En rejse gennem kroppen med den sorte kommenolie

 

 

 

Når man går i gang med at kigge på de mange studier på de små sorte frøs evne til at hjælpe menneskeheden med et sundere liv, kan man faktisk godt blive slået lidt af forbløffelse. Ud over at den hører til blandt de mest udforskede planter fra Mellemøsten og omegn, så er studierne solide og mangeartede. Set med danske øjne, er det faktisk lige så forbløffende – ja, underligt – at den ikke har fået mere opmærksomhed herhjemme.

Det vil sund-forskning gerne være med til at ændre på.

 

Af Marianne Palm og Emma Keita
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2017

 

Sortkommen er en etårig urteagtig plante, der med sine karakteristiske trekantede sorte frø kan minde lidt om valmuens kapsler og frø. De har en let bitter smag, som smager lidt som karse og en smagsnuance fra peber. Det er sikkert det høje indhold af æteriske olier og bitterstoffer, der skaber den karakteristiske smag, og det er helt sikkert disse stoffer, der gør plantens frø til noget helt særligt for vores kroppe.

Planten er naturligt udbredt i Nordafrika, Mellemøsten, Indien og Sydeuropa og er brugt gennem tusindvis af år som en lægeplante med fine egenskaber på mange forskellige problemstillinger.

 

Vil du grave et spadestik dybere i de mange studier, kan du begynde her

 

Hjernen

Nyere studier peger på sortkommenoliens virkning på forskellige neurologiske tilstande. Den har især været genstand for forskning på epilepsi, som kan opstå som følger af bl.a. malaria. Der skal selvfølgelig meget mere forskning til, men malaria er ikke kun et fænomen sydpå, også mange, som er flittige gæster fx i Afrika, kan blive ramt af den kroniske sygdom, som bæres rundt af lokale myg.

Der er også studier, der antyder, at der kan være en vis virkning på parkinsonisme, men her skal mange flere studier til for at bekræfte de første forskningsresultater.

Der er andre studier, der beskriver en god virkning på forskellige tilstande som angst, depression og generelt psykisk ubehag.

Forslag: Brug både sortkommenkapsler og sortkommenolie.

Sortkommen og olivenolie kan øge indlæring og hukommelsen.

 

Leveren

Ingefær og sortkommenolie som støtteterapi ved leverbetændelse Forekomsten af Hepatitis C er stor i Egypten, og et studie viser, at en blanding af ingefær og sortkommenolie muligvis kan gøre en forskel i evnen til at holde denne virus i skak og i øvrigt forbedre flere af de parametre, der gør leverbetændelsen til et stort problem.

Forslag: Brug især kommenolie. Husk også masser af grønne og farverige frugter og grøntsager.

 

Se biokemiker Torunn Laksafoss’ gennemgang af studiet på sortkommenfrø i kombination med honning, som muligvis kan fjerne mavesårsbakterien Helicobactor pylori.

 

Sortkommenfrø og honning er effektiv mod Helicobactor pylori

Et nyt studie viser, at knuste sortkommenfrø i kombination med honning kan fjerne Helicobactor pylori. 57 % af forsøgspersonerne blev kureret ved hjælp af de to ingredienser. De spiste 1 tsk. med knuste sortkommenfrø (6 gram) sammen med 12 gram honning tre gange dagligt efter et måltid i to uger.

 

Luftvejene

Traditionelt har sortkommenfrø været kendt for sin virkning på luftvejene. I tusindvis af år har de været brugt til bronkitis og hoste, i nyere tid er der også studier på frøene til astma. (Vel at mærke som støtteterapi, ikke som erstatning for lægens medicin).

Planten indeholder A-vitamin, som støtter slimhinderne og har antibakterielle egenskaber. En vis antiallergisk effekt skabes derfor både af den almene slimhindeopbyggende evne, men også af et aktivt stof, nigellone, som er et naturligt antihistamin.

 

Fordøjelsen

Bitterstofferne i kommenolien kan gøre en forskel ved for lidt mavesyre. For lidt mavesyre mærkes typisk ved, at man bliver tung og træt lige efter måltiderne eller måske får smerter, lige når man har spist (kan dog også være tegn på for meget mavesyre).

Når bitterstofferne lander i mavesækken, sætter de gang i en hel kaskade i resten af fordøjelsen, hvor der dannes flere enzymer og mere galde til at nedbryde maden. Det skaber sammen med de naturlige fibre i frøene en god mulighed for at styrke fordøjelsen, både hvad træg tarm, oppustethed eller forstoppelse angår.

Forslag: Har du store problemer med fordøjelsen, så kombiner frø og olie. Suppler med gode enzymtilskud, B-vitaminer og mælkesyrebakterier.

 

Bugspytkirtlen

Verden over forskes der i diabetes, som i dag udgør en alvorlig trussel – ikke kun mod vores sundhed, men også alle landes samfundsøkonomi. Sortkommenolie har også været genstand for mange lovende studier, men skal ligesom med alle andre madvarer betragtes som en støtteterapi til anden behandling, fx motion og generelle kostomlægninger.

Forslag: Søg hjælp hos en erfaren behandler i diabetes. Kombiner frø og olie, og spis korrekt.

 

Kært barn har mange navne:
Sort kommenolie hedder også Nigellafrøolie, og Naturdrogeriet sælger en økologisk kvalitet

 

Et spændende forsøg med sortkommenolie og leddegigt

Et spændende forsøg med sortkommenolie og leddegigt 42 personer blev delt op i to grupper, hvor deltagerne var udvalgt med lodtrækning, så hverken læger eller deltagerne vidste, hvem der fik de aktive stoffer fra sortkommenolie, og hvem der fik snydekapsler (placebo). Personerne, der fik kapslerne med olien, fik to kapsler, i alt 500 mg, i otte uger. Man målte på blodprøver for at se, hvordan immunforsvaret reagerede undervejs i forhold til blodprøverne i begyndelsen af forsøget. Man kunne se en forbedring af nogle af parametrene, men ikke alle, men forskerne turde godt konkludere, at der opstod en forbedring af inflammationen samt i det oxidative stressniveau hos patienter med leddegigt. Derfor foreslår forskerne, at der bliver foretaget flere forsøg, også som en kombinationsbehandling med den lægeordinerede medicin.

Forslag: Gå til en dygtig behandler udi leddegigt, og følg forsøget, hvor det er olien, der blev brugt.

 

Virker regulerende på hele kroppens funktion

Det er sandsynligvis de mangeartede indholdsstoffer, der gør planten til et vigtigt bekendtskab for vores overordnede organsystemer: immunforsvar, nervesystem og hormonsystem. Også kredsløbet får hjælp, og studier peger på en blodtrykssænkende effekt, som måske mest af alt skyldes den fine fedtsyresammensætning. Der er et pænt indhold af magnesium, som kan virke på muskler- og nervesystem, og i det hele taget ser det ud til, at sortkommenfrø har en overordnet regulerende effekt på mange segmenter i kroppen. Forslag: Vær effektiv, og brug sorte kommenfrø i din madlavning, og suppler med frø og olie i kapselform som kur i to til tre måneder.

 

Thyomoguinon har antioxidante egenskaber og er bl.a. vigtig mod inflammationer og smerter.

 

Du kan lave mad med de sorte nigellafrø

Du kender sikkert allerede nanbrød, der ofte er toppet med sortkommenfrø (nigellafrø). Brug dem flittigt til alskens  bagværk, til salater eller i dressinger.

 

Du kan spise sortkommenfrø i kapsler

Nogle af studierne er lavet på to kapsler dagligt med i alt 1000 mg sortkommenfrø. I andre studier er der blevet brugt flere frø, hvor den terapeutiske dosis ofte, ligesom med andre tørrede droger, typisk er 3000-4000 mg dagligt. Det kræver en dosis på tre kapsler tre gange dagligt af Natur-Drogeriets Nigellafrøkapsler.

 

Du kan bruge nigellaolie i kapsler eller i flydende form

Smør din hud med den for huden letoptagelige nigellaolie. Den er rigtig god ved solskoldninger og kan også være et vigtigt våben mod betændte hudorme og filipenser. Der er studier, som viser en god effekt på opheling af fx sår i forbindelse med diabetes, og i det hele taget kan den inflammationshæmmende antioxidante effekt være et rigtig godt bekendtskab for huden.

Frø til madlavning, kapsler med sortkommenfrø og olie til huden kan købes hos Natur-Drogeriet.

Kig på deres hjemmeside, og se under hhv. Nigellafrø, Nigellakapsler og Nigellaolie, som både fås i kapsler og flydende.

De små trekantede kapsler indeholder sorte frø med over 100 forskellige stoffer, og der forskes stadig meget i deres virkning.

Flere studier påviser, at sortkommen indeholder stoffer, som har antioxidante, inflammationshæmmende og leverbeskyttende egenskaber .

 

I arabiske kulturer kaldes frøene for ”habbatul barakah – velsignede frø”.

 

Indholdsstoffer

Nigellafrø indeholder bl.a. 35 % vegetabilsk fedt og umættede fedtsyrer, 32 % kulhydrater og 20 % protein, kostfibre, natrium, kalium, jern, calcium, magnesium, polysakkarider, antioxidanter, alkalodider, s2 kaponiner, A- B- C-vitamin og en lang stribe aktive stoffer. De fleste studier er skabt på olien eller hele frøet og ikke kun på isolerede aktive stoffer, og det er sikkert en synergi mellem substanserne, der skaber effekten.

2 thoughts on “En rejse gennem kroppen med den sorte kommenolie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *