Se dette nyhedsbrev i en browser

 


Kære sunde læser

Nej man får ikke hjerteproblemer af kollagenprodukter

I december 2019 skrev vi en artikel om, hvordan fibrosedannelse kan skabe fortykkelse af hjertemusklen. Det har skabt uro i butikkerne og hos behandlere...

Lad os bare lige slå fast: man får ikke unødig fibrosedannelse af kollagenprodukter!

De to ting har intet med hinanden at gøre:

Kollagen har vi brug for at danne bindevæv overalt i kroppen, det findes i mange forskellige sammensætninger i kroppen afhængig af hvilken funktion, det skal udføre og peptiderne dannes udfra aminosyrer, altså helt almindelige proteiner. Fordelen ved at anvende peptider fremfor proteiner, der først skal nedbrydes til aminosyrer og derefter omdannes til peptider er åbenlyse: man slipper for en række postgange i fordøjelsen og det er især vigtigt for mennesker, som enten udfordres i tarmsystemet hele livet, eller som 50+ har sværere ved at nedbryde til de funktionsdygtige peptider, der kan gå ind og arbejde på bindevævet overalt i kroppen.

Med andre ord har vi brug for peptider til at opbygge organer og bindevæv rundt om organerne, mens fibrose handler om en sygelig tilstand, hvor man pga hjerteproblemer danner fibrose fremfor hjertemuskelceller.

Så du kan trygt spise videre af proteinholdige fødevarer, hvad enten det er vegetarisk eller animalsk oprindelse.

Vil du være klogere på fibrose, så få hjælp af Dr. Google.

Herfra redaktionen skal det blot lyde: hvor er det godt, at vi har kritiske læsere, for det er vores eneste mulighed for at forklare os lidt bedre, end vi måske fik gjort på s. 43 midt i juletiden, som ellers er hjerternes fest.

Marianne Palm, Chefreaktør og super glad for mit bindevæv.Følg os på alle vores kanaler og deltag i debatten - vi er altid meget glade for at høre, hvad I har at sige, og hvad Jeres erfaringer er. Så bliver vi alle klogere :)
Har du spørgsmål, kommentarer eller gode ideer, må du meget gerne sende en mail til info@sund-forskning.dk. Sammen kan vi gøre det hele meget bedre.

Mange hilsner

Redaktionen på SUND-FORSKNING

 

Frameld dig nyhedsbrevet