D-vitamin forebygger spontan abort og svangerskabsforgiftning

Skærmbillede 2016-04-12 kl. 10.40.03

 

 

Dissemineret sklerose, øget abortrisiko og muskelsvaghed er blot nogle af konsekvenserne ved et lavt D-vitaminindtag. Dansk undersøgelse påviser nye konsekvenser af mangel på D-vitamin.

 

Af Rikke Agersted
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – oktober/november 2015

 

Solens vitamin
Solskin og masser af bar hud er en forudsætning for, at vi selv kan danne tilstrækkeligt med D-vitamin i huden. Om vinteren er lysmængden på vores breddegrader dog for lille til at kunne dække kroppens D-vitaminbehov, så derfor skal vi sørge for at vælge fødevarer med omhu eller tage et tilskud ved siden af udendørslivet. D-vitamin findes i en række fødevarer. Særligt i fede fisk, levertran og æg, men også i mindre mængde i mælk, ost, kød, smør, shitake og portobellosvampe. Da de største D-vitaminkilder er animalske bør veganere være ekstra opmærksomme på, om de har behov for tilskud. D-vitamin findes i 37 aktive former, men er mest kendt som ergokaliciferol, D2-vitamin, eller cholekalciferol, D3-vitamin.

Lucerne, visse svampe som portobello og shitake, samt en del andre fødevarer fra planteriget, indeholder D2-vitamin. D3 findes primært i de animalske kilder, men også i førnævnte svampe. Det er ligeledes D3-vitamin, vi danner i huden via sollys.

 

D3 optages bedre end D2
Hverken D2 eller D3 formen er særligt biologisk aktive i sig selv. De er nødt til at gennemgå en proces i kroppen, hvor de ændres til den hormonaktive form 1,25-dihydroxycholekalciferol, som kroppen kan udnytte optimalt. Processen sker i to trin. Den første sker i leveren, hvor cholekalciferol iltes til 25-hydroxycholekalciferol af enzymet 25-hydroxylase. I nyrene gennemgår 25-hydroxycholekalciferol en proces med enzymet 1-alpha-hydroxylase og omdannes til 1,25-dihydroxycholekalciferol. Kilde: www.colostate.edu (Colorado State University)

I artiklen ” Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans” af Robert P. Heaney, Robert R. Recker, James Grote, Ronald L. Horst, and Laura A. G. Armas konkluderer de, at D3-vitramin er 87 % mere potent end D2 til at hæve og vedligeholde serum 25-hydroxycholekalciferol koncentrationer. Artiklen fortæller også, at D3 vitamin skaber en 2-3 gange større opbevaring af D-vitamin i kroppen end D2.

 

D-vitamin og knogleskørhed
Både D2 og D3 transporters rundt i kroppen via blodbanen bundet til nogle transportproteiner. Halveringstiden for 25-hydroxycholekalciferol er flere uger, men kun nogle få timer for 1,25-dihydroxycholekalciferols vedkommende. Aktiviteten af enzymet 1-alpha-hydroxylase styres primært af parathyroideahormonet (PTH), som dannes i biskjoldbruskkirtlerne. Kilde: www.colostate.edu (Colorado State University)

D-vitamin er en forudsætning for, at kalk og fosfor kan optages fra kosten gennem tyndtarmen, og det har desuden en aktiverende effekt på proteinet osteocalcin, som har betyding for knoglevævets struktur og opbygning. Sammen med calcium, magnesium og K-vitamin kan D-vitamin forebygge osteoporose. Men altså intet aktivt D-vitamin uden parathyroideahormon, og derfor bruges PTH faktisk til behandling af alvorlige tilfælde af knogleskørhed, fordi kortvarige stigninger i kroppens PTH medfører vækst af knoglevævet fremfor knogleafkalkning. Kilde: www.apoteket.dk. Den eksakte årsag til dette kendes endnu ikke, men det er nærliggende at gætte på, at PTH kan aktivere mere D-vitamin, som derved også aktiverer mere osteocalcin til knogleopbygningen.

 

Øget abortrisiko
Et studie baseret på 1.683 kvinder fra Odense Børnekohorde er det største af sin art og understreger tidligere, lignende undersøgelsers konklusioner om, at D-vitamininmangel kan øge risikoen for spontan abort. Den danske undersøgelse er lavet på Syddansk Universitet og offentliggjort her i sommer. Konklusionen er, at risikoen for at abortere inden 12. graviditetsuge øges med to en halv gang for kvinder med lave D-vitamin niveauer i forhold til de kvinder, der får nok D-vitamin. Faktisk havde hver fjerde kvinde i undersøgelsen D-vitaminmangel, og 59 af kvinderne aborterede spontant, efter at målingerne var foretaget.

Læge Louise Bjørkholt Andersen, som står bag undersøgelsen, siger, at der kan være en udfordring i, at de spontane aborter ligger så tidligt i gravditeten, men at de D-vitamintilskud, som man anbefaler til gravide, først tages når graviditeten konstateres. Med det anbefalede tilskud på 10 mikrogram dagligt, går der flere måneder før kroppens D-vitamintilskud er på et fornuftigt leje, og det vil derfor ikke have den store forebyggelse af abortrisikoen. Man bør derfor begynde at tage D-vitamin, allerede når ønsket om en graviditet ser dagens lys. Louise Bjørkholt Andersen mener, at myndighederne sagtens kunne hæve grænsen for D-vitamintilskud til gravide uden nogen risiko.

 

D-vitamins rolle i svangerskabsforgiftning
Man kæder også D-vitaminmangel sammen med præeklampsi (svangerskabsforgiftning), som er en unormal graviditetstilstand karakteriseret ved forhøjet blodtryk og eventuel påvirkning af lever, nyrere, andre organer, centralnervesystem og koagulationsmekanismen i kroppen. Lidelsen kan også omfatte protein i urinen og hævelser. Uden behandling kan organerne sætte ud og i værste tilfælde vil den gravide afgå ved døden. Omkring 3-5 % af alle gravide rammes af præeklampsi. Det er endnu ikke tydelig forskning, som fortæller om, hvorvidt D-vitamintilskud vitterligt kan forebygge svangerskabsforgiftning. Men det tyder på, at vitaminets blodtrykssænkende egenskaber måske kan gøre en forskel i forhold til denne sygdom. D-vitamin kommer ikke kun den vordende mor til gode. Vitaminet er vigtigt for at fosteret kan vokse, og at dets knogler bliver stærke.

 

Forebygger muskelsvaghed
Svagelige ældre mennesker kan især have gavn af D-vitaminstilskud, viser en undersøgelse der er udkommet i marts i år. Artiklen: “Vitamin D: A Review on Its Effects on Muscle Strength, the Risk of Fall, and Frailty” af Matthieu Halfon, Olivier Phan, and Daniel Teta konkluderer, at der er belæg for, at D-vitaminmangel hænger sammen med en nedsættelse af muskelfunktionen. Et D-vitamintilskud kan øge muskelstyrken, balancen og gangarten. Ikke kun hos ældre, men også andre aldersgrupper.

Tab af muskelmasse og afkræftethed er nogle af kendetegnene ved mange kroniske sygdomme som cancer, kroniske nyrelidelser, KOL m.v. D-vitaminmangel ses meget hyppigt ved disse lidelser, og der er indikationer for, at D-vitamin kan regulere muskelvæksten og dermed afhjælpe nogle af generne ved de kroniske sygdomme. Det er endnu uvist om D-vitamin kan afhjælpe fald, da der er modstridende tolkning af nogle af dataene. Til gengæld anbefaler forskerne D-vitamintilskud til afkræftede patienter, da det er et billigt og uskadeligt produkt, så længe man holder sig til anbefalingerne.

 

Dissemineret sklerose
I en lille canadisk undersøgelse af sammenhængen mellem dissemineret sklerose (DS) og D-vitaminbehovet havde forskerne givet patienter med DS høje doser D-vitamin for at finde ud af, om det var sikkert at give 14.000 IE mod kontrolgruppens 1.000 IE. Resultatet var, at den højdoserede gruppe havde 2/3 færre tilbagefald end den anden gruppe. Ved DS reagerer immunsystemet ved at danne flere pro-inflammatoriske stoffer og spredte områder af centralnervesystemet vil være ramt af inflammation. En vigtig opdagelse i den canadiske undersøgelse var, at immunforsvaret hos forsøgsgruppen opnåede en nedsat inflammatorisk reaktion. Forskerne konkluderede, at højdoseret D-vitaminbehandling var næsten dobbelt så effektiv mod DS som behandling med den gængse medicin som for eksempel interferoner. Undersøgelser fra Finland og Tyrkiet understreger vigtigheden af D-vitamintilskud til DS patienter. 61 % af patienterne i Tyrkiet havde lave D-vitamin niveauer, og mange havde også udviklet knogleskørhed som følge af D-vitamin manglen. Et tilskud kan hjælpe med at kontrollere multipel sklerose sygdommen, men minimerer også risikoen for fald og knoglebrud.

Kilde: http://www.overcomingmultiplesclerosis.org (Sunlight & Vitamin D).

 

Solens kraft
Kosten i Danmark dækker kun omkring 1 – 5% af D-vitaminbehovet, så derfor er vi nødt til at være opmærksomme på hvordan vi fylder depoterne op. Solen er den stærkeste kilde til D-vitamin, hvis vi ser bort fra tilskud. Rigtig mange kommer dog ikke nok ud i solen, så er man i den udsatte gruppe af sengeliggende, kontorarbejdende, dårligt gående eller solskyende del af befolkningen er det en god idé at tage et forebyggende D-vitamintilskud.

 

D-vitamintilskud
D-Sun fra Biosym er et godt valg, hvis man skal vælge et D-vitamintilskud. Produktet indeholder D3-vitamin, som er opløst i soyalecithin, hvilket øger optageligheden. Biosym har valgt at bruge D3-vitamin i de fleste af deres produkter, men har af hensyn til veganere tilsat D2-vitamin i deres multivitaminpille OmniVegan. D3 udvindes nemlig af fåreuld, hvilket er godkendt af the Vegetarian Society Logo, hvor vitaminpillen OmniX er registreret, men ikke af The Vegan Society, hvor OmniVegan er registreret.

 

Serum D-vitaminniveauer
Svær D-vitaminmangel måles til at være under 12nmol/l 25-hydroxycholekalciferol i serum. Moderat mangel ligger på op til 25 nmol/l 25-hydroxycholekalciferol i serum, og let mangel op til 50 nmol/l 25-hydroxycholekalciferol i serum ifølge www.sundhed.dk.

Førende amerikanske forskere som Vieth, Holick og Heaney lægger sig fast på et optimalt niveau på mellem 90 – 220 nmol/l, hvor serumværdien optimalt ligger på 125 nmol/l i sommerhalvåret, men i troperne kan værdierne komme helt op på mellem 250 – 500 nmol/l. Ifølge “D-vitamin behov og mangel i Danmark” fra Biokemisk Forening er mange læger D-vitaminforskrækkede og mener, at serumniveauer over 100 nmol/l er meget højt. Lader man de mange forskningsresultater tale for sig selv, er der vist ingen tvivl om, at vi ikke skal være bange for at forebygge nogle af de alvorligere sygdomme med nogle af de doseringer, som forskere over hele verden anser for ufarlige.

 

Sundhedsstyrelsen anbefaler
10 mygram (400 IE) D-vitamin dagligt til børn på 0-2 år, gravide, børn og voksne, som ikke udsættes for meget direkte sollys. 20 mygram (800 IE) kombineret med 800 – 1000 mg. calcium til personer over 70 år, plejehjemsbeboere og personer, der har en øget risiko for osteoporose uanset alder. Disse anbefalinger undrer mange, da forskningen på alle måder viser, at tallene optimalt bør være langt højere for at forebygge en lang række sygdomme, hvoraf flere er beskrevet her i artiklen. Fakta er desuden, at en halv times helkropssol giver 250 – 625 mygram D-vitamin. Hvis så store mængder var farlige for vores organisme, ville naturen sandsynligvis ikke have sørget for, at vi danner så store mængder på så kort tid.

Konklusionen er, at risikoen for at abortere inden 12. graviditetsuge øges med to en halv gang for kvinder med lave D-vitamin niveauer i forhold til de kvinder, der får nok D-vitamin. Faktisk havde hver fjerde kvinde i undersøgelsen D-vitaminmangel, og 59 af kvinderne aborterede spontant efter at målingerne var foretaget.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *