Fra fortidens urtekamre til moderne problemer

 

 

Når en gammel (gammel?) urtekvinde som jeg skal kigge bagud på 35 års virke som behandler ud i komplementær behandling, så slår det mig, at mit held er, at jeg har haft rigtig mange klienter. Jeg har fået samlet hundredvis af erfaringer, historier fra mine klienter og nogle af erfaringerne troede jeg dengang for tyve år siden ikke helt på, før klient nr. 200 også nævnte, at de havde haft gavn af Urte-pensil. Det kunne altså ikke bare være placeboeffekt.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018

 

Urte-pensil har været solgt siden 1976 i Danmark og hører derfor til et af de ældste urteprodukter på disse breddegrader. I produktet finder man seks forskellige naturstoffer, og hvor nogle af dem er lige til højrebenet, hvad virkning på immunsystem angår, er der andre, hvor jeg simpelthen ikke lige med min moderne (?) hang til forskning kan forstå, hvorfor det skulle kunne gøre en forskel ved akutte infektioner som forkølelse og influenza eller virke på bumser og uren hud. Borer jeg mig ned i studierne på enkelturterne, så stod det da også hurtigt klart, at det ikke kun handler om infektioner i de øvre luftveje eller influenza, det er lige så meget et produkt, der kan have en god effekt på den løse mave, der kan opstå sammen med en influenza, eller behovet for optimering af udskillelsesorganerne ved fx hudproblemer.

Og 200 klienter, helt uafhængigt af hinanden, tager vel ikke fejl …

 

Du finder nogle gamle lægeplanter samt harpiks fra biernes kuber i kapslerne:

 

Echinacea-arter, som med sit indhold af flere forskellige aktive stoffer dokumenterbart virker regulerende på immunsystemet. Den regulerende virkning gør, at dele af immunforsvaret bliver optimeret, men kun indtil et naturligt stop for stimulering sker. Med andre ord kan den røde solhat og andre i samme familie ikke få immunforsvaret til at overreagere, som man fx ser ved autoimmune sygdomme. Hvor nogle droger (gammelt navn for alle de plantedele, vi bruger som støtteterapi til kroppens problemstillinger) virker mest lokalt, som du kan se med bukkehorn nedenfor, så virker Echinacea-arter ved at regulere T- og B-lymfocytter, makrofager og kan i det hele taget hjælpe et betrængt immunforsvar mod både akutte og kroniske infektioner. Ikke som erstatning for penicillinkrævende sygdomme, men som en krykstok, så du hurtigere kommer gennem infektionen.

Bukkehornsfrø virker mest af alt betændelseshæmmende på slimhinder. Der er et væld af mange forskellige aktive stoffer, som skaber den gode effekt på slimhinder, hvor der fx kan være diarré, betændelse i hals og blære og sågar ude i huden, hvor bukkehornsomslag har været brugt som et af de vigtigste midler mod bylder. Netop bylder udgør deres helt eget problem, for hverken penicillin eller andre stoffer har let ved at trænge ind i selve bylden og gøre deres arbejde, men bukkehornste, og fx som her i Urte-pensil, kan åbenbart gøre noget, intet andet kan. Ud over de direkte betændelseshæmmende stoffer indeholder bukkehorn med sin lidt karryagtige smag mange vitaminer, mineraler og emulerende stoffer, som alle hjælper på at genopbygge en måske irriteret og ”hullet” slimhinde.

Askeblade kan netop gøre en forskel for hud, tarm og kroppen i øvrigt ved at virke let vanddrivende og lidt afførende – hvis der er behov for det. Det ses mest ved mere kroniske problemstillinger som fx uren hud, akne, eller sådan en følelse af, ”at kroppen har brug for at komme af med affaldsstoffer”. Postulatet er meget lidt videnskabeligt, der bliver ofte rynket på næsen ad det, men ikke desto mindre er det en tilstand rigtig mange kvinder kan nikke genkendende til. Hvorfor ikke mænd? Måske fordi de ikke lægger mærke til det, eller fordi de har mere fysisk arbejde og derfor ikke mærker de der subjektive fornemmelser, som så mange kvinder kan beskrive.

Tormentilrod er en helt særlig plante, som er kendt for sin sammentrækkende virkning på slimhinder. I urteleksikoner er det beskrevet som en adstringerende virkning og anvendes især, hvor der er diarré. Årsagerne til en diarré skal selvfølgelig altid forsøges at findes – ligesom ved alle andre sygdomme – men er der ikke nogen specifik sygdom bag de løse afføringer, er der virkelig god hjælp at hente i plantens effekt på slimhinder.

Brudurt er en af de gamle øst– og sydeuropæiske planter, som vi ikke kan finde så meget om i den moderne litteratur, men det gør den ikke til noget dårligt bekendtskab. Den er vanddrivende og bakteriehæmmende både i fordøjelsen og fx i blæren og kan være en støtte til behandling af den kroniske blærebetændelse.

Propolis er også med i de små kapsler, hvor biernes harpiks især har en lokal desinficerende effekt i hals, svælg og tarmkanal. Da kapslerne ikke kan nå at virke gennem halsen, er den i Urte-pensil allerbedst til mavesæk og tarme. Her er der studier, der viser en god effekt på mavesårsbakterier og andre irriterende bæster, fx i tyktarmen, og åbenbart også en virkning helt ude i huden.

Det er synergieffekten, du skal kende for at forstå …
Måske kan du være fristet til at gå efter blot den ene droge, fordi du kan genkende symptomerne, der er beskrevet under en enkelt droge. Men det er netop den samvirkende effekt, der er vigtig. Ved at kombinere mange forskellige aktive stoffer arbejder du med dine problemstillinger ud fra et helhedsperspektiv, hvor du både fodrer immunforsvaret, dine slimhinder – og dine udskillelsesorganer får også hjælp med på vejen. Sådan har urtekyndige verden over arbejdet i tusindvis af år. Og sådan gør vi stadig.
 

Når klienterne talte om Urte-pensil, var det egentlig mest til de akutte problemer for at få bugt med en begyndende forkølelse eller influenza. Men erfaringerne viser, at Urte-pensil også kan være et værdifuldt redskab til at afhjælpe mere kroniske tilstande som fx blærebetændelser og bihulebetændelser. Igen skal det understreges, at det ikke må være som alternativ til den rette lægehjælp. Antibiotika og penicillin kan være bydende nødvendigt, også ved tilstande som måske umiddelbart ser banale ud. Et godt – og skræmmende – eksempel er, at et tilsyneladende uskyldigt halsonde kan blive til en immunreaktion på hjerteklapperne …

Du kan dog sagtens bruge Urte-pensil sammen med lægens ordination.

 

Natur-Drogeriet, som producerer Urte-pensil, er kendt for sine mange enkeltdroger, bl.a. bukkehornsfrø. Bukkehornsomslag har været kendt for sin helt igennem gode virkning på bl.a. bylder, et problem, som penicillin indimellem har svært ved at få bugt med.

 

Omslag
Grøden fremstilles af tre til fem teskefulde knuste bukkehornsfrø, som tilsættes så meget vand, at det kan dampe væk på ca. to minutter under omrøring og ikke for heftig varme. Man anbringer det i en linnedklud, fx et slidt viskestykke eller et stykke tyndt bomuldsstof, og lægger det på, når det ikke brænder mere. Efterfølgende dækkes med et håndklæde og eventuelt plastik for at undgå skader på tøjet og for at holde på varmen. Kan gentages tre til fem gange dagligt på bylder.

Bukkehornsfrø har mange andre positive egenskaber og indgår i karryretter. Det kan du læse meget mere om på www.radiodoktoren.dk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *