Ganske enkelt i en liga for sig – får du nok kål?

 

 

 

En pragtfuld råvare, spækket med smag, kraftfuld næring til dine celler og en hel unik sammensætning af sundhedsfremmende stoffer. Ovenikøbet også både farverig, billig og klimavenlig mad. En top-favorit i mit køkken.

 

Af Lisbeth Tordendahl
Opskriften blev bragt i magasinet sundforskning – august/september 2017

  

Det er kål, og det er godt! Men jeg ved fra min hverdag med klienter, at mange ikke får spist kål så ofte på trods af ellers gode intentioner, også selvom vi har nem adgang til kål året rundt. For de fleste handler det mest om vanens magt og mangel på gode ideer og spændende, varierede opskrifter. Så her får du tre virkelig gode tips til at lave skøn mad med kål og en opskrift på den lækre grønkålspesto fra min bog Kål og Kærlighed.

 

3 gode kåltips:

 

  1. En skarp kniv og et mandolinjern gør arbejdet med kål væsentlig nemmere.

  2. Rødkål, hvidkål og blomkål bliver virkelig delikat, når det er helt tyndt snittet, især når det skal rå i salater. Hvor mærkeligt det end kan lyde, smager tyndt snittet kål mildere end groft skåret. Tyndsnittet kål er derfor en god måde at introducere kål på til børn og kålskeptiske voksne.

  3. Et ordentligt kram er ikke kun godt for os mennesker. Der sker også noget dejligt med din kål, når du giver den et kram med dine hænder: Fibrene blødgøres, kålen ændrer både konsistens og smag, og den bliver mere modtagelig over for dressing, for smagen kan bedre trænge ind, når kålen har fået kram. Krammet kål er stadig rå, men den er mere mild og rund, og bevarer en dejlig sprødhed. Jeg krammer savoykål, rosenkål, spidskål, hvid- og rød-kål.

 

Sådan gør du:

Bland den (fint)snittede kål med lidt salt, lad den evt. stå og trække et kvarters tid, og kram så kålen med en eller begge hænder, til konsistensen ændrer sig og bliver blødere. Skyl saltet af kålen i en sigte (hvis du kun har brugt en smule salt og vælger en dressing uden salt, er det ikke nødvendigt at skylle), og pres derefter vandet af. Brug kålen som den er, bland den med krydderurter eller dressing, eller brug den som del af en salat.

At give kålen varme gør den både blødere, mere saftig og mere sød i smagen, og det er derfor nemmere at få spist kål i store mængder. Nogle af de sunde indholdsstoffer udnyttes desuden bedst, når kålen er kogt eller har fået anden varmetilberedning. Og kål, der har fået varme, er nemmere at fordøje end rå kål. Selv en anelse varme, som når kålen snittes fint, lægges i en sigte og overhældes med kogende vand, gør den nemmere at fordøje. Får kålen højst to minutters varme, bevares mest muligt af kålens kræftforebyggende virkning. Det betyder ikke, at kål aldrig kan få mere end to minutter, det ville være kedeligt rent sansemæssigt, men ønsker du at få maksimal gavn af kålens forebyggende egenskaber, skal du huske også at lave lyntilberedt kål.

Kål virker antiinflammatorisk, styrker immunforsvar, fordøjelse og afgiftning, mindsker risiko for hjerte-kar-syg-domme og type-2-diabetes, virker kolesterolnedsættende, hjælper mod Helicobactor pylori, forhøjet blodtryk, årefor-kalkning, kan forebygge åndedrætslidelser, øger omsætning og udskillelse af østrogen og modvirker derved østrogen-dominans og er både kræftforebyggende og kræfthæmmende.

 

GRØNKÅLSPESTO

 Det skal du bruge: 

  • 200 g grønkål
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1 1/4 dl ekstra jomfruolivenolie
  • 1 tsk citronsaft
  • ½ avokado
  • Salt
  • 30 g ristede pinjekerner

 

Sådan gør du: 

Rens kålen grundigt, og skær stilkene fra bladene. Saml bladene i en bunke, og skær i store stykker. De stilke, der er saftspændte, skæres i tynde skiver, de øvrige kasseres.

Bring vand i kog i en gryde, kom stilke og blade i. Kog uden låg 1 minut.

Hjælp kålen ned under vandet med en ske. Dræn og køl af.

Blend kålen groft med hvidløg, olie, citron, avokado og lidt salt.

Kom pinjekerner i, blend til ønsket konsistens, og finjustér med salt.

Tip:

Brug pestoen til pasta, ris, quinoa eller andre korn, i sandwich etc., og prøv at komme en skefuld i suppe ved servering.

 

Variation:

Jeg laver pestoen tyk, så den også er nem at bruge som pålæg. Du kan naturligvis tilsætte mere olie og også parmesan-ost, hvis du har lyst.

2 thoughts on “Ganske enkelt i en liga for sig – får du nok kål?

  • Wow, wonderful blog format! How lengthy have you ever been blogging for?
    you made blogging glance easy. The whole glance of your site is magnificent, let alone the content material!
    You can see similar here najlepszy sklep

  • Hi it’s me, I am also visiting this web page regularly, this website is truly
    pleasant and the users are actually sharing pleasant
    thoughts. I saw similar here: E-commerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *