Virker Echinacea ikke?

rød solhat2

 

Echinacea og forkølelse – et nyt studie
Et nyt studie viser tilsyneladende, at echinacea (rød solhat) ikke er spor bedre end placebo i forbyggelsen eller behandlingen af forkølelse. Desværre er studiet blevet opreklameret som det definitive studie, der viser at echinacea ikke virker. Men metoden bag studiet er måske ikke den mest hensigtsmæssige…

 

For lav dosering
For det første anvendte de en alt for lav dosering. Det er muligt, at en positiv effekt ville kunne vises, hvis bare de havde anvendt en større dosering og givet echinacea flere gange dagligt, som det anbefales af phytoterapeuter (behandlere, der anvender urtemedicin). Behandlingen bestod af tre doseringer af 1,5 milliliter echinacea ekstrakt, som skulle svare til 300 mg tørret rod (900 mg tørret rod dagligt). Denne dosering var baseret på den anbefalede dosering fra det tyske ekspert panel, Kommission E, som i begyndelsen af 1990erne foretog analyser af datidens studier. Men en lang række andre ekspert grupper foreslår langt højere doseringer. For eksempel angiver Verdens Sundheds Organisationen, WHO, en dosering på 3000 mg dagligt, eller 330% højere dosering end den, der blev anvendt i det nye studie. Det ville svare til at tage en trediedel af en hovedpine pille og så undre sig over, at den ikke virker. En af forskerne, Dr David Gangemi, har siden også udtalt, at set i bakspejlet skulle de nok have brugt en dosering ti gange højere baseret på de produkter, der findes på markedet i dag.

 

Studerende på hotel med virus sprøjtet i næsen
Selve studiets metode er også blevet kritiseret. ”Man kan ikke sammenligne almindelige folk, der lider af forkølelse, med en gruppe unge, raske studerende som får en rhinovirus stukket ind i næsen og derefter spærret inde i et hotel” udtaler Bruce Barret, MD, PhD, Professor of Family Medicine (almen medicin), University of Wisconsin, School of Medicine og forfatter til en række kritiske analyser af tidligere echinacea studier. ”Gymnasieelever er immun kompetente (har som regel et velfungerende immunforsvar). Det ville have været meget mere interessant at se, om echinacea ville have en effekt hos ældre mennesker… Det ville også give et mere statistisk klarere resultat, hvis hver gruppe havde indeholdt 100 og ikke kun 50 studerende.” Ved direkte indsprøjtning af rhino-virus i næsen opnåede forskerne en infektionsrate på 90%. Det er meget højt. Normalt ville den ligge under 20% – selv i en overfyldt bus fyldt med hostende og snøftende mennesker. Metoden, forskerne anvendte, er udviklet til efterprøvning af inflammationshæmmende medicin (antihistamin). Metoden viser, hvor effektiv et stof er i behandlingen af akut inflammation. Så det man egentligt kan konkludere er, at Echinacea angustifolia (den specifikke echinacea type anvendt i forsøget) ikke har en antihistamin-effekt ifølge den specifikke metode anvendt i dette forsøg. Det betyder ikke, at echinacea ikke hjælper mod forebyggelsen eller behandlingen af forkølelse eller influenza under normale forhold.

 

Erfaringer fra en phytoterapeut og ekspert i immun-urter
I mine snart 25 år som behandler har jeg observeret, at echinacea hjælper mod en række infektioner, blandt andet mod forkølelse. Men det er absolut nødvendigt at vælge det rigtige præparat, dosere højt og flere gange dagligt, specielt i den akutte periode og det er specielt vigtigt at begynde behandlingen, når det første tegn viser sig. Doseringen bør være 3000 mg (3 gram) eller mere dagligt – specielt i den akutte fase – og bør begyndes ligeså snart det mindste symptom viser sig. Det er også min overbevisning, at echinacea virker bedst sammen med Andrographis paniculata – en immun styrkende urt fra indien. (Sidstnævnte urt findes blandt andet i Kan jang) og en inflammationshæmmende urt som f.eks. den kinesiske urt, Scutellaria baicalensis. Michael Thomsen, Phytoterapeut.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *