Julens godter
December 16, 2016

Det er heldigvis ikke så svært at få bygget sundhed ind i dine julegodter og kager. Vel at mærke, uden at fornøjelsen ryger fløjten. Her får du brunkager, der spreder juleduft i huset, bagt af spelt med 40 % fuldkorn og uden hævekemi, som jeg godt kan lide at undgå. Og så min opskrift på hjemmelavet marcipan, som jeg har lavet hvert eneste år, siden den så dagens lys engang i de tidlige 80’ere. Det er ren nydelse.

 

Hjemmelavet marcipan

Mandler   200 g   

Rismaltsirup   ¾ dl (jo lysere maltsirup des lysere marcipan)

Evt. rosenvand

Smut mandlerne (børnene kan sagtens få dén opgave), tør dem i et klæde, og lad dem gerne ligge fremme herpå i en dags tid eller mere, så de bliver helt tørre. Læg dem evt. i klædet på varmeapparatet.

Blend nu til fi nt mandelmel, og bland med rismalt.

Bland så vidt muligt med en ske, og brug først til sidst fi ngrene, ellers bliver det for varmt, og olien trænger ud af mandelmelet. En smule rosenvand kan æltes i for smagsvariation og en lidt blødere konsistens.

Opbevar marcipanen koldt

 

Marcipankonfekt

Slip fantasien løs, og lav den skønneste luksuskonfekt – blandt mine favoritter er:

1.

Kugler, ovaler eller udstukne hjerter overtrækkes med mørk chokolade og pyntes med nødder, frysetørrede bær, blomster, farvet kokos…

 

2.

Noget af marcipanen farves flot rød med rødbedesaft (fi nriv lidt rødbede, kom det i et klæde og pres saften ud). Lav harlekinssnitter af ufarvet og farvet marcipan. Marcipanen rulles tyndt og jævnt ud mellem to stykker tynd plast (en opklippet frysepose fx), hvorefter et farvet stykke marcipan lægges mellem to stykker ufarvet og derefter skæres i snitter med en skarp kniv.

 

3.

Marcipan æltes med finthakkede korender, valnødder og fi ntrevet appelsinskal, trilles til stænger og skæres ud eller formes til kugler.

 

4.

Tørrede søde abrikoser skæres igennem, så der bliver to medaljer. Læg et stykke marcipan ovenpå, og pynt med en halv valnød, eller dekorér med mørk chokolade.

 

5.

Marcipan æltes med lidt cognac, en stribe fyldes i bløde svesker uden sten og trykkes med marcipansiden ned i fi nthakkede pistaciekerner eller frysetørrede hindbær.

 

6.

Tørrede søde abrikoser eller anden tørret frugt, der har trukket i cognac, hakkes, lægges i midten af et stykke udrullet marcipan, der lukkes sammen om frugten og formes til en lang stamme. Overtræk stammen med mørk chokolade, og pynt efter ønske. Skær i skiver inden servering.

 

Brunkager

Smør (kan evt. erstattes af smagsløs kokosolie)   50 g

Ahornsirup  (evt. agavesirup)   ¾ dl

Fintrevet citronskal   1 tsk.

Mandler   30 g

Pistaciekerner (ikke nødder, brug evt. mandler i stedet)   20 g

Stødt kanel   1 tsk.

Stødt ingefær   ½ tsk.

Stødt nellike   ½ tsk.

Sigtet speltmel   65 g

Usigtet speltmel   (jeg bruger Skærtoftmølle)   95 g

Salt   1 knsp.

Lun smør og sirup i en lille gryde, så det kan blandes. Hak mandler og pistacie- kerner groft. Rør dem i massen sammen med krydderier og citron. Lad massen køle af, og rør herefter mel og salt i. Rør med en gaff el, og saml først til sidst dejen med hænderne. Form en tyk pølse, eller gør den firkantet. Pak den i madpapir, og læg på køl minimum 2 timer.  Skær tynde skiver, der bages ved 200º  ca. 12-13 min

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz