Når mavesyren bobler over
July 14, 2015

Skærmbillede 2015-07-14 kl. 17.44.46

 

Af Kristine Bindslev – bragt i sund-forskning – sommer, 2015

De fleste har prøvet at have halsbrand eller sur mave efter indtagelse af måltider med fedt, krydderier eller alkohol. Selvom det ikke er alvorligt, er symptomerne ret så generende, så lyt med, for du kan selv gøre en masse for at forebygge og lindre.

 

Halsbrand, også kaldet for refluks, opstår når mavesyren løber tilbage til spiserøret og eventuelt helt op i svælg og mund. Det føles som en sviende eller brændende fornemmelse i mellemgulvet og bag brystbenet. På engelsk hedder halsbrand netop heartburn. Men ubehaget kan stråle helt op mod halsen.

 

En anden lidelse ved for megen mavesyre er sur mave også kaldet dyspepsi. Sur mave viser sig ved smerter og ubehag i den øverste del af maven. Ved sur mave kan man samtidig have en øget tendens til halsbrand og sure opstød. Præparater ved lidelser, der er relateret til mavesyren, er syreneutraliserende midler, anti-refluksmidler, sekretionshæmmende midler og slimhindebeskyttende midler. Men medicinen kan have en række uheldige bivirkninger ved langvarig brug.

 

Når envejsventilen er i stykker

Mavesyren løber op i spiserøret, og evt. helt op i svælg og mund, når spiserørets lukkemuskel er i udu. Musklen har til opgave at lade maden passere ned i mavesækken og samtidig sikre, at det sure maveindhold ikke løber tilbage i spiserøret. Systemet fungerer som en slags envejsventil. Hvis envejsventilen ikke fungerer ordentligt, vil mavesyren kunne glide op i spiserøret. Tendensen øges, hvis mavesækken indeholder megen mavesaft eller mad, eller hvis der samtidig er noget, der klemmer på mavesækken. 

 

Syrehæmmende medicin tilter den naturlige balance

Midler, der nedsætter produktionen af mavesyre, kan virke uhensigtsmæssige af flere grunde. For det første er mavesyren nødvendig for en ordentlig fordøjelse. For det andet er mavesyren kroppens naturlige våben mod skadelige bakterier i maden. Mangel på mavesyre øger altså risikoen for parasitter og infektion med bakterier, fx Helicobacter pylori, der normalt har svært ved at vokse i maven, når syreproduktionen er høj nok. For det tredje forskubber man en naturlig balance. Når man bremser mavesyreproduktionen, vil kroppen reagere ved yderligere at øge produktionen. For det fjerde indeholder syreneutraliserende midler aluminium og bør derfor ikke tages i længere perioder, da aluminium i store vedvarende mængder er skadeligt for blandt andet hjernen.

 

Sluk branden naturligt

Hvordan fjerner man de irriterende gener ved halsbrand og sur mave uden at forstyrre kroppens intelligente balance? Man tager til de norske bjerge og finder dolomitkalk, og så blander man det med frugtfibre. Kombinationen af kalken og magnesium sammen med frugtfibre, også kaldet pektin, er effektiv. Det virker med det samme, og det virker længe.  Det er netop, hvad man har gjort i produktet Gastro Gel. Gastro Gel indeholder 200 mg frugtfibre, 400 mg dolomitkalk og calciummagnesium karbonat og ingen aluminium.

 

Gastro Gel fra New Nordic neutraliserer for meget mavesyre, og samtidig lægger det sig som et slimet skumlag oven på maveindholdet, og det er så det pH-neutrale skumlag, der løber op i spiserøret, hvor det også beskytter.

 

Læg låg på syren

Når pektinen kommer i kontakt med mavesyren i mavesækken, skummer det op og danner et lag pH-neutralt skum. pH-værdien sænkes ved hjælp af kalken og magnesiummet. Skummet lægger sig i den øverste del af mavesækken og danner en barriere. Her virker det som et naturligt låg mod mavesyren. Presses mavesækkens indhold opad, er det det neutrale skum, som løber op, og det virker blot beskyttende. Kalken og pektinen virker præcis der, hvor det gør ondt og forrykker ikke kroppens naturlige mavesyreproduktion. På den måde kan fordøjelsen og immunforsvaret i maven forløbe uforstyrret. Studier har vist, at 50 % af det pH-neutrale skum stadig virker i mavesækken efter 3 timer. Det tager i alt fem timer, før skummet er fordøjet og har forladt mavesækken, forudsat at forsøgspersonerne ikke spiste yderligere i de fem timer.

 

Gravide har ofte halsbrand, fordi den ændrede hormonbalance gør spiserørets lukkemuskel slappere. Samtidig presser barnet mavesækkens indhold op i spiserøret. Gastro Gel er en naturlig måde at komme halsbranden til livs.

 

Tag lægen med på råd

Problemer med mavesyre kan føre mere alvorlige sygdomme som mavesår (ulcus) og spiserørskatar. Hvis man har halsbrand over en længere periode, kan spiserøret blive irriteret og betændt og give spiserørskatar, som er en slimhindebetændelse, der undertiden opstår nederst i spiserøret som følge af gentagne tilfælde af mavesyre-refluks.

 

Det bedste du kan gøre mod halsbrand og sur mave er at forebygge

 

Hvad kan du selv gøre?

  • Spis langsomt, og tyg maden grundigt
  • Undgå store, specielt fedtrige måltider
  • Spis ikke de sidste 3 timer før sengetid
  • Undgå alkohol og tobak
  • Undgå fødemidler, der erfaringsmæssigt forværrer
  • Undlad at bruge smertestillende medicin med acetylsalicylsyre eller ibuprofen
  • Hæv sengens hovedgærde 15-20 cm
  • Undgå stramt tøj
  • Undgå tobak. Tobak hæmmer lukkemusklens funktion
  • Undgå chokolade, kaffe og alkohol, da de hæmmer lukkemusklens funktion
  • Vær opmærksom på forstoppelse. Ved forstoppelse er der øget tendens til mavesyrerefluks
  • Tab nogle kilo, hvis du er svært overvægtig
  • Hvis du skal have en lur lige efter maden, så snup den siddende i en lænestol

 

 

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz