Kvindesygdomme kan behandles med omega-3-fedtsyrer
February 1, 2015

fiskeolie kapsel

af Rikke Agersted, Shamanistisk healer, biopat og phytoterapeut. Artiklen er bragt i magasinet sund-forskning.dk julen 2012

 

Der er forsket rigtig meget i omega-3-fedtsyrerne, og derfor ved man i dag, at de kan forebygge sygdomme som brystcancer, hedeture i overgangsalderen, menstruationssmerter og hindre for tidlig fødsel under graviditeten. 

 

Professor MD, phd ved Uppsala Universitet, Tom Saldeen, har sammen med Pia Saldeen, også MD, phd, forsket i omega-3-fedtsyrernes betydning for kvinder, og det er deres forskningsresultater, der ligger til grund for denne artikel.

 

På celleplan

Omega-3-fedtsyrerne indgår i alle cellemembraner, hvor de har forskellige funktioner. De indgår blandt andet i dannelsen af eikosanoider, som er lokale hormoner i kroppen, der kan forebygge og behandle forskellige sygdomme, herunder visse kvindesygdomme.

 

Omega-3-fedtsyrerne kæmper med omega-6-fedtsyrerne om pladserne i cellemembranen, og det er ikke ligegyldigt, hvem der vinder

 

Den månedlige plage

Mange kvinder lider af menstruationssmerter i mere eller mindre udpræget grad og ser med gru frem til menstruationsperioden hver måned.

 

Tilstanden kaldes dysmenorrhea og er en tilstand, hvor der ud over smerterne kan være symptomer som kvalme, opkastninger og meget kraftige sammentrækninger fra livmoderen, som er voldsommere end almindelige kramper.

 

Mere end 50 % af alle kvinder oplever dette i en eller anden grad, og dysmenorrhea er den største årsag til kortere fravær i skolerne blandt de kvindelige elever.

 

Hvilke stoffer giver smerterne?

Under den menstruelle luteale fase frigives omega-6-fedtsyrer fra fosforlipider i cellemembranerne, som er med til at danne proinflammatoriske eikosanoider som thrombosan A2 (TXA2), prostaglandin E2 (PGE2) og leukotrin B4 (LTB4). Disse stoffer giver smertefulde kramper tillige med kvalme, opkastning og hovedpine.

 

Da omega-3-fedtsyren EFA konkurrerer med omega-6-fedtsyren arachidonsyre i cellemembranen på et eikosanoid-dannende plan, kan en effektiv behandling af tilstanden være en øgning af EFA-fedtsyrerne i den daglige kost.

 

I Sverige har man med succes behandlet kvinder med dysmenorrhea med 5 – 10 ml naturlig, stabil fiskeolie i form af Eskimo-3, dagligt.

 

Der har de senere år været meget fokus på brystcancer.

Tom Saldeen fortæller, at omega-6-fedtsyrerne, og herunder særligt linolsyre, har vist sig at kunne fremme væksten af tumorer. Da omega-3 hæmmer optagelsen af omega-6 i cellemembranen og kan være med til at regulere dannelsen af omega-6-fedtsyrer i kroppen, kan omega-3-fedtsyrerne bruges som forebyggende behandling.

 

I et stort studie, hvor middelhavskostens betydning for helbredet blev analyseret, konkluderede man, at den omega- 3-rige kost reducerede sandsynligheden for at udvikle cancer med 56 % og at de, der alligevel udviklede cancer, havde 61 % større chance for at overleve den.

 

Man observerede i undersøgelsen, at de kvinder, der spiste mest fisk i deres kost, havde den laveste forekomst af brystcancer.

 

Overgangsalder og hjertekarsygdomme

Omkring 80 % af alle kvinder i overgangsalderen oplever hedeture. Det skyldes kroppens faldende østrogenproduktion, som kan forstyrre eikosanoidbalancen gennem en overproduktion af prostaglandin E2. Dette fører til en øgning af insulinproduktionen, hvilket igen fører til en øget produktion af omega-6 fedtsyren arachidonsyre.

 

Fiskeolie har, modsat omega-3-fedtsyren kæmpenatlysolie, vist sig at have en rigtig god effekt i behandlingen af hedeture.

 

Kvinder, der modtager hormonbehandling, er desuden i farezonen for at danne forhøjede triglyceridniveauer i kroppen, hvilket kan føre til udviklingen af hjertekarsygdomme.

 

Ifølge forskningen bør indtaget af EFA og DHA øges med omkring fem gange for at skabe balance i fedtsyrerne. Det er særlig vigtigt for kvinder, der kan forebygge mange sygdomme med denne simple ændring i kosten.

 

Hjælp under graviditeten

Omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA er særligt vigtige under graviditet og amning, da de er med til at udvikle barnets hjerne og sikre en sund graviditet.

 

Da frisk fisk desværre kan indeholde pænt store mængder miljøgifte, kan det anbefales at spise fiskeolie under graviditet og amning for at beskytte barnet, da fiskeolien renses for gifte og tungmetaller og dermed skal leve op til officielt fastsatte grænser herfor.

 

Hvis moderen spiser EFA og DHA under graviditeten, sænker hun risikoen for for tidlig fødsel med 40 – 50 %. For tidlig fødsel kan udgøre en sundhedsmæssig risiko for barnet på lang sigt, og det er den største årsag til neonatal d.delighed, langsigtede neurologiske handicaps og en lav IQ.

 

Fiskeolie giver i snit en øget fødselsvægt på ca. 100 g og øger graviditetens længde med 5 dage.

 

Fiskeolie beskytter desuden moderen mod udviklingen af en fødselsdepression og bør tages i hele ammeperioden. Barnets hjerne vokser med stor hast efter fødslen, og de gode omega-3 fedtsyrer understøtter denne proces.

 

Infertilitet

Desværre er det ikke alle kvinder, der har lige let ved at opnå graviditet. I takt med det moderne samfunds kostændringer, som har været særlig udpræget de seneste 50 år, ses også flere tilfælde af infertilitet.

 

Vi får meget mindre omega-3 i kosten end omega-6, så ved at sætte ind med en bedre balancering af disse fedtstoffer i den daglige kost samtidig med, at man supplerer med en god naturlig og stabil fiskeolie, så oplever mange kvinder, at de pludselig kan blive gravide.

 

Omega-3-fedtsyrerne øger blodgennemstrømningen i livmoderen og dermed chancerne for at blive gravid.

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz