Linksamling om binyrerne, stress og de adaptogene urter

 

Er du stresset eller kender du en som har været det? I vores linksamling finder du en samling artikler, der gør dig klogere på dine binyrer, på stress og hvordan du bla med de styrkende adaptogene urter kan hente hjælp og støtte. Du kan også læse om de forskellige stressgrader, og hvad du selv kan gøre for at få det bedre.

Husk altid at kontakte din læge, hvis du oplever problemer i forhold til stress.

Rigtig god fornøjelse.

 

Marianne Palm
Efteråret 2022

 

 

Adaptogene urter i relation til binyrer og stress

 

https://sund-forskning.dk/artikler/styrke-fra-studier-pa-den-skandinaviske-rosenrod/

Rosenrod har i studier vist at have en stor virkning på nervesystemet og er med til at afbalancere kroppens binyrer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/du-kan-arbejde-som-urteterapeut-med-helsepakkerne/

Helsepakkerne er til terapeutisk brug og styrkelse af kroppens organsystemer. Rosenroden fremmer mental og fysisk energi, styrker hjertekarsystemet ved at beskytte mod stress og forhøjet blodtryk.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/adaptogener-vores-bedste-venner/

En adaptogen urt understøtter og øger kroppens generelle tilpasningsevne og normaliserer kroppens funktioner.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvis-din-hjerne-er-udbraendt-og-dine-binyrer-traette/

Den skandinaviske urt rosenrod (Arctic Root) styrker både hjerne og binyrer. Roden hjælper binyrerne med at regulere de to hormoner adrenalin og cortisol. Adrenalin og cortisol beskytter os og sørger for at vi ikke vælter.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sta-skarpt-med-urter/

Urtetheen GLYC Sharp fra Octean består af rosenrod, schisandra, grøn te og safran. Theen giver mere overskud, fokus og mental skarphed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stress-0/

En stribe af gode råd herunder anti-stress urter til binyrerne. Det er hindeagtig astragel, russisk rod, rosenrod og schisandra chinensis.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-en-gammel-kinesisk-rod-til-moderne-urteterapi/

Skribenterne på sund-forskning søger højt som lavt efter ny forskning på fx urter og undersøger om de har vokset de rette steder, er blevet behandlet ordentligt på vej til fabrikken og checket for aktive stoffer mv. Urten astragalus membranaceus virker adaptogent på kroppen og regulerer kroppens organer og binyrernes funktion, så kroppen fungerer bedre i belastede situationer som stress og kronisk sygdom.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stressfaser/

De forskellige stressfaser gennemgås. Det er især binyremennesket med høj dannelse af kortisol, der rammes. De overhører ofte kroppens signaler om at geare ned, tage en pause eller bare slappe af.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naturens-naeringsstoffer-til-et-bedre-immunforsvar/

Næringsstofferne i vores mad er med til at styrke kroppens immunforsvar. De adaptogene urter bruges til at styrke kroppen. Kortisol og DHEA produceres i binyrerne. Hormonerne hjælper med at holde betændelser og allergier væk.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gor-dig-og-din-krop-klar-til-eksamen/

En stribe gode råd til forårets eksamener. Rosenrod er et godt bud her, da roden giver ekstra energi til nervesystemet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/slap-af-for-at-kunne-sove/

En videnskabelig gennemgang af kroppens forskellige gear i forhold til stress. Nervesystemet kører i forskellige gear. Overgear som er det sidste gear kan føre til sygdom som binyretræthed, PTSD og depression mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-hjerne-og-krop-mener-om-stress/

De forskellige stressfaser gennemgås set fra immunforsvaret, hormonsystemet og nervesystemet. Noradrenalin fra hjernen får binyrerne til at udsende adrenalin og kortisol. Det får os i gang med dagens gøremål. Den adaptogene urt rosenrod og produktet Artic Root kan være et supplement året rundt, når de ekstra spidsbelastninger opstår fx i julemåneden, hvor der er mange ting som skal ordnes.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/alle-med-kroniske-problemer-har-brug-for-hjaelp-fra-de-adaptogene-urter/

De adaptogene urter virker ind på de overordnede reguleringssystemer i immunforsvaret, hormonsyste-met, nervesystemet og hjernen. De adaptogene urter øger kroppens stresstærskel, så den bedre kan tåle belastningerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fire-staerke-urter-styrker-kroppen/

Russisk rod, ginseng, rosenrod og schisandra regulerer kroppens nerve- og hormonsystem samt immunforsvaret. Urterne bekæmper stress, træthed og andre udmattelsestilstande.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kend-din-stress-og-gor-sa-noget-ved-den/

En gennemgang af stressfaserne, hvor man også kan tage en test. Urten rosenrod fremhæves, da den dæmper kroppens stress, giver mere energi og udholdenhed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-nervesystemet-skal-have-hjaelp/

Tips til hvordan man kan dæmpe sin stress. De forskellige symptomer på stress beskrives også. Under stress går det ud over nervesystemet og binyrerne, som kan brænde sammen til sidst.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvis-dit-sind-lober-af-sted-med-dig/

Binyrerne sidder som små napoleonshatte på toppen af nyrerne. De producerer adrenalin og noradrenalin. De har et tæt samarbejde med nervesystemet og kontrollerer kroppens energiniveau, stress og signalstoffernes evne til at regulere sig selv mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/julestress-det-kender-jeg-ikke-til/

En artikel om rosenrod (Arctic Root) som et bud til bedre at kunne håndtere den travle juletid. Rosenrod normaliserer alle kroppens funktioner.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/de-basale-naeringsstoffer/

Vores næringsstoffer har stor betydning for, hvordan kroppen fungerer. Det gennemgås i artiklen. De adaptogene urter styrker binyrerne og giver overskud, så man kan modvirke stress.

 

 

Generelle problemstillinger i forhold til binyrer og stress

 

https://sund-forskning.dk/artikler/giv-din-qi-et-kick/

Qi er en overordnet betegnelse for luft og alle former for energi, som måtte findes. Man kan booste qi i kroppen med de adaptogene urter, som styrker binyrerne og energiniveauet i kroppen. Er der underenergi løftes den, er der overenergi dæmpes den. Astragalus membranaceus er den ypperste, da den både virker på energiniveauet i kroppen og styrker binyrerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-elskelig-leverurt-fyldt-med-god-energi/

Schisandra chinensis er en af leverurterne med andre gode egenskaber. Den virker også regulerende på luftvejene og styrkende på binyrerne. På samme tid gør den leveren mere fleksibel i at håndtere hormoner og signalstoffer. Det skaber en god portion styrke i nervesystemet. Sensible, udmattede mennesker og folk med svage nerver tåler ekstraktet fra bærrene.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-handler-ikke-kun-om-hormoner/

En detaljeret og videnskabeligt velunderbygget gennemgang af hormonsystemet, som forplanter sig ud til nervesystemet, immunforsvaret og organernes samspil i kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/holistisk-skonhed/

Huden er kroppens sladrehank. Fungerer kroppens organsystemmer ikke optimalt, så ses det på huden. Binyrerne kan være presset. Det kan give stress. Den gamle kinesiske terapiform kan afspænde ansigtets muskler og give mere glød.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/et-langt-liv-med-lange-telomerer/

En opskrift på hvordan man passer på sine teleomerer i kroppen. De sidder forenden af kromosomerne. Videnskaben ser, at der er en sammenhæng imellem teleomerernes længde og livets længde. Oxidativt stress, usund livsstil, rygning, stort alkoholforbrug er med til at afkorte teleomererne. En god søvn, daglig motion, sund kost med gode fibre og umættet fedt modvirker oxidativt, stress, inflammation og er med til at bevare teleomererne.

 

 

Hjernen i relation til binyrer og stress

 

https://sund-forskning.dk/artikler/at-tale-med-din-hjerne-i-maven/

En teknisk og velfunderet artikel om mavehjernen med det fine nervesystem kaldet ENS  og relationen til vagus nervus, som er en af de tolv kranienerver, der løber ud til alle organer i kroppen.  I artiklen er der råd til hvordan man kan pleje hele sit fordøjelsessystem. Hjernens forskellige dele samarbejder med binyrerne. Binyrerne er med til at styre stresshormonerne i kroppen og står også for produktionen af kortisol. Kortisol er kroppens energihormon og bidrager til at undgå betændelser og inflammation mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lettere-laering-og-hukommelse-forskningen-bag-bacopas-virkning-i-keen-mind/

Bacopa monnieri er en plante fra Indien. I mange år har den været brugt i den ayurvediske medicin og er kendt for at have en god virkning på hukommelsen, læring og de kognitive funktioner i hjernen. Bacopa monnieri anvedes i produktet Keen Mind.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/viden-om-hypofysens-arbejde/

En teknisk og fagligt funderet gennemgang af de forskellige hormoner, der styrer hypofysens og binyrernes arbejde i kroppen. Energihormonet kortisol dannes i binyrerne og har betydning for kroppens energi- og stressniveau.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/om-at-fa-amygdala-til-at-holde-mund/

Amygdala og hippocampus arbejder sammen i hjernen. Stabile madvaner, hvor der skabes et stabilt blodsukker er alfa-omega for de to. Urterne spiller også en afgørende rolle især for binyrer og nervesystem.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/glad-med-safran/

Krydderiet safran har i århundreder også været kendt som et humørstabilliserende middel. Saframyl Positive Mood indeholder det serotoninfremmende stof safranal, diverse vitaminer og mineraler, som modvirker træthed. Glyc-Sharp kan tages hvis koncentrationen mistes. Indeholder de adaptogene urter, rosenrod og schisandra chinensis og grønte, som styrker binyrerne.

 

 

Urter beskrevet i urtemonografier, der er gode til binyrerne og stress-tilstande i kroppen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/rehmannia-glutinosa/

En urt der dækker bredt og er med til at styrke både nyrer og binyrer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/glycyrrhiza-arter/

Glycyrrhiza glabra kan blandes med Rehmania glutionosa for at styrke binyrebarken. Glycyrrhiza glabra har også binyrebarkhormonlignende effekt (fremmer virkningen af kroppens kortisol)

 

https://sund-forskning.dk/artikler/eleutherococcus-senticosus/

Russisk rod til mental og fysisk ydeevne. Virker også ind på immunforsvaret og har en normaliserende effekt på kroppens funktioner mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/rhodiola-rosea-3/

Den nordiske rod, rosenrod modvirker stress og øger kroppens fysiske og psykiske udholdenhed. Kan også bruges til at behandle træthed og et svækket immunforsvar mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/schisandra-chinensis/

Schisandra chinensis fremmer modstandskraften mod stress og sygdom, øger udholdenheden og fremmer mental koncentration og koordinationsevne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/rehmannia-glutinosa/

En urt der dækker bredt og er med til at styrke både nyrer og binyrer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/codonopsis-pilosula/

Codonopsis pilosula kan bruges  ved stress og udmattelse efter langvarig sygdom, hjertesvigt, binyrebarkudmattelse, kronisk træthedssyndrom og træthed forårsaget af blodmangel. Kan bruges som erstatning for Panax ginseng.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bupleurum-falcatum/

Modvirker kroniske inflammationstilstande, specielt autoimmune sygdomme som autoimmune lever- og nyresygdomme. Fremmer effektiviteten af gluko-korticoidpræparater og hæmmer binyrebarksvind.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/atractylodes-macrocephala/

Bruges ved udmattelsestilstande, hvor den styrker binyrebarken. Fremmer udholdenhed, fremmer optagelsen af glucose og sænker blodsukkeret (anvendes også mod stress)

 

 

Vitaminer, mineraler, fedtsyrer set i forhold til binyrer, stress og de adaptogene urter – børn og voksne

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bamse-bomstaerk-og-en-af-hans-urtevenner-fra-jylland/

En omtale af diverse urteprodukter til kroppen som børn og voksne kan have gavn af. De voksne kan have brug for støtte fra vitaminer, mineraler og måske nogle adaptogene urter. De adaptogene urter regulerer og styrker binyrernes arbejde, så hverdagens stress og jag mestres bedre. Maximum og Super B-Complex, hvor sidstnævnte ud over B-vitaminerne også er tilsat fire stærke og solide adaptogene droger, vi alle kan have glæde af. Reguleres binyrernes arbejde, styrkes feedbacksystemet og nervesystemet mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-sommerforkolelsen-gor-ferien-sur/

En artikel med tips til hvordan man kan styrke sig med gode nutrienter og holde sommerforkølelsen fra døren. Binyrerne er også en vigtig del af immunforsvaret og nervesystemet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjerte-blodkar-og-det-flydende-organ-blodet/

Forstyrrelser i kredsløbet kan udløses af svimmelhed, hvis der er åreforkalkning. Det kan give forhøjet blodtryk eller hjertearytmi. Der kan ophobes affaldsstoffer, partikler eller stendannelser i det indre øre. Stress-tilstande fra den moderne livsstil kan også give forstyrrelser i kredsløbet. Det homøopatiske middel vertigoheel kan bruges som behandling. Produktet fås som tabletter, dråber eller som væske, der kan drikkes.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/optimal-kost-skal-helst-ikke-vaere-raketvidenskab/

Birgit Emborg har udviklet ernæringstilskuddet HEAL, som står for Holistic Eating and Living. Det er produkt som man kan røre op i vand eller tilsætte sin smoothie. Det sparer tid i hverdagen, da et enkelt af dagens måltider kan erstattes ved at man drikker sit måltid og samtidig tilfører kroppen alle de nødvendige næringstoffer. Det giver mindre stress over føden. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x