsalder
  • Alderdom.
  • Nyresvigt eller leversvigt
  • Solcreme med mere end faktor 8 blokerer for syntesen af D-vitamin i huden
  • Længere tids brug af lægemidler som:
  • Kolesterolsænkende medicin
  • Midler mod epilepsi
  • Slankemidler såsom Orlistat/Xenical, som hæmmer optagelsen af fedt og dermed fedtopløselige vitaminer.

 

Mangelsymptomer

  • Knogleskørhed
  • Knoglebrud
  • Dårlige tænder
  • Muskelsvækkelse og -kramper
  • Hjerte-karsygdomme
  • Autoimmune sygdomme
  • Træthed og humørsvingninger
  • Psykiske og neurologiske sygdomme såsom depression, skizofreni og Alzheimers (ifølge flere nye undersøgelser)

Mange D-vitaminmangelsymptomer skyldes ofte et ledsagende underskud af calcium.

 

Kilder

Primært sollys. Derudover levertran, torskelever, torskerogn og (fed) fisk. Mindre mængder findes i æg, kød, avocado, olier, mejeriprodukter og brystmælk. Vitaminet er bundet til fedtstoffer og olier.

 

D-vitamin fra solen

I sommerhalvåret kan man få dækket D-vitaminbehovet ved at få sol på ansigtet, underarmene og underbenene i 5-30 minutter et par gange om ugen. Det er dog vigtigt, at solstråling ikke fører til rødme af huden og solbrændthed, da det øger risikoen for hudkræft. For at undgå dette kan man eventuelt smøre sig ind i solcreme, efter at huden har fået nok sol til at danne D-vitamin.

 

Den mængde D-vitamin, der dannes, fra sol eller kunstig UV-belysning afhænger af hudfarve, solens højde på himlen, og hvornår på dagen, vi solbader. Det kan faktisk tage helt op til 48 timer før nydannede D-vitaminforstadier i overhuden trænger ud i blodet. Inden da kan en stor del nå at vaskes væk med sæbe. Det er disse faktorer, der samlet set gør, at det er svært at bestemme mængden af D-vitamin fra sollys.

 

Påvisning af D-vitaminmangel

Påvisning af kroppens D-vitaminstatus gøres ved at måle det naturlige 25-hydroxyvitamin 3 i en blodprøve. Indholdet måles i nmol/l og gradueres på følgende måde:

 

Mindre end 12 nmol/l: Svær mangel
12-25 nmol/l: Mangel
25-50 nmol/l: Utilstrækkelig
Over 50 nmol/l: Tilstrækkelig
75-150: nmol/l: Optimalt niveau hos personer med skøre knogler samt nyrepatienter
Over 200 nmol/l: Risiko for forgiftning

Overdosering – bivirkninger

Man kan ikke overdosere D-vitamin ved at sole sig meget eller spise meget fisk – man kan derved kun overdosere gennem tilskud. 
Meget store doser D-vitamin kan give forhøjet calcium i blodet, og forhøjet calcium kan give:

  • Kvalme
  • Hovedpine
  • Forstoppelse
  • Fosterskader hos gravide

 

Reference: 

http://healthandscience.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=260:d-vitamin-calciferol&catid=45:vitamin-og-mineral-guiden&Itemid=293&lang=da

 

Læs mere om D-vitamin:

 

De fleste får for lidt D-vitamin

Fakta viser tydeligt, hvor slemt det står til med D-vitaminniveauet hos den brede befolkning. Den britiske ekspert, professor Mitch Blair fra The Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCP) fortæller, hvor alvorlig situationen er med hensyn til D-vitaminniveauet, og hvad konsekvenserne er af D-vitaminmangel.

Læs mere her

 

D-vitamin hjælper på tarmlidelser

En helt ny undersøgelse viser lovende resultater af D-vitamin anvendt som behandling mod Crohns sygdom – en tarmlidelse. Vitaminet har en positiv indflydelse på tarmslimhindens gennemtrængelighed.

Læs mere her

 

D-vitamin tænder for immunsystemet

En stor screening af mere end 22.500 gener tyder på, at blodets indhold af D-vitamin har stor indflydelse på, om vi udvikler en lang række alvorlige sygdomme

 

Læs mere her

 

Advarsel! Mangel på sol truer dit helbred og din levetid

Solforskrækkelse og en ændret levevis har medført en stigende mangel på D-vitamin, som kan få katastrofale følger. Både på kort og lang sigt med risiko for nedsat modstandskraft, skøre knogler, inflammationer, overvægt, diabetes, kræft og meget andet.

Læs mere her

 

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz