Julen er hjerternes fest fyldt med glæde, forventning og sanseindtryk!
December 18, 2017

Glade forventningsfulde børn, gran, stearinlys, julepynt, julesalmer, julemad, småkager og  skønne dufte pirrer konstant vore sanser, og gør julen til en helt speciel oplevelse. Surt, sødt, salt, krydret og bittert,  –  lugte- og smagssanserne udfordres maksimalt. 

 

Smagssansen er knyttet til fem-elementet jord, som er ansvarlig for milt og mave. Jord-elementet giver energi til lungerne og kontrollerer energien i nyrerne. Dets duft er vellugt, og den psykiske tilstand er medfølelse.

 

Lugtesansen er knyttet til fem-elementet metal, som er ansvarlig for lunger, hud og tyktarm. Metal-elementet giver energi til nyrerne, og kontrollerer energien i leveren. Dets duft er beklumret (som efter et kraftigt lynnedslag) og den psykiske tilstand er sorg.

 

Derfor er det en god ide, at “lytte” til de to sanser i julen, og være særligt opmærksom på de dele af krop og psyke elementerne påvirker. De fortæller dig nemlig, hvad du har brug for, og hvad du bør undgå, for at opretholde kroppens naturlige balance, så du kan få en skøn og glædelig jul.

 

For mig er min mors brunkager uløseligt forbundet med julen. De er naturligvis de bedste brunkager i verden :-), og på adskillige opfordringer vil jeg endnu engang dele opskriften med jer mine kære læsere, med ønsket om en rigtig glædelig jul.

 

Fengshuimaster

Torben Hecksher

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mors brunkager

500 g sirup (lys)

500 g sukker

500 g smør

1,5 kg mel

10 g kardemomme

10 g pomerans

1 tsk kanel

1 tsk nillikke

1/2 tsk hjortetaksalt

20 g potaske

200 g mandler (skal smuttes)

Sukat (efter behov)

 

1. smør, sukker og sirup koges. Potaske udrøres og kommes i.

2. De øvrige ingredienser blandes godt sammen og kommes i når smør/sukker/sirup-blandingen er afkølet.

3. Dejen rulles i pølser, indpakkes i staniol og lægges i fryseren til næste dag (gerne længere)

4. Direkte fra fryseren skæres pølserne i skiver (så tynde som muligt) og lægges på en smurt bageplade (evt. bagepapir)

5. Bages i ovnen ved jævn varme 170 grader i 5-6 minutter. Når kagerne er helt kolde lægges de i en lufttæt kagedåse.

 

God fornøjelse

 

 

Skriv en offentlig kommentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Giv mig besked om: