For lidt mavesyre – når fordøjelsen er tung og træg
November 9, 2016

mave

Kvalme, appetitløshed, oppustethed, koliksmerter i tarmene. Vekslende afføringer, træthed og madlede. Eller lyst til alt for meget mad. Det kan alt sammen skyldes stress og et overbelastet nervesystem. Men det kan altså også være af helt fysiske årsager.

Her får du nogle af mulighederne for et kig i din fordøjelse.

 

Af Marianne Palm. Artiklen er bragt i magasinet sund-forskning.dk oktober 2016

 

Selvom vi næppe kan tro det, er der mange flere danskere, der har for lidt mavesyre fremfor for meget. Resultatet er kort og godt, at føden bliver for længe i mavesækken, og hele den dominoeffekt, der skal ske fra mavesækken (ja, faktisk fra du tygger maden), bliver nedsat. Brikkerne flytter sig ikke i det tempo, der er sundest for dig.

 

For lidt mavesyre giver for få enzymer fra bugspytkirtlen og for lidt galde fra lever og galdeblære. Både enzymer og galde bliver tilsat i tyndtarmen, og hvis maden står for længe her, fordi den ikke kan nedbrydes af de tilsatte stoffer, så giver det ubehag. Ja, faktisk kan det give dårlig ånde, en enorm træthed efter måltiderne, og alverdens andre symptomer, når der i stedet for en ordentlig bearbejdning af maden skabes et stop-over i for lang tid.

 

Du kan hjælpe din bugspytkirtel ved at booste den med enzymer. I Udos Choice finder du protease, alpha-amylase, lactase, alpha-galactosidase, stem bromelain, lipase og cellulase. Enzymerne vil hjælpe dig til at nedbryde al mad, herunder kød og mælkeprodukter. Otte specifikke bakteriestammer for optimal tarmsundhed med en høj koncentration af L. acidophilus.

 

Når maden endelig når til den tykkere tyktarm, og er den inden da ikke særlig godt bearbejdet, vil føden blive stående for længe og udvikle gasser, som kendes ved oppustethed, og måske endog kolikagtige smerter.

Hvis føden fortsætter med at koge og boble for længe, generer det ikke kun tarmens slimhinder og vægge, der vil også bliver trukket for meget væske ud af disse madbolde, og du får måske træg tarm eller forstoppelse. Eller vekslende afføringer, når kroppen alligevel forsøger at gøre sit bedste for at slippe for den ekstra tyngde, det er at have mad liggende for længe.
Der skal fibre og vand til. For mange fibre uden vand kan give yderligere forstoppelse. Drik gerne lunken vand i små slurke. Få gang i dine to kilo tunge flora af mælkesyrebakterier og ikke mindst, få dem i den korrekte sammensætning. Du kan optimere dem med Udos Choice Super 8 Plus.

 

Det lyder rædselsfuldt, og sådan føles det da også, hvis man både skal generes af madlede, kvalme, oppustethed og træthed. Går du til lægen, vil du sandsynligvis få at vide, at du skal drikke mere vand og spise flere fibre, og ja! Det er netop, hvad du skal.

 

Ondalium ) er et must-have hele vejen igennem: hjælper på mavesækken, på enzymerne og bekæmper skadelige bakterier og svampe i tarmene. Se artikel, skriv ”Ondalium”.

Du skal også: undgå kål, porrer og løg, som kan give oppustethed.

Du skal smide hvidt brød og ost ud, som kan give forstoppelse. Skær ned på kaffen, som kan give kvalme og alt det ikke-mad, du måske spiser og drikker: slik, kager, sukker, alkohol, sodavand. Ja, listen er lang, men til gengæld får du det meget hurtigt bedre.

Du skal spise fibre og sætte dig selv på væskeskema. Et voksent menneske skal have to til tre liter vand, afhængig af størrelse, hvor meget du sveder pga. hedeture og/eller motion. Drik gerne pebermyntete, hvis du føler dig oppustet.

 

Støtteterapi fra naturens skatkammer kan være helt enkel, hvis den bliver målrettet:

Har du for lidt mavesyre, så spis masser af bitterstoffer, fx rucolasalat og syltede agurker. Men suppler i en måned med fx Bitterstern fra Panacea – navnet fortæller det hele.

Tag også et tilskud af enzymer, indtil dit system har lært at danne dem selv igen.

Mælkesyrebakterier vil hjælpe din naturlige mikroflora. Der findes en hel stribe at vælge imellem, men du kan jo kigge på Super 8 plus, som er fra Udos Choice-serien. Det samme er enzymproduktet Udos Choice Enzymer, Supreme.

 

 

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz