E-vitamin
February 14, 2011

COLOURBOX1310261_14

 

De fire stoffer i E-vitamingruppen kaldes d-alfa-, d-beta-, d-delta- og d-gammatocoferol. Den absolut sikreste form for E-vitamin er at spise de fire naturligt forekommende tocoferoler samlet. Tocoferolernes virkning ligner selens, de kan dog ikke erstatte hinanden, tværtimod er de indbyrdes afhængige og forstærker hinandens virkning. E-vitamin lagres i kroppens fedtdepoter og i de fleste organer. E-vitamin er en vigtig antioxidant, som forebygger åreforkalkning og blodpropper i hjerte og kar. Men doseringen bør være en del højere end normalt anbefalet af Fødevarestyrelsen. Vælg derfor et stærkt produkt registreret i Lægemiddelstyrelsens database.  

 

Mangelfølger
Kun et velfungerende tarmsystem kan optage E-vitamin. Opstår der mangler, går det ikke kun ud over kredsløbet, men også hormonsystemet, evnen til at blive gravid og for tidlig aldring. Mangel på E-vitamin kan også give øget kræftrisiko. Forstyrrelser i nerver og muskler, ømhed i muskler og hjerte-kar-problemer kan også afhjælpes med E-vitamin.  

 
Faktaboks
Efter flere skarpe angreb mod antioxidanternes betydning, er amerikanske forskere nu vendt på en tallerken og erkender, at E-vitamin har en beskyttende virkning. Helt konkret drejer det sig om midaldrende mandlige rygere. Deres gevinst ved at have højt indhold af E-vitamin i blodet er 21 % lavere kræftrisiko og 19 % lavere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Tallene stammer fra en omfattende undersøgelse af næsten 30.000 finske, mandlige storrygere, som er blevet fulgt igennem en årrække. Forskerne målte mændenes indhold af E-vitamin i blodet, inden undersøgelsen blev påbegyndt for knap 20 år siden, og siden hen har man optalt, hvor mange der er døde, hvad dødsårsagen var og dernæst sat det i forhold til mændenes E-vitaminstatus. Forskningen er offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition, et anset videnskabeligt tidsskrift, og forhøjer den i forvejen temmelig omfattende bunke af videnskabelig dokumentation, der beskriver E-vitamins gavnlige effekt.
 
 

 

Fakta

Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm

Skriv din kommentar her: