En kartoffel mod menstruationssmerter ?

Kramper. Smerter. Flere dage hver måned gennem mange kvindeår. Det kan jo ikke helt være mening-en, selvom nogen siger, at vi skal føde med smerte, at vi også skal lide hver måned. Hvem der har skabt naturen, vil jeg overlade til læserne at diskutere, men lige her finder du den vilde kartoffel fra Mexico, som har hjulpet rigtig mange kvinder med det månedlige besvær og senere hedestigninger i overgangsalderen.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i 2017 udgaven af magasinet sund-forskning.

 

Den vilde Yams, slyngplanten med de kartoffellignende rødder og hjerteformede blade, vokser i de fugtige skovegne i Guatemala, men er kendt over flere kontinenter, bl.a. Afrika. Her har den traditionelt været brugt til krampetilstande i almindelighed og bruges da også til fx kolikagtige smerter hos voksne, og i det hele taget til krampetilstande i både muskler og nervesystem. Men udbredelsen af den skyldes især dens virkning på de krampetilstande, som mange kvinder lider under i en sådan grad, at man er nødt til at blive hjemme fra job og tage smertestillende medicin.

Du skal selvfølgelig finde årsagen til dine problemer, for det kan skyldes fx endometriose, men som regel finder lægerne ikke nogen årsager, og måske kan du i stedet få hjælp fra naturens finurlige skatkammer.

At rodknoldene virker, skyldes nok især deres aktive stoffer, der virker krampeløsnende, ved at virke på den såkaldte prostaglandinsyntese. Den hører vi mest om, når vi fortæller om, hvordan omega-3-fedtsyrer sammen med sund mad kan hindre inflammationerne i underlivet. Men Vild Yams kan være en ekstra støtteterapi til den sunde kost med masser af grønt, grove korn og evt. fisk eller algeprodukter med omega-3-fedtsyrer.

 

En ydmyg kartoffel med mange facetter

Vild Yams er anvendt af kvinder i alle aldre, også i overgangsalderen, da den bl.a. har en svag østrogenlignende effekt og virker let sveddrivende. Det er rodens indhold af diosgenin, et planteøstrogen og lettilgængeligt steroid, der har denne progesteronlignende effekt. Den kemiske struktur i det naturlige diosgenin ligner steroidhormoner og danner da også basis for udviklingen af flere steroidhormoner, som benyttes af lægemiddelindustrien i dag. Det var også den lille kartoffel, der i sin tid var med til, at forskerne opdagede og udviklede det kunstige progesteron, som i dag bruges i p-piller. Det naturlige progesteron er kendt for at berolige nervesystemet og for at være en naturlig humørløfter, så måske er dette årsagen til, at roden hjælper nogle mod de psykiske gener ved overgangsalderen.

 

Aktive stoffer

Det er bl.a. de steroide saponiner i roden, der virker krampestillende i underlivet.

Ud over at have været brugt ved krampetilstande generelt har roden også været brugt mod kvalme og til at stimulere strømmen af galde og dermed forebygge galdesten. Så har du indimellem kolikagtige smerter i fordøjelsen, kan vilde Yams også være en mulighed. Men husk lige et besøg hos lægen, hvis der opstår symptomer, du ikke kender.

Generelt ved vi faktisk ikke særligt meget om, hvorfor vilde Yams virker, for studierne er få og ikke helt entydige. Men det er til gengæld erfaringerne, der taler om færre mavesmerter, både i fordøjelse og under den månedlige menstruationscyklus. Om glade kvinder, der jubler over deres vilde Yams, som har hjulet dem af med de grumme natlige svedeture, som er forbundet med overgangsalderen.

I Danmark finder du Wild Yams i Natur Energis produktserie.

 

Roden virker også på nervesystemets uro

Få mere information om Dioscora villosawww.sund-forskning.dk., hvor du kan læse mere om plantens virkning på nervesystemet, at den er mildt sveddrivende og hjælper på smerter i muskler og led.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *