Hyppige allergifremkaldende stoffer
February 9, 2011

allergi3  

Pollen, husstøv, dyrehår, skimmelsvampe, tobaksrøg, gummi, harpiks, farvestoffer, parfume, kosmetik, insektstik, lægemidler og fødemidler.   Histaminholdige og histaminfrigørende fødemidler er bl.a. ost, rødvin, chokolade, det 3. krydderi, skaldyr, makrel, tun, jordbær, nødder, tomat, kartofler og peberfrugt.   Vær opmærksom på at mælkeprodukter, oksekød, svinekød, hvedemel (gluten) og æg også kan være allergifremkaldende.   Mælkebestanddele, evt. benævnt som laktose eller kasein, findes bl.a. i brød, chokolade, færdigretter, is, pølser og andet pålæg, slik, piller og vacciner. (Nogle mælkeallergikere tåler uhomogeniseret mælk, smør og fløde – men ikke oksekød).   Vær opmærksom på nikkel i redskaber, penge, smykker (kontaktallergi) og i kosten.  

Levnedsmidler med et højt nikkelindhold: Kakao og chokolade, havregryn, mandler og nødder, pærer, svesker, bælgfrugter, bønner, soyaprodukter og fuldkornshvedebrød.  

Levnedsmidler med middel nikkelindhold: Blomkål, boghvede, broccoli, ris, spinat, dåsemad, indmad, salat, kartofler og te.  

Levnedsmidler med lavt nikkelindhold: Agurk, brød, fisk, frugt, gulerødder, hvidkål, kaffe, kød, løg, mælkeprodukter, porrer, vin, selleri, tomat og æg.  

Farvestoffer: ( E 100-199 ) der hyppigt giver allergi: 102, 104, 110, 120, 122, 123, 124, 127, 131, 132, 133, 160a, b og c, 161g  

Konserveringsstoffer: ( 200 299 ): 200, 201, 202, 203, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 221, 222, 223, 224, 226, 227, 249, 250.  

Sødestoffer: E 951 (aspartam)  

Smagsforstærker: E 621 (det tredje krydderi, mononatriumglutaminat) Ved ægte allergi skal der kun en lille del af et stof til for at udløse en reaktion. Ved intolerance, som vi ofte ser over for fødemidler, skal der ofte større mængder til, men reaktionerne kan være de samme. Overfølsomheden er dog sværere at påvise ved diverse blodprøver og andre tests. Der kan gå fra få minutter op til tre dage efter kontakten med stoffet, inden reaktionerne opstår.   Hvedemel, aspartam og det tredje krydderi kan ofte give hovedpine eller mentale symptomer som dårlig koncentration, ”glasklokkefornemmelse”, træthed og andre ubehagelige symptomer, der er svære at definere.   Læs også om allergiske krydsreaktioner.  

 

(Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm)

 

 

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz