Fang livet med din stemme

shutterstock_267053147

 

“Byt en af de ugentlige timer i fitness-centret ud med en times stemmetræning. Vi undervurderer betydningen af vores stemme, og det er virkelig synd, for man kan få langt større opmærksomhed med en kraftfuld og nuanceret stemme end med en toptunet krop,” mener både Merete Nørgaard og Mette Horn, som ved siden af deres job som skuespillere arbejder professionelt med at lære folk, hvordan de sniger sig ind i folks øregange og videre ind i bevidstheden. Sund-forskning.dk var med på en lytter…

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – forår 2013

 

Vi danskere elsker at stå i timevis og træne muskler foran spejle i fitness-centret eller forbrænde hundredvis af kalorier på spinning-cykler og løbebånd. Det er for så vidt også helt fint, men der er en muskel, vi fuldstændig overser i denne sammenhæng – og det er stemmebåndet. Det er synd og skam, for stemmen har langt større potentiale end noget andet, forklarer Merete Nørgaard, som er skuespiller, instruktør og stemmecoach og til daglig arbejder med at lære folk at blive dus med deres stemme og forme den til at blive deres vigtigste redskab. Stod det til mig, burde man bytte en af de ugentlige timer i fitness-centret ud med en times træning i optimal brug af stemmen. Stemmen har så utrolig stor indflydelse på, hvordan vi bliver opfattet af vores omverden,” fortæller Merete Nørgaard og tilføjer:

 

“Der er al for meget fokus på kroppen”

Silikonebryster og botoxindsprøjtninger kan da være meget godt til at skjule ens alder og gøre sig selv til blikfang, men lærer man at anvende sin stemme rigtigt, kan det virke langt mere sexet og forførende end noget andet. Vigtigst af alt kan man træde i karakter over for sine omgivelser, som den person man inderst inde er.

 

Bodybuilder med pivestemme

Merete er indehaver af firmaet Living Voice og afholder workshops og tilbyder stemmetræning til private. Hun har allieret sig med skuespilleren Mette Horn, som især er kendt som ”Damen med de blå tænder” samt den tåkrummende kiksede, men trods alt elskelige mor i Max Pinlig-filmene. Pigerne har kendt hinanden siden teenage-årene, og da chancen for et samarbejde opstod, slog de til. Som uddannet stemme-coach står Merete for den rent tekniske del af undervisningen, hvor Mette gæsteoptræder med sin sjove og til tider skæve tilgang til tingene. ”Så længe jeg kan huske, har jeg elsket at studere mennesker, iagttage vores forskelligheder, vores små sjove vaner og vores særpræg og forvandle det til genkendelige mennesker på scenen. Det gør jeg så i forbindelse med de præsentationer, Merete laver,” fortæller Mette og giver den impromptu som bodybuilder med Anders And-stemme og får Merete til at flække af grin. ”Og det er netop det, der er effektivt,” påpeger Mette. ”Når vi griner ad noget på en scene, er det jo som oftest, fordi vi genkender det fra os selv, og så er vi jo allerede nået langt med selverkendelsen. Det må absolut godt være sjovt at blive klogere på sig selv.”

 

Skab respekt

Der er ingen tvivl om, at Mette og Merete har valgt en efffektiv metode til at nå deres publikum, nemlig med humor. Det vigtige er, at folk kan se sig selv udefra og på den måde få en forståelse af, hvad de skal ændre. ”I bund og grund er det jo synd, hvis en person ikke kan trænge igennem med sin stemme. Det gælder om at blive hørt. Vi har alle et budskab, og det er virkelig ærgerligt, hvis man ikke bliver taget seriøst,” siger Merete. ”Heldigvis kan man arbejde med specielle vejrtrækningsøvelser, lydøvelser, taleøvelser og andet, hvor personerne lærer at styre deres stemme på en helt ny måde.”For ikke så længe siden oplevede pigerne et godt eksempel på, hvordan en ”forkert stemme” spænder ben for personens modtagelse hos andre. I forbindelse med et kursus skulle en meget stor mand med en meget stor stilling i en meget stor virksomhed rejse sig op og fortælle noget. De øvrige deltagere forventede at høre en dyb og fyldig bas, men i stedet kom der en høj og pivet røst, som blot bevirkede, at folk blev distraheret af kontrasten imellem hans store krop og den komiske, lille stemme.

 

Når kvinder bliver skingre

Og så er der kvinder, som er et kapitel for sig. Selvom det er hendes eget køn, hun langer ud efter, holder Merete sig ikke tilbage for at sige, at kvinder i mange situationer selv er skyld i, at de ikke kan trænge igennem. De kommer let til at lyde skingre, og derved ødelægger dederes eget budskab, fordi man ikke orker at høre på dem.”Hvis vi ønsker at blive hørt, skal vi sørge for at anvende vores stemme på den rigtige måde og indrette den til situationen. Det har kæmpestor betydning i virkelig mange sammenhænge, både privat og på jobbet,” siger Merete Nørgaard.

Hun påpeger desuden, at den moderne teknologi langt hen ad vejen har ødelagt vores brug af stemmen, på samme måde som at computere har ødelagt vores håndskrift. ”En stemme er en meget personlig ting. Men når vi kommunikerer med sms og e-mails så meget, som vi gør, glemmer vi at anvende vores stemmer, og det er synd.”

 

Din stemme er din personlighed

En stemme er altså ikke bare den lyd, der kommer ud af munden, når du taler, understreger Merete. ”Den stemmemetode, jeg arbejder med, bygger på opfattelsen, at vores stemme er et print, et kort over, hvem vi er. Den rummer vores historie og alle de oplevelser, der har gjort os til dem, vi er. Alt dette husker kroppen, og al dette lagrede ”guf” kommer til udtryk i vores stemme,” siger hun. ”Stemmen er dog også tæt forbundet med vores følelser, og den er et redskab til at forløse og frigøre følelsesmæssige knuder. Det kan ofte have en slankende virkning og give mere motion, end man kan opnå i et fitnesscenter.”

 

Merete og Mette – hvem er de?

Merete Nørgaard skuespiller og master-kandidat i teater- og dramapædagogik. Hun har stor erfaring i stemmetræning og holder stemmekurser for erhvervsledere for at gøre dem bedre til at formidle deres budskab med større gennemslagskraft. Mette Horn, komiker og skuespiller. Kendt fra adskillige roller i film og på TV, blandt andet tv-serierne ”Lykke”, ”Nynnes Dagbog” og ”Max Pinlig” samt DR2’s voksenkalender ”Hjælp, det er jul”. (boks): Dette gør vi galt, når vi taler… Der er en række ting, vi gør forkert, når vi står over for en forsamling og skal præsentere et budskab. Det er heldigvis ting, man let kan gøre noget ved.

 

Vi taler for lavt

Usikkerhed får os til at tale lavt. Væn dig til at tale højere (uden at råbe), når du fremlægger i forsamlinger. Giv din præsentation kraft og dynamik ved at skrue op for stemmens volumen. Vi taler for hurtigt Fordi vi er nervøse og ubevidst vil have vores indlæg overstået i en fart, japper vi tempoet op. Det er der ingen grund til. Sæt farten ned, og tal langsommere, end du normalt gør.Vi taler for ensformigt Det kan være dræbende at lytte til en person, der kører deruda’ i det samme toneleje. Sørg for at variere stemmen, og vær ikke bange for at overdrive.

 

Stemmens magt

Tonen i din stemme afspejler, hvem du er og røber dine følelser. Hvis din stemme er fri, åben og trænet, kan den afspejle den indre verden og på den måde kommunikere troværdigt og autentisk. Når lyden, der kommer ud af munden, er i harmoni med de ord og følelser, der bliver udtrykt, har du gennemslagskraft. Vil du vide mere om, hvad du kan gøre for at få kontrol over din stemme og blive hørt, kan du klikke ind på www.livingvoice.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *