Kål og kærlighed – ny bog af Lisbeth Tordendahl

 

 

Vi ved alle, at kål er sundt, sundt og lige lidt mere sundt…
De fleste af os ved, at kålfamilien er stor og farverig. Mange af os ved ikke helt rigtigt, hvad vi skal gøre med denne sunde grøntsag. Derfor har vi taget en snak med Lisbeth Tordendahl, som er kvinden bag en nyudgivet, meget smuk og praktisk bog om netop kål. Bogen her giver os et fint og indsigtsfuldt indblik i kålens sundhedsværdier og selvfølgelig en masse dejlige og smagfulde opskrifter.

 

Af Marianne Palm
Boganmeldelsen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2019

 

 

Lisbeth, du har lige udgivet en kogebog om kål, hvorfor?

– Fordi jeg synes, der manglede en bog med lækre plantebaserede opskrifter, der viser, hvor utrolig mange spændende måder man kan bruge kål på, og som samtidig giver dybtgående viden om de mange sundhedsfremmende egenskaber, kål har.

– Jeg har været begejstret for kål i årtier, kål smager super godt og er vitterlig helt fantastisk! Og det jeg hører igen og igen blandt mine klienter, og andre jeg taler med, er, at de mangler inspiration. Ønsket om at spise godt med kål er der, men de mangler ny inspiration, så de ikke går kolde i de samme få retter a la rødkåls-/grønkålssalat med appelsin, granatæble og valnødder.

– Så jeg satte mig simpelthen for at lave den ultimative guide til succes med de supersunde kål. Om det er lykkedes, er op til andre at vurdere. Jeg er selv ovenud glad og tilfreds med bogen, og den får mange rosende ord og positive omtaler.

 

Hvilken type opskrifter er der i bogen?

Bogen indeholder 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på smukke og indbydende retter med mange forskellige slags kål. Opskrifter man ikke ser andre steder. I nogle af opskrifterne spiller kålen hovedrollen, i andre en birolle. Der er supper, gryde- og ovnretter, salater, sushi, deller, tærter, pandekager, snacks med dip, chips, fermenteret kål og smoothies. Bogen er spækket med konkrete tips, ideer og inspiration til, hvordan du kan variere opskrifterne, gøre kål uimodståelig, bruge rester og undgå madspild. Læseren vil opdage, at det ikke er nødvendigt at være mesterkok for at lave skøn mad med kål. Alle opskrifterne er veganske eller vegetariske og kan laves uden gluten, så de kan bruges af så mange som muligt og indgå i mange typer måltider.

 

Hvorfor er det egentlig så sundt at spise kål?

– Kål kan øge din sundhed og vitalitet og styrke kroppens selvhelbredende og regenererende egenskaber. Kål hjælper dig til at holde din krop robust og velfungerende, for kål både styrker og forebygger, afgifter og beskytter. Den virker antiinflammatorisk, blodsukkerstabiliserende, hormonbalancerende, immunstyrkende og bredt forebyggende.

– Helt konkret indeholder kål vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibre og helt unikke kraftfulde plantestoffer, der udelukkende findes i kål og få andre grøntsager, der, ligesom kål, tilhører korsblomstfamilien. Kål er simpelthen noget af det sundeste, du kan spise.

– Og så er det ovenikøbet billig, farverig, klimavenlig og bæredygtig mad, så det er også sundt for vores klode.

 

Hvad er det for nogle unikke plantestoffer, der er i kål?

– Det er de særlige svovlforbindelser kaldet glukosinolater, der ligger i kålens planteceller. Når kålen findeles, fx når vi tygger og ved hakning, blandes glukosinolaterne med enzymet myrosinase, som også er naturligt til stede i plantecellerne. Det fører til dannelse af aktive stoffer, sulforaphan og indoler, der er stærkt kræfthæmmende og styrker leverens afgiftningsprocesser.

– Forskning tyder på, at stofferne både forebygger dannelsen af kræftknuder og bekæmper allerede eksisterende knuder. Glukosinolater kan vi kun få gennem de korsblomstrede grøntsager.

– Derudover stimulerer kål kroppens egenproduktion af den kraftfulde antioxidant glutathion, der sandsynligvis er kroppens vigtigste cellulære forsvar mod skaderne fra frie radikaler.

– Glutathion er nødvendig for immunfunktion, hjernefunktion, vores energiproduktion, kontrol af inflammation og har også kraftig afgiftende virkning, bl.a. på tungmetaller, opløsningsmidler og pesticider. Vores egenproduktion af glutathion falder fra 40-års-alderen og kan falde helt ned til 20 %, når vi er blevet 60 år.

 

Hvad gør man, hvis kål giver maveproblemer?

– Man tilbereder sin kål med varme, tygger den virkelig grundigt, spiser små portioner og går langsomt frem, så fordøjelsen gradvist vænnes til kål. Måske er det nødvendigt med hjælp fra fordøjelsesfremmende urter, gavnlige tarmbakterier og andre regulerende tiltag, eventuelt i samråd med en biopat, ernæringsterapeut eller anden professionel behandler.

Vi kommer langt med kærlighed og kildevand, men vi kommer helt sikkert meget længere, hvis vi drysser det hele med kål.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *