Moderne forskning booster optagelsen af gurkemeje

 

Den smukke, orangegule rod, gurkemeje, har været brugt i naturmedicinens verden langt tilbage i tiden. Nu har moderne forskning fundet en måde, hvorved optageligheden af roden øges, og virkningen derfor udnyttes bedre i det enkelte gram. Det er både en fordel for forbrugeren, miljøet og pengepungen.

 

Af Rikke Agersted
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april 2017

 

Vi er efterhånden rigtig mange, som ønsker naturlig medicin frem for syntetisk fremstillet, hvis det er muligt. Udfordringen med visse af de naturlige midler kan være, at man skal indtage ret store mængder for at opnå den ønskede effekt i forhold til bekæmpelse af sygdommen. Gurkemeje er et af de midler, der i sin rene form kan være svær at tygge sig igennem mængden af på daglig basis. Derfor har man forsket i muligheden for at hjælpe biooptageligheden på vej med naturens egne midler.

 

Inflammationshæmmende rod
Mange sygdomme er kendetegnet ved inflammation, og netop gurkemeje hæmmer prostaglandiner og neutrofile leukocytter (en vigtig del af immunforsvaret mod bakterielle angreb), som er en del af inflammationsbilledet. Gigt, astma, psoriasis, eksem, dissemineret sklerose, smertefuld menstruation og infektioner kendes på hævelse, rødmen, smerte, varme samt nedsat funktion. Ikke nødvendigvis alle symptomer på een gang, men det ændrer ikke på, at det er yderst generende eller hæmmende at opleve tilstanden.

 

Bedre udnyttelse
Gurkemejes mest aktive gruppe af indholdsstoffer hedder curcumin, og de omdannes primært i leveren. Gurkemeje optages hurtigt gennem tarmvæggen og sendes straks til leveren, hvor det indenfor kort tid nedbrydes og omdannes til andre stoffer. Derfor er blodkoncentrationen af curcumin generelt lav og dermed bliver udbuddet til kroppens væv ligeledes begrænset. Rodens indholdsstoffer er kun omkring et par timer om at blive nedbrudt, og det kan være en udfordring i medicinsk øjemed, da man så konstant skal have tilført doser af drogen for at opnå en kraftig virkning. Forskere har derfor set sig om efter en måde at øge biooptageligheden på, og løsningen fandt man i vores eget tarmsystem.

 

Gurkemejes opløselighed øget
Et stofs optagelighed afhænger blandt andet af hvor godt det opløses i den vandige fase af fordøjelsessafterne. Og her har gurkemeje en ringe opløsningsevne. Sammenlagt med den hurtige optagelighed er udbyttet af gurkemejen ikke særlig højt i forhold til mængden af aktive indholdsstoffer.

Ved at lade curcumin pulver gennemgå en særlig proces, som lægger et lag af miceller omkring curcuminen, har man øget optageligheden ganske betragteligt. Den micellerede curcumin virker aktivt i 24 timer og optages 7 gange hurtigere end den oprindelige ekstrakt, der er brugt som udgangspunkt for produktet. Derved udnyttes de inflammatoriske stoffer til fulde i gurkemejen, hvilket også har den fordel, at man ikke behøver indtage de samme store mængder for at få den ønskede anti-inflammatoriske virkning. Hverken lever eller nyrer påvirkes af den micellerede curcumin.

 

Biokemien bag den store optagelighed – Nyt spændende produkt, som udnytter forskningen

CurcuSym BOOST fra Biosym er et helt nyt, vegansk produkt som er certificeret ved The Vagan Society i England.

1 kapsel indeholder 500 mg. gurkemeje ekstrakt, hvoraf 30 mg er ren curcumin. Kapslen indeholder desuden 40 mg. C-vitamin og 5 mcg D3-vitamin, som understøtter gurkemejens virkning. Daglig dosis for børn fra 11 år samt voksne er 1 – 2 kapsler dagligt.

Forskningen har åbnet en ny dør for at lette optageligheden af gurkemeje ved at lade gurkemeje ekstrakten gennemgå en proces, hvor curcuminerne omgives af små fedtpartikler, som kaldes miceller. I det menneskelige tarmsystem danner vi også miceller. Når kostens fedtstoffer fordøjes, bliver de først emulgeret af galdesaltene til mindre dråber for derefter at blive nedbrudt af enzymerne i tarmene. I denne proces blandes galdesalte og fedtstoffer sammen til små partikler, miceller, som let kan optages af tarmvæggene og sendes ud i kroppen. Det er denne viden om, hvordan vi optager fedtstoffer, som er brugt til at gøre gurkemejen lettere optagelig i CurcuSym BOOST.

 

Studier på vej på gurkemeje ekstrakter hvor miceller indgår

CurcuSym BOOST er lavet på samme ekstrakt, som forskerne brugte til beskrivelse af micellernes effektivitet i forhold til øgning af biotilgængeligheden i forsknings artiklen ” The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes.

Christina Schiborr, Alexa Kocher, Dariush Behnam, Josef Jandasek, Simone Toelstede and Jan Frank.”

Studiet var finansieret af det tyske føderale ministerium for uddannelse og forskning.

De tyske sundhedsmyndigheder har udvalgt den højoptagelige gurkemejekilde til flere seriøse, kliniske studier, hvor den afprøves i behandlingen af Alzheimers og flere forskellige inflammatoriske tilstande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *