Stå op for din knoglesundhed og snak med lægen om din blodfortyndende medicin

 

Ingen tvivl om, at det er vigtigt at lytte til lægens anbefalinger. Samtidig skal vi dog være med til at tage ansvar for, hvilken medicin vi spiser. Der er nemlig så mange valgmuligheder i dag, at det betaler sig at sætte sig lidt ind i, hvilke bivirkninger de har og dermed være med til at påvirke valget af for eksempel den blodfortyndende medicin, som mere end 50.000 mennesker får i Danmark. Det kan nemlig have stor betydning for, hvordan vores knogler trives.

 

Af Rikke Agersted
Artiklen blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning

 

Antikoagulationsbehandling (AK-behandling) er behandlingen med blodfortyndende medicin. Egentlig fortyndes blodet ikke, men medicinen hæmmer blodets evne til at størkne, hvis der skulle opstå en blødning. Kroppen er så smart indrettet, at den selv lukker rifter og sår ved at sætte gang i størkning af blodet på stedet for skaden. Det er en måde at lukke hullet på, så der ikke mistes for meget blod eller for at hindre, at det ender de forkerte steder inde i selve kroppen.

AK-behandling bruges primært til at forebygge blodpropper i hjerte, hjerne, lunger og ben, idet behandlingen mod-virker, at blodet kan koagulere. Når en blodprop opstår, klistrer blodpladerne sig sammen og får yderligere hjælp af fibrin, der er en form for klæbestof, som i samspil med de sammenklæbede blodplader kan danne en blodprop. Der er forskellige årsager til, at denne medicin udskrives, og ud over en række sygdomme vil sengeliggende, syge og andre, der ikke bevæger sig meget og derfor ikke får motioneret kredsløbet, have en øget risiko for blodpropper. Kirurgi giver også en større risiko.

 

Traditionel medicin modvirkes af K-vitamin

Erfaringer fra de seneste 20 år viser en tydelig sammenhæng mellem AK-behandling over længere tid med medicinerne Warfarin (Marevan) og Coumarin og en nedsat knoglekvalitet som følge af en nedsat mængde aktivt osteocalcin. Da disse mediciner hæmmes af K-vitamin, som har en rolle i koagulationen af blodet, frarådes det patienter at spise meget K-vitaminholdige fødevarer og undgå K-vitamin i kosttilskud. Det er kritisk for knoglesundheden, da K-vitamin også har en vigtig rolle i opbygningen af en stærk knoglemasse. Det er K2-vitaminet menakinon-7, der er vigtigt i denne sammenhæng.

 

Farlige bivirkninger med traditionel medicin

Uagtet de gode intentioner bag brugen af den kendte AK-behandling med Warfarin (Marevan) og Coumarin er der også nogle ikke uvæsentlige bivirkninger, som man bør hæfte sig ved. Det drejer sig om en øget aortastivhed, forkalkning af hjerteklapperne, hjertesvigt og blodpropper.

Der er kommet ny medicin på markedet, som ikke interagerer med K-vitamin, og som derfor ikke har de samme kedelige påvirkninger af knoglerne. Medicinen kan spises sammen med K-vitamin i kosten og kosttilskud. Det kan derfor betale sig at tage en snak med sin læge om mulighederne for at undgå de uønskede bivirkninger. Vores knogler skal holde hele livet, og da de helt naturligt afkalker en smule fra omkring 30-års alderen, er det uhyre vigtigt, at vi ikke skubber på denne proces, som øger risikoen for knoglebrud og udviklingen af knogleskørhed hos de personer, som er disponeret herfor.

 

Ny medicin med endnu en slagside

Nogle af de nye blodfortyndende midler, som ikke interagerer med K-vitamin, er mærker som Eliquis, Pradaxa og Xarelto. Det er godt nyt for dem, der er i farezonen for at udvikle knogleskørhed. Til gengæld har de nye midler en anden og ikke mindre alvorlig bivirkning i form af en øget blødningstendens. Det kan være indre blødninger i for eksempel tarmsystemet eller maven. Desværre hjælper den K-vitamin, som man gerne må indtage med disse midler, ikke på årsagerne til den alvorlige bivirkning. Hvis lægen har vurderet, at man har brug for blodpropforebyggende medicin, er det oplagt at gennemgå bivirkningerne sammen og finde ud af, hvilken medicin man er bedst rustet til at tage. Derudover kan man nå langt med kyndig vejledning fra en biopat eller naturopath ibm for med en gennemgang af kost og levevis at sætte ind på andre måder end blot den medicinske.

 

100 % vegetabilsk K2-vitamin

Et godt K2-vitaminprodukt er K2 fra Dansk Farmaceutisk Industri med et indhold på 45 mcg. I en enkelt vegetabilsk kapsel. Produktet er udvundet af et japanske gæret soyaprodukt kaldet natto. Under gæringsprocessen dannes der K2-vitamin og flere andre vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for. Et godt tilskud ved siden af behandling med Eliquis, Pradaxa og Xarelto, hvis man har behov for at styrke knoglerne. I så fald bør man også huske tilskud af magnesium, D-vitamin og calcium.

 

K-vitaminholdige fødevarer

  • Persille
  • Spinat
  • Purløg
  • Friske koriander
  • Kål
  • Tørrede kikærter og bønner
  • Æg
  • Salat
  • Rå okselever
  • Rå sellerirod

 

(Kilde: DTU Fødevareinstituttet)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *