Omega-3 til madlavning
July 21, 2011

Omega-3 madlavning 2

 


Omega-3 Nutridan har en enestående stabilitet over for varme og nedbrydning, som ikke findes hos andre omega-3 olier.  Derfor kan Nutridan bruges som stegeolie – modsat andre omega-3 olier.
Mange tror, omega-3 ikke kan varmes op, uden at blive ødelagt, men det er forkert.  Vi steger eller koger fisk, før vi spiser den.  Det er normalt ikke godt for fisken, fordi den ikke indeholder antioxidanter, og en stor del af fiskens omega-3 nedbrydes derfor, især ved stegning.  Nutridan indeholder naturlige antioxidanter og er fremstillet ved en særlig fysisk proces kaldet intern stabilisering. Intern stabilisering baserer sig på en maksimal bevaring af oliens naturlige antioxidanter og en varsom fremstilling, som hindrer oxidering under produktionen af Nutridan. Derved modvirkes den oxidation (forharskning, iltning), der sker ved opvarmning.

 

Nutridan til stegning
Tabellen nedenfor viser bevarelsen af fedtsyrerne i Nutridan før og efter brug til stegning af forskellige madvarer. Disse kan alle nedbrydes. Ved iltning dannes der peroxider (primære iltningsprodukter) og anisidiner (sekundære iltningsprodukter). Ved opvarmning kan der endvidere dannes polymerer (flere oliesyre-molekyler, der hæfter sig sammen) og trans-fedtsyrer.  Der er meget opmærksomhed på trans-fedtsyrer – de laves industrielt og er skadelige for helbredet. De fire søjler med tal viser sammensætningen i procent af Nutridan, der er brugt til forskellige formål.  Venstre søjle er ’rå’ Nutridan, som den kommer ud af flasken.  Anden søjle er Nutridan, som har været brugt til at stege rodfrugter. Tredje søjle er Nutridan, som har været brugt til at stege pighvar. Fjerde søjle er Nutridan, som har været brugt til at stege svinemørbrad. Den røde række viser indholdet af alfa-linolensyre (ALA), som er Nutridans omega-3 fedtsyre.

Man ser, at Nutridan, der er brugt til at stege rodfrugter, indeholder den samme mængde ALA – der er altså ikke sket en nedbrydning af omega-3.  Omega-3 indholdet falder kun lidt i den Nutridan, der har været brugt til at stege pighvar hhv. svinemørbrad.  Det stemmer godt med vores viden om, at olien nedbrydes en smule ved opvarmning, og jo længere den varmes, desto mere nedbrydes; grøntsager svitses hurtigt, fisk steges kort, svinemørbrad længe.  Den vigtige meddelelse er, at Nutridans omega-3 indhold ikke ændres dramatisk ved normal stegning! Det gælder også den væsentligste omega-6 fedtsyre (rækken lige over den røde række), der er hovedbestanddelen i majsolie, tidselolie m.fl., som også nedbrydes en smule ved opvarmning. Andelen af polymerer (nederste række) stiger noget ved stegning. De fedtsyrer, der nedbrydes, omdannes til polymerer (kæder af fedtsyrer, plastic).  Indholdet af trans-fedtsyrer stiger ikke fra det i forvejen lave niveau, ligesom Nutridans lave, vigtige omega-6/omega-3 forhold forbliver intakt. Når man steger en laks, nedbrydes omega-3 olien i fisken.  Ca. 17 % af det samlede fedt i en rå laks er omega-3, i en bagt kan det være ned til 12-13 %, mens det i en stegt kan være helt ned til ca. 4,5 %. Det afhænger bl.a. af fiskens friskhed, og af hvordan den er blevet håndteret.

 

% af Omega 3 
I Rå laks 16,9 %
Bagt laks 13,8%
Stegt laks 4,5%
Differencen er ikke bare fordampet!  Noget af denne omega-3 er nedbrudt til peroxider og andre skadelige nedbrydningsprodukter.  Laks indeholder ikke antioxidanter, og derfor nedbrydes meget af omega-3 olien ved højere temperaturer. Det ses tydeligt, at det er bedre at dampe eller at bage laks.

 

Konklusion
Internt stabiliseret omega-3 olie kan opvarmes og bruges til madlavning og bagning. Olien beholder alle sine egenskaber og fordelene ved et højt omega-3 indhold. Under normale køkkenbetingelser, hvor olien udsættes for stærkt oxiderende forhold, er sædvanlige madolier betydeligt mindre stabile end Nutridan, der bevarer sin optimale sammensætning med et højt omega-3 og lavt omega-6 indhold. Hvor meget? Hvor meget omega-3-olie har man behov for? 30 gram om dagen ≈ 3 spsk Nutridan eller 2 spsk Nutridan Strong. Nutridan Strong citron smager godt og kan med fordel tages fastende. Olien vil også nedsætte trangen til sødt og til at spise for meget, hvilket sammen med en øget forbrænding vil lette vægttab. Erfaringen fra en lang række blodprøver viser, at dette indtag i løbet af et par måneder kan påvirke det meget vigtige omega-6/omega-3-forhold i kroppen i den rigtige retning, samtidig med et betydeligt bedre velvære

 

Skriv en offentlig kommentar...

2 kommentarer til "Omega-3 til madlavning"

Giv mig besked om:
Sorter efter::   Nyeste | Ældste | Mest liked

[…] Omega-3 til madlavning | sund-forskning.dkOmega-3 Nutridan har en enestående stabilitet over for varme og nedbrydning, … (ALA), som er Nutridans omega-3 fedtsyre. Man ser, at Nutridan, …Kan du besøge hjemmesiden […]

[…] Omega-3 til madlavning | sund-forskning.dkOmega-3 Nutridan har en enestående stabilitet over for varme og nedbrydning, … De fedtsyrer, der nedbrydes, omdannes til polymerer (kæder af fedtsyrer, plastic).Kan du besøge hjemmesiden […]

wpDiscuz