Her er de fedtsyrer, du skal spise hver dag !
February 14, 2017

 

Her på sund-forsknings sider har vi i rigtig mange artikler beskæftiget os med forskningen på fedtsy-rer, især om omega-3-fedtsyrer fra fisk og alger. Artiklerne har handlet om, hvordan vi kan undgå in-flammationer ved at spise flere omega-3-fedtsyrer, så balancen mellem disse og omega 6, 7 og 9 kunne forbedres i danskernes kost. Men hvad med de andre fedtsyrer? Er det skurke, der skal undgås? Nej. De er essentielle – med andre ord livsvigtige for hele kroppens overlevelse.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning.

 

Giv dig selv et løfte for 2017. At du får skåret ned på det mættede fedt fra brankede stegepander og dyrekød og får løftet dine madvaner op i nye højder, så du forebygger alle de plager, der ellers let kan opstå i kroppen. Lidt afhængig af hvem du er, hvilke gener du har, og hvordan du ellers lever, kan du med de rette fedtsyrer forebygge:

Problemer i alle celler. Der skal fedtsyrer til for at opbygge cellemembranerne. Når en cellemembran fungerer optimalt, kan den åbne dørene for de næringsstoffer, der skal lukkes ind og hjælpe affaldsstoffer ud af cellerne. Denne funktion sker i et tæt samspil med aminosyrer fra proteiner samt vitaminer og mineraler.

Udfordringer for hormonerne, da de er bygget op af og bæres rundt af fedtstoffer.

Hudproblemer, fx tør hud, eller hud, der har svært ved at bevare en god, stabil fugt. Og fugt handler ikke kun om skøn-hed, men om en stabil barriere mod omverdenen, så man bliver mere modstandsdygtig over for kemikalier, bakterier etc.

Kredsløbet er meget afhængigt af de rette fedtsyrer. De skal i en særlig cocktail sørge for, at blodet har den rette tyk-kelse, og at der ikke skabes kolesterolaflejringer i de små og store blodkar. Det er også de rette fedtstoffer, som skal sørge for, at du ikke så let danner forstadierne til blodpropper, som sætter sig i blodkarrene og senere kan blive til en livstruende tilstand.

Hjernen er en stor fedtklump, som sammen med sukker skal sørge for, at vi fungerer optimalt.

Leveren skal hver dag tage stilling til titusindvis af kemiske komponenter, der skal omdannes til enten næring eller til affald, som let kan elimineres af vores afgiftningsorganer. For at kunne udføre sit arbejde skal de rette fedtstoffer være til stede for at løse opgaven.

Vores slimhinder er afhængige af de rette fedtstoffer for at være stærke og for derigennem at kunne imødegå udefrakommende problemer fra kemikalier, bakterier, parasitter og virus.

 

Essentielle fedtsyrer er vigtige for din krop

Alle fedtsyrerne indgår som dele af dine cellemembraner og sørger for at holde dem smidige. Nogle har en god effekt på dit kredsløb, andre indgår i opbygningen af din hud. De rigtig lange fedtsyrer udgør en stor del af din hjerne.

De lange, samt de rigtig lange, fedtsyrer bruges også til dannelsen af lokale hormoner, som kan virke smertedæmpende. Har du ondt i dine muskler, led eller fx har astma, kan du have brug for et olietilskud. Især hvis du ikke får nok nødder, kerner eller fiskeprodukter til daglig.

Fedtsyrerne er essentielle. Med andre ord livsvigtige at få tilført, da vi ikke selv kan danne dem.

 

Spændende bog om fedtsyrer

Ph.d. Udo Erasmus har skrevet bogen “Sundt fedt & dræberfedt”, som er rigtig god at blive klog af, når det gælder de mange fedtsyrer. Udo’s Choice er en serie af fedtsyreprodukter, og Udo Erasmus var en af de første forskere, der beskrev brugen af forskellige fedtsyrer i vores dagligdag for at forebygge og som støtteterapi i behandlingen af syg-domme.

 

To forskellige økologiske fedtsyretilskud som også er til veganere

Udo’s Choice har mange gode fedtsyretilskud, som kan anbefales. Her har vi fremhævet to, som er vigtige i dit køkken til brug i madlavningen.

Udo’s Choice var den første sammensatte olieblanding i Danmark. Olien sætter fokus på omega-3 og omega-6 i kom-binationen af syv forskellige vegetabilske olier: sesamolie, hørfrøolie, solsikkeolie, kokosolie, kæmpenatlysolie, risklid-olie og havreklidolie. Olien indeholder også de fedtopløselige vitaminer og antioxidanter A, D, E og K.

De syv olier vil sammen kunne gøre en stor forskel for alle de organer, vi har nævnt her i artiklen. 2-3 spsk. er nok.

 

Udo’s Choice DHA Oil Blend er en forholdsvis ny vegetabilsk olieblanding baseret på omega-3 og omega-6. Ud-gangspunktet er den originale Udo’s Choice olie, men med nogle interessante ændringer. Olien indeholder mere GLA (en omega-6-fedtsyre) end den originale Udo’s Choice, nemlig hele 26,7 mg i to teskefulde. Her er der tilsat fedtsyrer fra en alge, som giver et højere indhold af DHA, som gør den velegnet til gravide og ammende – DHA er en af de vigtige fedtsyrer til udviklingen af barnets hjerne og øjne.

Voksne mennesker har selvfølgelig også gavn af blandingen, og studier viser, at ældre menneskers hjerne indeholder mere DHA end yngre menneskers hjerne.

Daglig dosis: 2-3 spsk. Udo’s Choice olie. Virkelig velegnet til alle kolde retter, fx som dressing på salater, på din mor-gengrød, i din smoothie eller til brug i bagværk. De er ikke egnet til at stege i, da de ikke tåler hård opvarmning.

 

 

Skriv en offentlig kommentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Giv mig besked om: