Få hormonel harmoni

Balance
 
 
Dine hormoner og deres indbyrdes balance betyder utroligt meget for dit velbefindende og dit helbred. Men alt for mange kvinder ved slet ikke, at deres humørsvingninger, smerter, vægtproblemer og så videre (listen er lang) bunder i hormonelle ubalancer.
 
 
Af Caroline Fibæk, Naturopath IBM og Stine Fürst, speciallæge i gynækologi og obstetrik
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – februar/marts 2016
 
 
Der er faktisk meget, du selv kan gøre for at slippe af med alle de ubehagelige symptomer, som kuk i hormonerne er årsag til. Desværre tror mange, at den slags bare er noget, man må leve med. Den opfattelse vil vi gerne ændre på. Så læs med her, hvis du vil være fri for hedeture, PMS, træthed, yoyo-vægt, udbrændthed og fertilitetsproblemer.
 
 
Hormoner
Hormoner er naturligt forekommende kemiske stoffer, der produceres forskellige steder I kroppen, og som gennem blodet regulerer kroppens forskellige funktioner. De er simpelthen kroppens biokemiske sprog, og de regulerer blandt mange andre ting din søvn, dit stofskifte, din vækst, dit humør og din frugtbarhed.
 
Cellerne i din krop kommunikerer nemlig ved hjælp af hormonerne. Men får de ikke de rette byggesten i form af vitaminer, mineraler, fedtstoffer og aminosyrer, så svigter deres indbyrdes kommunikation. Bruger du for meget af ét hormon, for eksempel stresshormonet kortisol, efterlader det ikke nok byggesten og næring til andre hormoner. Dine celler kan også blive trætte af konstant at overproducere bestemte hormoner, og så opbygger de resistens over for dem. Denne “disharmoniske kommunikation” kan man blandt andet opleve som humørsvingninger, træthed, koncentrationsbesvær, søvnbesvær, hedeture og yoyo-vægt. Der er heldigvis rigtig meget, du selv kan gøre for at genoprette din hormonelle balance.
 
 
De hyppigste årsager til hormonelle ubalancer er:
  • Stress
  • Søvnmangel
  • Overvægt
  • Stort indtag af sukker og kulhydrater
  • Næringsmangler
  • Miljøpåvirkninger
  • Genetiske dispositioner
 
Oplysningerne i denne artikel er hverken udtømmende eller forpligtende. Artiklen er ikke en håndbog i selvdiagnose, men giver forslag til, hvordan du kan gribe din egen sundhed an. Vi kender ikke til dine eventuelle allergier, medicinbrug eller generelle konstitution, hvorfor brug af naturmedicin, kosttilskud og urter sker på eget ansvar. Lyt til din krop, brug din sunde fornuft, og informer altid din læge omkring brug af naturmedicin, specielt hvis du tager receptpligtig medicin. Eller søg hjælp hos uddannede komplementære behandlere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *