Havets vegetariske omega-3-kilde

 

 

Planteplankton er havets grøntsager og føde for dyreplankton og større vandlevende dyr. Plankton er meget næringsrigt, og navnet dækker over mange forskellige encellede organismer, som også tæller alger, der er en lækkerbisken for mange af havets dyr og nu også vi mennesker, i form af kosttilskud. Og så har sammensætningen i algerne helt særlige helsemæssige fordele.

 

Af Rikke Agersted
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017

 

Vi har fået øjnene op for havets grønne spise, da algerne er et miljøvenligt alternativ til fiskeolie, der samtidig giver vegetarer og veganere adgang til de vigtige DHA- og EPA-fedtsyrer.

Algerne er på trods af deres ringe størrelse en vigtig næringskilde for havets dyr. De indeholder de sunde omega-3-fedt-syrer DHA og EPA, som gives videre op i fødekæden, når algerne ender i de forskellige dyrs maver. Og sluttelig kan sidste stop på rejsen være din og min mave. Enten gennem indtagelse af friske fisk og skaldyr eller via kosttilskud.

 

Omega-3 uden kemikalier

En ret almindelig måde at forarbejde algerne på, for at kunne udvinde de sunde omega-3-fedtsyrer, er ved at tilsætte opløsningsmidlet hexan, som er en nervegift og et biprodukt af benzinproduktionen. Algae Omega fra Nordic Naturals indeholder fedtsyrer fra algerne, som er udvundet med hjælp fra et ikke genmodificeret enzym, som nedbryder celle-væggen i algerne, så olierne kan komme ud. Ved ikke at bruge hexan i processen skånes både miljø og de mennesker, som arbejder med stoffet. Jo mere uskadelig en proces er, jo bedre er det for alle led, som er involveret i den, og derfor kan det være et af de parametre, man vælger sine omega-3-fedtsyrer efter.

 

Vi er ofte i underskud

Vi mennesker kan selv danne EPA og DHA ud fra alfa-linolensyre, som har vegetabilsk oprindelse. Desværre kan om-dannelsesprocessen hæmmes af fordøjelsesproblemer, iltede fedtstoffer i kosten, højt indtag af omega-6-fedtsyrer (forskubber fedtsyrebalancen) og sygdom. Mængden af færdigomdannet EPA og DHA svarer derfor ofte ikke til det behov, vi reelt har, og derfor kan et tilskud være en fordel.

 

Nogle livsstadier fordrer mere DHA end EPA

Kroppen har brug for både EPA og DHA. Man ved i dag, at 20 % af hjernens tørvægt udgøres af fedtsyrerne DHA og AA. DHA bruges som byggesten i cellemembranerne og har derfor en særlig vigtig rolle i hjernen. Fedtsyren kan dog ikke stå alene. For nok er cellernes sundhed og struktur vigtig, men hvis ikke cellerne kan kommunikere med hin-anden, er de ikke meget bevendt. Og det sørger EPA for, og derfor er det vigtigt, vi sørger for også at få rigeligt med EPA i kosten.

Behovet for mere DHA end EPA optræder hos ældre over ca. 65 år samt gravide og ammende. Der skal nemlig meget DHA til at udvikle barnets hjerne. Faktisk er hjernen først færdigudviklet i fem- til seksårsalderen, og indtil da er det en god idé at lægge vægt på DHA i forhold til EPA i kosten. Igen i alderdommen viser forskningen et øget behov for DHA i forebyggelsen af forskellige aldersbetingede sygdomme i hjernen. Der er blandt andet tale om Alzheimers, Parkinsons og demens. Her vil Algae Omega være et godt supplement i forebyggelsen af disse sygdomme, da produktet indeholder omkring to dele DHA til 1 del EPA.

 

Omega-3 mod inflammation

Den moderne forskning hjælper os med at målrette vores fedtsyrer alt efter alder og ønsker for virkningen, og det er virkelig et gennembrud i forståelsen af fedtsyrernes kvaliteter.

Inflammation i kroppen er et godt eksempel på, hvordan vi kan målrette fedtsyrerne en bestemt sygdom. Cellerne i det inflammationsramte område har nemlig en ændret fedtsyresammensætning i cellemembranen og vil typisk være rig på omega-6-fedtsyren AA frem for DHA. Ved at indtage et omega-3-produkt indeholdende DHA og EPA kan man ændre forholdet i cellemembranen og dermed hæmme inflammationen, da kroppen naturligt erstatter nogle af AA-moleky-lerne med DHA. Både EPA og DHA har antiinflammatoriske egenskaber, og forskningen indikerer, at der skal mere DHA end EPA til for at opnå den bedste effekt i forhold til inflammatoriske sygdomme.

 

En mundfuld havvand indeholder ca. 100.000 alger!

 

Vegetarisk omega-3-tilskud

Algae Omega fra Nordic Naturals sælges af Bidro, som kan være stolte af, at produktet ikke har været udsat for gen-modificering eller kemikaliet hexan i bearbejdningen af algerne.

Anbefalet daglig dosis er 2 kapsler, der tilsammen indeholder 195 mg EPA, 390 mg DHA og 130 mg andre omega-3-fedtsyrer. Kapslen er 100 % vegetabilsk og derfor er produktet velegnet til dem, der ikke ønsker produkter fra dyr.

 

Alger er spændende organismer

Der findes over 30.000 forskellige algearter, som varierer i størrelse fra en tusindedel millimeter til 60 meter. Alger deles i to grupper, nemlig mikroalger, som er encellede alger, og makroalger, der har flere celler, og som vi bedre kender under navnet tang. Schizochytrium tilhører gruppen af mikroalger. De alger, der indgår i Algae Omega, er af slægten Schizochytrium. De er forædlet for at optimere indholdet af DHA og EPA. 

One thought on “Havets vegetariske omega-3-kilde

  • Wow, wonderful weblog structure! How long have you been running a blog for?
    you made running a blog glance easy. The entire
    glance of your site is magnificent, as neatly as the content material!
    You can see similar here sklep internetowy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *