Mindfulness og meditation i naturen

 

 

Naturen er for mange mennesker et ret uopdaget meditationsrum. Blot det at være i naturen, eller ret-tere sagt være med naturen, rummer en meditativ stemning i sig selv, hvor det er inspirerende og regulerende i forhold til fx mental støj og uro, forhøjet stress-niveau og manglende jordforbindelse at hengive sig ind i kontakten med naturen. Kontakten med naturen, det naturlige, er healende for den menneskelige organisme.

 

Af Heinrich B. Johansen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2017

 

Hvordan ”gør” man så? Der er rigtig mange forskellige måder at meditere på i naturen. Først og fremmest kan du altid lave ”normale” mindfulness øvelser, såsom at sidde opmærksomt nærværende med åndedrættet, ligge på ryggen og lave kropsscanning, lave mindful movement / gående meditation etc. Altså øvelser, du også kan lave indendørs.

Men ellers, følg din intuition rundt i fx et skovområde. Giv slip på planer og forestillinger om, hvor du skal gå hen, og hvad du skal opleve undervejs på turen, samt også på hvordan du skal have det undervejs.

Følg dit indre kompas, der guider dig hen til forskellige ”stationer” i naturen. Gå langsomt, nærværende og lad sanserne være åbne.

Lyt – duft – mærk naturen omkring dig, og tillad naturen at søge ind i dig gennem sanseportene uden at vurdere, fortolke eller søge at forstå det, du oplever omkring dig i naturen – eller oplever i dig. Vær et nærværende, åbensindet og åbenhjertet vidne, der er fuldt til stede i oplevelserne.

Vær bevidst om, hvordan de ydre oplevelser i naturen skifter hele tiden, ligesom de indre gør det i dig.

Se naturen som et stort meditationstempel med mange forskellige sale, du kan besøge og blive næret af. Ligesom også du nærer naturen ved simpelthen at være mindful med naturen. Der opstår et gensidigt møde mellem naturen og dig, som kan opleves som en stærk, omsorgsfuld relation.

På din vej i naturen møder du måske et åløb eller et kildeudspring. Et vandfald, en skovsø eller et hav. En lysning i skoven. En dyb mørk skov. Dyner af blade i skovbunden. Solen, månen, stjerner og skyerne. Om muligt gå med bare tæer, så du virkelig kan connecte med naturen. Er det fx for koldt med bare tæer, så husk at berøre naturen på andre måder med direkte kropslig kontakt.

 

Kram mindst et træ om dagen.

 

Hengiv dig til en blomstereng og ”sug” blomsternes farver til dig.

Sæt dig ved åen. Lyt – se – mærk, hvad der sker i dig. Følg strømmen, eller gå imod den. Observer uden at vurdere din egen indre strøm. Det kan vække visuelle billeder, følelser eller følte fornemmelser i kroppen. Vær opmærksomt nærværende med alt, der vækkes, med alt, der er i dig, men uden at fortabe dig i det.

Naturen udtrykker former, der afspejler sig i dit indre. Nogle gange som dybere sjælsbilleder – kommunikation fra din sjæl, der vil informere dig om noget, der er vigtigt for dig at være opmærksom på.

Øvelse – haaaa meditation Stå eller sid på en bakke/bjerg/klippetop eller ved vandet med en smuk udsigt. Lad blikket hvile, indstillet på ”uendeligt”. Træk vejret ind gennem næsen, og ånd langsomt og roligt ud, imens du stille siger ”haaaaaa” og holder blikket defokuseret ud i landskabet. Lad det hele være afspændt og vågent. Vær nærværende i slippet efter udånding, i mellemrummet inden indåndingen begynder.

Du kan lave samme ”haaaaa meditation” liggende på ryggen på engen eller i skovbunden etc. Kig op i himlen, lad øjnene være afspændt. I starten kan det være svært at kigge op i himlen mere end få sekunder ad gangen, hvis der er skyfrit. Kig aldrig direkte op i solen. Lad blikket hvile, indstillet på ”uendeligt”. Træk vejret ind gennem næsen, og ånd langsomt og roligt ud, imens du stille siger ”haaaaaa” og holder blikket defokuseret ud i himmelrummet. Se på skyerne, vær mindful med de billeder, himlen giver dig. ”Træk billederne ind i sindet” med en indånding, og ånd ud med ”haaaaa”-lyden.

Der forskes rigtig meget i naturterapi/haveterapi/sansehaver etc., hvor man bl.a. undersøger effekten for stressramte af at være i naturen. Naturen er et kraftfuldt ”behandlingssted”, helt uden bivirkninger. Uanset forskningsprojekter og de heraf kommende resultater vil jeg til enhver tid opfordre til, at man bliver sin egen ”forsker” og går på meditativ opdagelse i naturen på egen hånd. Med et åbent sind og et åbent hjerte.

2 thoughts on “Mindfulness og meditation i naturen

  • Wow, fantastic weblog layout! How lengthy have you been blogging for?
    you make running a blog glance easy. The whole look of your website
    is wonderful, let alone the content! You can see similar here sklep internetowy

  • I have read so many articles about the blogger lovers except this piece of writing is really a good
    piece of writing, keep it up. I saw similar here:
    Najlepszy sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *