Boswellia tilbage på de danske helsehylder til kroniske sygdomme

  
 
 
Vi kan og skal ikke behandle hverken astma eller leddegigt selv. Vi skal have lægerne med indover, især når det gælder astma, som ubehandlet kan skabe virkelige akutte og alvorlige problemer, men også når det gælder den autoimmune leddegigt, som ubehandlet kan skabe særdeles ødelagte led.
 
 
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – vinter 2015
 
Men der sker intet ved, at man supplerer lægens behandling med en naturlig støtteterapi mod inflammationer. Og hvem ved? Måske kan det lille indiske træ, Boswellia, være netop en del af din strategi, når du vil nedtrappe medicin. Eller måske endda skabe en tilstand i kroppen, der gør, at du kan undgå den til tider bivirkningsfyldte medicin.
 
Men nej, du skal ikke eksperimentere selv. Søg råd og vejledning, og tag artiklen her med til din behandler. For harpiks fra det lille Boswellia træ er absolut et bekendtskab værd.
 
I flere år har Boswellia været væk fra de danske helsekosthylder og er nu tilbage igen. Man ved om den indiske harpiks fra træet, at den virker mod de såkaldte autoimmune sygdomme, hvilket ikke mange droger eller naturmidler kan prale af.
 
 
Forskningen er meget tydelig men kan være svær at forstå
Det er boswellin syrerne, som virker mod inflammation, men det sker på en lidt anden måde end de gængse inflamma-tionshæmmende stoffer, som virker på den såkaldte prostaglandinsyntese, som fx aspirin eller gurkemeje. Boswellia virker på leutrokinerne som en del af immunsystemets komponenter, som netop ved autoimmune sygdomme har det med at løbe løbsk. Vi har brug for dem i et vist antal, men for mange leutrokiner kan skabe så tilsyneladende forskellige syg-domme som astma, psoriasis, kroniske tarmsygdomme og leddegigt.
 
Boswellinsyrer hæmmer tillige enzymet C3-convetase, som er et af enzymerne i det komplementære enzymsystem (en del af immunreaktionen, der også udløser inflammation).
 
Mange af ovenstående virkninger kan man også se ved diverse smertestillende medicin, men den helt store forskel er, at Boswellia ikke forårsager blødninger i mave-tarmkanalen eller andre bivirkninger.
 
 
Nogle forsøg med leddegigt
Et forsøg med 175 patienter med reumatisk gigt (ægte gigt), behandlet med Boswellia, fandt, at 14% af patienterne havde særdeles gode resultater, og 44 % havde gode resultater. De fleste patienter viste fremgang for de følgende symptomer: smerte, stivhed og gribestyrke. Forbedringen skete efter to til fire ugers behandling.
 
Et andet forsøg med 30 patienter, der led af reumatisk gigt, fandt, at Boswellia-ekstrakt nedsatte det målbare C-reak-tive protein fra 67 % til 44 %. Nedsættelsen af dette protein tyder på, at Boswellia ikke blot virker  inflammationshæmmende, men også har en gavnlig virkning på selve sygdomsprocessen. Og netop denne mekanisme er så vigtig ved alle
andre autoimmune sygdomme.
 
 
Nogle forsøg med astma
Det er ganske kontroversielt overhovedet at forske i naturlige midler mod en sygdom som astma. En ikke-korrekt behandlet ”ægte astma” kræver som regel medicin, men rigtig mange i dag får diagnosen ”astmatisk bronkitis”, hvor det virkelig kan være værd at supplere med støtteterapi og derigennem få en bedre lungefunktion og måske reducere mængden af medicin.
 
 
Tre droger til astmatisk bronkitis
I et studie på 63 patienter med astmatisk bronkitis delt i to grupper, hvor den ene gruppe fik placebo, gav man en kom-bination af Boswellia serrata, Curcuma longa (gurkemeje) og Glycyrrhiza glabra (lakridsrod) Fælles for de tre droger er, at de virker på inflammationer – dog på lidt forskellige vis. Lakridsrod er desuden slimdrivende.
 
Henover fire uger så man en signifikant forbedring af lungefunktion og på de parametre i blodprøver, der indikerer, at der er mindre inflammation til stede.
(Kilde: The Canadian Society of Clinical Chemists. Published by Elsevier Inc.)
 
 
47 studier gennemgået
En systematisk gennemgang af Boswllia serrates evne til at virke på autoimmune sygdomme viste, at der var 47 viden-skabelige studier, der var værd at kigge på. Ikke alle studier var af samme høje videnskabelige standard, men man turde godt konkludere, at Boswellia var klinisk relevant over for sygdomme som astma, leddegigt, morbus chron, slidgigt og colitis ulcerosa.
 
Der skal dog en del flere kliniske studier til, men harpiksen fra det lille træ, ser ganske lovende ud.
(BMJ. 2008 Dec 17;337:a2813. doi: 10.1136/bmj.a2813.)
 
 
Måske drikker du allerede de velsmagende Pukka-teer i deres smukke indpakning?
 
 
Du finder Boswellia i Active fra Pukka
Nu har Pukka-folket udvidet med en serie af produkter, hvor Active med sit indhold af bl.a. Boswellia serrata, Curcuma longa (gurkemeje), Zingiber officinalis (ingefær) og flere andre inflammationshæmmende ingredienser kan støtte dig i en mulig forbedring af dine symptomer. Fælles for Pukkas kosttilskud er, at de almindeligvis ikke kun er lavet af et ekstrakt af de aktive stoffer, men også skaber en ekstraktion af hele planten og faktisk også taget den tørrede droge med. Så der er ikke kun en synergieffekt mellem forskellige planter, men også en synergi mellem de kendte og ukendte aktive stoffer i den enkelte plante.
 
For Boswellias vedkommende er det dog kun harpiksen, man har brugt og ikke hele træet. Tag en kur på mindst fire uger, og lev i øvrigt sundt i overensstemmelse med, hvad din autoimmune sygdom i øvrigt kræver af dig i forhold til madvaner og daglig livsstil.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Ældste
Nyeste Mest liked
Inline Feedbacks
View all comments
Rasmus Sommerlund
4 år siden

Astma og ledgigt, er blot symptommer på et underliggende problem. Nemlig ubalance i kroppens funktioner, såsom organer, og specielt tarmen. Det er manglende ernæring og kemikalie op hoobning der skaber sådanne problemer.. Hvad vores “læger” gør, er blot at hæmme en symptom i form af en pille. Dette helbreder ikke, og vil aldrig nogensinde komme til det.

Funktionel Medicin. Her behandler og HELBREDER læger rent faktisk folk for såkaldte kroniske sygdomme.

Dette sker ved at gå til kilden af problemet, frem for en behandling af en symptom.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x