Dit tøj er åndedrættets store udfordring

Åndedræt og tøj
 
 
De fleste af os danskere tager åndedrættet for givet og overvejer sjældent, at vores livsstil og mange forskellige faktorer kan påvirke vores åndedræt i både positiv og negativ retning. Vi trækker jo vejret, så hvorfor bekymre os?
 
Af Lotte Paarup
Artiklen blev bragt i //mig// en del af  magasinet sund-forskning – februar 2016
 
 
Efter at have arbejdet med åndedrættet som speciale i de sidste 10 år ved jeg, hvor meget vores kroppe lider, når vejrtrækningen ikke er optimal. Der er desværre rigtig mange faktorer, som spiller ind i forhold til at miste det optimale og livsvigtige åndedræt.
 
Stramt tøj!
Jeg har her valgt at fokusere på en enkelt ting, nemlig dit tøj! Har du nogensinde overvejet, hvad stramt og uelastisk tøj gør for dit åndedræt ? Det begrænser i høj grad dit naturlige dybe åndedræt. Meget tøj laver ligefrem en fysisk blokade for dit åndedræt. Kroppen må navigere udenom, fordi der simpelthen ikke er plads til at kunne trække vejret. Det er
specielt udtalt, når tøj sidder meget tæt til kroppen.
 
Det gælder specielt for bukser, de stramme af slagsen for kvinderne. For mændene er livremmen et stort problem. Kvindernes BH er også en barriere for dit åndedræt. De er alle kerneområder for en god vejrtrækning. Her skal der
være plads, så kroppen kan få lov at udvide sig på en indånding og igen synke tilbage på udåndingen.
 
Hvis der ikke er plads til at kunne trække vejret, altså for meget modstand, finder åndedrættet en anden og  uhensigtsmæssig vej. Det bliver med tiden normalt for den enkelte krop at trække vejret på en ikke optimal måde. Du kan leve (læs: overleve) med sådan et åndedræt, men din krop og dit sind er begrænset og bliver udfordret negativt.
 
 
De smarte alternativer findes
Elastisk og løst tøj er derfor guf for dit åndedræt. Og der findes faktisk masser af tøj, der afviger fra den gængse mode, som er super lækkert og smart. Som mand skal du se dig om efter elastiske livremme, de findes! Som kvinde er det vigtigste dine bukser og din BH. Overvej at bruge en sports-BH, i stedet for en stram bøjle-BH. Undgå også stramme uelastiske skjorter, men find smarte alternativer.
 
Det er et must at se på dit klædeskab, hvis du vil have et bedre åndedræt. Det betyder ekstremt meget, hvis  vejrtrækningen er begrænset og blokeret i alle de daglige timer. Det er ikke nok kun at slippe kroppen løs om natten. Andre faktorer som fx stress, tanker, bekymringer eller for lidt søvn spiller selvfølgelig også ind. Det kan være arbejdsstillinger, stole, sofaer, biler eller smerter.
 
 
Flad mave?
For både mænd og kvinder er det også vigtigt at droppe tanken om den ultra flade mave. Den har været en del af mode-billedet i mange år, og det gør intet godt for dit åndedræt. Hvis du bevidst eller ubevidst går rundt og ønsker din mave fladere, end den er, vil du automatisk forsøge at gøre den fladere ved at trække maven ind. Prøv bare et øjeblik at gøre det… det er som at have et par stramme bukser på. Du kan ikke trække vejret igennem, du bliver simpelthen blokeret. Lad dit åndedræt få plads i din krop.
 
Tøjmoden er ganske enkelt ikke designet efter, hvordan din krop fungerer bedst.
 
 
Hvad er et godt åndedræt
Et godt åndedræt kan føles i hele bugvæggen, ud til siderne, ned i bækkenet og helt om i ryggen. Du skal føle mest i området omkring navlen, lige nedenfor området, du kender som mellemgulvet. Vejrtrækningen foretages netop med mellemgulvet, også kaldet åndedrætsmusklen, på latin diaphragma. Åndedrætsmusklen er placeret lige under lungerne, klistret sammen med disse – og ovenover organerne. Musklen er oval og kuppelformet som en skål, der vender på hovedet. Den er placeret hele vejen rundt fra forsiden mod siden til bagside, sågar sidder den fast på rygsøjlen og har bindevævsforbindelser helt ned i bækkenbunden – ja, helt ned i fødderne – og op i hals og nakke samt kranie.
 
 
Som et stempel 20.000 gange i døgnet
Åndedrætsmusklen arbejder som et stempel for hver eneste vejrtrækning (ca. 20.000 i døgnet). Da den sidder fast på lungerne, trækker den lungerne med nedad, hvorved disse udvides og luften siver ind – dette er en indånding. På ud åndingen sker det modsatte, åndedrætsmusklen bevæger sig opad igen, og luften siver ud, da lungerne trækker sig
sammen.
 
Når denne rytme foregår godt, altså en cirkulær stempelbevægelse ned og op med åndedrætsmusklen, skal du kunne mærke, at kroppen giver efter for denne bevægelse og det forandrede indvendige tryk på både ind og udånding. På indåndingen skal du altså kunne mærke, at specielt bugvæggen giver efter. Men også bækkenet, siderne og ryggen skal give efter – dog mindre end selve bugvæggen. På udåndingen slipper det ligesom automatisk og elastisk tilbage igen.
 
Denne rytme er essentiel for et godt åndedræt og for en lang række kropsfunktioner. Som eksempel kan nævnes balancering af nervesystemet, stimulering af organer og tarme samt stimulering af mave, ryg og bækkenbundsmuskler.
 
 
Om Lotte Paarup
Lotte var inkarneret håndboldspiller, fitness/aerobic entusiast og fysioterapeut, indtil Lotte for flere år siden begyndte at kombinere alle sine talenter i de træningsformer, hun vil øse ud af her på siderne.
 
Hendes rejse gennem et liv med bevægelse har ført til det, som Lotte i dag betragter som det essentielle – hvordan åndedrættet, altså kroppens vigtigste funktion, fungerer, og hvordan vi kan og skal bruge det i alle livets gøremål. Og ikke mindst i vores træning, hvad enten vi er til motionsløb eller bjergklatring.
 
Lotte Paarup har studeret kroppen ned til mindste detalje og er ikke bange for at sige den konventionelle fysioterapi imod, når erfaring og ny forskning viser, at den udvidede pilatesform, som Lotte arbejder med skaber bedre resultater.
 
//Du kan stille spørgsmål til Lotte på lotte.paarup@sund-forskning.dk//

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *