Surt Show
June 16, 2015

shutterstock_285560897

Fordelene ved flydende mælkesyrebakterier er dels, at bakterierne er aktive, når de indtages. Men hvad vigtigere er, så giver den flydende form bakterierne mulighed for aktivt at skabe det optimale miljø for dem selv. De er levende væsener, og som vi selv gør det, arbejder de også for at sørge for, at deres livbetingelser er så gunstige som muligt.

 

I Vita Biosa er mælkesyrebakterierne ikke bare en ingrediens, men de er aktive medproducenter af produktet. Produktet produceres ved en fermenteringsproces, hvor urterne og mælkesyrebakteriekulturerne blandes med vand og dertil tilsættes melasse. Mælkesyrebakterierne omsætter herefter sukkerstofferne i melassen til mælke-og eddikesyre. Syrene gør Vita Biosa selvkonserverende, og når det sidste sukker er væk, er fermenteringsprocessen færdig, og produktet sukkerfrit. Urterne sies fra, når produktet er færdigproduceret, og det færdige produkt indeholder således et fermenteret ekstrakt af urterne, organiske syrer, og mælkesyrebakterier.

 

Vita Biosa indeholder ekstrakt af 19 forskellige urter, som alle er kendte for deres virkning på vores krop, især i vores mave-/tarmsystem.

 

Utrolige urter

Urter er én af naturens mest geniale opfindelser, og der er mange grunde til, at vi bruger dem i vores dagligdag. Vi glæder os over velsmagen, men samtidig frydes vi også over alle de dejlige ting, som de forskellige urter bringer med sig.

 

I årtusinder har mennesket benyttet sig af urter som middel mod alt fra hovedpine til nedgroede tånegle og alt ind imellem. Og det er tilsyneladende hverken tilfældigt eller den eneste grund til, at vi bruger dem i vores mad. Forskere fra Cornell University[1] har fundet frem til, at vi gennem tiden har lært at synes om urter, fordi de beskytter os og støtter kroppen i at forblive rask og sund.

 

De undersøgte en lang række opskrifter, hvori krydderurter indgik, og de fandt frem til, at man med høj grad af nøjagtighed kunne sige fra hvilken region i verden, som en bestemt ret kom fra, baseret på indholdet af antiinflammatoriske ingredienser. Man kunne se, at retter fra lande med varmt og fugtigt klima (som derfor har større udfordringer med ondsindede, såkaldt patogene, bakterier, som har lettere ved at overleve), indeholder flere antiinflammatoriske krydderurter, end retter fra lande med et koldere og tørrere klima. Det har simpelthen været nødvendigt at indtage lægeurter som en naturlig del af maden i lande, hvor der var større risiko for at blive syg af patogene bakterier.

 

Ud fra deres studier mente de at kunne konkludere, at tidligere tiders urtekyndige simpelthen har opdaget urternes styrker og derfra integreret dem i maden, og at vi derefter har vænnet os til smagen og har lært at værdsætte den. Krydderurterne smager altså ikke bare godt OG er sunde. De smager godt, FORDI de er sunde.

 

Aktive substanser

Det vides med sikkerhed at urter systematisk blev brugt som medicin af Hippokrates i år 400 f.v.t og hele vejen op igennem middelalderen, især i klostre, og så tidligt som i Bronzealderen blev medicinske urter som cikorie, koriander, dild og Kongelys dyrket i Danmark.

 

I moderne plantemedicin udtrækkes de aktive substanser med vand, olie, alkohol eller glycerin. I Vita Biosa bruges vand til at udtrække de phyto-aktive substanser fra planten. Af aktive substanser kan nævnes bitterstoffer, olier, alkaloider, antioxidanter, sukker, syrer, planteslim, plantehormoner, vitaminer, mineraler, sporstoffer med mere. Vita Biosa produceres ved, at mælkesyrebakterier fermenterer 19 forskellige urter, som alle er kendt og brugt for deres gavnlige virkning på fordøjelsen. At kombinere de gavnlige effekter af mælkesyrebakterier og urter er fordelagtigt på mange måder. Fermenteringen konserverer substanserne fra urterne, hvilket eksempelvis kan ses med galaktolipiderne i Vita Biosa Hyben. Galaktolipider, som er vanskelige at fastholde, forbliver stabile, når de fermenteres. Ved at placere mælkesyrebakterierne i et urteekstrakt, påvirkes deres stofskifte i positiv retning. Studier[2] [3] har indikeret, at urterne og mælkesyrebakterierne har en synergisk effekt på hinanden, og deres individuelle effekt forstørres. Dog er det nødvendigt med flere studier for til fulde at dokumentere effekten.

 

Surt show

I Vita Biosa er mælkesyrebakterierne som nævnt aktive og levende, og de producerer derfor organiske syrer. De organiske syrer er en ligeså stor og vigtig del af Vita Biosa som urterne og bakterierne.

Mælkesyrebakterier omsætter kulhydrater og andet organisk materiale til organiske fedtsyrer. De organiske fedtsyrer, eksempelvis mælkesyre og eddikesyre, understøtter mange funktioner i tarmen, hvor de blandt andet stimulerer tarmens bevægelser, stimulerer celledelingen på indersiden af tarmen og regulerer pH-værdien, så skadelige bakterier og svampe dør eller hæmmes.

Patogene bakterier er som oftest forrådnelsesbakterier. I kontrast til mælkesyrebakterier trives de i et basisk miljø. Forrådnelsesbakterier producer stoffer, som for eksempel ammoniak, som neutraliserer syre, og som desuden er giftigt for kroppen. I høje koncentrationer kan ammoniak endda påvirke centralnervesystemet.

De organiske syrer er derfor essentielle at holde patogene bakterier i skak, og da kroppen ikke selv kan danne dem, er det nødvendigt at tilføje syrerne og de syredannende bakterier.

 

Unik sammensætning og naturlige ingredienser 

Vita Biosa fås i fire forskellige varianter, som alle har deres unikke sammensætning af naturlige ingredienser, og som alle har et højt indhold af mælkesyrebakterier og urter. De 4 smagsvarianter er Urt med smag af urter, Aronia med smag af urt, aronia, solbær og blåbær, Hyben med smag af urt, hyben og ingefær, og Sweet, som er sødet med sødestof fra planten stevia, og derfor har en sød smag af urter.

 

Vita Biosa indeholder hverken konserveringsmidler, sukker, gluten eller laktose og er (med undtagelse af Sweet-varianten) økologisk certificeret.

 

Vita Biosa indeholder organiske syrer, primært mælkesyre og eddikesyre, og har derfor en pH-værdi på under 3,5.

 

  1. http://www.sciencedaily.com/releases/1998/03/980305053307.htm
  2. In vitro and in vivo protective effects of fermented preparations of dietary herbs against lipopolysaccharide insult Shambhunath Bose a, Mi-Young Song b, Jong-Kyoung Namc, Myeong-Jong Lee c, Hojun Kim c, Food Chemistry 134 (2012) 758–765
  3. Therapeutic Advantages of Medicinal Herbs fermented with Lactobacillus plantarum, in Topical Application and its Activities on Atopic Dermatitis Seong Soo Joo1, Tae Joon Won2, Sang Yoon Nam1, Yun-Bae Kim1, Young Chul Lee3, So-Yong Park4, Hee Yong Park2, Kwang Woo Hwang2 and Do Ik Lee2, Phytother. Res. 23, 913–919 (2009)

 

Relaterede videoer fra sund-forskning ON AIR: 

 

Er din mave på ferie eller på afveje?:

 

Tag milliarder af mælkesyrebakterier: 

 

Se resten af  sund-forskning ON AIR’s tema om mælkesyrebakterier her 

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
UA-28471321-1