Forårsrengøring i tarmen

 

 

 

Kulde, sne, sjap og øv bøv – når det er koldt og mørkt, er energien for de fleste mennesker ikke på det højeste. Vi griber efter hurtig energi i form af chokolade og andre søde sager, og den hjemmelavede aftensmad erstattes måske oftere af take-out. Men nu lysner det forude. Vi skal være klar til sommer – så lad os starte med at få gjort rent i mave-/tarmsystemet.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasine sund-forskning – april/maj 2018

 

Mad kan være en gastronomisk fornøjelse, og hvis kokken er rigtig dygtig, så kan det decideret øge livskvaliteten. Men som vi ved, er madens basale funktion jo, at den skal tilføre livsnødvendige næringsstoffer til vores krop.

Fordøjelsessystemet er en kompleks størrelse med mange funktioner, som hver især har stor betydning for vores velbefindende. Kom med på tur gennem dit fordøjelsessystem.

Dine fordøjelsesorganer skal have de bedste vilkår, så de fordøjer og absorberer næringsstofferne. Dermed fungerer optagelsen optimalt, og maveproblemer som forstoppelse og diarré undgås.

 

Fordøjelsessystemets forunderlige verden

Lad os følge en bid mad, fra vi putter det i munden, til det ender i toilettet. Fordøjelsessystemet sætter gang i munden, hvor maden tygges i mindre stykker og blandes med enzymholdigt spyt, som nedbryder næringsstofferne i fødevarerne. I mavesækken udsættes den for saltsyre, der får proteinerne i maden til at folde sig ud, så de er klar til at blive spaltet i mindre stykker af proenzymer i mavesyren. Næste skridt er mødet med tyndtarmen. Her tilføres væsker fra blandt andet galdeblæren og bugspytkirtlen, som hjælper med at fordøje og optage maden. Hovedparten af absorptionen af næringsstoffer foregår i den seks meter lange tyndtarm, der er udformet med forhøjninger og folder for at øge overfladearealet. Derudover er forhøjningerne og folderne beklædt med fingerlignede fremspring, kaldet villi. Villi er beklædt med milliarder af mikroskopiske hårlignende strukturer, mikrovilli – til sammen øger de det samlede overfladeareal fra ½ m2 til hele 200 m2.

Hovedparten af næringsstoffer optages i den seks meter lange tyndtarm.

 

Vi skal længere ned

Nedbrydningen af den madklump (chymus), der ankommer til tyndtarmen, foregår på overfladen af mikrovillierne, som trækker de nedbrudte næringsstoffer ind i tyndtarmscellerne. De føres videre ud i blodbanen og rundt til organerne. Mikrovillierne er altså afgørende for en god og effektiv optagelse af de livsvigtige næringsstoffer.

Mikrovilliernes funktionalitet og ydeevne er afhængig af livsstil og alder, hvilket jo også gør sig gældende i så mange andre sammenhænge. Når din krop skal fordøje usund kost, skabes der affaldsstoffer, der ophober sig og lægger sig som en slimet gel hen over villierne og mikrovillierne. Gelen hæmmer optagelsen af næringsstoffer, og for parasitter, svampe og skadelige bakterier er det paradis.

Spiser du en fiberholdig kost, renser du din tarm. Fibrene fungerer nemlig som en kost, der kommer ind i alle folder og imellem hvert hår og skurer mikrovillierne og villierne rene for den uønskede gel.

 

Får du fibre nok?

Er du blandt dem, hvor en fiberholdig kost ses som en udfordring, så er du bestemt ikke alene. Men du kan finde stor hjælp hos en lille alge, nemlig mikroalgen chlorella. Algen har af natur en meget hård skal, som faktisk er ufordøjelig for mennesker. Pulveriseres algen, bliver skallen derimod et produkt med mikrostykker af skaller. Skallerne opløses ikke på vejen til tarmen, men når uskadt frem til at skure slimen væk fra tarmens overflade.

Chlorella er en alge med mange egenskaber – den er naturlig og næringsrig og indeholder både omega-3-fedtsyrer, 18 aminosyrer, mineraler og ikke mindst en høj koncentration af klorofyl. Klorofyl binder tungmetaller og giftstoffer, som transporteres ud af organismen i stedet for at ophobes i kroppen. Indtagelse af chlorella hjælper ikke kun på rengøringen af tarmene, men virker også rensende og afgiftende på kroppen. Algen styrker fordøjelsen og fungerer som foder til de gavnlige tarmbakterier og bidrager til en sund tarmflora.

Chlorella-algen rengør ikke kun tarmene, men virker også rensende og afgiftende på kroppen.

 

Den store hovedrengøring

50 % chlorella og 50 % spirulina, så har du Algaex fra Algaelife. Med spirulina kommer det perfekte side-kick på banen. Spirulina er nemlig antiinflammatorisk og består af 60 % protein, 18 forskellige aminosyrer samt et højt indhold af vitaminer, livsvigtige fedtsyrer, antioxidanter og klorofyl. I produktionen findeles chlorella under tørringsprocessen, så alle de gode næringsstoffer kommer ud af den ufordøjelige skal og kan optages i organismen. Skallerne knuses, og som en del af det færdige produkt kan de udøve rengøringsarbejdet i tarmene. Din næringsoptagelse bedres, fordi den slimede gel er renset væk, og mikrovillierne kan gå i gang med at optage alle de gode og nødvendige aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler, som findes i algerne. Algaex tilbyder en totalløsning, hvor der renses, næringsoptagelsen øges, der tilføres næringsstoffer, og tarmfunktionen bedres.

I fordøjelsessystemet bliver de tilbageværende bestanddele fra maden sendt fra den, nu algerengjorte, tyndtarm videre ned i tyktarmen, hvor de sidste vitaminer optages, væske reabsorberes i kroppen, og efter 12-70 timer er hele fordøjelsesprocessen afsluttet.

Spirulina og chlorella – de perfekte rengøringsfolk til din tarm.

2 thoughts on “Forårsrengøring i tarmen

  • Wow, marvelous blog format! How long have you ever been blogging
    for? you make running a blog look easy. The whole glance of your
    website is magnificent, as well as the content!
    You can see similar here e-commerce

  • Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other sites?
    I have a blog based on the same topics you discuss
    and would really like to have you share some stories/information. I know
    my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested,
    feel free to send me an e mail. I saw similar here: Sklep online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *