Mit barn har ondt i maven – mit barn har kolik

 

 

Har dit barn ildelugtende afføringer, luft i tarmene eller måske ovenikøbet kolik, kan det meget vel skyldes en ikke særligt velbevandret mikroflora. De mange mælkesyrebakterier bliver nemlig først til en stor koloni i løbet af det første leveår, og det går ikke altid så nemt for alle babyer.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

Man siger fra officielt hold, at et barn har kolik, hvis det græder mere end tre timer i døgnet. Men hvorfor skal babyen overhovedet græde så meget? Det er jo i bund og grund et tegn på dårlig trivsel, og det kan meget vel skyldes de små tarme, der skal forholde sig til alverdens fødevarer, mens tarmene desperat forsøger at få styr på den naturlige mikroflora, som skal dannes, så man resten af livet kan nedbryde sin mad korrekt.

Det giver store smerter at danne luft, der ikke kan gives slip på, for de små lukkemuskler er overanspændte, eller tarmene bugner af luft. De smerter kan du måske genkende fra dine egne kolikagtige smerter, som også kan opstå hos voksne. De kommer i bølger ind over hele maveregionen med få minutters mellemrum, og ja, selvfølgelig græder det lille barn.

Det er ikke noget, barnet skal vokse sig fra, det skal simpelthen behandles.

Luft i maven og dermed store smerter kan også opstå, hvis der fx er nogle små forskydninger i nakkehvirvlerne efter fødslen – forskydninger, som en osteopat eller kiropraktor kan afhjælpe.

 

Ro i tarmene

En både hurtig og varig hjælp finder du i kapsler, som støtter kroppens egen sunde dannelse af mælkesyrebakterier i tyndtarmene og i tyktarmen. Inden da vil egenproduktionen skabes gennem fødselskanalen under fødslen og i den efterfølgende amning. Kan du af forskellige årsager ikke amme, er det endnu vigtigere med et kosttilskud, ligesom børn født ved kejsersnit kan have brug for ekstra hjælp. En god mikroflora har ikke kun betydning for barnets trivsel her og nu, den handler i høj grad om, hvordan barnets fremtidige immunsystem og fordøjelse vil fungere.

 

Undgå luftdannere, og vælg dine mælkesyrebakterier med omhu

De mælkesyrebakterier, din baby har brug for, er ikke de samme, som vi fx har brug for som voksne. De skal have en sammensætning, der tilgodeser det faktum, at det er den allerførste koloni af bakterier, som gennem det første år skal beklæde slimhinderne og udføre en hel række funktioner, bl.a. at hjælpe til med at nedbryde vores mad, danne visse B-vitaminer og skabe et stærkt immunsystem. De hindrer også, at skadelige bakterier eller svampe får lov til at slå sig ned, og de fungerer sammen med slimhinderne som det allerførste værn, som kroppen har til at beskytte sig mod fremmede indtrængere. Og så skal de også her i den spæde begyndelse hindre, at der opstår luft i tarmene – og kolik.

Der er flere fødevarer, som kan være særlige luftdannere, og dem bør du undgå eller kun bruge få af, så længe du ammer: kål, porrer og løg samt frugter, du ikke har introduceret under graviditeten. Undgå også stærke krydderier, de kan give dit barn diarre og dermed skabe ekstra uro. Sukker og sukkerholdige madvarer bør begrænses, for sukker fremmer væksten af uønskede bakterier og svampe og skaber dermed større uro i de små tarme end nødvendigt. ”Alt med måde” er i øvrigt med til at gøre dig til en ikke-fanatisk, men bevidst sund mor, så du skal ikke forsage alle livets facetter, men måske gøre dit barn den tjeneste ikke at blande det hele i en stor suppe, så hverken du eller sundhedsplejersken kan få øje på, hvad der kan trigge problemet hos dit barn.

 

Andre gode råd om smerter og kolik

  • Lav cykelbevægelser med babybenene hver gang, hun er på puslebordet. Det masserer tarmene.
  • Du kan også massere blidt og roligt fra punktet, hvor blindtarmen sidder og med uret op over navlen og ned.
  • Tempererede bade før sengetid kan få tarmene til at blive mindre ømfindtlige.

 

Lidt pebermyntete eller kamillete kan skabe ro i tarmene, fordi de er ”carminative”. Det betyder, at de åbner lukkemusklerne mellem spiserør og mavesæk, mellem mavesæk og tyndtarme, mellem tyndtarme og tyktarm og mellem tyktarme og endetarm. Derfor skal urterne heller ikke anvendes, hvis du har et barn, der gylper meget, da det påvirker åbning mellem mavemund og spiserør. Det skal blot være en tynd kop te: En spiseskefuld tørrede urter overhældes med nogle kopper kogende vand. Nedkøles og kan drikkes hen over dagen i en sutteflaske eller hældes på en ske.

Du skal vælge et mælkesyrebakterietilskud uden inulin, også kaldet FOS (kig på deklarationen). Pure Biotic Baby fra Renew Life, som sælges i Danmark af Acupharma, har valgt et produkt uden disse prebiotika.

Prebiotika kan i øvrigt være en god ide, fordi det er mad til de gode bakterier i tarmene, men kolikbørn og andre luftdannere (voksne!) kan få endnu mere luft i tarmene, og kolikken forværres.

Kapslerne er lette at anvende, da de kan åbnes, blandes sammen med lidt modermælk og gives med en teske. Eller drysses på brystet, så barnet automatisk sutter mælkesyrerne i sig. Hvis du anvender modermælkserstatning, kan de også hældes på en ske. Det er bedre end at hælde dem ned i erstatningen, hvor de måske ikke kan passere gennem sutten.

 

Du skal selvfølgelig opsøge læge, hvis du er i tvivl om årsagen til dit barns gråd, for årsagerne kan være mange.

Pure Biotic Baby kan også anvendes under antibiotikabehandling, dog to til tre timer efter.

Mælkesyrebakterierne er velkendte for tarmfloraen i en baby­ eller børnemave. Produktet kan derfor bruges som et dagligt tilskud året rundt.

 

  • Bifidobacterium breve 600 millioner CFU*
  • Lactobacillus rhamnosus 500 millioner CFU*
  • Bifidobacterium bifidum 400 millioner CFU* Bifidobacterium longum 300 millioner CFU*

* CFU er antal levende mælkesyrebakterier

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *