De spiselige planter gavner din sundhed
January 27, 2015

shutterstock_130599497

Skærmbillede 2015-02-03 08.57.12

 

Blogger hos sund-forskning.dk

Lene Andersen

www.urteliv.dk

www.facebook.com/optimalsundhed

 

Vi får med jævne mellemrum oplysninger fra medierne om, at et krydderi eller en plante, vi altid har spist, pludselig er potentiel skadelig. Der kan nemt blive skabt en unødig frygt på baggrund af informationerne, som ofte er unuancerede.

 

For det første er planternes indholdsstoffer komplekse, hernæst har de aktive indholdsstoffer forskellig virkning, og slutteligt kan faktisk alt have en mere eller mindre skadelig virkning ved ekstrem højt indtag – særlig taget over længere tid.

 

Grundlæggende kan du trygt spise varieret af de sprøjtefri frugter, grøntsager og krydderier du finder i supermarkedet. Dvs. mad uden ingrediensliste. Til enhver tid skal naturlige fødeemner prioriteres frem for ”madvarer” og tilsætningsstoffer, som ikke er fremkommet på naturens præmisser. Urter, frugt, grøntsager m.v. er nemlig komplekst sammensat indeholdende mange forskellige stoffer, der tilsammen gavner kroppen. Dermed vil krydderurter og andre spiselige planter, som følge af deres unikke sammensætning, positivt understøtte kroppen i dens processer.  Alt mad og krydderier bør naturligvis indtages i moderate mængder.

 

Når medierne pludselig udnæver en spiselig plante på markedet som skadelig, kommer det ofte ud fra, at man har fundet et stof i planten, der isoleret eller i meget store mængder, kan påvirke kroppen i større eller mindre grad. Ofte skaber man unødig frygt, når medierne slår det stort op og undlader at uddybe forholdende bag resultatet. F.eks. fortælle hvilken mængde af stoffet/planten, som skal til før, der opleves en såkaldt skadevirkning. Da mad og planter primært er kemi, kan optag af en tilstrækkelig stor mængde (overdosering) nemlig skabe en grad af forgiftning.

 

Stofferne med medicinske effekter kaldes samlet set alkaloider, hvilke findes i mange forskellige varianter. Afhængig af det respektive stof, dosis og tidshorisont for indtagelse, kan et stof således have en grad af giftighed ved sig. Milde grader af giftighed opleves ofte som enten hovedpine, diarre, kvalme m.v. Symptomer ved højere grad af giftighed er fx hjertebanken, skade/påvirkning af nyrer/lever. Som vel er tilsvarende det, man inden for medicinen kalder bivirkninger. Her skal vi dog have fat i de enten høj-potente planter, større og/eller langvarig indtagelse af nogle plantedele.  Naturligvis findes der ekstremt giftige planter i naturen (fx skarntyde), som aldrig må indtages. Derfor er det vigtig, du kender planterne, hvis du plukker i naturen og kun indtager lovlige urter.

 

I den almindelige madlavning ved brug af normale doseringer af kendte og lovlige frugter, grøntsager, krydderurter mv. oplever du som udgangspunkt i stedet positive sidevirkninger, da de giver næring og understøtter kroppens funktioner. Vær dog opmærksom på du kan være intolerant/allergisk overfor nogle plantestoffer, hvorfor der kan være noget, du ikke tåler i selv små mængder.

 

Eksempel

Et godt eksempel på symptomer fra overdosering ser du hos kaffedrikkere. Der er nemlig mange som dagligt oplever bivirkninger, som følge af indtag over 3 kopper. Disse får en overdosering af koffein, et alkaloid, som der findes store mængder af i kaffebønnen. Koffein findes da også i bl.a. grøn the, men i meget mindre mængde, nemlig 30-40 mg pr. kop, hvilket et 2-3 gange mindre koffein end en kop kaffe. Det er således tydeligt, at forskellige planter kan indeholde varierende mængder af koffein. Naturligvis er det også muligt at finde andre aktive indholdsstoffer, der går igen i forskellige planter.

 

Mængden af indholdsstoffer inden for den samme type plante afhænger dog også af, hvor de er dyrket. Her betyder bl.a. miljøet, jordbundsforhold meget. Så vær altid kritisk, hvis du pludselig hører at en plante indeholder et skadeligt stof. Det kan jo skyldes produktionsforholdene og betyder ikke nødvendigvis, at den samme plante, der vokser et andet sted, indeholder samme. At være kritisk overfor nyhedsstrømmen er en nødvendighed til at få korrekt fakta. Mennesket har igennem årtusinder ernæret sig af naturens spisekammer og har selvfølgelig fortsat behov for at leve af planterne. Det er derfor altid anbefalelsesværdig at bruge sin sunde fornuft og at mærke efter, hvad din krop fortæller dig, så du spiser, hvad der godt for dig.

 

Så de friske grøntsager, frugt og krydderurter er som udgangspunkt gode for dig. Men husk altid at variere din mad, så du sikrer dig forskellige næringsstoffer. De komplekse indholdsstoffer i planterne og rent vand er nu engang noget af det bedste, vi kender, til at bevare vores helse.

Skriv en offentlig kommentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Giv mig besked om: