Vinter depression
October 29, 2016

depression

Af Marianne Palm

Hvis man har tendens til at blive trist og indelukket, når sollyset svinder, er det typisk noget, der vender tilbage år efter år med årstidernes skiften. på engelsk bruger man udtrykket Seasonal Affective Disorder, meget betegnende forkortet ”SAD”- ked af det – som dækker lige præcis, hvad de fl este føler.

Symptomerne på vinterdepression adskiller sig ikke specielt fra andre typer depression – bortset fra, at her kender man årsagen – eller i hvert fald kan man sætte fingeren på en udløsende faktor: mørket! Og at det er lige så regelmæssigt tilbagevendende som vintermørket.

Depression – en glidende skala

Ordet depression bruges ofte lidt i flæng. Man kan sige: ”Jeg er så deprimeret i dag”, men i morgen er man måske glad igen. Og i daglig tale kan man tale om ”at være deprimeret”, uden at det nødvendigvis betyder, at en læge også ville stille diagnosen ”depression”.

Selv om mange blot er ”triste”, kan der dog være grund til at tage det alvorligt, fordi problemer med humØret har en tendens til gradvist at blive værre og måske ende i rigtig depression til stor skade for den, der rammes og de nærmeste pårørende.

Der er en ret stor forekomst af ”ægte” deprimerede i Danmark – alts. de personer, som også lægen ville kalde deprimerede. Når man medregner de mildere symptomer, vil der på en tilfældig dag være 250.000 danskere, der udviser tegn på let eller mere alvorlig depression. I 2010 blev der solgt antidepressive l.gemidler for næsten 550 millioner kroner – regnet i engrospriser. Der er altså store menneskelige og økonomiske konsekvenser af depression.

Det er en samlet vurdering af en længere liste over følelser og handlinger i en række dagligdags situationer, der sætter lægen i stand til at stille diagnosen ”depression”. Skemaet (figur 1) viser, hvilke symptomer der er nødvendige og opregner en række andre, der understøtter diagnosen.

Der er ofte en glidende overgang fra det normale til alvorlige depressive tilstande, og alle ved, at det er meget vigtigt at gribe ind i tide – eller med andre ord: Jo før, man får taget fat i problemet, des større chance for et godt og hurtigt resultat. Der er, som nævnt, mange forskellige faktorer, der bidrager til depression, og her vil vi se lidt nærmere på den faktor, der hedder ”mørke, korte vinterdage”.

Hvad er symptomerne?

Symptomerne på vinterdepression ligner i virkeligheden meget andre depressioner: Man får nedsat humør, bliver trist og har mest lyst til at begrave sig under dynen hele dagen, men der er også andre tegn på, at man måske har brug for hjælp. Ud over en følelse af desperation, skyld eller håbløshed, kan man blive træt og i visse tilfælde få lyst til at storspise – især kulhydrater og søde sager – så man tager på. Nogle isolerer sig fra andre, sover mere end normalt og mister måske lysten til seksuallivet.

De fleste mennesker kan mærke det, når mørket lægger sig over landet, men man anslår, at én ud af tyve er påvirket i så høj grad, at det går ud over livskvaliteten, heraf flest kvinder under 45 år. Når lyset vender tilbage om foråret, forsvinder symptomerne oftest igen. Lys er måske derfor en nogle til reguleringen af humøret hos disse mennesker. Nogle har fået hjælp ved at købe et særligt apparat til lysterapi, som kan fås for under 2000 kr., og som man sidder ved en times tid hver morgen. Ulempen er selvfølgelig den tid, man skal bruge på det.

I fi gur 3 kan du se et par r.d til, hvordan du lettere kommer igennem den m.rke tid.

Skal man tage medicin?

Hvis man selv eller de n.rmeste er i tvivl, om der er noget alvorligt p. spil, skal man naturligvis s.ge l.gehj.lp, men i de ”almindelige” tilbagevendende mere eller mindre trivielle tilf.lde kan man selv g.re meget for at komme godt gennem vinteren. De l.gemidler, der anvendes i f.rste omgang i dag – popul.rt kaldet lykkepiller – p.virker oms.tningen af et vigtigt signalstof i nervesystemet: neurotransmitteren serotonin. Meget tyder p., at perikon til dels virker via samme mekanisme, men af s.rlig interesse er m.ske, at perikon ogs. p.virker andre neurotransmittere som dopamin og noradrenalin. P. den m.de er produktet mere balanceret end konventionelle l.gemidler.

Inden man s.ger hj.lp, kan det derfor v.re en id. at pr.ve et naturl.gemiddel med standardiseret ekstrakt af planten prikbladet perikon (Hypericum perforatum).

Få livsglæden tilbage

Velzina er et velrenommeret naturl.gemiddel, der indeholder standardiseret ekstrakt af prikbladet perikon. Det betyder, at du f.r samme m.ngde af de aktive stoff er i hver enkelt dosis, og den samme virkning fra gang til gang. Du beh.ver kun at tage 1 kapsel om dagen, og i l.bet af f. uger vil du m.rke, hvordan det gode hum.r vender tilbage. Efterh.nden som du f.r det bedre, kan det v.re sv.rt at huske, hvor gr. hverdagen var for f. uger siden. Derfor ligger der en dagbog i alle pakninger. Med den kan du f.lge din egen vej mod en gladere hverdag.

Velzina f.s uden recept hos helsekostforretninger og Matas.

Tegn på at noget er galt:

Nedtrykthed

Nedsat socialt engagement

Mindre arbejdsglæde

Nedsat sexlyst

Storspisen af søde sager

Mindre energi

Skyldfølelse

Gode råd til den mørke tid

Hold dig i gang – gerne udenfor, s. du f.r frisk luft – sÅ meget du kan.

Hold dit sociale netv.rk aktivt.

Pr.v Velzina: naturl.gemiddel med standardiseret ekstrakt af planten prikbladet perikon.

Rejs sydp. til solen i januar/februar, hvis det er muligt.

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz