Krill – lyskrebs med særlige egenskaber

 

 

Den antarktiske krill lever i kolde, ubarmhjertige farvande, men formår alligevel at nå tusindevis af menneskers hjerte. Ikke fordi den er specielt nuttet, men fordi den indeholder de hjertevenlige omega-3-fedtsyrer og astaxanthin, som er med til at beskytte hjertet.

 

Af Rikke Agersted
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – efterår 2014

 

Kort livscyklus

Den lille lyskrebs, kaldet krill, lever i Antarktis og er en forholdsvis ny kilde til de sunde omega-3-fedtsyrer EPA og GLA. Den bliver kun op til 6 cm. lang og vejer kun 2 g. Sammenholdt med større fisk har det faktum stor betydning. Jo mindre dyret er, jo kortere livscyklus har det, og det er optimalt i forhold til de sunde omega-3-fedtsyrer. Små dyr optager langt færre tungmetaller i deres liv end større dyr med en længere livscyklus.

 

Fedtsyrebindingen er meget vigtig

En anden fordel ved krill er, at omega-3-olien er bundet til fosfolipider, der betegnes som den vigtigste type af fedtstoffer, som indgår i celle-membranerne. Der findes tre typer fedtstoffer, nemlig triglycerider, fosfolipider og steroler.

Triglycerider kender vi fra fedtdepoterne i kroppen og fedtkanten på koteletten, men de findes også i planteolier. Man kalder disse fedtstoffer for oplagringsfedt. Steroler er en gruppe af voksagtige fedtstoffer, som blandt andet indbefatter kolesterol, visse hormoner samt forstadier til D-vitamin.

Forskning lavet på Neptune Krill Oil, NKO, viser, at denne specifikke krillolie optages meget let i kroppen grundet de fosfolipidbundne omega-3-fedtsyrer.

 

Samme gode fedtsyrer som fiskeolie

Krillolie indeholder EPA og DHA på samme vis som fiskeolie, om end i et andet forhold.

NKO krilloliens fosfolipidbundne omega-3-fedtsyrer gør dem både vand- og fedtopløselige. En omega-3-olie, som kun er bundet til triglyceri-der, vil udelukkende være fedtopløselig. Fosfolipiderne gør altså krillolien lettere fordøjelig, da den kan nedbrydes og optages på flere måder i kroppen end en triglyceridbundet olie. Forskning viser, at NKO krillolie har en høj biotilgængelighed på trods af, at omega-3 indholdet kun lig-ger på ca. 30 %.

 

Stor antioxidanteffekt

OmniKrill indeholder udover de gode omega-3-fedtsyrer også astaxanthin, som er en naturlig og meget kraftig antioxidant. Astaxanthin beskytter cellemembranerne mod frie radikaler og styrker effekten af andre antioxidanter som C- og E-vitamin.

Astaxanthin styrker immunforsvaret og beskytter effektivt huden mod ultraviolet lys. Den fordrer en god hjernesundhed ved at beskytte neuro-nerne, og den kan bremse aldersrelateret fald i kognitive færdigheder og psykomotoriske funktioner.

 

Krilloliens helbredende virkning

Både krillolie og fiskeolie har mange lighedspunkter rent helbredelsesmæssigt. For eksempel styrker de begge hjertesundheden, har en positiv indvirkning på hudsygdomme, fremmer mental klarhed og dermed også sygdomme som demens, Alzheimers, depression og ADHD. Mindskelse af gigtsmerter og medvirken til et sundt kolesteroltal er også kendte effekter af omega-3-olierne.

Der er endnu ikke overvældende meget forskning på krillolie, men det lader til, at den særligt udmærker sig ved at være effektiv i bedring af hyperlipidæmi (højt kolesterol), som kan føre til forskellige hjertekarsygdomme. Den hidtidige forskning indikerer, at 1 – 3 g. krillolie er effektiv i behandlingen af et højt kolesteroltal, idet det totale kolesteroltal, LDL kolesterolet og triglyceridtallet sænkes, og HDL kolesterolet hæves efter en vis behandlingsperiode.

 

Kronisk inflammation og gigtsmerter

I rapporten “Evaluation of the effect of Neptune Krill Oil on chronic inflammation and arthritic symptoms“, belyses det, hvordan 90 patienter indgik i et randomiseret, dobbeltblind og placebokontrolleret studie. Man testede effekten af NKO krillolie på det C-reaktive protein CPR i kro-niske inflammationer og effektiviteten af NKO på gigtsymptomer.

Testpersonerne havde en eller flere af følgende sygdomme: en hjertekarsygdom, leddegigt eller slidgigt. Gruppe A modtog 300 mg. NKO krill-olie dagligt, og Gruppe B modtog placebo. Efter blot 7 dage kunne man se en reduktion af CPR på hele 19,3 % i Gruppe A mod en stigning på 15,7 % i Gruppe B. Efter 14 dage var reduktionen hos Gruppe A på 29,7 % og efter 30 dage 30,9 %. Hos placebogruppen steg tallet yderligere efter 14 dage til 32,1 %, men faldt så igen til 25,1 % efter 30 dage.

Efter kun 7 dage havde indtaget af NKO hos Gruppe A også sænket smerterne med 28,9 %, reduceret stivhed i leddene med 20,3 % og den funktionelle stivhed med 22,8 %. Konklusionen på studiet blev følgeligt, at en daglig dosis på 300 mg. NKO på kort tid kan hæmme inflammation og reducere gigtsymptomer.

 

Kilde til essentielle fedtsyrer, EFA

1g. NKO krillolie indeholder 230 – 300 mg. omega-3-fedtsyrer. EPA indholdet ligger på 140 – 160 mg. og DHA indholdet på 80 – 90 mg. Krill-olien indeholder også, ligesom fiskeolier, en mindre mængde af andre fedtsyrer. Der er ca. 60 mg. af omega-3-fedtsyren cholin. Omega-6 ind-holdet er på 10 – 20 mg., og omega-9 indholdet er på 60 – 80 mg. NKO krillolie indeholder desuden mellem 1.3 – 1.5 mg. astaxanthin per gram. Og slutteligt er der mellem 460 – 500 mg. fosfolipider.

PMS og smertefuld menses kan afhjælpes med NKO. I et studie indtog 70 testpersoner krillolien gennem 3 måneder. Smerter, brystspændinger samt de følelsesmæssige symptomer som depression, humørsyge, stress og irritabilitet faldt alle markant i testperioden.

 

Læs mere om NKO Krill olie på: http://www.neptunekrilloil.com

2 thoughts on “Krill – lyskrebs med særlige egenskaber

  • Wow, superb weblog structure! How long have you ever been blogging
    for? you made blogging look easy. The whole look of your site is wonderful, as smartly as the content!
    You can see similar here e-commerce

  • Your style is unique compared to other folks I’ve read stuff from.
    Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book
    mark this blog. I saw similar here: Najlepszy sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *