Linksamling om fordøjelsen

 

Sund-forskning har samlet en gruppe artikler om fordøjelsen set fra forskellige emnegrupper og vinkler. Der er gode råd til hvordan du kan hjælpe din fordøjelse. Alle artikler er skrevet med udgangspunkt i det hele menneske. Læs og bliv klogere på din krop og fordøjelse.

Husk altid at gå til lægen, hvis problemer og ubalancer i din fordøjelse ikke går væk.

 

Marianne Palm
Juli 2020

 

 

Candida og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/svamp-mig-her-og-der-og-alle-vegne/

Svampene og bakterierne lever på vores slimhinder. Forskellige symptomer på skæv svampevækst gennemgås. Man kan komme problemet til livs ved at tage tabletten Garpo (hvidløg) morgen og aften i 10 dage.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/effektiv-kur-mod-candida-infektion/

Der gives forskellige råd til hvad man kan tage i tilfælde af en svampeinfektion fx Ipe Roxo the, Citridaldråber, citral lemongræsthe, Brottrunk eller Maxiflor. Alle kan købes hos helsekosten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/slip-af-med-svampen/

Man kan få candidasvamp mange steder i kroppen fx i munden, i underlivet og i tarmsystemet. De forskellige symptomer på candida gennemgås. Man kan behandle sig selv med hvidløg, der er naturens bakteriedræber. Brug fx Garcin spray.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/candida-albicans/

Candida albicans lever som en harmløs parasit i tarmsystemet. Kommer tarmsystemet ud af balance kan den udvikle sig til en skimmelsvamplignede vækst. Den lever af sukker, alkohol og kulhydrater med højt glykemisk indeks.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvidlog-som-fremtidens-intelligente-bakteriebekaempelse/

Hvidløget er naturens intelligente bakteriedræber også mod de resistente bakterier. Man kan behandle med Garcin kapsler og Garcin spray fra Anjo.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sla-candida-albicans-svampen-ned-med-krydderurter-og-kostaendringer/

En øget trang til sukker, kan skyldes overvækst af candida i tarmen. Candida svampen skal udsultes og sukkerholdig mad undgås. Dida fra New Nordic med indhold af forskellige urter, hvidløg og kanel kan bruges som støtteterapi.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvidloeg-mod-bakterier-svampe-og-virus/

Anjos Garcin spray og kapsler har et højt indhold af allicin. Allicin findes i hvidløget og er naturens bakteriedræber. Allicin arbejder sig ind i cellerne og angriber indefra og ud og løser problemet med svampeovervækst ad den vej.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-til-at-lindre-dine-smerter/

Kanel, fennikel og pebermynteolie tilsat niacin hjælper med at bevare en normal fordøjelse, modvirker oppustethed og luft i tarmene. Tilsat niacin er produkterne måske med til at stoppe at den sukkerelskende Candidasvamp breder sig i tarmkanalen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-moderne-forskning-moder-et-verdenskendt-urteprodukt/

Mange kender urteproduktet Bio-Strath, som nu hedder Strath. Det er en almen styrkende urteeleksir, som optages fint via tarmsystemet. Kan bruges af hele familien. Strath styrker også mikrofloraen, så grobunden for candida svamp fjernes. Strath virker som et præbiotika.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/100-000-svampe/

Candidasvampen optræder på hud, i hudfolder, under brysterne og i tarmen mv. Et svækket immunforsvar, et stort indtag af sukker mv kan få candidasvampen til at blusse op. En kur på et par måneder, hvor Citroplus, probiotik og SymbioLact kan jage svampen på flugt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/overvaekst-af-candida-svampe-i-tarmsystemet/

Der kan opstå alverdens problemer i mikrobiotaen (økosystemet i tarmsystemet). Det kan være følelsen af oppusthed, forstoppelse eller stor trang til sukker mv. Problemerne kan også være en overvækst af candida-svamp. Problemstillinger i tarmen kræver undersøgelse hos lægen, men ellers kan man prøve Dida med indhold af kanelolie, olivenbladsekstrakt, hvidløg og oliven.

 

 

Diverse og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/moed-en-biokemiker-med-forstand-paa-tarmsygdomme/

Torunn Laksafoss har med succes behandlet flere klienter med svære autoimmune tarmlidelser, så som Colitis, Crohns og Colitis Ulcerosa. Nøjes du med ”kun” at have irriterede tarme i lettere eller mere svær grad, er der også god hjælp at hente.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bliv-klogere-paa-dit-kolesterol/

En artikel af Torunn Laksafoss om kolesterol. Målgruppen er mest for behandlere. Kolesterolet gennemgås og årsagerne til det høje kolesteroltal. Det skyldes hjerte-karproblematikker, åreforkalkning og dårlig livsstil. Der gives også kostråd til livsstilen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-sund-hjerne-starter-i-tarmene/

Dr. David Perlmutter holdt for et par år siden et foredrag om sammenhængen mellem en sund tarm og hjernen. Den sunde bakterieflora passer på vores helbred, men kommer den du af balance kan det udvikle sig til neurologiske sygdomme som fx demens.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mave-tarm-problemer/

En større værk på engelsk om mavetarmproblemer. Man skal anvende acrobat reader til at downloade artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fakta-om-aluminium-i-vacciner-og-hvordan-du-kan-teste-om-det-er-dit-problem/

Hos firmaet Hanko Medico kan man købe diverse analyser og finde ud af om man er belastet af aluminium fra vacciner mv. Firmaet tilbyder også diverse fødevaretests. Prøverne analyseres i Tyskland.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/energidrikke-braender-dig-af/

Forbruget af energidrikke er stigende i DK. Det er især blandt de unge. Energidrikke indeholder koffein og et ungt menneske, som ikke er helt udviklet risikerer at få for meget koffein. Koffeinen påvirker bla søvnen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-du-korer-pa-reserverne/

Ved udbrændthed, stress, angst og nervøsitet er B-vitaminerne det første man bør tænke på. Super B-Complex fra Naturdrogeriet er udover at indeholde alle B-vitaminer også tilsat adaptogene urter som rosenrod og russisk rod mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/uden-vand-sparker-kroppen-fra-sig/

Mange tror, at de drikker nok. Faktisk drikker de for lidt. Indtaget af vand bør ligge uden for måltiderne, så det ikke fortynder mavesyren og hæmmer fordøjelsen. Vand er vigtig for hele kroppen og hjælper kroppen med at transportere affaldsstoffer ud af kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/herpes-simplex-forkoelelsessaar/

Forkølelsessår skyldes en virus, som kan ende med gentagne udbrud. Virus kan slå sig ned, hvis der er et svækket immunforsvar, en dårlig tarmfunktion mv. Der gives kostråd hvordan man kan få bugt med forkølelsessåret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lungebetaendelse/

En lungebetændelse er penicillinkrævende. Man kan hjælpe kroppen til at bekæmpe betændelsen med gode kostråd, urter (ingefær og echinacea purpurea mv.) som styrker immunforsvaret og fordøjelsen. Vitaminer, mineraler og gode fedtsyrer fx fiskeolie hjælper også.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lavt-blodsukker/

Træthed mv. kan skyldes et lavt blodsukker. Der gives kostråd ud i vitaminer, mineraler og gode fedtsyrer. Ostevalleprodukter kan stabilisere fordøjelsessystemet og blodsukkeret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/knogleskoerhed-0/

Knogleskørhed opstår ved tab af knoglevæv, dårlig livsstil, dalende østrogenniveauer i kvindekroppen mv. Der gives diverse kostråd om vitaminer, mineraler, urter, fedtsyrer mv. Glem ikke at styrke fordøjelsen, så optagelsen af næringsstofferne sikres i kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vidste-du-om-knogleskorhed/

Ved knogleskørhed er kosten meget vigtig. Dårlig fordøjelse, spinkel kropsbygning, syredannende fødeemner sukker og kaffe kan give knogleskørhed. Tag fx OsteoRemin Forte fra Biosym som forebyggelse af knogleskørhed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hovedpine/

Hovedpine kan komme af alt fra spændinger i kroppen til problemer i fordøjelsen eller blot for lidt vand. Behandlingen kan være kostændringer, leverudrensende kure eller besøg hos en behandler (kraniosakralterapeut, osteopat eller kiropraktor).

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naturligvis-om-fordoejelsen/

Al sundhed begynder i tarmen, så lær at blive gode venner med dem. Fra Ugebladet Søndag omkring 2003 er der diverse noter om alskens problemer i fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/slides-fra-sukkerkonferencen/

I 2012 holdt Sund-forskning en konference om sukker. Eva Lydeking holdt oplæg om candida albicans, Irene Hage holdt oplæg om sukker og metabolisk syndrom og svenske Arthur Ouwehand holdt foredrag om mikrobiotaen, kropsvægt og probiotika.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ny-forskning-til-parkinsons-sygdom-folder-sig-ud/

Forskningen viser, at løsningen på Parkinson sygdom kan ligge i tarmsystemet. I forsøg med mus så man, at alpha-synucleinproteinet fandt vej til hjernen, hvor det blev aflejret. Probiotika stammen bacillus suptilis PXN21 kunne modvirke aflejringen. Bacillus suptilis PXN21 findes i probiotika produktet Bio-Kult.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bliv-klogere-pa-et-vigtigt-organsystem/

En teknisk gennemgang af mave-tarmsystemet fra det starter i mundhulen med maden, som vi spiser, til restprodukterne fra fordøjelsen ender i endetarmen som afføring.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-fibre-i-kosten-til-gavnlige-syrer-i-tarmen/

Fibre fra kosten er gavnlige for tarmen og helbredet. Syrerne som opstår under fordøjelsen af de ufordøjelige fibre, kan kroppen optage. De hjælper kroppen i forbrændingen af kalorierne. Det sker i tyktarmen. Forskerne har set, at de også har en gavnlig effekt på hjernen, som samarbejder med tarmsystemet. Syrerne er også vigtige for personer med autisme og fx ADHD.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/huden-er-dyrenes-storste-organ/

Kæledyrs hud er lige så udsat som ejernes hud. Kemiske loppe- og flåtmidler kan skabe hudproblemer hos kæledyrene. Både hund og kat har god gavn af naturlige tilskud som zink, biotin, kollagen og kiselsyre. Omega 3 og 6 fedtsyrerne gør huden hos både hund og kat.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/muligheder-mod-migraene/

Mange mennesker verden over er ramt af migræne. Man skelner imellem 2 typer i forhold til hyppigheden af anfaldene. Kronisk migræne med over 15 anfald om måneden og episodisk hvor der er mellem 0 – 14 anfald pr. måned. Et studie viser at mælkesyrerne kan lindre symptomerne, som koster mange millioner kr. i behandling og sygefravær hvert år verdenen over.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-homoopatiske-hjorne-om-stress/

Coronarestriktionerne i Danmark påvirker og begrænser mange mennesker. Det viser sig som uro, angst og tankemylder og nedsat immunforsvar. Her kan man anvende Engystol til at styrke immunforsvaret og de beroligende midler Nervoheel og Neurexan til nervesystemet. Det er også vigtigt at holde tankerne mod det positive.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bedre-livskvalitet-til-parkinson-patienter/

Parkinson sygdom beskrives som en uhelbredelig sygdom, der forværres løbende. Et hold forskere har set, at kost, kosttilskud, træning og sociale relationer kan virke bremsende på den negative prognose for sygdommen – ja endda få den til at stoppe helt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ma-vi-godt-vaere-kritiske-over-for-forskning/

Vi lever i en verden omgivet af informationer – også på sundhedsområdet. Derfor bør vi forholde os kritisk til de kostråd og vejledninger, som udsendes verden over og som udstikkes som ”sandheder”. De bør sammenholdes med det nye, der hele tiden opdages på fx sundhedsområdet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lecithin-til-sportsfolk-og-alle-andre-der-bruger-deres-muskler/

Funktionen af nerveimpulserne i kroppen er afhængig af at få tilført cholin for at kunne danne neurotransmitterstoffet achetylcolin. Cholin findes i fedtstoffet lecitin. Træner man ihærdigt og længe forbruger kroppen af sine lecitin-reserver og det kan påvirke præstationsevnen. Lecitin har også indflydelse på hjernens generelle funktion, hukommelsen og kolesterolet mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fordojelsesproblemer/

Fordøjelsesproblemer kan opstå under sommerens rejser, hvor anderledes mad, fremmede bakterier og for lidt væskeindtag kan skabe problemerne. Der er hjælp at hente i de homøopatiske midler. Gastricumeel kan bruges til den akutte eller kroniske mavekatar eller halsbrand. Diarrheel er til den opståede diarré og Nux vomica Homacord til forstoppelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/homoopati-til-dyrene/

Hunde, katte og heste kan også få hudsygdomme pga. dårlig tarmflora, utæt tarm og belastning af leveren – lige som mennesker kan. Ved en hver behandling af huden/pelsen bør leveren involveres. Brug 20 dråber af Nux Vomica Homaccord i drikkevandet dagligt sammen med et godt probiotika til fordøjelsen fx  SymbioLact comp i drikkevandet. Alternativt kan veterinærproduktet Carduus comp ad us vet-ampuller anvendes. Glem ikke de gode fedtsyrer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/din-tarm-kommunikerer-med-din-hjerne/

Tarmen kommunikerer med hjernen via stoffer, som produceres af tarm-mikrobiotaen. Forskerne har fundet ud af, at bakterierne producerer neurotransmittere eller forstadier til neurotransmittere som serotonin, noradrenalin, dopamin, GABA, glutamat og acetylkolin. Det er stoffer, der blandt andet har en funktion i vores humør, appetit, smertetolerance, opmærksomhed, hukommelse og søvn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/den-bedste-urtedrik-til-skore-kvinder/

Produktet REGOBONE er fermenteret rødkløverekstrakt. Det er udviklet til at forebygge knogleskørhed og anbefales af Osteoporoseforeningen. Produktet er tilsat ekstra calcium og magnesium. Rødkløveren skaber gunstige forhold for fordøjelsen og resten af kroppen, når den fermenteres. I gamle dage fermenterede vi vores grøntsager i Danmark og tyskerne gør det stadig den dag i dag.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/at-tale-med-din-hjerne-i-maven/

En teknisk og velfunderet artikel om mavehjernen med det fine nervesystem kaldet ENS og relationen til vagus nervus, som er en af de tolv kranienerver, der løber ud til alle organer i kroppen.  I artiklen er der råd til hvordan man kan pleje hele sit fordøjelsessystem. Hjernens forskellige dele samarbejder med binyrerne. Binyrerne er med til at styre stresshormonerne i kroppen og står også for produktionen af kortisol. Kortisol er kroppens energihormon og bidrager til at undgå betændelser og inflammation mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmens-nervesystem-er-maske-den-vigtigste-brik/

Nye studier viser, at et sundt tarmsystem er med til at forebygge visse sygdomme i hjernen og nervesystemet. Vi har en anden type nervesystem, som hedder det enteriske nervesystem eller ENS (mavehjernen). ENS samarbejder med Vagus nervus om at få fordøjelsen til at fungere så godt som muligt. Artiklen er teknisk velfunderet og gennemgår samspillet mellem ENS, vagus nervus og fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/smoothies-med-ekstra-naering/

Det holistiske produkt HEAL fås i tre varianter: rød, grøn og gul. Det er et produkt som kan blandes i smoothien og tages med til sport eller hvad man nu skal ud til. Produktet er 100% økologisk, plantebaseret, vegansk, gluten- og GMO-frit, laktosefrit og sojafrit. Altså et godt alternativ til kioskens- eller caféens udbud det sted hvor man dyrker sport. Se mere på www.Heal4meal.com

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-skal-min-hund-og-kat-spise/

Charlotte Dinesen fra Den Grønne Pote giver tips til hundens og kattens foder. Der er mange valgmuligheder. Både hunden og katten kan være kræsen. Der findes både tørfoder og vådfoder på markedet. Vegetarisk foder vinder forsigtigt frem i verden. Huden og kattens helt ideelle føde vil være BARF, som betyder ”Bones And Raw Food”  (Ben og råt kød). Det er den Grønne Potes speciale. Firmaet sælger nogle ready meals på frost med grønt, vitaminer og olie eller råtkød, brusk, indmad og ben. Læs mere på www.Dengrønnepote.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/dyrlaegens-born/

Kurm Pharma er en 100 % danskejet virksomhed, som producerer og sælger kosttilskud og kosmetik. Kurm Pharma eksporterer til flere lande både i og uden for Europa. I starten var det fodertilskud til dyr med vitaminer og mineraler, der blev solgt i firmaet. Op igennem 80’erne og 90’erne dukkede plejeprodukter og kosttilskud til mennesker op. Firmaets produkter støtter mave-tarmkanalen, fordøjelsen, immunforsvaret og bidrager til sundere led. Produkterne sælges i helsekostbutikker landet over. Læs mere på  Kurmpharma.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/et-bumletog-af-en-fordojelse/

En gennemgang af fordøjelsen, som sammenlignes med et bumletog. Bagagen man har med på bumletoget, er ofte en stor sammenblanding af forskellige madvarer, der kan skabe problemer i fordøjelsen. Det hele starter i munden, hvor maden knuses og æltes. Herefter fortsætter maden til mavesækken og senere ud i tarmsystemet. Der kan være diverse problemer undervejs: for lidt eller for meget mavesyre og alt for meget mad mv. Man bør give fordøjelsen tid til at fordøje og evt. spise efter principperne i periodisk faste, hvor man spiser i et spisevindue og faster i et større vindue for at give kroppen ro til at fordøje.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-gronne-penalhus/

En videnskabelig og velunderbygget artikel med råd til hvordan man som barn og voksen kan opnå den bedste sundhed, så man kan lære, gå i skole, sove og opnå mental trivsel mv. Der er en lang liste midt i artiklen om Fødevarestyrelsens godkendte anprisninger af vitaminerne og mineralerne med oplysninger om hvad de enkelte vitaminer og mineraler støtter og bidrager med i kroppen. Der er også en hel del sunde madopskrifter til den travle børnefamilie.

 

 

Glutenintolerance og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/du-tror-det-er-glutenintolerance-men-det-kunne-vaere-aminerne-der-driller/

Glutenintolerance er udbredt i Danmark. Der kunne være tale om en histaminintolerance, som giver symptomer som kvalme og diarré mv. DAO-sin er en kapsel som man kan tage som en hjælp til at nedbryde aminerne i kosten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/glutenallergikere-kan-let-mangle-naeringsstoffer/

Ved glutenallergi kommer man meget nemt til at mangle vigtige mineraler som zink og selen. De indgår i fordøjelsesprocessen. Pharma Nords Bioselen + Zink omtales som en hjælp her.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gluten-gor-os-syge/

Vi spiser gluten som aldrig før og det giver intolerance hos nogle mennesker. Bagerne bruger mel med gluten, så brødet hæver og bliver stort. Hos Naturbageriet i Frederiksborggade bager man uden gluten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/glutenintolerance/

Mange mennesker har udfordringer med gluten i deres mave. Der er lavet diverse undersøgelser og noget tyder på at det også kunne være indholdet af fruktaner fra frugt. Det er fibre som er svære at fordøje. De kan give oppustethed og mavekneb.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-brodflov-hjaelp-til-glutenintolerance/

Man kan ved glutenintolerance få hjælp fra tabletten Gluteostop fra Panacea. Den indeholder de enzymer som kroppen mangler til at kunne nedbryde gluten korrekt uden at udløse diverse ubehag.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/med-eller-uden-gluten/

Dette link henviser til to artikler skrevet om gluten. De hedder Gluten gør os syge, hvor Naturbageriet i Frederiksborggade omtales og gluten er en genial fødevare, hvor Claus Meyer interviewes.

 

 

Graviditet, fødsel, børn og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sa-vigtig-er-fiskeolie-for-din-graviditet/

Omega-3 fedtsyren er utrolig vigtig for udviklingen af hjernen hos barnet. Undersøgelser har vist meget omega-3 under graviditeten, mindsker risikoen for at udvikle fordøjelsesproblemer, allergi mv. Pharma Nords Bio Marin anbefales.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/urter-til-boern-engelsk-artikel/

En engelsk artikel med gode sundhedsråd til børn lige fra hoste, søvn, forkølelse, luftveje og gode urter.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/graviditet-og-gener-under-graviditeten/

En del kvinder oplever gener under graviditeten. Generne kan skyldes diverse ubalancer pga. de hormonelle forandringer under graviditeten. Der gives en stribe at kostråd og kurforslag til at forebygge generne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/foedselsdepression/

Mange kvinder oplever tegn på depression i dagene efter fødslen. Hormonerne er på spil. Der gives råd og kostforslag til at styrke sig som nybagt mor.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/boerneeksem/

Problemer i fordøjelsen kan give børneeksem. Tyktarmsmeridianen og lungemeridianen arbejder sammen. Kan testes hos en biopat. Derudover gives en stribe kostråd til børneeksemen. Gode fedtsyrer, vitaminer og mineraler og Valleforce mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/de-rette-fedtsyrer-til-borneeksem/

Børn kan være ramt af forskellige hudlidelser fx tør hud, eksem eller kløende hud. Til tør hud kan man anvende planteolierne. Til hud ramt af kløe og eksem kan man anvende omega 3 fedtsyrerne. Sørg for at tilføre fedtsyrerne ude fra og ind og indefra og ud.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bugfedt-barnloeshed-og-graviditet/

Hvis det kniber med at blive gravid og undersøgelserne hos lægen eller fertilitetsbehandlingen ikke har virket. Kunne man kontakte en biopat, som kan afdække immunologiske, hormonelle eller generelle sundhedsproblematikker.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mit-barn-har-ondt-i-maven-mit-barn-har-kolik/

Et spædbarn kan få kolik som er øget luft i tarmene, da det ikke kan nedbryde sin mad korrekt. Årsagen kan være en ubalance i tarmsystemet og mangel på mælkesyrebakterier. Det kan man behandle.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/30-ar-med-behandling-af-born-i-den-gra-zone/

Børn behøver ikke at blive forkølet og få andre infektioner, når det starter i en ny institution. Er immunforsvaret styrket, kan det modstå det. Man bør styrke barnets immunforsvar, fordøjelse og slimhinder imellem infektionerne, så kan det klare udfordringerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/born-og-maelkesyrebakterier/

Barnet får bakterier fra moderen under fødslen og under amningen. Det bygger deres tarmflora og immunforsvar op, så de kan modstå infektioner. Ved atropisk eksem har man i forsøg set, at bakterierne lactobacillus rhamnosus og lactobacillus reuteri har vist god effekt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-maelkesyrebakterie-til-babyer-og-alle-os-andre/

En videnskabelig artikel om mælkesyrebakterier. Forsøg viser, at mælkesyren Lacobacillus rhamnosus XD/011 styrker både det medfødte og erhvervede immunforsvar hos babyer og ældre. Mælkesyren findes i produktet NDS Classic fra Engholmgruppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/maelkesyrebakterier-mod-diarre/

Børn kan få diarré af mange ting. På apoteket kan man købe et pulver, der hedder Floridral. Det er en kombination af mælkesyrebakterier og salte til væskemangel. Produktet blandes op med vand og smager af banan.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tip-til-hele-familiens-maver-og-tarme/

Produktet NDS Probiotic Classic indeholder 10 gode mælkesyrestammer, der kan styrke hele familiens fordøjelse og maver. Knogler og led samt huden kan styrkes med fx NDS Ezy move eller NDS Probiotic SkinActive. Alle produkter er fra Firmaet NDS Engholm.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-bedste-til-borns-immunforsvar-nervesystem-og-hormonsystem/

Lunger og tyktarm/tyktarm og lunger arbejder tæt sammen. Arbejder de godt fungerer de overordnede organsystemer som immunforsvaret, nervesystemet og hormonsystemet også hos børnene. Styrk med gode kostvaner, vitaminer/mineraler, mælkesyrebakterier til fordøjelsen mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/blodmangel/

Børn fødes med et overskud af jern. Jordbær, rødbede og persille mv. indeholder meget jern, men har moderen ikke spist det under graviditeten kan der nemt opstår maveproblemer hos barnet. Der gives kostråd til store og små.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naturligvis-om-nervesystemet/

Fra ugebladet søndag årene 2004 – 2005. Noter fra forskellige problemstillinger herunder anorexi, spiseforstyrrelser og problemer med fordøjelsen. De kan bunde i problemer med fordøjelsen allerede i puberteten pga for lidt mavesyre som kan give manglende lyst til mad.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/skolestart-om-handtering-af-nye-indtryk-i-et-ernaeringsmaessigt-perspektiv/

De fleste børn har i førskolealderen oparbejdet diverse færdigheder til at håndtere omvæltningerne i forbindelse med skolestarten. For andre børn er det krævende at starte i skolen, da de reagerer med belastningssymptomer i bla tarmsystemet. Styrk med god kost og probiotika børnenes tarmsystem, nervesystem og immunsystem. Artiklen giver gode anvisninger til hvordan man gør det.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fordojelsessymptomer-og-besvaer-hos-born/

Børn kan opleve forskellige symptomer på træg fordøjelse. Eva Lydeking gennemgår fordøjelsesprocessen i artiklen. I slutningen af artiklen er der en liste med forskellige NDS-probiotika, der kan bruges til børn i forskellige aldersgrupper og til forskellige problemstillinger.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kolik-hos-babyer/

Produktet Bio-Kult infantis har hjulpet spædbørn med kolik. En gruppe indgik i et forsøg og man undersøgte mængden af grådanfald og både smerter og grådanfald faldt. Bio-Kult infantis er et probiotika produkt, som hjælper på fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kolik-er-smertefuldt-for-hele-familien/

Det er hjerteskærende, når et lille barn græder time efter time pga. kolik i sit tarmsystem. I et forsøg fik 80 børn BB-12 mælkesyrebakterier og man ville se om det nedsatte mængden af grædeture. Grædeturene faldt og afføringerne blev forbedret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/om-tarmflora-immunforsvar-og-forekomsten-af-overvaegt-hos-born/

Overvægt og fedme er en kompleks tilstand, som også påvirker mange børn i dag. Problemstillingerne udspringer af diverse ubalancer i tarmfloraen. Noget tyder på, at antibiotika givet under opvæksten, kan være med til at tricke chancerne for at udvikle overvægt senere i livet. Brug Panda 2 til børn fra NDS Engholmgruppen og suppler gerne med Multi collagen sport, som bidrager til bindevævets kvalitet, så der kan bygges muskler. Opbyg et husapotek til immunforsvaret fx NDS Olivenbladsekstrakt, UrtePensil, Immuforte, NDS Immunox og NDS Probiotic AAD samt hyldebærsaft/-suppe.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/probiotika-til-born-og-folsomme-voksne/

En artikel af Eva Lydeking, som skriver om børn og unges helbredsproblemer. Mange børn og unge har i dag helbredsproblemer, som bevirker at de ikke trives mentalt og socialt. En del af helsbredsproblemerne kan spores tilbage til ernæringen og fx mangel på D-vitamin, olier og visse spormineraler samt forstyrrelser i tarmsystemet. Det trækker spor til nerve-, hormon og immunsystemet. Fundamentet for børn og unges helbred sker i opvæksten og via ernæringen og forældrene bærer en stor del af ansvaret. Ernæringsmæssigt kan man styrke fordøjelsen med produkterne til fordøjelsen fra NDS Engholm-gruppen.

 

 

Hormonsystem og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kosten-er-en-vigtig-faktor-naar-du-har-endometriose/

Ved endometriose løsriver små stykker slimhinde sig fra kvindens livmoder og sætter sig andre steder i underlivet og skaber blødninger. Styrk fordøjelsen og undgå mad som ikke tåles, så styrkes også immunforsvaret så det kan arbejde på at modvirke inflammationen som opstår.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/elsk-dine-bryster/

Kvinder kan få knuder i brysterne eller de kan være ømme og hævede før menstruationen. Ømme og hævede bryster kan også være et tegn på østrogen dominans, stress eller en tarm/lever der ikke arbejder optimalt. Institut for orthomolekylær medicin læs mere på www.iom.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/pms-praemenstruelt-syndrom/

Præmenstruelt syndrom viser sig forskelligt og mange forskellige symptomer så som vrede, væskeophobninger, smerter, ændret fordøjelse mv. I artiklen gives en række kostråd til hvordan man kan styrke kroppen fysisk, psykisk – også fordøjelsen mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-praemenstruel-lettere-hysterisk-eller-pa%cc%8a-vej-i-overgangsalderen/

Rødkløver ekstrakt eller Bidro PMS er gode til kvinder med PMS-symptomer eller som er på vej ind i overgangsalderen. PMS-typerne gennemgås også, hvor man sagtens som kvinde kan have et mix af dem alle.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-til-glade-hormoner/

Kraftig sved kan være tegn på, at overgangsalderen er på vej. Don Queen fra Naturdrogeriet med indhold af angelica sinensis, humle og salvie virker svedhæmmende. Salvie indeholder lidt phytoøstrogener og bør ikke anvendes af gravide eller kvinder med østrogenfølsomme cancerformer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bio-gravid-ogsaa-til-praemenstruelt-syndrom/

Bio-Gravid fra Pharma Nord er lavet til gravide, men undersøgelser har vist at produktet også virker på PMS-symptomer. De mangler ofte zink og jern. Derfor kunne man prøve Bio-gravid og få tilført mere zink og jern.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/praemenstruel-eller-kvinde-tag-dig-sammen/

PMS kan forfølge nogle kvinder fra tidlig pubertet til langt ind i overgangsalderen. PMS opstår, når kvindekroppen danner for lidt progesteron i forhold til østrogen og viser sig i 5 forskellige PMS-typer, som gennemgås i artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/power-help-til-pms-problemer/

Som støtteterapi ved PMS-symptomer kan man lave en god kål power smoothie, hvor man tilsætter græskarkerne proteinpulver eller spiser kirsebær og lidt mørk chokolade. Kål er godt for fordøjelsen Kaffe, sukker og raffineret mel kan kvittes med fordel.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/migraene/

Migræne er meget smertefuld. Migræne kan stamme fra spændinger i kroppen, energiblokeringer, problemer i fordøjelsen og hormonsystemet, hvor balancen mellem østrogen og progesteron forskubber sig. Fokuser på kosten, fedtsyrer, vitaminer og mineraler og søg hjælp hos en behandler.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/insulinresistens/

Insulin er et hormon, som laves i bugspytkirtlen og som muliggør at sukker kan komme ind i cellen. Ved insulinresistens er blodsukkeret for højt. Igennem længere tid kan det give type 2 diabetes mv. En ændret kost til den grovere og mere fiberrige kan få lidelsen til at forsvinde.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stop-tankemylderet-og-fa-styr-pa-din-eksamensangst/

Tiden op til eksamen ved det grønne bord kan være præget af uro, tankemylder og usikkerhed om hvordan det skal gå. Tibetanerne har sammensat 10 tibetanske urter tilsat magnesium til uroen i kroppen. Produktet hedder Padma NervoTib og kan bruges i perioder med stress, ved eksamener eller hvis der sker meget, som kræver at man er i balance. Doseringen er to kapsler morgen og to kapsler aften.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvorfor-kommer-kroppen-i-overgangsalderen/

De fleste kvinder kommer i overgangsalderen, når de er 45 – 55 år. Nogle kvinder mærker ikke symptomer på at de er i overgangsalderen blot at menstruationen stopper.  Andre vil opleve symptomer på, at de er i overgangsalderen, da hormonerne er i ubalance. Firmaet Herrens Mark har udviklet et produkt fremstillet af rødkløverekstrakt. Det hedder Regomeo. Udover rødkløverekstrakt indeholder produktet citronmelisse, som understøtter en normal søvn,  pebermynte og mælkesyrebakterier til fordøjelsen og salvie til leddens fleksibilitet og mobilitet. Læs mere om REGOMEO på www.herrens-mark.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/livets-hormoner-kan-ogsa-drille-for-overgangsalderen/

En teknisk artikel om hormonsystemet. De tre østrogener østradiol, østron og østriol spiller en rolle i østrogen-metabolismen. Leveren står for afgiftningen af østrogen-overskud i kroppen og henfører til leverens fase 1 og 2 afgiftning. En af afgiftningsorganerne i kroppen er tarmen. En god afgiftning fremmes af en god fordøjelse og to toiletbesøg i døgnet. Andre årsager til, at leveren ikke kan afgifte korrekt kan skyldes mængden af toksiner i miljøet og det man har indtaget og har påvirket kroppen i mange år, før overgangsalderen indtræder.

 

 

Immunforsvaret og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/snotnaese-og-solovehoste-raske-rollinger/

Tina Engkær Holmes små børn døjede med forkølelse, øreproblemer og løs afføring. Hun fik raske børn ved at fjerne mælk og optimere børnenes kost og tilføre D-vitamin, så immunforsvaret blev styrket.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/betaglukaner-naar-immunsystemet-skal-aktiveres/

En artikel om betaglukanernes rejse igennem tarmsystemet. Betaglukaner fra fx produktet Immiflex er med til at styrke immunforsvaret og en stor del af immunforsvaret findes i tarmsystemet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/et-venligt-spark-til-immunsystemet/

En beskrivelse af gærproduktet Immiflex og hvordan det aktiverer immunforsvaret i mave-tarmkanalen. Immiflex indeholder betaglukaner og kan være en god hjælp til immunforsvaret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/blaes-hosten-og-forkolelsen-hen-hvor-peberet-gror/

Ingefær, sort peber og lang sort peber styrker sundheden. Sort peber styrker fordøjelsen og virker slimdrivende. Sort peber stimulerer også nitrogenoxid, som er et signalstof i tarmen, der påvirker makrofagerne i immunforsvaret til at bekæmpe fjendtlige mikroorganismer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/madens-indvirkning-pa-vores-immunforsvar/

Krop og immunforsvar påvirkes af maden vi spiser. For meget sukker og for meget forarbejdet mad forskyder balancen mellem de gode og de dårlige bakterier i tarmen og skaber inflammation. Skift til gode kostvaner og få evt. hjælp af en behandler til at få genskabt balancen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/styrke-til-vinter-og-det-tidlige-forar/

Tips og kostråd til kroppens 12 organsystemer. Immunforsvaret og fordøjelsen kan styrkes med A- og C-vitamin og mineralerne zink og selen. B-vitaminerne kan styrke fordøjelsen og optaget af næringsstoffer. Sørg for en god vitamin- mineralbalance.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tid-til-sygdom/

Med hvidløg, andrographis peniculata og russisk rod kan man komme godt igennem vinteren. Urterne bekæmper infektioner. Hvidløget er en bakterie, parasit og virusbekæmper og naturens penicillin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmens-univers-og-de-livsvigtige-bakterier/

Milliarder af bakterier arbejder for os døgnet rundt. De fleste bor i tarmsystemet og er meget afhængige af det vi spiser. Tarmbakterierne bidrager til fordøjelsen og energistofskiftet ved at nedbryde kostfibre og madrester til bestanddele, som kroppen kan optage. Tarmbakterierne er også med til at udvikle immunforsvaret og beskytte os imod infektioner og overvækst af dårlige bakterier i tarmen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-kroppen-aret-rundt/

Familiens husapotek bør være fyldt, så man kan hjælpe kroppen året rundt fx Immiflex og Urtepensil til immunforsvaret. Urtepensil indeholder bukkehornsfrø, der modvirker forstoppelse og styrker slimhinden i mave-tarmkanalen mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/allergi-en-folkesygdom-i-eksplosiv-vaekst/

Vores moderne livsstil belaster kroppen. Ved diverse allergier overreagerer immunforsvaret. Man bør styrke fordøjelsen og fx bruge homoøpati til at styrke udrensningsystemerne (lymfe, mave-tarm og leveren) og produkter som Detox Kit og Derivation H.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/allergi-0/

En allergi er ofte et symptom på, at dele af fordøjelsen ikke fungerer optimalt. Der opstår en reguleringsfejl og kroppen overreagerer på harmløse ting som fx kattehår eller pollen. Man kan oprette ved at bruge homøopati til fordøjelsen og fx SymbioLact eller Detox Kit til udrensningen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/af-med-allergien/

Man kan bekæmpe en allergi ved at bruge basisterapi som afgiftning og genopbygning af tarmen, så immunforsvaret igen kan fungere optimalt. Brug fx SymbioLact til fordøjelsen og Detox Kit til afgiftningen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/findes-der-noget-vaerre-end-en-blaerebetaendelse-der-kommer-igen-og-igen/

En portion mælkesyrebakterier i fx produktet Bio-Kult og tranebær kan jage de fjendtligt stillede bakterier på flugt i blæren. Bio-Kult aktiverer det lokale immunforsvar i blæren og tranebær forhindrer bakterierne i at sætte sig fast.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-efterarets-storme-gar-gennem-marv-og-ben/

I det kolde vejr om efteråret øges vores chancer for forkølelser mv. Den gode gamle urte-pensil fra Natur-drogeriet støtter immunforsvaret sammen med lindrende urtether i en blanding af gurkemeje, ingefær og timian. Brottrunk booster mavesækken og tyndtarmen og gør fordøjelsen nemmere.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvordan-kan-du-opbygge-et-kompetent-immunforsvar/

Menneskeheden har måttet lære at leve side om side med virus, bakterier og mikroorganismer mv. Nye virus skaber udfordringer, fordi ingen har udviklet immunitet over for den. Engholmgruppen har lanceret et nyt probiotika produkt lavet på olivenbladsekstrakt. Det hedder ImmuBalance og bruges til at booste immunforsvaret fra tarmsiden af.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-god-allround-oplevelse-til-rollinger/

Urteproduktet strath med D-vitamin er til børns- og voksnes skrantende immunforsvar. Produktet kan bruges året rundt. Når børnene leger uden for fra april til oktober, når de ikke at opbygge tilstrækkeligt med D-vitamin til vinteren. Fødevarestyrelsen anbefaler nu mere D-vitamin til både børn og voksne.  Husk også den gode kost og suppler med en multivitamintablet hverdag. Det styrker os alle sammen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvem-er-mest-i-risiko-for-immun-underskud/

Stigende alder giver et svagere immunforsvar hos de fleste. T-cellernes kapacitet når sin ydergrænse for deres formåen. Mange ældre mangler næringsstoffer som D-vitamin, E-vitamin, K2, folat, B12, jern, zink og selen. PeptinX Immun fra NDS Engholmgruppen kan bruges af alle fra seks måneder. Det består af mælkesyrebakterier. Suppler gerne med ImmuX og Immubalance, som styrker immunforsvaret yderligere i fx vinterhalvåret eller efter sygdom.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stotte-aret-rundt-til-immunforsvaret/

En større teknisk gennemgang af immunforsvaret og hvordan man kan støtte det. Antistofferne er med til at modvirke, at der opstår infektioner i luftvejene, blæren og tarmen. Antistofferne bidrager også med at undgå allergier i luftveje og fordøjelse, de er med til at skabe et godt og stærkt lokalt immunforsvar, ja i det hele taget er de med til at skabe det mest optimale vilkår for kroppen. Antistofferne hedder immunglobuliner og benævnes IgA, IgD, IgE, IgD og IgM. De dannes i samarbejde med B-lymfocytterne i immunforsvaret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/staerk-med-strath/

Strath er et produkt, der styrker børns og voksnes immunforsvar. Mange børn får Strath i efterårets og vinterens måneder. Man kan med fordel tage en daglig skefuld strath året rundt. Mange børn er kræsne og spiser fødevarer uden nogen næringsstoffer Her kan Strath også være en løsning sammen med en god multivitamintablet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bisserne-fortjener-bedre/

Mange halvtredsplusser døjer i dag med ødelagte tænder fra tandlægebesøgene i 60’erne og 70’erne. De har måske også parodontose. Der er håb for ude med aloe vera repair gel og drikke aloe vera fra Avivir samt ved at indtage ekstra Q10 og bruge tandtråd. Aloe vera gel og drikke aloevera virker immunregulerende på munden og fordøjelsen. Et forsøg værd, hvis man har parodontose eller udfordringer i fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/okologisk-viden-og-sa-er-det-meget-dansk/

Firmaet Herrens Mark på vest Fyn fermenterer både rødkløver og mælkebøtter. Produkterne er økologiske og støtter både problemstillinger i urinvejene, hormonsystemet og immunforsvaret. Regomun er til immunforsvaret med indhold af havre, rød solhat, mælkebøtte, oregano og citronmelisse.  Læs mere på firmaets hjemmeside www.herrens-mark.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gar-allergi-og-tarm-arm-i-arm/

Allergier kan ramme alle mennesker i alle aldre. Årsagerne er komplekse. Man skønner, at pollenallergi vil ramme 8-900.00 danskere. Hvad er årsagen. Noget må være galt i kroppen. Allergi defineres som en uhensigtsmæssig reaktion i immunsystemet, hvor kroppen reagerer på et ofte harmløst stof. Allergi og immunforsvar hænger sammen. Et godt immunforsvar kan blive skadet af fordøjelsesproblemer, forurening, uvarieret kost mv. I en effektiv allergikur bør man forbedre tarmfloraen/mikrobiotaen. Størstedelen af immunforsvaret sidder i tarmfloraen. Der gives også forslag til behandling af allergi i artiklen.

 

 

Irritabel tyktarm og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/taenk-pa-din-tarm/

Mange mennesker kan have problemer med at fordøje de kortkædede kulhydrater i frugt og grøntsager. Food Map diætister har kortlagt, hvilke fødeemner som kan fordøjes, hvis man fx har irriteret tyktarm og hvilke man i en periode bør holde sig fra.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sygdomsopfattelse-og-irritabel-tyktarm/

En artikel med et psykologisk bud og tilgang til en irritabel tyktarm. Teorien om de fem elementer spiller ind og det handler om identitet, kontrol og årsag mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-den-irriterede-tarm-skal-pa-kur/

Der gives diverse kostråd til hvad man kan spise, hvis man lider af irritabel tyktarm. Uhensigtsmæssig livsstil, stress mv. kan udvikle en irritabel tyktarm. FOODMAP metoden med at udelukke fødeemner omtales også.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fibre-gavner-patienter-med-bloedende-tyktarm/

Dansk forskning viser, at fibre i sukkerroer stimulerer tarmens mælkesyrebakterier og det er med til at hæmme betændelsestilstande i tarmen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/foedevarer-til-den-irriterede-tyktarm-fodmap/

Der er rigtig mange, som lider af irriteret tyktarm. Alternative behandlere har i årevis behandlet diagnosen med FOODMAP. Herlev Hospital bruger diætbehandlingen FOOD MAP. Den er også standardbehandling på hospitaler i Australien, USA og England.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kender-du-sibo-sa-smid-ham-ud/

SIBO er en overvækst af bakterier i tyndtarmen med stor generende luftdannelse. Symptomerne minder meget om irritabel tyktarm. En hjælp er at udelade fødeemner, som giver SIBO eller at følge FOODMAP-diæten i en periode. Man kan også besøge en biopat eller ernæringsterapeut med henblik på den rette støtteterapi.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-din-tyktarm-irriteret-pa-dig/

Mange danskere døjer med irritabel tyktarm, som viser sig som oppustethed, smerter og vekslende afføringsmønster. Pygnogenol lavet af et særligt barkekstrakt har i forsøg vist at kunne beskytte imod irritabel tyktarm.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kiselgel-til-behandling-af-irriterede-tarme/

Det skønnes, at op imod 20% af danskerne lider af irritabel tyktarm. På engelsk Irritable Bowel Syndrome (IBS). Symptomerne er tynd mave og diarré. Problemet kan evt. afhjælpes med kiselgel og produktet Silicea Mave-Tarm gel. Produktet sælges i helsekostbutikkerne og er helt fri for tilsætningsstoffer. Kiselgelen stabiliserer tarmen, dæmper smerter og giver tarmen ro. Smerterne kommer pga. luft i tarmene.

 

 

Krop, sind, ånd og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/smuk-hud-og-en-krop-i-balance-med-de-fem-elementer/

Mange mennesker har hud og fordøjelsesproblemer. Med de fem elementer kan man hjælpe sin krop, hvor efterårets element er metal med relation til lunge og tyktarmsmeridianen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naturligvis-om-meridianer/

En artikel om meridianerne og en del af årsagen til hovedpine. Ofte er der ubalance i galdeblære-meridianen og det kan udløse hovedpinen. Ofte spiller en dårlig fordøjelse også ind.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmen-den-anden-hjerne/

Tarmen påvirker sundheden i hjernen og hjernen har betydning for sundheden i tarmen. Forskningen ser, at der er en sammenhæng imellem hjernen og stress og at tarmen ikke kun kan behandles medicinsk men også psykologisk. Man løser op for problemet ved at arbejde med sig selv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ayurveda/

Mette Westerholt skriver om Ayurvedaen, som stammer fra Indien. Her er tankerne om tre helt særlige fordøjelses-og kropstyper opstået. Det drejer sig om Vata-, Pitta og Kapha-personer. En Vata-person i balance er inspirerende, entusiastisk, energisk og kreativ. En Pitta-person i balance er en god leder, en ildsjæl og målrettet. En Kapha-person er typisk rar, loyal, afslappede og tryghedssøgende. Læs mere om Mette og den ayurvediske lære på ayus.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvorfor-du-skal-vaelge-en-biopat-og-naturopath-ibm/

En uddannelse til biopat og naturopath tager 5 år, hvis man ikke har fagene anatomi, fysiologi og sygdomslære i forvejen. Under uddannelsen arbejder man med den seneste forskning og evidensbaseret praksis ud i biologiske metoder, der kan støtte kroppen og hvilke belastende faktorer, der er tilstede. I uddannelsen indgår bla ernæringsterapi, reguleringsterapi, immun- og symbioseterapi samt kommunikation og klientpsykologi mv. Man opnår viden om kroppens mange organsystemer herunder fordøjelsen, nervesystemet og hormonsystemet mv.

 

 

Laktose- og fødevareintolerance og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-til-at-nedbryde-laktose/

Det er ikke alle mennesker som kan nedbryde lactosen i mælk ved hjælp af enzymet laktase. Det giver diverse ubehag. Hjælpen er nær og findes i produktet Lactanon fra firmaet VitaBalans.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-du-tale-maelk/

Mange tusinde danskere kan ikke tåle mælk eller mælkeprodukter. Den hyppigste årsag er laktoseintolerance. Laktoseintolerance kan være arvelig. Der kan også være en komplikation til fx Cøliaki eller Chrons sygdom.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naar-maelk-er-en-belastning-helbredet/

En beretning om det for tidligt fødte barn Mathias. Han kunne ikke tåle modermælkserstatning. Forældrene tog sagen i egen hånd. Han fik tilskud af vitaminer, mineraler, homoøopati til fordøjelsen og immunforsvaret mv. og fik det meget bedre.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-nem-og-effektiv-test-for-fodevareintolerance/

Hos firmaet Hanko Medico kan man blive testet for diverse fødevareintolerancer. Prøverne sendes til analyse i Tyskland. Prøverne tilbydes i forskellige prislag fx ImmunPro Complete 270 til kr. 3.975,-, hvor der testes for 270 fødeemner og Candida.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/slip-for-fodevareintolerance/

Allergi, allergilignende symptomer eller en ualmindelig utilpashed i kroppen kan være et tegn på en fødevareintolerance. Hjælper et par kapsler DAOsin over et par timer kan det være at aminerne i kosten ikke kan nedbrydes korrekt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/intolerance-overfor-foedevarer/

En letlæselig artikel på engelsk om fødevareintolerance, som kan vise sig som hovedpine, irriteret tarm, sår i munden eller bare en generel utilpashed uden egentlig årsag.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/valle-1/

Valle er et prebiotikum, som hjælper tarmens miljø og skaber en sund syrning. Valle tåles af mennesker med laktoseintolerance, da det ikke indeholder laktose. Valle er et biprodukt fra ostefremstilling.

 

 

Mavesyre, mavesår, forstoppelse og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naar-mavesyren-bobler-over/

Lukkemusklen fra mavesækken til spiserøret kan gå i udo og bevirke at mavesyren finder vej helt op i halsen. Det er ubehageligt. For meget mavesyre behandles med syrehæmmende medicin og det går ud over fordøjelsen. Prøv fx det naturlige middel Gastro Gel fra New Nordic.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mavesaar/

Bakterien Helicobacter Pylori er på spil ved sår i mavesækken eller i tolvfingertarmen. Man bruge kostterapi og vælge det naturlige produkt Silicol Gel fra helsekosten som støtteterapi.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kisel/

I produktet Silicol Gel indgår kisel. Det styrker hud, hår, knogler, negle og fordøjelsen mv. Kisel neutraliserer en mave med for meget mavesyre og genopretter syre-basebalancen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-mavesaekken-brokker-sig/

Silicol Gel med indhold af kiselsyre lægger sig som en beskyttende hinde i hele fordøjelseskanalen, så maven nemmere kan klare julens strabadser og mad som kan give for meget mavesyre og sure opstød.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/darlig-mave-darlig-ferie/

Silicea mavetarm Direkt er baseret på kieselsyre og designet til at bringe sarte maver og maver i uorden i balance igen. Produktet hjælper også ved halsbrand, hvor problemet er for meget mavesyre. Der gives også tips til en sund tarmflora hjemme og på ferie.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-lille-nisse-rejste-til-varmere-himmelstrog/

Kisel (silicium) findes naturligt i grøntsager, bønner og fiberrig kost. Produktet Mave-tarm-gel kan bruges ved halsbrand, luft i maven, kvalme og diarré. Det beroliger en urolig mave.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mavesyre-meget/

For meget mavesyre kan give svie og ubehag i maven. Check hos lægen om ubehaget skyldes bakterien Helicobacter Pylori. I givet fald kan det behandles. Man kan også sørge for at spise en god kost og fx anvende en silicol gel fra helsekosten som støtteterapi.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/elsk-din-mavesyre-ogsa-til-jul/

Mange døjer med for meget mavesyre i juletiden. Man kan fx spise en grønkålssalt med æble og granatæble og hjælpe fordøjelsen. Der gives også gode råd til hvordan man kan spise og hvor meget. Mavesyren kan også give halsbrand og det er ubehageligt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mavesyre-lidt/

Mange mennesker kan have for lidt mavesyre uden at vide det. Det kan vise sig ved lille appetit, smerter og oppustethed. Man kan spise bitterstoffer som syltede agurker, rucola og artiskok og supplere med en god kost. Bitterstofferne fremmer galdeflowet og hjælper fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/for-lidt-mavesyre-nar-fordojelsen-er-tung-og-traeg/

Flere end vi ved har for lidt mavesyre. Maden kan stå længe i maven uden at bevæge sig videre til fordøjelsen. Det kan give ubehag. Man mangler enzymer og de fås fx i Super 8 Plus eller Enzymer Supreme fra Udo’s Choice.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/10-gode-grunde-til-at-mindske-dit-kaffeforbrug/

En smule kaffe gavner, men et stort kaffeforbrug kan give søvnløshed, højt blodtryk, øget kolesterol, tab af vigtige mineraler så kalium, magnesium og calcium. tab af vand. Kaffe bidrager til knogleskørhed og dehydrering.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forstoppelse-0/

Forstoppelse er en almindelig lidelse verden over. Årsagerne skyldes uhensigtsmæssige spise, drikke og arbejdsvaner eller manglende motion. Forstoppelse opdeles i to typer: akut forstoppelse og kronisk forstoppelse. Læs og bliv klogere på forstoppelse.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/videnskaben-ser-lyseroedt-paa-astaxanthin-og-mavens-sundhed/

Astaxanthin indgik i et forsøg på personer med fordøjelsesbesvær og problemer med halsbrand og bakterien Helicobacter Pylori. Astaxanthin havde god effekt på Helicobacter Pylori med mavekneb og refluxsymptomer (mavesyre i spiserøret).

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fordojelse/

Gode råd til fordøjelsen herunder for lidt og for meget mavesyre. Har man for lidt mavesyre kan man føle sig oppustet, opleve kvalme af kosttilskud og have en træg tarm mv. Ved for meget mavesyre kan man opleve halsbrand eller brændende fornemmelse i maven. Suppler med gode kostvaner mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-hardnakket-god-te-til-den-hardnakkede-forstoppelse/

Urtetheen Thea Go er godkendt af lægemiddelstyrelsen som et naturlægemiddel med en yderst god afførende effekt.  Den er fremstillet. Den er lavet af skåret sennesbælg, som kan blandes i den foretrukkende urtethe. Virkningen indtræder efter 8-10 timer. Brug den som en kortvarig kur.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sund-forskning-dk-gar-bag-om-tre-droger-til-tarmsystemet/

Firmaet Danasan har sat 3 droger sammen til for meget mavesyre, sure opstød og luft i maven. Produktet hedder Gastroform med indhold af bukkehornsfrø, lakrids og propolis. Lakrids bør indtages med måde, da det kan påvirke blodtrykket.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvem-er-du-for-lidt-for-meget-mavesyre-eller-lige-tilpas/

Man kan have for lidt eller for meget mavesyre. For meget mavesyre skaber nemt en sviende og smertende fornemmelse i mavesækken og mavesyren stiger op i spiserøret. Problemet kan løses med fx Gastrogel eller mavesyre-pumpehæmmere brugt i kort tid, da det kan hindre B12 i at blive optaget. For lidt mavesyre kan løses ved at drikke æblecidereddike eller citronsaft i et glas vand til hvert måltid.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/refluks-sure-opstod-halsbrand-og-haemorider/

Med homøopati kan man behandle refluks, sure opstød, halsbrand og hæmorider. Refluks opstår når mavesyren bevæger sig op i spiserøret. Hæmorider skyldes slappe blodårer i tarmslimhinden, som poser ud når der presses. Brug Gastricumeel ved refluks og Spascupreel, hvis der er mavekramper. Paeonia-salve kan bruges til påsmøring af hæmoriden og Hæmorrhodial stikpiller kan bruges indvortes i endetarmen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/skift-afforingsmiddel-ud-med-naturlige-ingredienser/

Mange mennesker lider af funktionel forstoppelse, hvor der ikke er nogen organisk årsag til forstoppelsen. En gruppe forskere undersøgte fænomenet hos 69 forsøgspersoner. De fik Lepicol i en periode på fire uger. Forskerne nåede frem til, at Lepicol var en sikker og effektiv mulighed til dem, der lider af forstoppelse. Start dagen med en grøn smoothie tilsat Lepicol. Maven og tarmsystemet vil elske det.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hurtig-hjaelp-mod-halsbrand-brandslukning-uden-bivirkninger/

Kiselgel kan være en god hjælp i december måned til at afhjælpe halsbrand. Halsbranden kommer ofte af fed mad, for meget mad, alkohol, juleslik mv. Halsbrand opstår, når mavesyren løber op i spiserøret. Løsningen er ofte mavesyre regulerende medicin. Man skal være forsigtig med at tage medicin der regulerer mavesyren igennem længere tid, da det går ud over fordøjelsen og optagelsen af vitaminer og mineraler. Prøv fx Silicea Mave-tarm gel.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmen-kalder-pa-masser-af-fibre/

Fibre er vigtige for hele tarmsystemet. Sammen med tilførslen af nok vand sørger fibrene for at peristaltikken virker og at tyktarmen kan lede sine affaldsstoffer ud af tarmen i det vi kalder afføringen. Fibrene fodrer også tarmens mange mælkesyrebakterier og giver dem et godt miljø at leve i. Prøv produktet Frugt & Fibre med indhold af vand- og uopløselige fibre til tarmsystemet. Det kan købes ude i helsekostbutikkerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/der-findes-ikke-kraesne-born/

Børn er rigtig gode til at mærke, hvad der er godt for dem også i forhold til mad. Børn kan fravælge diverse typer mad og det tolkes som kræsenhed. Det behøver ikke at være tilfældet. Årsagen kan ligge i at de har for lidt mavesyre. Når maden rammer mavesækken produceres der mere mavesyre. Mavesyren sætter gang i det videre forløb i tyndtarmen. Mavesyren hjælper med at nedbryde protein mv. Har barnet for lidt mavesyre er det svært at nedbryde protein og resultatet kan blive at barnet fravælger mad.

 

 

Mælkesyrebakterier, enzymer og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvidlog-og-maelkesyrebakterier-fra-top-til-ta/

Garcin og Garpo er gode til de lange tarme. Garpo indeholder også mælkesyrebakterier og sammen med allicinen fra hvidløget arbejder det effektivt med at bekæmpe bakterierne og mælkesyre-bakterierne støtter tarmens eget værn mod bakterierne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-sund-mavetarm-flora-giver-et-sundere-liv-2/

Probiotika er sundhedsfremmende bakterier i tarmen. De er med til at bekæmpe de skadelige bakterier. I produktet Symbioflor+ er der forskellige lactillus bacillus stammer og FOS (fructo oligosaccarider).

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-er-farligere-at-falde-end-at-faerdes-i-trafikken/

Med alderen ældes fordøjelsen og mavesyren mindskes. Produktionen af fordøjelsesenzymer og mælkesyrebakterier går ned. Tarmfloraen ændrer sig også og det giver en nedsat evne til at fordøje og optage maden korrekt. Der gives kostråd til især de ældre om fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-maelkesyrebakterier-hjaelper-urter/

Produktet Vita-Biosa fås i fire varianter. Det indeholder et fermenteret ekstrakt af urter, organiske syrer og mælkesyrer. Produktet har synergieffekt, idet urterne og mælkesyrebakteriernes forstærker hinandens effekt i tarmen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/surt-show/

I produktet Vita-Biosa er mælkesyrebakterierne flydende og det gør at de kan skabe nogle optimale betingelser for dem selv i tarmen. Vita-Biosa er fremstillet af et ekstrakt af 19 forskellige urter, som har en gunstig virkning på vores mave-tarmkanal.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/utaet-tarm-leaky-gut/

Har man en utæt tarm (leaky gut), er der fri passage for ufordøjede fødeemner mellem tarmcellerne. Det giver inflammation, allergiske kostreaktioner og grobund for autoimmune sygdomme i tarmsystemet. Probiotic Leaky-G fra NDS Engholmgruppen kan være en løsning her.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/spot-pa-kroppen-i-balance/

Tips til diverse ubalancer i kroppen herunder en forstyrret tarm og fordøjelse. Tilfør mælkesyrebakterier fra fx Symbioflor fra Biosym, Lactiplus fra Vogel, Maxiflor fra Naturdrogeriet eller Garpo fra anjo, som indeholder både mælkesyrer og hvidløg.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-tarmen-er-utaet/

En utæt tarm medfører at større partikler og dårlige bakterier letter finder vej ind i kroppen. Det betyder en belastning af immunforsvaret. For at komme en utæt tarm til livs, skal der kostændringer til og den gode tarmflora bygges op igen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nye-og-veldokumenterede-stammer-fra-fire-probiotiske-bakterier/

Engholm NDS følger forskningen i probiotiske bakterier tæt. Der er føjet 4 probiotiske stammer til NDS-serien og det er Bifidobacterium lactis XD/071, Bifidobacterium lactis XD/191, Lactobacillus achidophilus XD/015 og Lactobacillu rhamnosus XD M/011

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mod-tarmbakterien-akkermansia-muciniphila/

Tarmbakterien Akkermansia muciniphila udgør 0,5 – 5% af tarmfloraen hos voksne. Akkermansia elsker slim og bruger slim som nærings- og enerikilde. Tarmslimhinden trives hvor akkermansia trives og er med til at vedligeholde en god tarmflora i kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/laer-dit-tarmsystem-selvforsvar/

Bio-Tura er en kapsel med to probiotiske bakterier, der styrker tarmkanalen. Bruges med fordel på fx rejser til sydligere himmelstrøg, hvor vand og mad ofte indeholder nogle andre bakterier end hjemme. Bio-Tura jager de fjendtlige bakterier ud af tarmkanalen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/maelkesyrebakterier-mod-forstoppelse/

Vores tarmflora ændrer sig livet igennem. Ældre har ofte færre bifidobaterier i tarmen eller slet ingen. Med alderen stiger tendensen til bakteriel overvækst (dysbiose). Det kan give forstoppelse og nedsat næringsoptagelse. Der kunne prøves med NDS Probiolax.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/flower-power-lad-tarmfloraen-blomstre/

Produktet Wild Biotic indeholder 100 levende bakteriestammer fra naturen selv og består af honning, gelé royal, frisk pollen og honningdug-honning. En naturlig måde at hjælpe fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/milliarder-af-bakterier-holder-dig-sund-og-rask-giv-dem-en-hjaelpende-hand/

Fordøjelsessystemet er kroppens vigtigste kontaktfladen mellem det indre og ydre miljø. I tarmen bor 60-70% af immunforsvaret og en stribe af forskellige bakteriestammer. Balancen imellem bakterierne er ofte overset. Vi bør ofre tarmene og de gode bakterier meget mere opmærksomhed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naar-vores-lange-tarme-skal-fodres-med-de-rette-probiotika/

Ude på helsehylderne i Danmark kan du finde mange forskellige kosttilskud til pleje af mave-tarmsystemet. Du kan få specifikke produkter til specielle problemstillinger.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/spot-til-huden-og-til-maven/

Anti-cellulitis fra Anjo til væske og fedtansamlinger i underhuden og Maxiflor fra Naturdrogeriet med indhold af 11 bakteriestammer til fordøjelsen. Kan bruges ved både hård og tynd mave og fx også under en ferie måske syd på.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fokus-pa-kroniske-tarmsygdomme-og-en-mulig-losning-med-maelkesyrebakterier/

Eva Lydeking skriver om de kroniske tarmsygdomme, hvor man kan anvende mælkesyrebakterierne fra NDS-produkterne til at opformere sin tarm og få det meget bedre med sin tarmlidelse.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-nu-sikker-pa-at-det-er-candida-som-du-har/

Mælkesyrebakterierne spiller en stor rolle i tarmsystemet. Har man for få, kan det give problemer. Kost og livsstil har betydning for om man udvikler candida-svamp. Eva Lydeking kommer med sit bud på candida-problematiken op imod forskningen de sidste 30-35 år.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/taenk-hvad-en-hel-stamme-af-venlige-bakterier-kan-gore/

I dag kan man få en hel stribe af produkter med gavnlige mælkesyrebakterier til vores lange tarme. Har vi en stærk tarmflora kan vi modstå at blive ramt af de skadelige bakterier i mund, hals, mave og helt ned til underlivet. Produktet Pure Biotic Kvinde omtales.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forstyrrelse-i-fordojelsen/

Fordøjelsen er vigtig for at man trives og har det godt. Med gode kostvaner, søvn, motion og tilførsel af fordøjelsesenzymer hjælper man sin fordøjelse godt på vej. Produkter som Terranova Digestive Enzyme Complex og Life Drink fra Terranova omtales.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/planten-til-maven/

Studier på aloe vera planten viser at den kan booste væksten af de gavnlige tarmbakterier og at den har præbiotisk effekt. Aloe vera styrker slimhinderne i tarmen og mindsker inflammation og irritation. Aloe vera styrker fordøjelsen og virker både på forstoppelse og diarré.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/har-din-krop-en-god-jul/

Fordøjelsen arbejder hårdt i julemåneden. Med aloe vera kan man give tarmen et boost af bifidobakterier og polysakkariderne acemannan. Drik også vand med citron for enzymerne. Spis groft og grønt i julen og fordøjelsen vil elske det.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naturligvis-om-sommer/

En artikel med diverse gode råd til bla. fordøjelsen og hvordan man med mælkesyrebakterier undgår dårlig mave under ferien. Fra ugebladet søndag, 2005.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fordojelsesproblemer-sa-mangler-du-maske-enzymer-til-at-nedbryde-og-fordoje-ordentligt/

Problemer i fordøjelsen kan måske skyldes en mangel vigtige fordøjelsesenzymer, som hjælper med at fordøje maden ordentligt. Brug fx Udo’s Choice Enzymer Supreme som enzymtilskud målrettet forskellige fordøjelsesproblemer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mangel-pa-fordojelsesenzymer/

Fordøjelsesenzymerne har til opgave at nedbryde maden i mindre dele, så den kan optages. Kroppen danner de fleste enzymer selv og nogle skal tilføres. Er der problemer i fordøjelsen kunne man tage et tilskud med enzymer året rundt og fx produktet Udo’s Choice Enzymer Supreme.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bli-gode-venner-med-de-gode-bakterier-og-smid-resten-ud/

Mælkesyrebakterierne står for mange funktioner i tarmsystemet. De danner organiske syrer, stimulerer tarmens bevægelser og celledelingen. De regulerer også pH-værdien, så skadelige bakterier og svampe enten hæmmes eller dør.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/interaktion-mellem-hjerne-og-tarmbakterier-tarmbakterier-til-immunsystemet-og-til-hjernen/

Opmærksomheden på sammenhængen mellem en sund tarm og et sundt legeme stiger i takt med at forskningen i tarmbakterier vokser. Området er stort og nye resultater dukker op næsten hver dag. Det ser ud som om, at vi kun har berørt overfladen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/valleforce-alpedrik-et-af-danmarks-aeldste-naturprodukter/

Det gamle mælkesyreprodukt Molkosan, hedder i dag Valleforce og er fra A. Vogels produktserie. Produktet kan skabe ro i en urolig mave. Valleforce kan også stabilisere blodsukkeret og bruges i madlavningen fx som dressing til en salat.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fermentering/

Vita Biosa er en økologisk, fermenteret drik til mave-tarmkanalen. Den har et højt indhold af aktive mælkesyrer, organiske syrer og er fremstillet på et ekstrakt af 19 forskellige urter.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sadan-styrker-du-din-fordojelse-i-julen/

Julen kan være lidt af en prøvelse for mange julemaver. Produktet Kanne Brottrunk fra Naturdro-geriet med indhold af mere en 5 millioner gavnlige mælkesyrebakterier pr. ml kan styrke og optimere hele fordøjelsessystemet i julen.  Tag en halv kop efter hvert måltid.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-rodkal-til-rodcool-pa-14-dage/

Rødcool kan man lave på 14 dage og ved teknikken fermentering. Slutproduktet er fuldt af probiotiske bakterier og er vanvittig god for tarm- og immunsystemet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-perlende-sundhedsdrik/

Kombucha er velsmagende som champagne og godt for fordøjelsen og huden. Man kan også deltage i Facebook-gruppen ”Kefir og Kombucha DK/Alt om fermentering. Her kan man få råd og vejledning til fremstilling af drikken. Prøv opskriften på en sund kombuchadrik omtalt  i artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fermentering-hvad-sker-egentlig/

Mennesket har fermenteret fødevarer i 8000 år. Når man fermentere beriges og konserveres fødevaren, så den danner vigtige proteiner, aminosyrer og vitaminer. Firmaet Biosa Danmark anvender et ekstrakt af 19 forskellige urter, som alle har en gunstig virkning på mave-tarmkanalen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/godt-at-kende-til-fermentering/

Fermenterede produkter gavner fordøjelsen meget, da der tilføres mælkesyrebakterier, som holder den i balance. Fermenterede produkter kan være miso, tofu, sauerkraut, sojasovs, kefir mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/regulatpro-balance-til-hele-kroppen/

Fermenterede grøntsager og frugt kan være løsningen på en belastet fordøjelse, da produktet skaber en bedre optagelighed fra tarmen til fordøjelsen. Produktet Regulatpro virker effektivt på alle kroppens processer muligvis pga den høje mængde enzymer i produktet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nina-parnas-kombucha-univers-udvider-sig-til-et-bryggeri-og-interessefaellesskab-i-kodbyen/

Ninas Parnas Kombucha univers ligger i hjertet af København. Her laver man eksperimentel brygning og sunde drikke fyldt med gode mælkesyrer til fordøjelsen, immunforsvaret og kroppen generelt. En sundhedsdrik er et godt alternativ til alkohol og smager næsten som champagne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/to-laeger-gar-kokken-retro/

I bogen ”Sund med de gode bakterier” kan man finde opskrifter på den gamle konserveringsmetode ”fermentering”. Bogen er skrevet af lægerne Jimmie og Lisbeth fra Provence. De fermenterer en hel del og har skabt en have i pagt med naturen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/probiotika-kan-lindre-migraene/

Migræne kan stamme fra tarm-kanalen, hvis der er en forstyrret/øget tarmgennemtrængelighed, der viser sig som allergier, irritabel tyktarm mv. NDS Probiotic Barrier er et multistammet probiotikum til at styrke tarmens barrierefunktion og gøre den mere robust.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/probiotika-med-stor-effekt/

Mere end 400 mælkesyrer holder fordøjelsen i balance. Rykkes balancen af stress, medicin, stress og antibiotika mv. kommer den ud af balance. Symbioflor+ fra Biosym kan bringe fordøjelsen tilbage på ret køl og bruges sammen med antibiotika for at undgå gener af behandlingen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bakterien-der-elsker-slim/

Bakterien akkermansia muciniphilia elsker slim. Den bor på tarmslimhinden i fordøjelseskanalen og fungerer som en barriere, så sygdomsfremkaldende bakterier ikke kommer over i blodbanen fra fordøjelseskanalen. Bakterien kan stimuleres med NDS Probiotic W-8 Control.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lactobacillus-rhamnosus-gg-019-er-en-veldokumenteret-probiotisk-stamme/

Flere studier af tarmbakterien lactobacillus rhamnosus gg 019 viser at den har en gunstig virkning på fordøjelsen, immunforsvaret, irritabel tyktarm mv. Bakterien indgår i mange af Engholm NDS’s blandinger til fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmbesvaer-ikke-her/

Produktet Maxiflor tilfører tarmfloraen 11 forskellige mælkesyrebakterier. Forskningen har set, at ca. hver 4. af os har for få gavnlige tarmbakterier. Det betyder, at vi er mere udsat for at udvikle forskellige sygdomme.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/studie-til-dig-der-lider-af-tarmkatar/

Tarmkatar menes at påvirke 15 – 30% af den danske befolkning. Det er en lidelse, som giver smerter og et forstyrret afføringsmønster. Produktet Bio-Kult med indhold af multistammet probiotika har været testet på forsøgsdeltagere med gode resultater. I Bio-Kult serien findes også et produkt til behandling af candida med indhold af hvidløg og grapefrugt ekstrakt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/befri-dine-traengte-tarme-med-gode-enzymer/

Nogasin er en tablet fra Biosym, som kan tages, hvis man ikke tåler kål, brokoli, løg, kikærter, bønner, linser, korn og frugter i rå eller behandlet form. Tilstanden giver luft og smerter i maven, da de nødvendige mælkesyrebakterier mangler for at kunne nedbryde kulhydraterne i de omtalte fødeemner korrekt. Man kan også få hjælp via www.fodmap.dk , drikke vand med citronsaft før hvert måltid, ikke spise mad med kulhydrater sammen med fedt og protein mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/probiotika-levende-og-biologisk-aktive-som-en-del-af-sundhedsbevarelsen-hos-aeldre/

Fordøjelsessystemet bliver også ældre og dårligere til at fungere. Appetitten hos mange ældre aftager, antallet af naturligt forekommende mælkesyrebakteriestammer daler og problemer med fordøjelsen kan opstå osv. Man kan god tarmfunktion med gode grøntsager og mælkesyregærede grøntsager, drikke nok og motionere. Som støtte kan man bruge mælkesyrebakterier fra firmaet NDS Engholm gruppen og fx NDS Probiolax (flowstimulerende), Classic (vedligeholdelse) og AAD til genopretning efter antibiotikakure.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sibo-kan-vaere-en-uonsket-gaest-i-dine-tyndtarme/

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) kan forekomme i tyndtarmen. Det er overvækst af tarmbakterier. I tyndtarmen sker optagelsen af næringsstoffer i kroppen. Er der overvækst kan det over tid skabe problemer for kroppens andre organer så som hjerne, lever, hjerte og nervesystem mv. Man kan køre en kur på sig selv, hvor man fjerner SIBO bla ved at tage probiotika-produkter fra NDS Engholmgruppen med olivenbladsekstrakt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-tarmens-bakterier-hjaelper-vores-hjerner/

Tarmbakterierne har stor indflydelse på hjernens trivsel og velvære livet igennem. Søvnen, stress-niveauerne og ernæringsstatusen har indflydelse på om balancen imellem tarmen og hjernen bevares. Forskningen i mælkesyrebakterierne (bacillus-arterne)  viser, at de er med til at styrke tarmen lokalt og de findes fx i produkterne BioKult, BioBoosted og snart BioMind.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fire-staerke-til-ungerne/

Mange forældre i dag vil deres børn det bedste. De har ofte spørgsmål om sundhed og sygdom. Et barn ramt af infektion er ikke på toppen. Echinaforce virker regulerende og hjælper immunforsvaret til hurtigt at reagere på forkølelsesvirus. Mælkesyrebakterier som fx Symbioflor er gode til fordøjelsen hos både børn og voksne. Fungerer fordøjelsen giver det større velvære i kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmflora-nervesystem-og-sovn/

Børn sover meget og voksne har brug for seks til otte timers søvn hver nat. Under søvnen repareres og ryddes der op i hele kroppen. Mange mennesker lider af søvnbesvær hver uge. Tarmfloraen og søvnen er gensidigt afhængige af hinanden, sådan at dårlig søvn forstyrrer tarmfloraen og påvirker risikofaktorer for de fleste degenerative lidelser. NDS Engholmgruppen har udviklet en række probiotiske produkter så både børn og voksne kan komme til bunds i den dårlige søvn. De vises i slutningen af artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/flere-fibre-til-danskerne/

Kostfibre er de særligt grove kulhydrater fra vegetabilske madvarer som frugt, grøntsager og kornprodukter. De nedbrydes ikke af mave-tarm-kanalens enzymer men arbejder sig relativt uforandret igennem systemet og ned til tyktarmen. Her gennemgår de en fermenteringsproces med bakterier og bliver til føde for vores naturlige sunde bakterier. Anbefalingerne for indtaget af fibre ligger på 25 g dagligt til kvinder og 35 g til mænd.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/der-findes-prae-pro-og-nu-ogsa-postbiotika/

Mælkesyrebakterierne kan inddeles i to grupper præbiotika og probiotika. I de senere år er der kommet et nyt begreb til som hedder postbiotika. Præbiotika er fødevarer som får mælkesyrebakterierne i tarmen til at formere sig. Probiotika er de mange mælkesyrebakterier i tarmen og jo flere mælkesyrebakterier der er, jo bedre fungerer tarmen. Postbiotika er resultaterne vi opnår ved at passe godt på mikrofloraen. Sidstnævnte er et forholdsvist nyt begreb.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/autoimmunitet-utaet-tarm-immuntolerance-og-tarmfloraens-betydning-for-heling-del-1/

Forskningen opdager fortsat mere og mere om fordøjelsen og inden for de sidste 10 år er det det gået stærkt fremad. Eva Lydeking diskuterer i artiklen her, hvad der fører til autoimmunsygdom i tarmen og beskriver sammenhængen imellem en utæt tarm, immuntolerance og tarmfloraen betydning for heling. Der henvises til en gruppe af produkter til tarmubalancer fra det danske firma NDS Engholmgruppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-maelkesyrebakteriestamme-og-parkinson/

Mikrofloraen i tarmen påvirkes af den mad vi spiser. Nervesystemet i tarmene og i tarmvæggene er hele tiden i kontakt med hjernen gennem nervus vagus, som kaldes den store vandrende hjerne. Nervus vagus arbejder sammen med det lokale nervesystem i fordøjelsen og sørger for at hjernen fodres med de rette signalstoffer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-de-tynde-tarme-skal-tage-stilling-til-maelk-gluten-og-kulhydrater/

En mangel på de rette enzymer i tarmen, kan udløse problemer med at fordøje maden korrekt hos nogle mennesker. Årsagerne kan  være mangel på vand, for få fibre, for meget sukker eller for meget ikke mad mv. En sund livsstil kan fortsat skabe problemer i fordøjelsen og problemet kan fortsat være en mangel på enzymer. Prøv produkterne Lactrase, Gluten go eller Nogasin og find ud af om symptomerne går væk ellers kan man overveje at kontakte en behandler, som kan hjælpe med problemerne i fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-sund-tarm-passer-godt-pa-din-hjerne-og-dit-hjerte/

Der kan med tiden opstå betydelige ubalancer i tarmfloraen og de kan være år om at udvikle sig. En dårligt fungerende tarmflora producerer færre sundhedsfremmende stoffer og det kan påvirke både hjernen og hjertet. Læs mere i artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/glade-maver-glade-born/

Christina Basson er uddannet biopat/naturopath ibm og zoneterapeut ibm. Hun har klinik i Roskilde og giver gode råd til forældre med store og små børn om ernæringen og en sundere livsstil. I artiklen er der opskrifter på sund morgenmad, frokost og aftensmad. Det er vigtigt at børn får en sund start på dagen. Det er fundamentet for at man tilegne sig viden i skolen. Christina Basson kan kontaktes på info@sana-zen.com og www.sana.zen.com

 

 

Smerter, luft og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fordojelsen-som-gerne-vil-befries-for-smerter-og-for-luft/

Hanne Buchholz og Kim Charles har udviklet en stribe Nani-produkter til smerter, luft og andre fordøjelsesgener. Produkterne er lavet af elmebark, kamille, artiskok og ingefær. Produktet ligger i små poser og de kan tages allerede fra morgenstunden, så fordøjelsen holdes i balance.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-kur-mod-smerter-er-en-rejse-til-alverdens-traditioner/

Boswelia træets harpiks hjælper på inflammation og diverse problemstillinger i kroppen så som luftvejslidelser, tarmproblemer og ikke mindst på knogler og led, da harpiksen virker smertestillende.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/luft-i-tarmene/

En af de store årsager til smerter i maveregionen er luft i tarmene. Smerterne kommer som regel i bølger og man er ikke i tvivl om hvordan babyer har det, hvis de har kolik. Smerterne opstår, når vi ikke er søde ved vores lange tarmsystem.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/helse-tabu-hvilket-helseproblem-taler-du-ikke-om/

Mange af os døjer med tabubelagte udfordringer som sved, lugt, luft i tarmene, problemer med potensen (mænd) og udflåd/lugt fra underlivet (kvinder). Emnerne kan være svære at tale med læge om eller fagpersonalet i helsekosten. Mange søger hjælp på internettet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/silicol-mod-svien-i-maven/

Silicol Gel foretrækkes af mange med mavekatar. Der er også lavet forsøgt med produktet, hvor 30 personer deltog. Efter 6 uger var diverse ubehag som kvalme, refluks, halsbrand og andet ubehag væk hos forsøgspersonerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-maven-svier-og-gor-ondt/

Silicol gel kan lindre og behandle tarmproblemer, da den vandige opløsning af kiselsyre lægger en beskyttende hinde i mave-tarmkanalen og kan trække toksiner, bakterier og andet ubehag til sig.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-den-noegne-jord-til-de-lange-tarme/

Aloe vera er en plante vi kender for dens kølende egenskaber på solskoldet hud. Den vokser under de varmere himmelstrøg. Aloe vera kan også afhjælpe svien i mavesækken

 

https://sund-forskning.dk/artikler/smerter-og-ubehag-i-mave-tarm-regionen/

Homøopati kan fx bruges til problemstillinger i mave-tarmregionen fx mavekatar med årsag i bakterien Helicobacter Pylori og Candida svamp.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/curcuma-longa-tager-smerterne/

Mange undersøgelser dokumenterer, at gurkemejepulver har virkningsfulde anti-inflammatoriske egenskaber, som gigtlidelser kan drage fordel af. Prøv fx at drikke gurkemeje the om morgen i stedet for kaffe. Gurkemeje dæmper prostaglandinsyntesen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-fordojelsen-pa-vej-og-jag-smerter-pa-flugt/

En beretning om Maria og Fanny, som deltog i et forsøg med mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark. Man ville teste om produktet virkede på gigt/ledproblemer samt fordøjelsesproblemer og det gjorde det. Personerne oplevede at blive symptomfrie.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sommerkur-for-smerter-og-sarbare-tarme/

En artikel med gode råd til livsstilen henover sommeren, så tarmen undgår smerter og luftdannelser. Her kan man optimere sin livsstil og få de rette mængder ernæring ved at drikke smoothies, hvor man både blender grøntsager og frugt tilsat lecithingranulat fra Biosym og andre gode ting. OmniVital giver energi og vitalitet og indeholder de adaptogene urter, som styrker binyrernes evne til at håndteres uro, stress og et hektisk liv.

 

 

Stofskifte og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/se-lavt-stofskifte-som-en-gave/

En beretning om Lily Vestergaard, der fik konstateret lavt stofskifte og Hashimotos. Hun fik hjælp i functional medicine, kostændringer, vitaminer, mineraler og fokus på fordøjelsen. Hun lærte desuden at se lavt stofskifte som en gave, så hun i dag hjælper andre. Se www.kliniklilyemirra.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sa-let-far-du-styr-pa-pa-dit-stofskifte/

Det skønnes af op imod 500.000 danskere har lavt stofskifte – ikke alle er i behandling. Ofte er der fravær af mineralerne selen og jod ved lavt stofskifte. De regulerer stofskiftet. Symptomerne på  lavt stofskife er kuldskærhed, forstoppelse, lav appetit mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forkert-behandling-af-for-lavt-stofskifte/

Stofskifteproblemer har mange årsager. Mange patienter får ofte kun tilført kunstig T4 (stofskiftehormon), som ikke altid hjælper. Nogle kunne have gavn af en kombinationsbehandling med både T3 og T4 andre kunne have gavn af at skifte medicin til Thyroid eller Liothyroin. Se også www.stofskiftesupport.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/anna-bogdanova-uddybende-videoer-om-de-5-forbraendingstyper/

Anna Bogdanova giver tips til træningen og kosten. De 5 forbrændingstyper vises og gennemgås på You Tube videoerne, hvor man i artiklen kan klikke sig ind på videoerne. Træning, stofskifte og forbrænding hænger nøje sammen.

 

 

Sund mad til fordøjelsen – opskrifter

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ganske-enkelt-i-en-liga-for-sig-far-du-nok-kal/

En opskrift på grønkålspesto. Kål styrker immunforsvaret og giver gode fibre til fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kulor-og-kalkraft-pa-julebordet/

En opskrift på kålsalat, som man ikke kan få for lidt af i december måned. Kål styrker fordøjelsen og galdefunktionen, da kål indeholder bitterstoffer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kal-og-kaerlighed-ny-bog-af-lisbeth-tordendahl/

En boganmeldelse på Lisbeth Tordendahls bog ”Kål og kærlighed”. Alle opskrifter er veganske og vegetariske. Kål styrker, forebygger, afgifter og beskytter kroppen bredt. kroppen bredt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ingen-vinter-uden-gronkal/

Lisbeht Tordendahl bringer opskrifter på mad, hvor kål indgår. Kål er en superfood, god for fordøjelsen og indeholder mange gode nutrienter, som hjælper tarmen med at danne K-vitamin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sund-mad-pa-su-og-andre-sma-budgetter-julen-2014/

To opskrifter på forskellige rødbedesalater af Nanna Stiegel til julens sammenkomster. Rødbeden virker præstationsfremmende og den indeholder store mængder kalium og folat.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sund-mad-pa-su-og-andre-sma-budgetter-2/

Nanna Stiegel bringer to opskrifter på henholdsvis brunede kartofler og en salat med grønkål. Grønkålen er en perfekt ledsager til den tungere julemad, da den virker godt på fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/har-din-fordojelse-brug-for-omsorg/

En opskrift af Caroline Fibæk på en tarmhelende smoothie man kan drikke hver morgen. Den laves på bær og mandelmælk. Fungerer fordøjelsen ikke ordentlig dannes der grobund for en række sygdomme.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kokken-og-biopaten-knaek-nodden-og-lev-laengere-eller-sundere/

En opskrift på nøddepesto lavet af macadamianødder og en opskrift på saltristede nødder. Nødder indeholder omega-3 fedtsyrer og virker godt ind på de inflammatoriske sygdomme. Nødder fremmer søvn, immunforsvar og virker kolesterolsænkende.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/spis-dig-til-bedre-tarmsundhed/

En opskrift af Lisbeth Tordendahl på rødbedesuppe med miso. Miso er god til at opgradere tarmsundheden. Man kan også opgradere tarmsundheden med surkål, yoghurt, grove fibre fra frugt og grøntsager mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/julebageri-naesten-uden-slinger-i-blodsukkervalsen/

En opskrift på krydrede julemuffins med julens krydderier kanel, kardemomme, allehånde mv. Kardemomme fremmer fordøjelsen og hæmmer oppustethed. Kanel påvirker insulinfølsomheden i cellen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/glutenfrit-brod-der-maetter/

En opskrift på glutenfrit brød lavet af cashewnødder og kokosmel. Brødet er godt som morgenmad, da det mætter længe. Spis i øvrigt gode proteiner, fedtsyrer og kulhydrater til alle måltider. Det holder en kørende dagen igennem.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sukkerfri-ra-kernebarer/

I bogen Udo’s Choice Beyond Greens opskrift stammer denne lækre opskrift på sukkerfri kernebarer. De er lavet på dadler, diverse frø og bananer mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/chokolade-og-baer-whats-not-to-like/

Karina Villumsen bringer et par kageopskrifter fra sin bog ”Kager til det glutenfri og mælkefri køkken” Personer med problemer med gluten og mælk kan nyde de her kager, som er lavet på bær, chokolade og andre ingredienser, som ikke udfordrer mave-tarmsystemet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/citrus-basker-og-basilikum-bombe/

En opskrift på en super sund juice-drik, hvor citron og basilikum indgår. Urterne hjælper på migræne, mave-tarmproblemer, krampe og luft i maven mv. Opskriften er fra juicemesteren Mads Bo’s nyeste bog ”verdens grønneste smoothies og juicer”

 

https://sund-forskning.dk/artikler/varm-vintersalat-med-porrer/

Grøntsagen porrer indeholder et hav af vitaminer og mineraler samt kostfiberet inulin. Inulin er guf for fordøjelsen, da inulin fungerer som en slags madpakke for de gavnlige bakterier i tarmen. Der bringes også en opskrift på en vintersalat, hvor porrer indgår.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kender-du-quercetin/

Stoffet quercetin findes i forskellige grøntsager herunder løg. I tarmsystemet virker quercetin som et præbiotika. Quercetin er også et naturligt antihistamin, der har antiinflammatorisk virkning i kroppen (tilhører gruppen af flavonoider, der bla findes i farverige grøntsager og frugt). Grøn the og løg (alle typer), grønkål, broccoli, røde æbler, persille mv er gode kilder til quercetin. Der bringes en opskrift på en salat, hvor løg indgår som ingrediens.

 

 

Udrensning og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/den-livsforlaengende-faste/

Ved faste giver man kroppen og fordøjelsen en pause til at rense ud. Man kan faste helt eller lave en delvis faste, hvor man fx kun spiser i tidsrummet kl. 12 til 20 og lader kroppen hvile i resten af tiden.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/januar-nu-skal-kroppen-udrenses/

Efter jul og i januar måned vælger mange at udrense deres kroppe. Man kan gøre det via en sundere livsstil med motion og masser at drikke til eller man kan fx anvende forskellige urter som marietidsel, artiskok og rødkløver mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/alger-en-modedille-eller-sund-livsstil/

Spirulina og chlorella anvendes til udrensning af kroppen og de fås samlet i produktet Algaex. Spirulina og chlorella er også det man kalder for superfood. Chlorella kan bla. udrense tungmetaller og spirulina styrker immunforsvaret og afhjælper fordøjelsesbesvær.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/de-gule-maelkebotter-hjaelp-til-udrensning-hele-aret/

Produktet fermenteret mælkebøttesaft fra Herrens Mark styrker tarmsystemet og optimerer kroppens udrensningsorganer (lever, nyrer og lymfesystem). Produktet har også god virkning på gigt. Produktet kan tages hele året og fx i en kur på tre måneder.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-gigten-pludselig-forsvinder/

To personer, som har lidt af gigt, har indtaget fermenteret mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark og gigten gik væk. Mælkebøtten er et gammelt detox produkt. Bitterstofferne stimulerer lever og nyrer bidrager til at giftstoffer udskilles fra kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmskylning/

Tyktarmsudskylning (colon hydro terapi) er en yderst gavnlig måde at sørge for tyktarmens velbefindende. En tyktarmsudskylning er et indre bad, hvor behandleren anvender en professionelt designet maskine til tyktarmsudskylningen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forarsrengoring-i-tarmen/

Chlorella er en alge, som både rengør tarmen og virker rensende og afgiftende på kroppen. Den indeholder klorofyl, som binder tungmetaller og giftstoffer. Den indeholder også aminosyrer og omega 3 fedtsyrer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/chlorella-til-afgiftning-af-tungmetaller/

En historie om en dansk gigtplaget kvinde som havde prøvet alverdens ting for at få det bedre. Hun stiftede bekendtskab med en grøn ferskvandsalge og det fik hendes symptomer og gigt til at gå væk.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/to-alger-i-et-nyt-produkt/

I produktet Algaex indgår chlorella og spirulina i en særlig kombination. Algaex kan bruges i hverdagen også af vegetarer og veganere, som via produktet får tilført en stor mængde aminosyrer og omega 3 fedtsyrer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lever-udrensning/

Det er en god idé med to årlige leverkure (forår og efterår). Leveren bortleder affaldsstofferne. Leveren har indflydelse på hormonsystemet, nervesystemet og immunforsvaret, hvor største parten af forsvaret findes i mave-tarmsystemet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naturligvis-om-udrensning/

En samling noter bragt i ugebladet søndag 2003. Der skrives om diverse emner som fx udrensning, faste og det mælkesyregærede produkt Vita Biosa til mave-tarmsystemet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/afgiftning-er-grundlaget-enhver-vellykket-terapi/

I en udrensning stimuleres kroppens afgiftningsorganer (mave-tarm, lever, nyrer og lymfesystem) og fx med det homøopatiske Detox kit, der består af tre præparater: Nux Vomica, Berberis Homaccord og Lymphomyosot. Detox Kit kan anvendes kurmæssigt forår og efterår.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/toemmermaend/

Produktet Chlorella den grønne perle bruges fortrinsvist til afgiftning af kroppen og fordøjelsesenr, men produktet kan også forebygge tømmermænd. Tag 10 tabletter før en jule- eller påskefrokost og undgå de famøse tømmermænd.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/detox-gjort-super-nemt/

Man kan udrense med produktet Detoxner Detox. Det er lavet af forskellige urter med indhold af præbiotika. Kuren kører over, hvor man indtager nogle brusetabletter og noget pulver, som opløses i vand. Husk at drikke masser af vand.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/den-milde-den-gode-og-den-virkelig-g/

Man kan udrense kroppen med produkterne First Cleanse, som er mild og god eller Pure Cleanse, som virkelig sætter skub i fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/de-gode-gamle-maelkebotter/

Produktet Regopur er fremstillet af et fermenteret mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark. Produktet gavner fordøjelsen, mavetarmkanalen og hjælper på udrensning så smerter fra gigt afhjælpes, da lever, galde og nyrer stimuleres uden at påvirke kaliumbalancen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-sker-der-i-kroppen-nar-vi-faster/

Der er fordele ved en kortere eller delvis faste. Under fasten vil kroppen begynde at omdanne sine fedtdepoter til energi og reservere glucosen til de celler, der bruger glucose til energi. Fordøjelsen får en pause og kroppen vil genopbygge sig selv og rense ud. Faster man over 16 dage, anbefales det, at man følges af en professionel, som kan holde øje med ændringerne i stofskiftet, så man får tilført den rette næring uden risiko.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/skil-dig-af-med-dit-skidt/

Udrensning af kroppen har forskellige ord som detox, udrensning, drænering mv af udskillelsesorganeerne. Hvis kroppen ikke kommer af med sine affaldsstoffer, kan de ophobes i kroppen. Uren hud, smerter, oppustethed, træg mave og væskeophobninger mv. kan være tegn på at kroppen trænger til udrensning. Til udrensningen kan man bruge BioDrain med indhold af både lever- og nyreurter. BioDrain kan tages sammen med måltiderne, så man ikke behøver at lave helt om på sin livsstil i den periode man renser ud i kroppen.

  

https://sund-forskning.dk/artikler/maelkebottebreve-fra-en-svunden-tid/

Mennesker har gennem årtier sendt firmaet Herrens Mark på Fyn breve om deres generelle problemer med helbredet. Oprindeligt var det munkene, som over hele Europa havde opdaget mælkebøttens særlige helbredende egenskaber. Mælkebøtten indeholder nemlig bitterstoffer og et væld af mineraler, der har en særlig sund effekt på kroppens celler. Mineralerne i planten hjælper kroppen med at nedbryde affaldsprodukter, som lever, nyrer, hud og luftveje sørger for at lede helt ud af kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/afgiftning-forskningsmaessigt-fokus-eller-gammelt-vrovl/

En faglig og teknisk velfunderet artikel af Eva Lydeking om afgiftning af kroppen. Alternative og komplementære behandlere og mange læger deler ikke de samme holdninger til begrebet afgiftning. Lægen mener, at det sker automatisk og behandleren mener, at der skal afgiftes efter medicin, usund kost og miljøpåvirkninger. Afgiftning sker via tarmsystemet, leveren, lungerne, lymfesystemet og huden. Læs mere i artiklen og bliv klogere på afgiftning.

 

 

Urter og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/aloes-mange-virkninger/

Aloe vera kan bruges til problemstillinger i fordøjelsen og huden mv. Polysakkariderne i aloe vera normaliserer den naturlige fordøjelse og virker både ved træg mave og løs afføring. Læs videre om aloe veras andre egenskaber i artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/avivir-fejrer-25-ars-jubilaeum-sadan-kom-aloe-vera-planten-til-danmark/

En artikel om hvordan aloe vera kom til Danmark via Jesper Hummleuhr, som rejste ud i verden med en veninde og mødte aloe vera planten i Australien, da hans hud var forbrændt af solen. Han bragte aloe vera planten til Danmark og skabte firmaet Avivir.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vidste-du-alt-det-her-om-aloe-vera/

Aloe vera kan styrke immunforsvaret og slimhinderne inde fra og kan bekæmpe bakterier og vira. Man kan fx bruge Avivir drikke aloe vera eller som kapsler, hvis man er på ferie eller bare vil skabe ro i en urolig mave med for meget mavesyre eller irritationer efter for stærk mad.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/aloe-vera-til-hele-kroppen/

Aloe vera kan bruges til hele kroppen og fx til hudproblemer, en rød bagdel, blodsukkeret og til at sikre en bedre optagelighed af vitaminerne fra kosten. Forskerne har også opnået gode resultater i forsøg med aloe vera og herpes genitiales (herpes på kønsdelene).

 

https://sund-forskning.dk/artikler/den-evigt-nyttige-aloe-vera-plante/

Aloe veras succes i forskningsverden tyder på at det skyldes aloe veras store evne til at påvirke immunforsvaret, så bakterier og vira, der skaber inflammation i fx tarmen bekæmpes. Aloe vera virker også godt på huden i forbindelse med solskoldninger.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/har-din-krop-en-god-jul/

Fordøjelsen arbejder hårdt i julemåneden. Med aloe vera kan man give tarmen et boost af bifidobakterier og polysakkariderne acemannan. Drik også vand med citron for enzymerne. Spis groft og grønt i julen og fordøjelsen vil elske det.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/alzheimer-forebyggelse-med-curcumin/

Alzheimers blev beskrevet allerede i 1906 og er den hyppigste årsag til demens. Man ved at curcumin virker på kredsløbet, på åreforkalkninger og huden mv. Kan det også virke ind på proteinaflejringerne i hjernen. Forskerne antyder, at curcumin kan forebygge proteinaflejringerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/leveren-er-pa-overarbejde-i-december/

Megen mad og alkohol belaster leveren, så den kommer på overarbejde. En lever på overarbejde giver ofte kvalme, appetitløshed og fordøjelsesvanskelligheder. Tag fx en leverkur med midlet Boldosynara fra A. Vogel. Det vil styrke leveren.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bidronningernes-dronning/

Alexandrine Brion avler bidronninger højt oppe i de franske bjerge i Syd Frankrig. Her lever bidronningerne i et rent miljø. New Nordic har udviklet Wild biotic til tarmsystemet med indhold af 400 – 500 bakteriearter, som kommer fra honning dug honning.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vaelg-din-rodklover-med-omhu/

Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark med indhold af pebermynte, citronmelise, salvie og mælkebøtte virker regulerende på hormonsystemet og nervesystemet hos kvinder i overgangsalderen, hvor svedeture og mangelfuld søvn præger mange.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kom-med-pa-herrens-mark/

Bitterstofferne i mælkebøtte har en gavnlig virkning på fordøjelsen. Firmaet Herrens Mark på Fyn producerer både ekstrakter med rødkløver og mælkebøtte til problemstillinger i overgangsalderen og i fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kend-din-gronkal-fakta-om-en-superfood/

Grønkål er en superfood og meget gavnlig for fordøjelsen og tarmsystemet. I denne lille linksamling kan man læse forskellige artikler om grønkåls mange gode egenskaber for sundheden. Alle artikler er på engelsk.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvidlog-og-maelkesyrebakterier-fra-top-til-ta/

Garcin og Garpro fra Anjo er et rigtigt sundt bekendtskab for de lange tarme. Bakterier, parasitter og vira er medårsag til langt de fleste kroniske sygdomme. Allicin, det aktive stof i hvidløg, er et godt bud med de fremmede indtrængere og deres toksiner.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-lille-lilla-plante-med-stor-virkning-pa-traette-tarme/

Katostblomsten har været kendt i tusindvis af år til problemstillinger i fordøjelsen – især kronisk forstoppelse. Firmaet New Nordic har udviklet tabletten Easy Digest med indhold af katost, ingefær, basilikumolie, artiskok og sort peber.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gastroform-og-bukkehornsfroe/

Produktet Gastroform er et naturprodukt, som fremstilles under farmaceutisk kontrol. Det indeholder bukkehornsfrø og ekstrakter af lakrids og propolis. Produktet virker slimdannende, desinficerende og beroliger maven.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tonics/

Firmaet Bidro har udviklet to tonics, der hedder 6 sunde urter og Urtemix. De virker alment styrkende på alle kroppens funktioner herunder fordøjelsen og immunforsvaret. De kan anvendes året rundt som led i en sund livsstil.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ulmus-rubra-rod-elmebark/

Når pulveriseret bark fra rød elmebark tilsættes vand, dannes der et slimstof, som virker emulerende, beskyttende og antiinflammatorisk på tarmens slimhinde. Planteslimen fra rød elmebark smører fra mund til bund.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-fortidens-urtekamre-til-moderne-problemer/

Urte-pensil har været solgt i Danmark siden 1976. Produktet dækker bredt og kan bruges til at styrke immunforsvaret og behandle en løs mave i forbindelse med en influenza. Indeholder bla urterne echina arter til immunforsvaret og bukkehornsfrø til slimhinderne i mave-tarmsystemet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forarsforkolelse-og-andre-irriterende-tilstande/

Andrographis paniculata eller King of bitter på engelsk kan bruges til immunforsvaret og fordøjelsen. Bitterstofferne i planten stimulerer lever og galde. Bitterstofferne kan smages, hvis man laver the af planten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/schisandra-en-af-de-bedste-adaptogene-urter/

Schisandra sinensis virker bredt beskyttende på bla immunsystemet, luftvejene og fordøjelsen. Både Schisandra sinensis og fx eleutherococcus senticosus (russisk rod) styrker udholdenhed og de mentale processer (adaptogene urter).

 

https://sund-forskning.dk/artikler/afrikansk-vidunderurt-med-holdbar-virkning/

Ægte Venustorn også kaldet Djævleklo virker udrensende på kroppen og kan dæmpe gigtsmerter og inflammation mv. Den har også en positiv effekt på problemstillinger i mave og lever. Ægte Venustorn fra Naturdrogeriet fås både som the og kapsler.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/chufa-det-okologiske-guld-fra-spanien/

Rodknolden Chuffa har mange sundhedsmæssige fordele. Forskningen har set, at chufa har en positiv effekt på irritation i tyktarmen. Den kan også øge optagelsen af fødevarer fra tyktarmen og dermed nedbringe fordøjelsestiden mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ny-forskning-pa-gamle-droger/

Et lidt nyere tillæg til den forskning der finder sted på de gamle droger, der indgår i plantemonografierne på Sund-forsknings hjemmeside (130 i alt). Blandt mange planter i artiklen nævnes Angelica Sinensis som havende en god effekt på blødende tyktarm (Colitus Ulceriosa). Der er et link ud til en hjemmeside om emnet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-fandens-maelkebotte-til-vorherres-solblomst/

Mælkebøtteekstraktet fra Herrens Mark er et mælkesyregæret produkt, som styrker fordøjelsen og sikrer en bedre optagelse af næringsstofferne fra maden. Mælkebøtteekstraktet virker også afgiftende og vanddrivende og kan bruges til gigt, allergi, hudproblemer og smerter i fx ryg og led mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/danske-eksperter-har-skabt-nye-produkter/

En artikel med oplysninger om helsepakkerne og hvordan man kan bruge dem på sig selv eller i sit arbejde som behandler.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/du-kan-arbejde-som-urteterapeut-med-helsepakkerne/

Helsepakkerne kan bruges i forhold til dig og din egen helse eller hvis du arbejder som professionel behandler.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kaffe-sort-og-laekker-eller-sort-samvittighed/

Kaffe i passende mængder er godt for kroppen – i stor stil stresses kroppen. Kaffe er rig på antioxidanter, forhindrer nogle kræftformer, forebygger type 2 diabetes mv. Koffeinet i kaffe kan give søvnproblemer. Tag gerne et par uger om året uden kaffe for at forebygge alt for stor afhængighed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/chili-burn/

New Nordic har et produkt ved navn Chili Burn. Chili Burn kan booste kalorieforbrændingen og dermed stofskiftet. Der er også lavet forsøg med overvægtige kvinder.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/feriemave/

Tag Garpo fra Anjo med på ferie. Garpo indeholder allicin, som er aktive stoffer fra hvidløg. Allicin virker bakteriedræbende fx på en tarminfektion, som man har fået i forbindelse med en ferie syd på.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/krydderier-er-ikke-bare-smag/

Krydderierne vi tilsætter vores mad styrker helbredet i positiv retning. Nogle krydderier styrker fordøjelsen fx oregano og sennepsfrø andre stimulerer kredsløbet fx chilli. Læs mere om krydderierne i fx sundhedshåndbogen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/drej-halsen-om-pa-fremmede-indtraengere-med-hvidlog

Lægens kur kan hjælpe på parasitter og børneorm i tarmsystemet. Man kan supplere med allicin, som findes i produktet Garpo. Garpo indeholder også mælkesyrebakterier til tarmsystemet. Allicin fra hvidløget slår forskellige svampe, bakterier og parasitter ned, da det trænger ind og angriber indefra.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/aloe-vera-og-de-slidte-tyndtarme/

Aloe Vera planten bruges både til hudproblemer og problemstillinger i tarmen. Aloe vera skaber et sundt tarmmiljø på sin rejse igennem tarmen og støtter det lokale immunforsvar. Det bevirker at vitaminer og mineraler lettere optages.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-peberrodstraeer-til-for-meget-pa-sidebenene/

Vores kroppe kan ændre sig med alderen. Det kan insulinfølsomheden også. Mange får problemer med at holde vægten, når de når de 35, 45 eller 55 år. New Nordic har udviklet en tablet til insulinresistens, hvor der indgår ekstrakt fra karryplanten, morbærblade og blade fra peberrodstræ sammen med chrom. Til at skabe lethed i fordøjelsen og optagelsen af maden, kan man bruge æblecidereddike og drikke det før hvert måltid.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sunde-sma-rode-kerner/

Granatæble bruges traditionelt til kødretter, i yoghurter, salater mv på grund af den syrlige og bitre smag. Granatæble fremmer udskillelsen af galde og virker fremmende på hele fordøjelsen. Granatæbler indeholder også en del bitterstoffer, som er gode hvis man har svært ved at nedbryde fedt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nyheder-fra-det-indiske-husapotek/

I den indiske urtemedicin baseret på de ayurvediske principper er der tre produkter: Boswellia serata til fordøjelsen og inflammationer rundt omkring i kroppen, Ingefær til bla luftvejene og åndedrættet og curcumin (gurkemeje) til hjernen, nervesystemet og knogler, led og muskler mv.  Der ligger meget filosofi bag den ayurvediske tankegang.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-din-hud-skal-hjaelpes-indefra-med-aloe-og-udefra-med-baobab/

De fleste mennesker ved at gelen fra aloe vera planten er god til skrammer, fordøjelsen, opheling af huden efter forbrænding mv. I tarmen opheler og forbedrer aloe vera cellevæggene og stopper de frie radikaler. Aloe anvendt indvortes er med til at stabilisere mastcellerne i tarmen og styrker immunforsvaret mod diverse mikroorganismer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tomaten-dejlig-spise-og-alsidig-tilforsel-af-mikronaering/

Den røde tomat er sprængfyldt med mikronæringsstoffer. De gode næringsstoffer i tomaten mindsker inflammation, forbedrer immunsystemet og er med til at reducere hjerteproblemer. Tomaten har også en god effekt på huden, da indholdet af lycopen er med til at beskytte hudcellerne mod solens stærke stråler.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ferietid-og-tid-til-tarmpleje-og-sommerforkolelsen-som-ikke-vil-forsvinde/

Det er et godt råd, at styrke immunforsvaret og slimhinderne før sommerferien, da det er ubehageligt at få en feriemave på rejsen. Ved at drikke aloe Vera før ferierejsen styrker man immunforsvaret og slimhinderne i mave-tarmkanalen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-indiske-urteapotek-med-sine-saerlige-specialiteter/

I det ayurvediske husapotek findes tre indiske urter med navnene haritaki, amla og bibhitaki. Det er urter der både styrker fordøjelsen, kredsløbet og immunforsvaret. Urterne findes samlet i produktet Triffala, som kan købes i helsekostforretningerne.

 

 https://sund-forskning.dk/artikler/aloe-vera-fra-barnenumse-til-den-aeldre-hud/

Aloe vera styrker og heler huden hos børn, teenagere og de ældre mennesker. Med alderen mister huden sin evne til at hele sår pga. dårlig blodtilførsel. Aloe vera styrker også fordøjelsen og slimhinderne i tarmen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hop-ind-i-det-nye-ar-med-nye-muligheder-til-et-sundere-liv/

Firmaet Solary har udviklet et nyt stærkt B-vitamin produkt. Det hedder B-Energy 100. Kroppen har brug for at få tilført B-vitaminerne dagligt, da den ikke kan danne dem selv.  B-vitaminerne er vandopløselige og føres ud af kroppen igen, hvis man har fået for mange. Produktet LactiMood kan støtte tarmen og nervesystemet. Produktet indeholder safran og mælkesyrebakterier. Safran kan give ro i hjernen og reducere stress.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/flourtandpasta-skal-skal-ikke/

Der er mange meninger for og imod brugen af flourtandpasta eller ikke. Forskerne anbefaler, at man bruger flour i små mængder. Man kan også børste sine tænder med Avivir Tooth Paste tandpasta med eller uden flour. Aloe veraen virker reparerende på rødt og hævet tandkød. Produktet er desuden tilsat Q10 til slimhinderne i mundhulen og baking soda, som modvirker plakdannelse og gør tænderne hvidere. Gurgl drikke aloe vera og få støtte til fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fire-staerke-sundhedsskud-fra-alfred-vogel-og-hans-efterfolgere/

En omtale af fire produkter fra Alfred Vogel og hans efterfølgere og firmaet Bioforce. 1) Prostatasan er fremstillet af ekstrakt fra savpalmen. Det er til mænd, som oplever problemer med vandladningen. 2) Menosan er udviklet til kvinder i overgangsalderen. Det er fremstillet af Salvien, som fra naturens virker på hedeture i overgangsalderen.3) Aesculaforce Forte støtter venekredsløbet i benene. Det sætter gang i de små bitte blodkar i de yderste lag under huden, som hjælper de store venepumpeklapper med at fjerne ubehag og smerter. Den sydamerikanske te 4) Yerba Mate med indhold af koffein, mineraler og polyphenoler giver energi til en tur i skoven. Yerba Mate støtter også fordøjelsen.

 

 

Vitaminer, mineraler, fedtsyrer, ernæring og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kend-dine-signalstoffer-kend-dig-selv/

Mange signalstoffer dannes i hjernen, enkelte i mavetarmkanallen under fordøjelsen, som fx humørstoffet serotonin. Som dagen skrider frem, omdannes serotoninen til melatonin. Kosten spiller også ind og der gives diverse kostråd så man kan styrke sine signalstoffer

 

https://sund-forskning.dk/artikler/styrk-nervesystemet-og-forebyg-senilitet-med-b12-vitaminspray/

Boost B12 Spray fra Nordic Health optages direkte via mundslimhinden til blodbanen. B12 styrker nervesystemet og beskytter mod angst, depression, hallucinationer. Undersøgelser viser, at B12 også beskytter mod Alzheimers.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-pa-vej-ud-af-sindet/

Er der Alzheimers i familien, skal man være ekstra opmærksom på sin kost. B12 vitaminet styrker de neurologiske funktioner. Vitaminet hæmmes i optagelsen af sukker, kaffe og antibiotika.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/aktiverede-vitaminer-sikrer-optagelsen/

Vitaminerne og mineralerne samarbejder i optagelsen fra tyndtarmen. Folinsyre- og cholinsyrestofskiftet i leveren kan påvirkes. Cholin indgår i dannelsen af phosphatidylcholin, som er med til at styre homocystein, så det ikke stiger for meget. Folinsyrestofskiftet påvirkes i fraværet af cholin,

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kalk-eller-ikke-kalk/

Kalk bidrager til en normal funktion af fordøjelsessystemet og musklerne herunder hjertet. Spiser man ikke mælkeprodukter af nogen art eller er vild med grønne grøntsager bør man overveje at tage et kalktilskud så man passer på sit hjerte og knogler. Køb fx Kalkbalance + fra Berthelsen, som er et multimineralkompleks.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kulhydrater/

Kulhydrater findes i frugt, grøntsager, korn og forarbejdede fødevarer. De indgår i en stor del af danskernes kost. Der er hurtige kulhydrater og langsomme kulhydrater. De er bygget forskelligt op, optages forskelligt i tarmen og påvirker fordøjelsen forskelligt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fiberrig-kost-saenker-risikoen-hjerte-karsygdom/

Nyere forskning har vist, at personer som spiser en kost rig på fibre har lavere risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme. Overvægt og højt blodtryk modvirkes også. Pharma Nords Bio Fibre er et nyttigt supplement til at sikre de nødvendige fibre i kosten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hoej-fiberindtagelse-gavner-bugspytkirtlen/

En større videnskabelig undersøgelse viser, at de opløselige og uopløselige kostfibre, som bla findes i Pharma Nords Bio Fiber kan mindske risikoen for kræft i bugspytkirtlen. Årsagen til kræft i bugspytkirtlen er en ukendt faktor.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bio-fiber-til-din-fordoejelse/

Bio-Fiber fra Pharma Nord indeholder et afmålt mix af opløselige og uopløselige vegetabilske fibertyper i tabletform. Fiber er med til at motionere tarmsystemet og giver afføringen mere volumen, så affaldsstoffer kan komme med ud af tarmsystemet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stotte-i-en-travl-hverdag/

Mange mennesker har en travl hverdag. Terra Novas Magnifood Complex er sammensat af naturlige superfoods, så det dækker bredt og sikrer, at alle vitaminer og mineraler optages i kroppen. Tarm-systemet støttes af Terra Nova Digestive Enzyme Complex med indhold af fordøjelsesenzymer fra planter herunder fennikel som virker beroligende.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mad-paavirker-os-vidt-forskelligt/

Mad har forskellig effekt på vores kroppe. En del af svaret ligger muligvis i vores gener. I artiklen er der et link ud til videnskab.dk, hvor man kan læse mere om hvordan kosten påvirker os.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naar-fruktose-er-noeglen/

Fruktosemaladsorption er en defekt i tyndtarmen, som hindrer at fruktose fra frugt bliver transporteret over i blodbanen. Symptomerne er mavekneb, luft i maven, diarré eller forstoppelse. Der er ikke tale om allergi men en defekt i tyndtarmen. Der findes endnu ikke nogen medicinsk behandling.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/coenzym-q10/

En gennemgang af Coenzym Q10 af Kurt Winberg Nielsen. Q10 findes ude i kroppens mitokondrier, som er kroppens kraftcentre. Med alderen daler mængden af Q10 i kroppen. Områder som rammes først er hjertet, muskler, immunsystemet, maveslimhinden og tandkødet. Det er områder med høj stofskifteaktivitet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/den-gode-den-onde-og-den-grusomme/

HDL og LDL-kolesterolet måles hos lægen og angives som totalkolesterolet. Lavt HDL og højt LDL-kolesterol påvirker hjertekarsystemet negativt. For højt LDL-kolesterol giver åreforkalkning, dårligt kredsløb i benene og blodprop i enten hjertet eller hjernen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-en-traet-traet-teenager/

Mange teenagere døjer med træthed og især pigerne mærker dette. Teenagerne gennemgår en stor udvikling i teenageårene og det trækker på jerndepoterne. Jernmangel kan testes i en blodprøve og lidelsen kan fx behandles med Amino Jern fra Ferrochel med god optagelighed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kisel-hvad-er-op-og-ned/

Kisel styrker hud, hår, negle og slimhinderne. Kisel fremmer også sårheling i hud og slimhinder og hvis der er sårdannelse i tarmsystemet. Produktet original Silicea med indhold af kisel og B-vitaminet biotin er guf for hud, hår og negle.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/calcium/

D-vitaminet er vigtigt for optagelsen af calcium fra fordøjelseskanalen. Kroppen sørger for at holde en konstant mængde calcium i blodet. Calcium har også betydning for knogler, tænder og dannelsen af fordøjelsesenzymer. Mangler eller dårlig udnyttelse af calcium skyldes bla mangel på D-vitamin, magnesium og for lidt mavesyre mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vitaminer-og-mineraler-generelt/

Vitaminer, mineraler, fedtsyrer og andre næringsstoffer har stor indflydelse på kroppens stofskifte og blodsukker. Kostfibrene påvirker tarmene og er fx. med til at sikre en mæthedsfølelse og vægtregulering.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vitaminer-og-mineraler-til-dig-og-din-familie/

Terranova Digestive Enzyme er sammensat af fordøjelsesenzymer fra planter bla fennikelfrø, ingefær, korngræs, artiskok og risklid. Magnifood er tilsat for at sikre en bedre optagelse i kroppen. Derudover sikrer vitaminerne og mineralerne at kroppen fungerer perfekt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kisel/

Hud, hår, negle, knogler og fordøjelse er områder, hvor naturproduktet Silicol Gel med sit indhold af kisel kan hjælpe og styrke menneskets krop. Kisel, der også kaldes silicium, er byggesten for vores organisme på en lang række områder. Stoffet har bl.a. betydning for dannelsen af bindevævet og styrker hud, hår og negle. Desuden indgår kisel i knogler, brusk og tænder.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mineraler-0/

Mineralerne styrker kroppen og virker bla ind på stofskiftet og fordøjelsen. Mineralerne findes i kosten eller som tilskud. Tilskud kan tages terapeutisk, hvor man går op i dosis eller blot i en almindelig vitamin/mineralpille.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/calcium-og-polypper-i-tarmen/

Kosttilskud med calcium skulle kunne modvirke kræft i tyktarmen. Der er lavet forskellige forsøg nogle beviser det og andre modbeviser det. Calcium forebygger knogleskørhed, nyresygdomme og forhøjet blodtryk. Vælg et kosttilskud, hvor calcium indgår med magnesium, D-vitamin og K-vitamin for at sikre optagelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/alle-mineraler/

En oversigt over alle mineralerne og hvor de virker og hvad de beskytter i kroppen. Optagelsen af mineralerne sker i tarmsystemet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/de-basale-naeringsstoffer/

Kroppen har 12 organsystemer. Dem kan man støtte med god kost, vitaminer, mineraler, fedtsyrer og adaptogene urter. Fordøjelsen kan støttes, så den optager maden bedre. God optagelse af maden giver god energi til kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kosten-afgoer-om-du-faar-nok-b-vitaminer/

Et stort forbrug af raffinerede fødevarer bevirker, at mange mennesker for få B-vitaminer i deres kost. B-vitaminerne findes i fuldkorn, kød, mælkeprodukter, frugt og grønt. Tag fx Multi B fra Biosym, som indeholder alle otte B-vitaminer. En tablet om dagen er nok til at sikre, at man får alle B-vitaminerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/rigtig-mad-i-rette-maengder/

Kostvejleder Gitte Dahm rådgiver om rigtig mad i rette mængder til kroppen, sundheden, fordøjelsen og det almene velbefindende. Spis rigtig mad med næring i lavet fra bunden, så kroppens balance ikke skubbes eller gør som japanerne. De kender til kunsten at afbalancere maden på en naturlig måde, så den smager godt. Mange af os har glemt at mærke efter, om den mad vi spiser er god for os.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hop-tilbage-til-80erne-og-ind-i-det-nye-ar/

Her ved udgangen af 2020 skuer Marianne Palm ind i 2021 og nævner alle de gode produkter, der er kommet til siden 1980’erne, hvor hun blev uddannet biopat. Vitaminet B12 styrker bla nervesystemet og immunforsvaret. En B12 mangel kan svække fordøjelsen. Hen over sommeren kan der være opstået problemer med kalium og natrium. En kalium mangel kan give højt blodtryk. Scanalka, som er en evergreen, kan bruges til voksne, unge og ældre og dyrene

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-senildemens-skyldes-mangel-pa-vitaminet-b12/

Der skelnes imellem to former for demens ”falsk demens”, som skyldes en mangel på B12 i første omgang og ”ægte demens” med svigtende åndsevner mv. Den falske demens kan kureres ved tilførsel af en høj dosis B12 vitamin. Mangler på B12 vitaminet er meget udbredt og ofte underdiagnosticeret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/varme-indefra-i-en-kold-tid/

En artikel om forskellige teer til kroppen, der giver varme i en kold tid. Prøv fx Ginger Max, Troat Coat (luftvejsdesinficerende og til tarmen), chilliform te (giver varme og virker på metabolismen) og i julens krydderier som fx er appelsinskal, kardemomme og nelikker.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-du-spiser-og-hvad-du-optager-er-to-forskellige-ting/

Hjernen og kroppen har brug for fedtsyrer for at kunne fungere. Fedtsyren alfa-linolensyre (ALA) er forstadiet til de vigtige EPA og DHA-fedtsyrer. Fedtsyren findes bla i hørfrø og chiafrø. Vi optager kun en lille del af ALA-fedtsyrerne og optagelsen er afhængig af vores livsstil. Optagelse finder sted i tyndtarmen. Forarbejdet mad af dårlig kvalitet og med dårlige fedtsyrer, hæmmer optagelsen af ALA fra hørfrø og fedtsyrer. Har vi skavanker som inflammationer i muskler og led mv., bør vi fedtsyrer fra fiske- og algeolie.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/de-livsvigtige-mineraler/

Mineralerne er livsnødvendige for kroppen og skal tilføres, da kroppen ikke kan danne dem selv. Mineralerne vedligeholder muskel- og hjertefunktionen, immunsystemet, nervesystemet. De bidrager til energiniveauet, vedligeholder knogler og tænder samt sørger for en normal syre/basefunktion.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/indholdet-af-omega-3-i-rode-blodlegemer-er-et-barometer-for-forventet-levetid/

Det er sundt af spise fisk, gerne fed fisk med masser af omega-3 fedtsyrer. Forskerne ser at omega-3 fedtsyrerne bidrager til at vores levealder forlænges. Japan har en høj levealder. Det skyldes bla deres høje indtag af omega-3 fedtsyrer. Et lavt indtag af omega-3 fedtsyrer kan bidrage til at levetiden afkortes.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-klar-til-et-funktionelt-maltid-det-kan-sagtens-vaere-helt-naturligt/

Vi lever i en tid, hvor det kan være svært at finde tid til at leve sundt. HEAL, Holistic Eating and Living har skabt et rent og helt naturligt produkt uden tilsætningsstoffer. Produktet indeholder alle næringsstoffer inkl. Kostfibre, som kroppen har brug for. Produktet kan bruges af alle også den travle børnefamilie. Produktet indeholder hele 15 gram fibre pr. måltid. Det er noget fordøjelsen kan lide. Læs mere på www.heal4meal.com

 

https://sund-forskning.dk/artikler/b12-cobalamin-mangel-eller-for-meget/

B12 spiller en vigtig rolle for hjernens udvikling, så nerveimpulserne frit kan arbejde og løbe igennem. Centralnervesystemet har også brug for B12 for at fungere. B12 samarbejder med serotonin, som er en neurotransmitter, som regulerer humøret, appetitten, søvnen og meget andet.  Vitaminet er med til at forhindre hjerneatrofi (tab af neuroner), som ofte er forbundet med hukommelsestab eller demens. En B12 mangel kan udløse diverse sygdomme som Chrons syndrom, cøliaki og diverse medicin som metformin og mavesyre-reducerende medicin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/et-puslespil-at-laegge/

Hjernen samarbejder med ENS og nervus vagus. Det forplanter sig til fordøjelsen, åndedrættet og nervesystemet og i sidste ende til søvnen om natten. For at samspillet kører godt, bør man have fokus på gode madvaner og evt tilførsel af kosttilskud som Equazen (Eye Q) eller Keen Mind til hjernen og Ginsana, hvis man mangler energi.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/b1-til-hjerne-og-tarme-i-bevaegelse/

B1-vitamin er af stor betydning for normal nerve- og hjernefunktion. En B1-vitaminmangel kan udløse svigtende hukommelse, nervøsitet, katastofetanker, træthed, søvnløshed mv. Alle B-vitaminer skal helst spises samtidigt i et kompleks, da de samarbejder om at nedbryde maden korrekt mv.  B1-vitamin findes i risklid, brune ris, solsikkekerner mv. B1 vitaminet er vandopløseligt og overskuddet udskilles via urinen. B-vitaminerne skal tilføres kroppen hver dag.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sa-let-sikrer-du-din-krop-alle-de-livsnodvendige-aminosyrer/

Kroppen er afhængig at få tilført 20 forskellige aminosyrer hver dag for at kunne fungere. Kroppen kan selv danne de 11. Resten skal tilføres udefra via kosten. Med det plantebaserede HEAL-måltid, som kan erstatte et af dagens måltider er man sikret at få alle aminosyrerne, vitaminer, mineraler, fibre mv. HEAL er fremstillet af forskellige grøntsager og frugter og kan røres ud i væske eller tilsættes en smoothie.

 

 

Vægtproblemer og fordøjelsen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmens-bakterier-kan-hjaelpe-dig-med-at-holde-en-sund-vaegt/

En reduceret kalorieindtagelse og mere motion er ofte ikke vejen til vægttab. Forskningen viser, at en del af løsningen ligger hos mælkesyrebakterierne i tarmen og deres evne til at omsætte kalorierne. NDS Probiotic W-8 Control omtales som en løsning til vægttab.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/om-sammenhaengen-mellem-tarmflora-og-overvaegt/

Eva Lydeking omtaler i sin artikel linket imellem en god sammensætning af mælkesyrebakterier i tarmen og chancerne for at opnå vægttab. Der er en sammenhæng. Gode erfaringer er opnået med produktet NDS Probiotic W-8 Control.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/c-og-d-vitamin-mod-overvaegt/

Forskningen tyder på, at både C-vitaminet og D-vitaminet spiller en rolle i forhold til vægttab. C-vitaminet indgår i dannelsen af aminosyren carnitin, som støtter fedtforbrændingen. D-vitaminet er med til at forbedre muskelstyrken og mindske taljemålet i forbindelse med vægttab.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/metabolisk-syndrom-flere-fibre-vigtigere-end-mindre-maettet-fedt/

Teenagere indtager ofte for få fibre i deres kost med fare for at udvikle metabolisk syndrom, som er en ubalance imellem indtaget af sukker og fedt. På sigt kan man udvikle type 2 diabetes og hjerte-karsygdomme. Flere fibre i kosten vil gavne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fibre-fjerner-farligt-mavefedt//

Forskningen viser, at indtaget af fibre i kosten er med til at reducere forekomsten af mavefedt. For hvert indtag af 10 g fibre mistes 3,7% mavefedt over en periode på 5 år. Sættes der ind med motion stiger tabet af mavefedt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvorfor-kan-jeg-ikke-tabe-mig-1/

En mangel mineralet chrom kan være skyld i at man ikke taber sig og har en øget lyst til søde sager. Vores daglige behov er 100-200 mg. En dansk gennemsnitskost når ikke dette niveau. Mineralet er med til at stabiliserer blodsukkeret og hjælper insulin med at komme fra blodbanen over i cellen. En chrom-mangel kan man udbedre med fx Pharma Nords Bio-Chrom.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fakta-og-forskning-om-vaegtproblemer/

Det vrimler med studier, der viser at det ikke kun handler om kalorieindtag. Overvægtige binder D-vitamin i deres fedtvæv, så det ikke cirkulerer og når ud til celler og væv. Grise som får CLA-beriget foder får muskler frem for fedt. Pektin kan fjerne kolesterol og kanelbark kan hjælpe på type 2 diabetes mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nu-naermer-sig-den-sode-juletid/

Julen er for mange forbundet med ekstra kalorier og vægtøgning. Et vedvarende vægttab er en mentalbeslutning, som kræver fokus. Stimuler udrensningsorganerne med Detox Kit og genopret tarmfloraen med mælkesyrebakterier. Falder man i så sæt ind med motion, som øger velværet og motivationen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-du-skal-motionere-fedt-og-snavs-ud-af-cellerne/

Algaex fra Algalife indeholder både chlorella og spirulina. Produktet kan bruges i forbindelse med vægttab og udrensning. Chlorella trækker tungmetaller ud af fedtvævet og spirulina tilfører kroppen vigtige aminosyrer. Tag en kur et par gange om året, hvor Chlorella og spirulina indgår og forebyg skavanker i alderdommen og i det moderne liv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/styr-pa-maven-og-pa-fedtet/

Fordøjelsen kan slå knuder og skabe problemer i kroppen. For få fibre i kosten kan årsagen. Roefibre i produktet Bio-Fiber er nyttigt til den uregelmæssige fordøjelse. Fedt er nyttigt for kroppen og for meget kan give vægtproblemer. Produktet Slank-O-Fort kan trække fedt ud af kroppen og kan bruges som støtte til en kalorierigtig livsstil.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvis-du-aldrig-foler-dig-maet-og-eller-er-overspiser/

Glucomannan Complex fra Naturdrogeriet kan supplere et ønske om vægttab. Produktet opsuger vand og svulmer op i mavesækken og man føler sig mæt. Produktet hjælper også på et forhøjet kolesteroltal, som er blevet for højt af forkert mad.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fedme-sukkersyge-og-magnesiummangel-er-der-en-sammenhaeng/

Forskningen ser, at magnesium er et bud på hvorledes man kan forebygge metabolisk syndrom. Magnesium er et mineral som har betydning for musklerne og hjertets funktion. Perioder med stress kræver et øget indtag af magnesium for at beskytte hjerte-karsystemet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stabil-vaegt-med-pro-biotika-forskningen-viser-vejen/

Mikrofloraen i tarmen spiller en meget afgørende rolle for energioptaget fra den mad fra den mad vi spiser og for vores vægtregulering. En mikroflora i ubalance kan øge energioptaget og bane vejen for overvægt og vanskeligheder med at tabe sig. Valleforce eller LactiPlus kunne være en hjælp til at genetablere mikrofloraen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hold-orden-i-din-fordojelse-og-skab-optimale-betingelser-for-vaegten/

En vifte af gode råd til fordøjelsen og vægten. Er fordøjelsen ikke optimal går det ud over optagelsen af næringsstofferne i kroppen. Avivir drikke aloevera øger optagelsen af næringsstoffer og Brottrunk og Valleforce skaber gode betingelser for nedbrydning og optagelse af maden.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mejeriprodukter-og-den-oversete-faktorer-i-fedmeepidemien/

Komælk er mad for kalve. Det indeholder et væksthormon (IGF-1), som stimulerer kalvenes appetit og vækst. IGF-1 findes også i menneskekroppen. Det skønnes at IGF-1 fra komælk påvirker menneskekroppen, så den danner flere fedtceller. Indtaget af komælk bærer måske en del af årsagen til fedmeepidemien.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/cla-kan-gore-en-forskel-for-fedtforbraendingen/

En omtale af CLA til fedtforbrændingen og vægttab. Forskellige link henviser til hvor man kan læse mere om CLA, fedtforbrændingen og vægttab. CLA findes også i Pharma Nords produktsortiment, hvor det er tilsat grøn the.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/metabolisk-syndrom-fremtidens-storste-sundhedsmaessige-trussel/

Dårlig livsstil og for meget fastfood igennem de sidste 30-40 har bevirket, at mange mennesker lider af det metaboliske syndrom. Det kendetegnes ved for stort et taljemål, for høje fedt og triglyceridniveauer i blodet, at BMI er for højt, at fasteblodsukkeret er for højt til lig med blodtrykket.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/pycnogenol-til-metabolisk-syndrom/

I et forsøg, hvor man indtog en gruppe personer 4 tabletter pycnogenol og fulgte et moderat motionsprogram, så forskerne en markant bedring af fasteblodsukkeret, taljemålet, blodfedtværdierne (triglycerider) og blodtrykket hos forsøgspersonerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kartoflen-ven-eller-fjende/

Ønsker man at tabe sig er det godt at reducere eller udelukke stivelse helt. Kartofler indeholder en del stivelse. Ved kogning, bagning og nedkøling dannes forskellige mængder kulhydrat. Amylose dannes ved nedkøling. Det er god næring for tarmbakterierne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/derfor-er-frugt-ikke-det-samme-som-fruktose/

Fruktose får ofte skylden for at bidrage til fedmeepidemien, men skurken er egentlig det billige sødemiddel HFCS (High Fructose Corn Syrup), som er fremstillet af majs og tilsættes som smagsgiver til mange drikke og madvarer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stotteterapi-til-det-metaboliske-syndrom/

For mange kilo på sidebenene kan betyde god sundhed, det modsatte kan også være tilfældet. Det afhænger af hvor godt ens organer har det og om man er på vej til at udvikle det metaboliske syndrom og insulinresistens, hvor kroppen har svært ved at lukke sukkeret ind i cellerne.  Urteproduktet Speed Diet fra New Nordic med indhold af Moringa, mælkebøtte og morbærblade.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-tilstand-der-handler-om-os-alle-om-metabolisk-syndrom/

Mange voksne oplever, at de med årene får vanskeligheder med at tabe de ekstra kilo på maven eller sidebenene. Fordøjelsen afhænger meget af hvordan mikrofloraen har det. Sukker bringer fordøjelsen ud af balance og fremmer parasitter og svampe. Mælkesyrebakterierne støtter fordøjelsen. Med alderen mister vi en del af evnen til at udnytte maden og det kan være en af årsagerne til at vi får problemer med det metaboliske syndrom.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/til-dig-der-vil-saette-ekstra-fokus-pa-det-hurtige-men-meget-sunde-maltid/

Produktet HEAL er lige til at røre op i smoothien eller bare med vand. Det har en høj næringstæthed og indeholder 34 økologiske tørrede ingredienser (de bedste kålsorter og fine frø og kerner). Det udgør et  komplet og næringsrigt måltid til den travle familie, forretningsmanden, til folk som træner og mennesker som bare vil nå det hele i dagligdagen og samtidig styrke kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/spis-en-regnbue/

Man kan downloade et skema på engelsk som viser, hvordan man kan spise fødeemner, der indgår i regnbuens farver. Lilla/blå frugter og grøntsager indeholder anthocyanidiner. Orange og gule arter indeholder cartenoider, såsom betacaroten. Røde har højt indhold af lycopen. Hvide varianter, såsom hvidløg og løg, indeholder ofte allicin. Grønne har et højt indhold af folat, indoler og saponiner

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x