Støtteterapi til astma
October 27, 2016

shutterstock_239155276

Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// i oktober 2015

Af Marianne Palm og Julie Plovst

 

Det er ganske kontroversielt at tale om behandling af astma. For en ikke-korrekt behandlet af slagsen, og vel at mærke den ægte af slagsen, kan få fatale følger for dig, hvis du ikke følger lægernes medicinske behandling. Men kan du samtidig gøre noget selv?

 

Først af alt. Brug din læge til at vurdere graden af din astma, hvilken medicin der er absolut nødvendig, og om der findes løsninger, der er sundere end kun at tage medicin.

Find også en læge, der kan se forskel på astma, akut bronkitis og kronisk bronkitis. Der er væsentlige forskelle, og astmamedicin bør bruges til astma og ikke til bronkitis. En akut bronkitis er som regel ophobning af slim, evt. med bakterier, som opstår efter en forkølelse.

Kronisk bronkits kan også opstå efter en forkølelse, bliver som regel meget langvarig med slim, der generer, men det er ikke astma. Astma optræder i mange grader, men har det tilfælles, at man får en pibende, hvæsende vejrtrækning, hvor man har svært ved at få luft ind og ud af lungerne.

Du kan læse meget mere på lunge.dk en side fra Danmarks Lungeforening (www.lunge.dk)

 

Medicin kan være livsvigtig
Medicinen kan være livsvigtig, så du skal ikke eksperimentere selv. Hvis din læge ikke er lydhør for at forsøge med nedtrapning eller måske helt at undgå forebyggende/behandlende medicin, så find en læge, der gerne vil tænke mere holistisk eller gøre det tydeligt, om det er bronkitis eller astma. Du skal ikke jonglere selv med doseringerne, for du skal trappe langsomt ud af de fleste typer astmamedicin. Og måske kan du ikke blive helt fri af medicin, det afhænger af rigtig mange faktorer.

Hvad du selv kan gøre, også selvom du har brug for din medicin
Hvilke situationer i dit liv giver flere astmaanfald eller flere problemer med luftvejene? Hvilke giver færre? Og hvad kan du selv gøre for at optimere din hverdag, så du får mindre astma?

Tips til inspiration
Få lokaliseret om du er allergisk overfor andre ting, end det lægen typisk måler for. Det kunne måske være nogle fødevarer, der er medårsag, og som du ikke nødvendigvis er allergisk overfor, men blot tåler dårligere i perioder?

Fx virker mælk slimdannende, og er du forkølet, så drop mælk, der kan få en ellers banal forkølelse til at blive til en kronisk hoste, der kan forveksles med astma. Måske er du decideret allergisk overfor mælk, men du opdager det ikke, fordi reaktionerne først kommer nogle dage efter. Det er et alment kendt fænomen og kan gælde for flere fødevarer, end du tror.

Norsk fjeldluft kan ikke købes på dåse
Luft ud, og få god motion: Frisk luft i lungerne var en typisk behandlingsstrategi i ”gamle dage”. Norsk frisk fjeldluft kan ikke købes på dåse herhjemme, men er du ellers fit for fight hvad allergener fra naturen angår, så ud og brug naturen. Undgå dårlig luft og svampesporer i hjemmet og på arbejdspladsen.

Få styr på dine muskler
Få en god muskeltonus i hele kroppen og især i mavemusklerne og den storemellemgulvsmuskel, diagfragma, der ligger som en plade mellem fordøjelse og lunger.

For er du altid anspændt i denne store muskel, vil der være mindre plads til at trække vejret ordentlig igennem. Det giver spændinger, som kan forårsage uro og ængstelse for et nyt anfald, og en negativ spiral er skabt.

En positiv spiral, hvor du muligvis kan få færre problemer med lungerne, kan skabes med afspænding og ro, og der findes rigtig mange udbydere på nettet. Vælg efter temperament, om det skal være muskelafspænding med eller uden mindfulness, åndedrætsøvelser, der mest fokuserer netop på denne muskel eller fx yoga, pilates eller styrketræning, der fokuserer på alle muskelgrupper.

Vitaminer, mineraler og homøopatiske midler
Vitaminer og mineraler kan faktisk også hjælpe. For eksempel kan du nedsætte antallet af forkølelser pr. år og dermed styrke dine luftveje, så de bedre kan modstå potentielle allergener, altså stoffer, der kan forårsage allergi. A-vitamin og silicium virker styrkende på slimhinderne, B- og C-vitaminer kan fungere som naturlige antihistaminer og kan oveni købet virke under akutteallergisymptomer, men kan ikke erstatte din astmaspray. Der findes homøopatiske midler, fx Høron eller Spenglersan G, der findes urteprodukter, som styrker dine luftveje, og ja, naturens skatkammer, rummer en del muligheder for at få det meget bedre med sin astma.

Behandlere
Af behandlingsformer, der har vist sig effektive til behandling af diverse luftvejslidelser. kan nævnes kinesiologi (fx Allergikompagniets metoder),akupunktur, ernæringsterapi, homøopati og biopati/naturopati. Men fælles for dem alle: Du skal opsøge en behandler, og du skal tage din astmamedicin.

Af nye metoder her i Danmark findes saltterapi. Læs mere på de næste sider.

 

HÅB FORUDE
til patienter med lungelidelsen KOL og andre med vejrtrækningsproblemer

Af Julie-Charlotte Plovst

Blod, sved og tårer indeholder alle salt. Hud og øjne er beskyttet mod infektion af salts anti-septiske virkning. Væsken til kontaktlinser indeholder salt. I yogaens verden skyller man næsen med saltvand. Vivil her dykke ned i, hvordan salt, der bliver inhaleret, kanhjælpe dig med KOL, astma eller andre vejrtrækningsproblemer.

 

Er du ofte i storbyens forurenede gader? Er du ryger, eller opholder du dig i rum med tobaksrøg? Så har dine slimhinder og lunger måske nogle udfordringer. Udfordringer, som du måske ikke mærker nu, men som på sigt kan skabe gener for dig. I Kina har et helt bystyre købt saltinhalatorer til de borgere, der arbejder i trafikken. De er helt klar over, at smog, partikler og støv er skadeligt for deres ansatte. Der er også nogle flyselskaber, der tilbyder saltinhalatoren, da det hjælper med trykudligning samtidig med, at den kan hjælpe på de gener, der kan opståved at befinde sig i aircondition.

Hvordan foregår saltinhalation?
Det har længe været populært med de såkaldte saltkammerterapier rundt om i Europa. I saltgrotter er væggene, loftet og gulvet dækket af naturligt salt, dergiver et terapeutisk mikroklima. Når du befinder dig i et saltrum, vil dine slimhinder få støtte, og derved forbedres din lungefunktion. Samtidig vil det hjælpe med at beskytte kroppen mod virus, bakterier og andre urenheder omkring os. Med en DSI-saltinhalator kan du have din inhalation af salt med dig overalt. Der er ikke almindeligt bordsalt i en saltinhalator, men rent naturligt bjergsalt, kaldet halit, fyldt medmineraler og udvundet fra saltminen Praid i Rumænien. Det virker antiinflammatorisk ved inhalation og kan påden mådehjælpe dine luftveje.

Vejrtrækning skal helst ske via næsen. Derved udnyttes fimrehårene til atfiltrere luften inden, den når ned i lungerne, så den er så ren som muligt.

Det er ikke hvilken som helst salt, du skal inhalere.

 

Studier og erfaringer med salt
Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har i et pilotstudie undersøgt, om inhalation af forstøvet saltvand og forstøvet salt kan lindre gener hos KOL-patienter. Studiet blev udført hos Læsø Kur, da de er det eneste sted i Danmark, som har et apparat til haloterapi (indånding af forstøvet salt) (kilde 1 & 2).

Studiet indikerer, at saltinhalation kan lindre gener og forbedre livskvaliteten, og inhalation med forstøvet salt tolereres bedre end saltvand. Ligeledesøgede forsøgspersonernes deres lungefunktion og fysiske præstation. Inhalationsmetoden i studiet herer anderledes end ved brug af DSI-saltinhalatoren, men saltinhalatoren indeholder ogsåforstøvet salt, som harvist en positiv effekt.

Et andet studie, “The Effect Of Dry Salt …”, viste ingen forbedring aflungefunktionen, men en forbedring målt ved en spørgeskemaundersøgelse ogom generel livskvalitet. Det kræver dog flere studier for at bekræfte (kilde 3). I sidste ende handler detjo netop om, hvordan den enkelte person oplever virkningen – at kunne trække vejret bedre og fungere bedre i dagligdagen – ogherer erfaringerne verden rundt mange.

Samlet set er saltinhalation en mulig behandling sideløbende med en‘ standard’ medicinsk terapi. Der er flere studier påvej, og her på redaktionen følger vi spændt resultaterne.

DSI-saltinhalator er forholdsvis ny på de danske hylder og forhandles af Natur Drogeriet.

 

Kilder:

  1. http://www.aalborguh.rn.dk/Service/Nyhedsliste-AalborgUH/Nyhed?id=872c0e38-c5cf-46dc-8e4e-3ab7a7aca55a
  2. http://www.omicsgroup.org/journals/salt-halo-therapy-and-saline-inhalation-administered-to-patients-with-chronic-obstructive-pulmonary-disease-a-pilot-study-2165-7386.1000185.php?aid=29935
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18019972
  4. http//www.lungemedicin.dk/fagligt/101-dansk-kol-retningslinje-2012.html#klassifikation

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz