Mælkebøtten lader sig ikke udrydde
February 24, 2011

COLOURBOX2879232

 

Af Hans Peter

 

Pia og Rasmus lever og ånder for deres smukke mælkebøtte marker på Nakkelund, hvor de producerer mælkebøttesaft i dunke, som sælges landet over.

 

Mælkebøtten er haveejernes mest forhadte ukrudtsplante. Her i maj går de løs på planten med deres spader og hakker eller giftsprøjten for at udrydde planten, det hjælper dog kun midlertidigt.

 

Mælkebøtten lader sig ikke udrydde, den gror, hvor det passer den, og tak og lov for det…

 

Lidt om den aktive mælkebøtte…
Mælkebøtten er botanisk kendt som Taraxacum officinalis, som beskriver en samling på 235 forskellige nært beslægtede planter. Mælkebøtten er rig på det vandopløselige bitterstof taraxacin. Taraxacin er en blanding af flere bitterstof glycocider. Indholdet af taraxacin er størst i bladene i foråret, og koncentreres i roden i løbet af sommeren. Roden indeholder inulin, 2 procent om foråret, stigende op til 40 procent om efteråret. I mælkesaften findes udover taraxacin stofferne taraxerol, cherylalkohol, alfa- og beta-lactucerol, gummi og inosit. Derudover indeholder planten garvestoffer, phlobaphener (pigment), spor af æterisk olie, harpiks, organiske syrer samt asparagin.

 

Mælkebøtten er en rigtig gammel plante
Mælkebøtten har været anvendt i mange år i store dele af verden. De tidligste beskrivelser af planten findes i arabiske tekster fra det 10. århundrede. Den traditionelle viden om mælkebøttens egenskaber går endnu længere tilbage, hvilket fornemmes af plantens folkekære navne som “pis-en-lit” og “piss-a-beds”.

 

Nøgleord – udrensning
Udrensning – passer fint som nøgleord for denne lille smukke (men i haven irriterende) plante.

 

Nakkelund Mælkebøttesaft kan købes hos: Nakkelund Orelundvej 50 5592 Ejby Telefon 6478 1052 Åbningstider: Man-fre 8-13 Tirs 8-13 og 16-18 Eller ring gerne og lav en aftale. Den friske plantesaft af de overjordiske dele kan rekvireres året rundt. Der er tilsat ganske lidt atamon som konserveringsmiddel (det samme som man bruger i syltetøj). Saften skal opbevares i køleskab og omrystes jævnligt.
 
 

Skriv din kommentar her: