“Vinterdepression”
November 9, 2017

 

 

Hvis man har tendens til at blive trist og indelukket, når sollyset svinder, er det typisk noget, der vender tilbage år efter år med årstidernes skiften. På engelsk bruger man udtrykket Seasonal affective disorder, meget betegnende forkortet ”SAD”- ked af det – som dækker lige præcis, hvad de fleste føler.

 

Symptomerne på vinterdepression adskiller sig ikke specielt fra andre typer depression – bortset fra, at her kender man årsagen – eller i hvert fald kan man sætte fingeren på en udløsende faktor: mørket! Og at det er lige så regelmæssigt tilbagevendende som vintermørket.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – julen 2012

 

 

Depression – en glidende skala

Ordet depression bruges ofte lidt i flæng. Man kan sige: ”Jeg er så deprimeret i dag”, men i morgen er man måske glad igen. Og i daglig tale kan man tale om ”at være deprimeret”, uden at det nødvendigvis betyder, at en læge også ville stille diagnosen ”depression”.

 

Selv om mange blot er ”triste”, kan der dog være grund til at tage det alvorligt, fordi problemer med humøret har en tendens til gradvist at blive værre og måske ende i rigtig depression, til stor skade for den, der rammes og de nærmeste pårørende.

 

Der er en ret stor forekomst af ”ægte” deprimerede i Danmark – altså de personer, som også lægen ville kalde deprimerede. Når man medregner de mildere symptomer, vil der på en tilfældig dag være 250.000 danskere, der udviser tegn på let eller mere alvorlig depression. I 2010 blev der solgt antidepressive lægemidler for næsten 550 millioner kroner – regnet i engrospriser. Der er altså store menneskelige og økonomiske konsekvenser af depression.

 

Det er en samlet vurdering af en længere liste over følelser og handlinger i en række dagligdags situationer, der sætter lægen i stand til at stille diagnosen ”depression”. Skemaet (figur 1) viser hvilke symptomer, der er nødvendige, og opregner en række andre, der understøtter diagnosen.

 

Der er ofte en glidende overgang fra det normale til alvorlige depressive tilstande, og alle ved, at det er meget vigtigt at gribe ind i tide – eller med andre ord: Jo før, man får taget fat i problemet, des større chance for et godt og hurtigt resultat.

 

Der er, som nævnt, mange forskellige faktorer, der bidrager til depression, og her vil vi se lidt nærmere på den faktor, der hedder ”mørke, korte vinterdage”.

 

Hvad er symptomerne?

Symptomerne på vinterdepression ligner i virkeligheden meget andre depressioner: Man får nedsat humør, bliver trist og har mest lyst til at begrave sig under dynen hele dagen, men der er også andre tegn på, at man måske har brug for hjælp. Udover en følelse af desperation, skyld eller håbløshed, kan man blive træt og i visse tilfælde få lyst til at storspise – især kulhydrater og søde sager – så man tager på. Nogle isolerer sig fra andre, sover mere end normalt og mister måske lysten til seksuallivet (figur 2). De fleste mennesker kan mærke det, når mørket lægger sig over landet, men man anslår, at én ud af tyve er påvirket i så høj grad, at det går ud over livskvaliteten, heraf flest kvinder under 45 år. Når lyset vender tilbage om foråret, forsvinder symptomerne oftest igen. Lys er måske derfor en nøgle til reguleringen af humøret hos disse mennesker. Nogle har fået hjælp ved at købe et særligt apparat til lysterapi, som kan fås for under 2000 kr. og som man sidder ved en times tid hver morgen. Ulempen er selvfølgelig den tid, man skal bruge på det.

 

 

Skal man tage medicin?

Hvis man selv eller de nærmeste er i tvivl, om der er noget alvorligt på spil, skal man naturligvis søge lægehjælp, men i de ”almindelige” tilbagevendende mere eller mindre trivielle tilfælde kan man selv gøre meget for at komme godt gennem vinteren.

 

De lægemidler, der anvendes i første omgang i dag – populært kaldet lykkepiller – påvirker omsætningen af et vigtigt signalstof i nervesystemet: neurotransmitteren serotonin. Meget tyder på, at perikon til dels virker via samme mekanisme, men af særlig interesse er måske, at perikon også påvirker andre neurotransmittere som dopamin og noradrenalin. På den måde er produktet mere balanceret end konventionelle lægemidler.

 

Inden man søger hjælp, kan det derfor være en idé at prøve et naturlægemiddel med standardiseret ekstrakt af planten prikbladet perikon (Hypericum perforatum).

 

 

Gode råd til den mørke tid


Hold dig i gang – gerne udenfor, så du får frisk luft – så meget du kan
 Hold dit sociale netværk aktivt
 Prøv Velzina: naturlægemiddel med standardiseret ekstrakt af planten prikbladet perikon.
 Rejs sydpå til solen i januar/februar, hvis det er muligt. Få livsglæden tilbage Velzina er et velrenommeret naturlægemiddel, der indeholder standardiseret ekstrakt af prikbladet perikon. Det betyder, at du får samme mængde af de aktive stoffer i hver enkelt dosis, og den samme virkning fra gang til gang. Du behøver kun at tage 1 kapsel om dagen, og i løbet af få uger vil du mærke, hvordan det gode humør vender tilbage. Efterhånden som du får det bedre, kan det være svært at huske, hvor grå hverdagen var for få uger siden. Derfor ligger der en dagbog i alle pakninger. Med den kan du følge din egen vej mod en gladere hverdag. Velzina fås uden recept hos helsekostforretninger og Matas.

 

(Skema, figur 1)

Hold øje med symptomerne

2 af disse symptomer

+ mindst to af disse

Følelse af nedtrykthed

Nedsat selvtillid eller selvfølelse

Markant nedsat lyst/interesser

Selvbebrejdelser, svær skyldfølelse

Nedsat energi, svær træthed

Tanker om død eller selvmord

 

Problemer med at tænke og at koncentrere sig

 

Uligevægt: Indre uro eller hæmning

 

Søvnforstyrrelser

 

Væsentlige ændringer i vægt eller appetit

 

Mild depression: 2 kriterier fra første spalte + 2 fra anden spalte

Moderat depression: 2 kriterier fra første spalte og 4 fra anden spalte

Svær depression: Alle 3 kriterier fra første spalte og 5 fra anden spalte

Symptomerne skal være til stede næsten hver dag i mindst 14 dage.

 

Dette skema bygger på WHO’s kriterier og skal kun betragtes som en hjælp til at vurdere en patients tilstand. Diagnose af depression kræver stor er­faring og bør kun foretages af fagfolk. Omvendt kan det tjene som en advar­sel, hvis man opdager disse symptomer, og man kan opfordre til at søge hjælp.

 

 

Tegn på at noget er galt:

  • Nedtrykthed
  • Nedsat socialt engagement
  • Mindre arbejdsglæde
  • Nedsat sexlyst
  • Storspisen af søde sager
  • Mindre energi
  • Skyldfølelse

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz