Fit eller sund ?

 
 
 
Af Torben Bremann, psykomotorisk terapeut
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – vinter 2015
 
 
Vi lever i en tid, hvor der er meget fokus på det ydre. Vi vurderes, vejes og måles på vores fysiske fremtoning. Og det at være “fit” sidestilles med at være muskuløs, have lav fedtprocent, en sixpack, have deltaget i et marathonløb, gennemført en ironman, træne crossfit o.l.
 
Lad mig lige slå fast med syvtommersøm: Et godt helbred og det at se fit ud er ikke det samme!
 
 
Den indre tilstand tæller…
At være fit er oftest et ydre udtryk – et godt helbred er en indre tilstand. Mennesker kan se meget fit ud, men have et rigtig skidt helbred – eller omvendt have et godt helbred og ikke se så fit ud. Et godt helbred relaterer til vores indre organer, vores leds tilstand, vores mentale sundhedstilstand, m.m.
 
 
Muskler kan forsvinde på en uge
Det at være fit kan bygges op på relativ kort tid – og forsvinde endnu hurtigere igen, hvis du er inaktiv i en periode. Et godt helbred kommer og går ikke ligeså let. Det bygges op over tid, og det tager tid at ødelægge eller nedbryde.
 
En del af at have et godt helbred er at være smidig og have sunde og bevægelige led. Leddene tilpasser sig kroppens brug, og ved at undlade at lave bevægelser og øvelser, der sikrer fuld brug af leddenes bevægemuligheder, vil disse indskrænkes.
 
 
I fitness er der fokus på forsiden af kroppen
Det ofte meget ensidige fokus på ydre fremtoning, hvor fitnesstræning tilrettelægges, så specielt forsiden af kroppen trænes meget (den del vi kan se i et spejl!) betyder, at leddene trækkes fremad og skaber skævt slid på ledfladerne samt for korte og stramme muskler på af leddet – og for lange og svage på den anden.
 
 
Bløde, flydende bevægelser
I den vestlige verden ser vi ofte led problematikker som en uundgåelig del af at blive ældre. Men det behøver ikke være sådan. Fx er de bløde, flydende bevægelser i Tai Chi og Qi Gong effektive til at vedligeholde leddenes fulde bevægebane og smøre dem uden at belaste dem.
 
Det er et godt helbred – ikke det at se fit ud – der forebygger sygdom og mange af de problematikker, vi oftest tænker som en del af at blive ældre.
 
“Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet”.
Schopenhauer
 
 

Om Torben Bremann 

Torben Bremann er med sine 54 år en erfaren herre. Som tidligere leder af et fitnesscenter i Gladsaxe ved han alt, hvad der er værd at vide om muskeltræning. Torben har klinik med speciale i idrætsskader, hvor han kombinerer viden fra sine mange uddannelser.
 
Som psykomotorisk terapeut, specialist i bevægelsesanalyse, idræt og ernæring ved han, hvordan han kan motivere sine kursister til et nyt og sundere liv. Og alt det basale sker med en særlig tilgang, da Torben i mange år ikke kun har været bodybuilder og træner, men har kombineret det med sin særlige viden om Tai Chi Chuan og Qi Gong.
 
Du kan stille spørgsmål til Torben på torben.bremann@sund-forskning.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *