Din hjerne er glad for D-vitamin

shutterstock_209443831

 

Flere undersøgelser har vist, at lavt D-vitaminindhold i blodet kan have en negativ indvirkning på hjernefunktionen. Man ved også, at vitaminet kan påvirke humøret.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – august/september 2015

 

De mange hudkræft-kampagner for at få os til at undgå solen har muligvis haft en utilsigtet effekt – nemlig en forringet hjernefunktion som følge af mangel på D-vitamin. Det er nemlig sådan, at når vi opholder os I solen, og vores nøgne, ikke-indsmurte hud bliver udsat for solens stråler, udvikler vi masser af D-vitamin, og det er godt for rigtig mange ting, herunder hjernens trivsel.

 

Beskytter nervecellerne

Alle kroppens væv indeholder et stort antal D-vitaminreceptorer, ikke mindst vores centralnervesystem og den del af hjernen, som kaldes for hippocampus. Man ved blandt andet, at D-vitamin fungerer som en slags ”tænd-sluk-knap”, der aktiverer og deaktiverer enzymer i hjernen og i cerebrospinalvæsken.

Disse enzymer har betydning for dannelsen af signalstoffer (neurotransmittere) samt nervevækst. Desuden har dyreforsøg og laboratorieforsøg vist, at D-vitamin beskytter nerveceller og har en inflammationshæmmende virkning.

 

Interessant britisk forskning

To nyere europæiske undersøgelser af D-vitamin og hjernefunktion har muligvis bragt os et skridt videre i forståelsen af D-vitamins rolle i hjernen. I den ene undersøgelse, som blev ledet af David Llewellyn, en nervespecialist fra University of Cambridge, fandt man, at jo lavere blodindhold af D-vitamin folk har, jo dårligere klarer de sig i mental-tests. Undersøgelsen blev udført på over 1.700 mænd og kvinder i alderen 65 år og opefter.

Den anden undersøgelse er udført af forskere fra University of Manchester i England. Her studerede man, hvordan D-vitamins indvirkning på hjernenfunktionen hos over 3.000 mænd i alderen 40-79 år i forskellige europæiske lande. Man observerede, at de mænd som havde mindst D-vitamin i kroppen, var mest langsomme til at behandle data i hjernen. Denne sammenhæng var især tydelig hos mænd, der havde passeret de 60 år.

 

Et overset vitamin

D-vitamin har i det hele taget været genstand for en interessant diskussion indenfor de senere år. Fra at være et af de vitaminer, man konsekvent advarede imod at indtage i høje doser, fordi man mente, at det kunne være skadeligt, har man indset, at de tidligere anbefalinger var alt for lave. I dag taler førende eksperter om dagligt D-vitaminbehov, som ligger 8-10 gange højere (eller mere) end de nuværende anbefalinger, for di vitaminet har vist at have så stor indflydelse på vores fysiske og mentale helbred.

Et præparat som D-Pearls, der indeholder 38 mikrogram D-vitamin i olie i bløde gelatinekapsler, tilfører kroppen en passende dosis.

Forsøg udført af forskere fra Universitetet i Oslo har vist, at præparatet giver en høj og ensartet optagelighed.

 

Hjemsendt fra krig:

Jeg brugte D-vitamin til at få mit humør igen

Med en kombination af medicin og vitaminpræparatet D-Pearls lykkedes det Jan Overgaard at vende tilbage til livet trods en opslidende omgang PTSD (posttraumatisk stresslidelse).

Da Jan Overgaard vendte tilbage til Danmark efter en stribe fysiske og mentale udfordringer–dels som signalmand for kompagnichefen i Kosovo, dels som vognkommandør og tung maskingeværskytte i Irak – var bægeret fyldt. Et liv i konstant alarmberedskab og frygt for at dø tærer så hårdt på krop og sind, at psyken til sidst knækker. Og det var nøjagtig, hvad der skete for Jan.”
Fra at være festabe med højt humør var jeg blevet totalt forvandlet og befandt mig i en tilstand, hvor jeg var alvorligt nedtrykt og indelukket,” fortæller Jan. Hans situation blev bestemt ikke lettere af, at han blev skilt og efterfølgende næsten har mistet kontakten til sine to piger.

 

Medicinen gjorde mig kold

Jan var ramt af det, som i daglig tale hedder PTSD (post traumatic stress disorder) eller posttraumatisk stresslidelse. Som så mange andre med denne lidelse, der typisk rammer folk hjemsendt fra krig, fik han ordineret medicin.

Det var dog ikke andet end ”et plaster på såret”. ” Medicinen gjorde mig følelseskold,” beretter Jan, som heldigvis har formået at krænge sig ud af medicinens sløvende greb. En god veninde til Jan fortalte nemlig, at D-vitamin spiller en ret så stor rolle for humør og mentalt helbred.”
Jeg tænkte, at det ikke kunne gøre nogen skade at prøve , så det gjorde jeg, og jeg tror med bestemthed, at efter jeg begyndte at tage D-Pearls, har jeg haft mere overskud til tænke ting igennem og være mere positiv,” siger han. ”Humøret er blevet markant bedre.”

 

Ikke mere medicin

Faktisk følte Jan, at hans humør efterhånden blev så meget bedre af D-vitaminpræparatet, at han efter to måneder besluttede at lægge sin lægeordinerede medicin på hylden.

”Det var i april 2014, og jeg har ikke haft brug for medicinen siden,” fortæller Jan og forklarer, hvordan hans psyke i den mellemliggende periode har forandret sig.”

Hvis man har været følelseskold i lang tid på grund af medicin, lærer man sig selv at kende på en helt ny måde, når medicinen har forladt kroppen. Ens følelser kommer igen, og det er svært at holde tårer tilbage i situationer, hvor man bliver ked af det.”

 

Dyrker masser af sport

Jans forvandling har været rigtig god, synes han. ”Før alt dette var jeg veldt aktiv, men i den tid hvor jeg tog medicinen, kunne jeg ikke foretage mig noget. Jeg tog på i vægt, men heldigvis har jeg smidt det hele igen og dyrker masser af sport,” siger Jan, som i september sidste år deltog i Invictus Games i London og beskriver det som en kæmpe stor oplevelse.

”Jeg tror ikke, at jeg ville have kunnet deltage, hvis det ikke var for den hjælp, jeg har fået af D-vitamin,” siger den nu 40-årige Jan Overgaard, som nu er ansat i et idrætscenter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *