Standing meditation – at stå som et træ

 

 

Jeg har I tidligere artikler gennem årene haft fokus på mange forskellige emner:  fra ændring af vaner, til kropsholdning og træning, søvn, ro, ældre og træning, motivation, disciplin, meditation – og meget mere.

Hvad nu hvis jeg fortæller dig, at der eksisterer én træningsform der dækker det hele? En træningsform som både bedrer din kropsholdning, styrker dine knogler, giver dig en oplevelse af indre ro, en bedre nattesøvn, evnen til at bryde uhensigtsmæssige vaner, at holde fokus i selv stressede situationer og en god, dyb og opbyggende søvn.

 

Af Torben Bremann
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018

 

Zhan Zhuang (standing meditation) – at stå som et træ

Oprindeligt var standing meditation en del af et helsesystem, som var en integreret del af Taoismen. Senere er det blevet en fundamental del af det der kaldes ”de indre systemer” i kinesisk kampkunst. Tai Chi, Baqua, Yiquan, Xing Yi, m.fl.). Standing meditation er samtidig en af de kraftigst virkende Qi Gong øvelser, og har stærke bånd til Traditionel Kinesisk Medicin. I kinesisk medicin antages det, at sygdom kun kan opstå, hvis der er blokeringer i kroppen.

 

 

 

Når standing meditation udføres korrekt, vil vanespændinger i muskler og fascier opløses, og kroppen vil genvinde sin evne til at regenerere og fungere optimalt.

 

Vende tilbage til kroppen

Som vesterlændinge værdsætter vi tænkning, fornuft og logik frem for alt andet. Vi lever i en tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer, og det er ikke helt skævt at sige, at vi er i vores hoveder hele tiden og meget lidt i kroppen.

Udviklingen af vores forreste pandelapper adskiller os fra dyreriget og giver mulighed for dybere tænkning og analysering. Til gengæld nedtoner vi ofte vores instinkter, intuition og følelser, som medvirker til at give os nødvendige oplysninger og feedback om os selv og den verden, vi lever i. Meget af den uro, angst, stressfølelse, rastløshed og selv depressioner vi oplever i stigende grad, hænger blandt andet sammen med denne adskillelse mellem hoved og krop, og en over fokusering på intellektuelle og analytiske evner.

 

Fordele ved standing meditation

Standing meditation giver mange af de samme fordele som traditionel mindfulness – og meget mere. Udover de mentale fordele, som ved anden meditation, så styrker du din fysiske krop. Du lærer at give slip på unødvendige og uhensigtsmæssige spændingsmønstre, får trænet muskler, der var for svage, får styrket knoglerne og skabt rum og plads inde mellem ryghvirvlerne (dekompression), og m.m.
Undersøgelser har bl.a. vist, at standing meditation giver følgende sundhedsfremmende effekter:

 

  • Flere røde blodlegemer
  • Øget hæmoglobinproduktion
  • Bedre og hurtigere forbindelse mellem nerver og muskler
  • Øget ilt i kroppen
  • En styrkelse af de områder i hjernen der har med ro og hvile at gøre
  • Forbedret søvn – dybere og med færre opvågninger

 

 

Standing meditation – det er så enkelt!

Selve træningen er på en og samme tid enkel og dyb. Du står blot stille!  Men for at stå stille, skal du først stå rigtigt:

  • Stå med parallelle fødder og en skulder breddes afstand mellem fødderne.
  • Vægten ligeligt fordelt mellem de to fødder og over hele fodsålen.
  • Let bøjede knæ og afspændte ankelled.
  • Lang nakke og hagen skubbet let ind.
  • Armene hænger afspændt ned langs siden.
  • Du kan have øjnene åbne eller lukkede.
  • Slå sindet på vågeblus, som ville du ligge dig til at sove. Ret opmærksomheden indad og koncentrer og fokuser på dine indre fornemmelser.

 

Tips:
Hvis tankerne vandrer, og du har brug for et fokus, kan du rette opmærksomheden mod din navle – dit centrum.

Når du er faldet til ro i positionen kan du benytte en kombination af din ind- og udånding og selvsuggestion til at skabe ro. Når du ånder ind kan du sige “ro”, når du ånder ud, afspænd. Eller du kan vælge at bruge de engelske udtryk “quite og relax”. Brug det der giver mening for dig og hjælper til at gøre det til en god oplevelse at stå.

Den afgørende faktor i standing meditation er din evne til at slappe af, og kun lige akkurat benytte den muskel kraft, der skal til for at opretholde en lodret stilling, hvor tyngdekraften arbejder for dig.

Kroppen er formet som en cylinder. De fleste dyrearter har også en cylinder, men deres cylinder befinder sig i en vandret position, understøttet af fire lemmer. Det giver større stabilitet.

Menneskets cylinder er oprejst. Denne oprejste stilling frigør armene til bevægelse. Men det er langt mere krævende at balancere en lodret cylinder på to ben, end det er at balancere en vandret cylinder på fire. Standing meditation udvikler en bedre evne til at balancere i en lodret position, og dermed lade tyngdekraften arbejde for os, som det var tiltænkt fra naturens side.

 

Hvor længe skal du stå?

For at opnå et optimalt helbred fysisk som mentalt, er 40 – 45 min. Om dagen at foretrække. Men mindre kan også gøre det, og det er ikke ualmindeligt at starte med 2 – 3 min af gangen. Du er ikke interesseret i at opbygge spændinger, men i stedet blive opmærksom på eksisterende – og så give slip på dem. Skru ned for den overfladiske del af sindet, og ret opmærksomheden indad.

Blot det at stå nogle minutter, hvis du føler dig stresset, kan berolige dit sind, få åndedrættet i ro og en generel følelse af velbehag i kroppen.

 

Hvis din krop ryster …

En del mennesker oplever, at deres krop begynder at ryste i de tidlige stadier af deres træning. Det er helt normalt! Din krop står midt imellem at holde fast i gamle uhensigtsmæssige vanespændinger, og at give slip. Lad din krop passe sig selv, og rystelserne vil gradvist forsvinde.

 

Opsummering:

Standing meditation er en både enkel og kraftfuld øvelse til at sætte kroppen fri, opnå bedre kontakt mellem sind og krop, styrke immunapparat og fremme kreativitet, styrke bevægeapparatet og opnå større ro og nærvær i hverdagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *