Får du jern nok?
November 6, 2016

jern

Sandsynligvis ikke. Undersøgelser tyder på, at ni ud af ti kvinder får for lidt af det ellers velkendte mineral. Føler du dig træt og er bleg om næbbet og lidt for lys i de ellers røde blodkar ved underkanten af øjet, har du måske jernmangel. Og det kan hverken rouge på kinderne eller timer i solariet rette op på.

Hvad kan være tegn på underskud af jern? Hvordan kan det afhjælpes? Og hvorfor er det især kvinder, der oplever problemet?

Når man ved, hvor stor betydning jern har for kroppens funktioner, kan man også bedre forstå, hvorfor det er så vigtigt, at være velforsynet med jern. Ud over den kendte betydning for de røde blodlegemer og ilttransporten har jern betydning for vores evne til at tænke, huske og lære – de såkaldt kognitive evner. Jern er vigtig for immunsystemets virkning og for at producere energi, så vi føler os godt tilpas og har overskud til alt det sjove.

Jern er et essentielt stof
Vi har brug for jern. Vi får det meste fra vores kost, men alligevel er mangel på jernudbredt over hele verden – af forskellige grunde. I vores del af verden er det især unge i voksealderen og kvinder i den fødedygtigealder – ca. 15-50 år – der får for lidt.

De unge skal producere mange nye celler, som har brug for jern, men kvinder mister jern ved menstruationen. Undersøgelser* har desuden vist, at op til 9 ud af 10 kvinder ikke får nok jern gennem kosten, og derfor har de fleste brug for et tilskud.

De røde blodlegemer er livsvigtige

De transporterer ilt fra lungerne ud i kroppen og optager på tilbagevejen den kuldioxid, der skal udåndes. Det er hårdt arbejde, så levetiden er ca. fire måneder, så tager nye røde blodlegemer over. Hvis de skal dannes, kræves der jern – og jern nok – ellers falder antallet af nye, røde blodlegemer, og så bliver vi trætte.

Hvordan udnytter vi bedst jern i kosten og som tilskud?

Kød og fisk er de bedste kilder til jern, mens meget af det jern, der er i andre fødevarer, ikke optages så godt. C-vitamin, juice og andre svagt syrlige fødevarer fremmer optagelsen af jern. Hvis man tager tilskud, kan det anbefales at tage et flydende jerntilskud og at indtage det mellem måltiderne. Her kan optageligheden være op til 50 % bedre end ved indtagelse sammen med mad.

Forklaringen er, at nogle dele af føden, fx mælk, kan binde sig til jern og danne uopløselige stoffer, der ikke optages.

* I henhold til Nordiske Næringsstof Anbefalinger 2004

Undgå jernunderskud

• Spis C-vitaminrige frugter og grøntsager:
Rosenkål, kål, kartofler, paprika og appelsinjuice

• Kød, fisk og fjerkræ fremmer optagelsen af jern

• Chokolade, rødvin og valnødder hæmmer optagelsen af jern

• Tag et letoptageligt jerntilskud fx Floradix Krauterblut

• Undgå kaffe, te og mælkeprodukter 30 minutter før eller efter indtagelse af jerntilskud eller jernholdige måltider.

 

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz