Spændende danske forsøg med selen til stofskiftet

stofskifte

 

Spændende danske forsøg med selen til stofskiftet. Det antages, at over en halv million danskere lider af en stofskiftesygdom. Ofte uden at de ved det. Mange i medicinsk behandling får det stadig dårligere. Derfor skal to danske forsøg nu undersøge, om tilskud med selen kan være afgørende i behandlingen af stofskiftesygdomme. Men får vi andre overhovedet nok selen til selve forebyggelsen?

 

Af Pernille Lund
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// i december 2015

 

Stigningen af stofskiftesygdomme er eksplosiv, og behandling med stofskiftehormoner er ikke optimal, da op til 20 procent får det dårligere. Derfor vil man i to store forsøg nu undersøge, om selen kan være et afgørende tilskud i behandlingen.

Det ene forsøg, CATALYST, omhandler Hashimotos, der medførerfor lavt stofskifte. Det andet forsøg, GRASS, omhandler Graves, der medfører for højt stofskifte. Begge stofskiftesygdomme er autoimmune lidelser, hvor immunforsvaret angriber skjoldbruskkirtlen forskellige steder. Men hvilken effekt har selen egentlig på stofskiftet samt de inflammationer, som alle autoimmune lidelser er karakteriseret af?

 

Selen regulerer stofskiftehormonerne
Skjoldbruskkirtlen sidder på forsiden af halsen, og den producerer hormoner, der medfører en direkte påvirkning af cellernes energiomsætning, også kaldet stofskiftet.

Skjoldbruskkirtlen producerer to forskellige stofskiftehormoner –henholdsvis T4, som er det passive hormon med fire jodatomer, og T3, som er det aktive hormon med tre jodatomer. Når stofskiftet skal aktiveres, fjerner selenholdige enzymer (deiodinase) et jodatom fra T4, så det omdannes til det aktive T3 – alt efter cellernes behov.

Det er altså ikke tilfældigt, at skjoldbruskkirtlen er det organ, der indeholder mest selen i forhold til størrelsen.

 

Hvorfor virker hormonbehandling ikke?
Lavt stofskifte behandles normalt med Eltroxin og Euthyrox, der indeholder syntetisk T4 hormon. Mangel på selen kan muligvis forklare præparaternes begrænsede effekt, hvis det passive T4 hormon ikke omdannes til det aktive T3 hormon ved hjælp af de selenholdige enzymer.

 

Selen er en kraftig antioxidant, der modvirker inflammationer
Skjoldbruskkirtlen gennemstrømmes af meget blod, og det betyder, at den udsættes for en del frie radikaler. Infektioner, tobaksrøg, alkohol, medicin og kviksølv er andre kilder til frie radikaler, der i for store mængder kan forårsage celleskader og inflammationer. I denne forbindelse fungerer selenholdige proteiner kaldet GPX ́er som kraftige antioxidanter, der beskytter skjoldbruskkirtlen mod frie radikaler og inflammationer. Hvis vi vel at mærke er velforsynet med selen.

 

De danske forsøg med selen
Begge forsøg foregår på Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital i København, Odense Universitets Hospital og Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Forsøgene har samme design, hvor deltagerne daglig får 200 mikrogram selen eller placebo (identisk snydemedicin) sammen med deres øvrige medicin i 12 måneder. Ved start og undervejs i forsøget bliver der taget blodprøver og målt for stofskiftehormonerne T3 og T4 samt antistoffer. Patienternes livskvalitet bliver målt ved hjælp af særlige spørgeskemaer.

 

Bliver selen ny standardbehandling?
Adskillige internationale forsøg har vist, at tilskud med selen kan have en positiv effekt på stofskiftesygdomme som Hashimotos og Graves. Hvis resultaterne i de to danske forsøg med selen til stofskiftepatienter viser sig at være positive, vil man fremover indføre tilskud med selen i standardbehandlingen af de to sygdomme. Man vil også holde øje med, om behovet for medicin falder.

 

Lavt selenindtag i Europa og kompensation med tilskud
Jorden i Europa er generelt fattig på selen. Manglende indtag af fisk og indmad bidrager til et dalende indtag. Det antages, at omkring 20 % af den danske befolkning indtager mindre selen end ADT, anbefalet daglig tilførsel, som er sat til 55 mikrogram. I mange andre lande som USA og Japan ligger det naturlige indtag gennem kosten flere hundrede procent højere og tæt på de 200 mikrogram, som deltagerne får i forsøget.

 

Selengær er effektivt og giver naturlig selenvariation
I kosttilskud kan selen både være uorganisk og organisk. Organiske forbindelser som selengær optages lettere, så de kan indsluses i kroppens selenafhængige enzymer. Den danske selengærråvare, SelenoPrecise, indeholder over 30 organiske selenforbindelser, hvilket svarer til den naturlige selenvariation i selenrig kost. Denne selengærråvare er EU-godkendt og sælges både som kosttilskud og lægemiddel. SelenoPrecise kan dokumentere en optagelighed på næsten 90 %.

 

Jo mere kviksølv, jo mere selen for at undgå forgiftning og stofskiftesygdomme
Selen binder kviksølv ved at danne den ufarlige forbindelse kviksølvselenid. Men derefter kan selen ikke indgå i de mange enzymer, der regulerer stofskiftet, immunforsvaret og andre livsvigtige funktioner. Med andre ord øger kviksølv behovet for selen. Kviksølv findes især i rovfisk som tun samt amalgamplomber og visse vacciner (thimerosal). Kviksølv spredes desuden i miljøet via forbrændingsanlæg, udvinding af guld, batterier, elpærer, termometre og andet udstyr. Fostre er særlig udsatte, og vi har alle fået en større eller mindre påvirkning.

 

Vidste du, at de, der regelmæssigt spiser sushi, har mere kviksølv i blodet?

 

Det fremgår af en større amerikansk undersøgelse, hvor især tun sashini indeholder store mængder kviksølv.

 

Symptomer på lavt stofskifte

  • Træthed og koncentrationsbesvær
  • Langsom puls og kuldskærhed
  • Vægtstigning trods nedsat appetit
  • Tør hud og opsvulmet hals/hoved
  • Forstoppelse
  • Struma  (forstørret skjoldbruskkirtel)

 

Symptomer på højt stofskifte
(Går ofte forud for lavt stofskifte)

  • Træthed og koncentrationsbesvær
  • Hurtig puls, hjertebanken og svedtendens
  • Vægttab trods ulvehunger
  • Fremtrædende øjenæbler
  • Hyppig og løs afføring
  • Struma  (forstørret skjoldbruskkirtel)

 

Det er sjældent med alle symptomer på én gang. Lad lægen måle dit stofskifte, hvis du har mistanke om, at det er for højt eller for lavt.

 

For mere information om stofskiftet: ”Har du problemer med dit stofskifte?”
Af Pernille Lund
Forlaget Ny videnskab 2015 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *