Linksamling om graviditet, fødsel og fertilitet

 

Sund-forskning har samlet en gruppe artikler om graviditet, fødsel og fertilitet set fra forskellige emnegrupper og vinkler. 

Artiklerne er skrevet med udgangspunkt i det hele menneske og er ment som et supplement til den lægefaglige viden om emnerne.

 

 

Bækkenbunden relateret til graviditet, fødsel og fertilitet

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bliv-klogere-pa-din-baekkenbund/

Bækkenbunden hos kvinder og mænd skal være stærk og skal kunne holde igen, hvis man fx skal på toilettet og ikke lige kan komme det. Bænkenbunden består af tre lag muskler som samarbejder i de fleste tilfælde eller arbejder hver for sig. Mænds og kvinders bækkener er forskellige. Kvinders er svagere, fordi det er bredere så et barn kan passere.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/baekkensmerter-2/

Lene Pilegaard fra Patientforeningen bækkensmerter skriver om forskellige typer smerter. Smerter kan opstå efter en fødsel og smerter kan opstå pga. fejlstillinger i bækkenet. Endeligt kan smerter opstå efter et traume eller hvis man har gennemgået en operation i mave-tarmområdet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/baekkenlosning-det-meste-af-graviditeten/

Enkelte kvinder oplever smerter og bækkenløsning under graviditeten. De optræder efter 8. graviditets uge. Det kan skyldes hormonet relaxin og fejlstillinger i bækkenet eller rygsøjlen hos kvinden. Se www.baekkensmerter.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/baekkensmerter/

Mange kvinder oplever bækkensmerter i varierende grad i forbindelse med en graviditet. De går over igen efter fødslen. For 5-7% går smerterne ikke over, men udvikler sig til at blive permanente. Hjælp, råd og vejledning fås hos foreningen af patienter med bækken relaterede smerter på www.baekkensmerter.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bange-for-at-fode/

EPI NO er et træningsudstyr udviklet til at træne bækkenbunden hos den gravide kvinde. Man træner ved at placere en oppustelig bold i skeden og hver dag puster man mere luft i den. Det er med til at fjerne noget af angsten for at føde og forhindre at man brister under fødslen mv.

 

 

Fedtsyrerne relateret til graviditet, fødsel og fertilitet

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fokus-pa-omega-3-fedtsyrer/

Et barns hjerne udvikler sig primært i fosterstadiet og er færdigudviklet i 5-6-årsalderen. Hjernen er meget afhængig af at få tilført de rette fedtsyrer med fokus på DHA-delen. Der er forsket meget i fedtsyrerne og lavet studier i forhold til alzheimers og ADHD.  Fedtsyren ser også ud til at kunne forebygge neuro-psykiatriske sygdomme som fx depression, stress, angst og bipolarlidelse.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fedt-til-overvaegtige-born-skaber-sunde-blodkar-og-faerre-inflammationer/

En gruppe svært overvægtige børn deltog i et forsøg med eye q. De fik 10 kapsler om dagen. Mængden af fedtsyren EPA og DHA fik betydning for deres overvægt og evne til at lære nyt. I artiklen er der opskrifter på god mad for en teenager ikke mindst morgenmad. Husk altid morgenmaden inkl. det gode fedt, da det mætter og giver mindre lyst til de usunde ting som chips, slik og cola.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ga-rent-i-fisk/

Fisk er sundt siges der, men desværre er der ophobet så meget kviksølv i de fede fisk som fx tun, at gravide helt bør undgå dem for ikke at skade det ufødte foster. I artiklen er der en liste med fisk som er gode eller dårlige for det ufødte foster.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stabil-fiskeolie-med-pufanox-systemet/

Fiskeolien Eskimo 3 er fremstillet efter Pufanox systemet, hvor man tilsætter olien en række tocopheroler (E-vitamin), olieopløsligt C-vitamin, lecithin og antioxidanter fra rosmarinekstrakt. Det beskytter olien mod iltning og harskning.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fiskeolie-under-graviditeten-forebygger-astma/

Tallet for danskere, der lider af astma eller allergi er højt. Nyere forskning viser, at hvis gravide spiser fiskeolie kan de være med til at forebygge at barnet udvikler allergi og astma senere i livet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-hellig-oliesymfoni/

Ansigts- og kropsolien fra Mellissa med indhold af bla morgenfrueolie, arganolie og boragoolie mv. bidrager til cellefornyelse og intensiv pleje af huden. Olien kan også bruges til at forebygge strækmærker, behandle arvæv eller tør, rød, sart og irriteret hud. Ansigts- og kropsolien er uparfumeret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/dansk-fiskeoliestudie-med-store-perspektiver-og-forebyggende-potentiale/

Høje doser maritime omega-3 fedtsyrer, der indtages i sidste tredjedel af graviditeten modvirker at barnet udvikler astma. En gruppe forskere har fulgt en gruppe gravide, som netop fik omega-3 fedtsyrer de sidste tre måneder af graviditeten. Resultatet blev udgivet i tidsskriftet New Journal of Medicine.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-bestar-dine-fedtdepoter-af-sunde-fedtstoffer-eller-de-sygdomsfremkaldende/

Vi bør dagligt indtage 1/3 af hver af de mættede, enkelt og flerumættede fedtsyrer for at være dækket ind. Det kan være svært at ramme denne kombination. Med Udo’s Choice er man dækket ind, da olien indeholder alle fedtsyrerne i et produkt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/allergi-i-familien-spis-de-rette-fedtsyrer-under-graviditeten/

Et indtag af omega-3 fedtsyrer i graviditeten mindsker chancerne for at børnene får eksem, astma og andre sygdomme, hvor allergi er den bagvedliggende årsag. En gruppe gravide kvinder har deltaget i et forsøg med Bio-Marin Plus fra Pharma Nord. Resultaterne var gode for intelligensen og lavere chancer for at få allergi senere i livet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lad-der-endelig-ga-fisk-i-graviditeten/

Forskning viser at gravide, der indtager fiskeolie, har lavere chancer for at barnet udvikler allergi. Har begge forældre allergi i forvejen øges barnets chancer for at udvikle allergi. Der blev lavet forsøg med gravide, der indtog produktet Bio Marin Plus.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kvindesygdomme-kan-behandles-med-omega-3-fedtsyrer/

En artikel om noget af den forskning der er lavet på omega-3 fedtsyrerne i forhold til brystcancer, hedeture i overgangsalderen, menstruationssmerter og for tidlig fødsel under graviditet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/epa-og-dha-uden-omveje-til-veganere/

VegOmega-3 fra Biosym er udviklet til gravide veganere, der ikke ønsker tilskud fra dyreriget. Produktet indeholder dobbelt så meget DHA-fedtsyre som EPA-fedtsyre. DHA-fedtsyren går til udviklingen af hjernen og synet hos det ufødte barn. Udover VegOmega-3 kan man tage en OmniVegan kapsel fra Biosym, så er man dækket ind.

 

 

Generelle problemstillinger i relation til graviditet, fødsel og fertilitet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bly-pa-hjernen/

Der er meget bly i vort miljø fx i drikkevandet. Gravide bør være ekstra opmærksomme pga. det lille fosters uudviklede hjerne. Der gives tips i artiklen til hvorledes bly undgås fx ved at lade vandet løbe i 15-20 sek., før man drikker det – og især om morgenen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/far-vi-fluorid-pa-hjernen/

Stoffet fluorid findes i tandpasta og te mv. Fluorid kan også skade det ufødte barns hjerne. Bruges der tandpasta med fluorid, så brug så lidt og evt. kun en gang om dagen og undgå at spise sukker. Vælg en tandpasta med lavt fluorid indhold og undgå fluoridholdig tandpasta, hvis du er gravid. Indholdet af fluorid i te afhænger af jordbundsforhold og drikkevandets indhold af fluorid.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tag-forholdsregler-nar-det-kommer-til-straling-fra-bl-a-mobiltelefoner-og-computere/

Mange forældre bekymrer sig, når deres børn sidder med en tablet i skødet eller taler i mobiltelefon. Vi er omgivet af elektromagnetiske stråler. Stråling fra mikrobølger eller mobilstråling påvirker børns hjerner mere end voksnes, da børns hjerner ikke er fuldt udvoksede. Sæt mobilen på flyfunktion, når du sover, sluk for WIFI om natten og når det ikke bruges, brug head set når du taler i mobiltelefon og lev ud fra forsigtighedsprincippet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-halsen-saetter-i-brand/

Der er fire faktorer, som kan øge mængden af mavesyre og som kan give halsbrand. Det er graviditet, når man ligger ned, måltider og overvægt. Under en graviditet presser livmoderen og det voksende barn mavesækken opad og det kan give halsbrand. Løsningen kan være et tilskud af Silica gel, som behandler og lindrer for meget mavesyre, halsbrand og oppustethed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ved-du-hvorfor-hormonet-progesteron-er-sa-vigtigt/

Hormonerne østrogen og progesteron samarbejder under menstruationscyklussen. Østrogen sørger for at celledelingen og fedtlagringen kører og at immunforsvaret er oppe i gear. Progesteron ligger en dæmper på østrogen, så celledelingen ikke løber løbsk og immunforsvaret overreagerer, så der udvikles allergi og autoimmune sygdomme.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nyttigt-kosttilskud-til-kvinder-med-pcos/

PCOS (polysystisk ovariesyndrom) er den mest almindelige endokrine lidelse blandt kvinder i den fødedygtige alder. PCOS opstår, når der er for meget testosteron tilstede i kroppen. Lidelsen forekommer mest blandt overvægtige kvinder. Har man PCOS kan der også være problemer med insulinresistens. Chrom har betydning for blodsukkeret og kan være med til at holde blodsukkeret stabilt. Forsøg med ChromoPrecise fra Pharma Nord er lavet med gode resultater.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/helse-tabu-hvilket-helseproblem-taler-du-ikke-om/

Mange af os døjer med tabubelagte udfordringer som sved, lugt, luft i tarmene, problemer med potensen (mænd) og udflåd/lugt fra underlivet (kvinder). Emnerne kan være svære at omtale overfor lægen eller fagpersonalet i helsekosten. Mange søger hjælp på internettet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-dine-harstra-siger-farvel-og-tak/

Hårtab kan udløses af graviditet, fødsel, stress, dødsfald i familien og dårlig ernæring. Man kan forsøge at finde årsagen til hårtabet og justere sin livsstil, så vil håret vende tilbage. Under en graviditet og fødsel gennemgår kroppen er stor hormonel omvæltning og kroppen kan udskyde den naturlige udskiftning af håret. Det afstødes efter fødslen og her opstår hårtabet. B-vitaminet biotin styrker håret og omdanner proteiner til aminosyrer, som også styrker håret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tag-det-roligt-du-har-menstruation/

PMS (præmenstruelt syndrom) påvirker mange kvinder, som mærker forskellige symptomer som ked af det hed, smerter, træthed og øget sukkertrang osv. i tiden op til menstruationen. Noget tyder på, at ernæringen spiller en rolle for om man oplever PMS-symptomer. Prøv at justere kosten, spis mange grøntsager, frugt, nødder, linser og bønner og tilfør kroppen de betændelseshæmmende prostataglandiner (E1 og E3), hvis man har PMS.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sadan-stotter-du-din-krop-under-et-p-pille-stop/

En guide til hvordan man bedst støtter sin krop i tiden efter, at man har lagt p-pillerne på hylden. Kort fortalt går p-pillerne ind og erstatter den østrogen og progesteron, som kroppen normalt ville producere. Lægger man p-pillerne på hylden stabiliseres hormonbalancen for de fleste hurtigt igen, for andre går der længere tid. Støt kroppen med gode kostvaner, kosttilskud og fedtsyrer og hav fokus på at støtte leveren, så den kan rense de syntetiske hormoner ud igen.

  

 

Om graviditet, fødsel og fertilitet

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fertilitetsbehandling-v-rikke-godthjaelp/

Rikke Godthjælp har en klinik, der arbejder med fertilitetsbehandlinger, der står i vejen for at graviditet kan opnås. Rikke Godthjælp anvender akupunktur i sine behandlinger og forsøger at fjerne diverse faktorer, der kan blokere for en graviditet så som stress, psykiske ubalancer, fødevareintolerancer, PCOS og endometriose mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/homoopat-afholder-kurser-for-jordmodre-doulaer-og-fodselshjaelpere/

Mette Mitchell laver kurser for professionelle fødselshjælpere og tager udgangspunkt i homøopatien. Kurset varer i 3 timer og der gives vejledning i brugen af homøopati i forhold til den fødende. Mette Mitchell har sin praksis på Frederiksberg og har konsultationer over telefonen og skype. Se også www.mettemitchell.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kretinisme-eller-kongenit-hypothyreose-medfodt-lavt-stofskifte/

Hjernens udvikling er helt afhængig af normale niveauer af stofskiftehormoner. Nyfødte screenes for medfødt lavt stofskifte. Mangler de nyfødte T4, tilføres det medicinsk og barnet vil udvikle sig normalt, men skal tage medicin resten af livet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-barnlose-par-blive-hjulpet-af-et-stof-der-mangler-i-kosten/

Tidsskriftet Obstetrician & Gynaecologist bragte i 2015 oplysninger om, at skjoldbruskkirtlen spiller en afgørende rolle i forhold til kvinders fertilitet. Spormineralet selen har betydning for skjoldbruskkirtlens funktion, forplantningsevnen og dermed fertiliteten. Kniber det med at blive gravid, kan det bunde i en ubalance i skjoldbruskkirtlen hos kvinder. Barnløse par rådes til at forsøge sig med selentabletter, før man går i gang med de kostbare fertilitetsbehandlinger.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lander-storken-snart/

En artikel med gode råd til den gravide. Graviditet er forbundet med mange myter. Slap af, kom ud i naturen og nyd ventetiden. Hav fokus på en god kost med høj næringsværdi. Kosten kan suppleres med fx Prenatal Multivitamin fra Solgar og Scanalka for at være dækket ind på mineraler. Opstår der kvalme og halsbrand kan gastro gel dæmpe symptomerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-spontan-abort-er-en-frugtbarhedstyv/

Flere kvinder under 30 år søger hjælp hos Josephine Larsen, når de oplever en spontan abort efter den 12. graviditetsuge. Mange oplever sorg og frygter, at det kan ske igen. Sorgen kan udløse stress i kvindens krop og det kan stå i vejen for en ny graviditet. Kvinden får råd og vejledning til at bearbejde sorgen og styre uden om tre belastninger som er: følelsen af at være i chok over det mistede barn, stress som står i vejen for ny graviditet, kroppen som bærer af en hukommelse om spontan abort i familien. Se også www.josephinelarsen.dk og www.kvinderderønskeratskabeliv.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/opdag-dine-frugtbarhedstyve-skab-livskraft-og-bliv-sund-frugtbar/

Kvinder der ønsker at blive gravide og som måske også frygter ikke at kunne blive det, kan lære at opdage deres egne frugtbarhedstyve, som står i vejen for en ønsket graviditet. Følgende kan blokere for ønsket graviditet: Mors og fars sundhedstilstand, når man prøver at blive gravid, kost, livsstil, motion, rygning, alkoholvaner og tankemønstre, følelsesmæssige traumer, hormonsforstyrrende stoffer mv. Dette er faktorer man kan kigge på sammen med Josphine Larsen, der arbejder med at hjælpe kvinder til at blive gravide. Se også www.josephinelarsen.dk og www.kvinderderønskeratskabeliv.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bugfedt-barnloeshed-og-graviditet/

Både mænd og kvinder bør undersøges, hvis der opstår problemer med at blive gravid. Metabolisk syndrom kan være årsagerne. Metabolisk syndrom rammer især stofskiftetypen protein-fedtstof, hvor årsagen er et for stort indtag af kulhydrater.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/far-et-foster-sin-mors-solfiltre-i-vuggegave/

Rose Maimonide giver gode råd om UV-filtre, som børn og voksne udsættes for året rundt. Gravide overfører også UV-filtrene til deres ufødte børn. UV-filtre er en gruppe af stoffer, som beskytter mod solens stråler, men de har også hormonforstyrrende effekt på mennesket.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/traening-til-voksende-maver-en-guide-til-en-lettere-graviditet/

En guide til en lettere graviditet og tips til tiden efter fødslen af Anna Bogdanova. Det er en opgave at skabe nyt liv. Motion er vigtig under graviditeten for at forebygge at man udvikler graviditetssukkersyge, får bækkenløsning og væskeophobninger.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sund-mad-pa-su-og-andre-sma-budgetter/

Opskrifter fra bogen ”Bliv gravid – sådan styrker du din fertilitet” af Nanna Stiegel er til dig, der ønsker at blive gravid. Der er opskrifter til sund, nærende og velsmagende mad, oplysning om gode kosttilskud, livsstil og motion mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ny-forskning-vaekker-bekymring-daarlig-saedkvalitet-hos-unge-danske-maend/

Sædkvaliteten hos en gruppe unge mænd er dårlig, konkluderer et hold forskere. Årsagen skyldes en mangel på mineralet selen ikke kun i Danmark, men i hele Europa. En anden faktor skyldes en mangel på det energigivende stof Q10. En tilførsel af Q10 giver sædcellerne energi til at svømme hen til kvindens æg og befrugte det. De har brug for store mængder energi i den proces.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-giver-god-mening-at-tage-en-daglig-multivitaminpille/

Mange danskere tager en daglig multivitaminpille for at sikre sig imod mangler. Mineralet selen indgår i 25 forskellige selenafhængige proteiner, der sørger for at immunforsvaret og stofskiftet fungerer, at negle og hår gror og ikke mindst styrker mænds fertilitet, så de danner gode  og stærke sædceller, som hjælper dem med at blive far.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/et-godt-vennerad-gav-os-en-dejlig-dreng/

Christian og Malene Yde havde problemer med at blive forældre trods fertilitetsbehandling. B-daddy fra Pharma Nord med indhold af selen og Q10 hjalp parret, da den var gal med Christians sædkvalitet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/q10-energipillen-der-blev-til-hjertemedicin/

En artikel om Bio-Quinon Q10. Da den blev lanceret på markedet, dukkede nye Q10 præparater op. Bio-Quinon viste sin overlegenhed, da den trænger bedre ind i kroppen og blodbanerne. Q10 virker på mange områder i kroppen, herunder hjerte- og kredsløb. Q10 hjælper mænds fertilitet, da sædcellerne får mere kraft til at svømme hen til kvindens æg og befrugte det.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hold-fri-og-ror-ved-mig-om-sund-beroring-og-deraf-ro-mere-glaede-og-maske-klogere-born-i-en-hektisk-samtid/

Vores hektiske, stressede og præstationspræget samfund sætter nervesystemet er under pres. Mennesker oplever tab af fællesskaber og ensomhed. Massage og anden berøring mangler og det er noget man bør tilvælge for at skabe ro og velvære hos børn og voksne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/polycystisk-ovariesyndrom-og-insulinresistens-hvad-ved-vi-anno-2017/

PCOS er forbundet insulinresistens. Mange kvinder med PCOS har vanskeligheder med at blive gravide, da kroppen producerer for meget af det mandlige kønshormon. Det hæmmer ægløsningen og chancerne for at blive gravid.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/interview-med-en-doula-hjaelpen-til-en-smuk-fodsel/

En doula (fødselshjælper) hjælper kvinden med at forberede sig rigtig godt på fødslen. Det er en fagligt uddannet person, som er med under hele fødslen. Hun skaber det rum parret ønsker og bistår jordemoderen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/den-rene-symfoni/

En artikel med en pose af blandede sundhedsråd til problemstillinger i kroppen. Ønsker man at give sit ufødte barn de bedste betingelser, har man brug for basistilskud af de rette næringsstoffer. Det findes i Bio-Gravid. Suppler med Bio-Marin eller Mum Omega og få de rette fedtsyrer, der støtter det ufødte barns nervesystem, hjerne og immunforsvar.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ni-maneder-der-varer-hele-livet/

Gravides livsstil afgør indgående hvordan barnets sundhed udvikler sig senere i livet. Fiskeolie styrker hjernes funktion, D-vitamin beskytter mod svangerskabsforgiftning og indtag af sukker fremmer svangerskabsforgiftning og for tidlig fødsel.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vitaminpiller-hitter-hos-vordende-moedre/

Flere og flere gravide supplerer deres kost med vigtige vitaminer, mineraler og fedtsyrer under graviditeten for at sikre sig og skabe et sundt barn. Man kan tage Bio-Gravid fra Pharma Nord. Bio-Gravid er ment som et supplement og ikke en erstatning af en allerede eksisterende kost.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/c-vitamin-til-gravide-forebygger-maaske-hjerneskade/

Hvis man med noget så simpelt som en vitaminpille til gravide og ammende kan forebygge indlæringsproblemer hos børn, er det så ikke værd at overveje, spørger danske forskere efter at have set, hvordan mangel på c vitamin fører til hjerneskader hos marsvin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sukker-og-store-boern/

Forhøjet blodsukker hos gravide øger risikoen for at føde store børn viser diverse undersøgelser. Graviditetssukkersyge volder store komplikationer for både barn og den gravide. Forhøjet blodsukker bør behandles medicinsk og ved egen læge og jo tidligere i graviditeten job bedre.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/graviditet-og-urter/

Under en graviditet skal man holde igen med at bruge urter, da de kan medføre komplikationer som forgiftning af moderen og indirekte skade på barnets helbred og udvikling. Nogle urter fremkalder også abort, forgiftninger af barnet eller misdannelser under graviditeten. Hvis du er gravid og ønsker at anvende urter, bør du søge råd og vejledning hos en Phytoterapeut, der er uddannet i anvendelsen af urter og hvordan de virker.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/graviditet-og-gener-under-graviditeten/

Diverse gener under graviditeten kan forebygges og trangen til at spise mærkelige ting kan opstå, da fosteret tager de ting som det har brug for før moderen. Trangen til søde ting skyldes blodsukkerubalancer og trangen til surt skyldes en leverubalance.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ny-undersogelse-giver-hab-for-ufrugtbare-maend/

Der er forsket meget i det vitaminbeslægtede enzym Q10 og stoffets evne til at booste mænds sædkvalitet. Årsagen til manglende graviditet er mange. En del af årsagerne skyldes mænds ringe sædkvalitet. En gruppe mænd deltog i et forsøg over tre måneder. I forsøget så man bla at mængden af sædceller steg og at sædcellerne blev livligere og fik mere energi til at kunne svømme.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sadan-beskytter-du-dig-mod-graviditetsbetinget-sukkersyge/

Forskere har set, at C-vitamin kan mindske risikoen for at udvikle sukkersyge under graviditeten. Et indtag på over 200 mg har en forebyggende effekt. C-vitamin har desuden betydning for dannelsen af bindevæv og en stærk fosterhinde under graviditeten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjertestyrkende-stof-kan-hjaelpe-ufrugtbare-maend/

Nedsat sædkvalitet hos mænd skyldes et lavt antal sædceller, sædceller med nedsat bevægelighed og deforme sædceller. De forringer hans chancer for at blive far. Et dagligt tilskud af Q10 hjælper kroppens evne samt sædceller med at danne energi. En anden funktion som Q10 besidder er at virke som antioxidant og beskytter over for kroppens celler og sædceller. Q10 øger desuden sædcellernes evne til at svømme hen og befrugte kvindens æg.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/q10-beskytter-maske-mod-barnloshed-forarsaget-af-udbredt-kemisk-stof/

Der findes mange hormonforstyrrende stoffer i vores miljø i dag. Bisphenol er en af dem. Stoffet har været brugt siden 1950’erne. Stoffet bruges bla i vores fødevareemballage og overføres til os via hus, fordøjelsen og indåndingsluften. Forskerne ser, at det vitaminbeslægtede stof Q10 muligvis har en beskyttende effekt, da Q10 øger aktiviteten af en bestemt type antioxidanter, som hedder glutathion og superoxid dismutase, der beskytter sædcellerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/schweiz-slar-danmark-i-darlig-saedkvalitet/

Sædkvaliteten hos mænd i Danmark, Norge og Tyskland har i mange år ligget nederst, men nu ligger Schweiz nederst.  Noget tyder på, at mineralet selen spiller en meget vigtig rolle i forhold til sædkvaliteten, sædcellernes motilitet (bevægelighed) og deforme sædceller. Der er lavet forsøg på danske mænd med Pharma Nords Bioselen + zink og det gav et positivt resultat. Det lykkedes for mange af mændene at blive fædre.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/danske-maend-laver-verdens-darligste-saed/

Mænds sædkvalitet er af dalende kvalitet verden over. Det ser også slemt ud for danske mænd. Sædkvaliteten bestemmes ud fra hvor levedygtige de er og hvor gode de er til at svømme. Sporstoffet selen har betydning for dannelsen af normale sædceller og er vigtig for frugtbarheden hos både dyr og mennesker.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/selenmangel-og-barnloshed/

Mænds sædkvalitet er dalende i den vestlige verden. Noget tyder på at selen spiller en rolle her. Selen er med til at beskytte DNA’et og fremmer dannelsen af normale sædceller, der kan svømme hen og befrugte ægget hos kvinden.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-storken-flyver-i-ring/

Nanna Stiegel (ernæringsterapeut) og Caroline Fibæk (biopat/naturopath) mfl. giver bud på hvorfor graviditeten udebliver. Det kan fx skyldes mangel på næringsstoffer, hormonelle ubalancer, overvægt/undervægt, dårlig fordøjelse og stress mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hormonforstyrrende-stoffer/

Hormonforstyrrende stoffer optræder i miljøet. Phthalater bruges som blødgører i plastik og forekommer i madkasser og drikkedunke, Bisfenol A virker hormonforstyrrende og kan påvirke menneskets sundhed og fertilitet. Flourforbindelser bruges også til imprægnering af tøj.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sadan-kan-kemikalier-forvirre-en-saedcelle/

Forskerne har gennem de sidste 20 år set, at mænds sædkvalitet i Danmark er stabil, men lav. Forskerne har også set, at kemikalier kan påvirke sædcellen. I processen der medvirker til at skabe nyt liv, udsender kvindens ægcelle øgede mængder progesteron, for at tiltrække sædcellen. Sædcellen har en sensor, som opfanger signalet. Er der kemikalier tilstede forvirres sensoren og befrugtning mislykkedes. I Vesten udsættes vi for mange forskellige kemikalier. Kemikalierne kan være årsagen til den dårlige fertilitet hos mænd i Vesten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/danske-forskere-finder-kur-mod-nedsat-saedkvalitet/

Sædkvaliteten hos danske mænd er dalende. Det påvirker også fertiliteten. Jens Fedder fra Odense Universitetshospital har fundet en kur mod nedsat sædkvalitet. Der er tale om at planteprodukt baseret på granatæble og galangarod. Produktet hedder Punalpin og er fra firmaet Nerthus ApS. Oplysninger om produktet fås hos info@punalpin.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sadan-kan-selen-beskytte-mod-tungmetalforgiftning/

Kviksølv findes udbredt i naturen.  Gravide bør passe på og sørge for at få selen nok, da selen beskytter og neutraliserer skadevirkningen fra kviksølv og andre tungmetaller. Forskerne råder kvinder til at undgå at spise tun, da kviksølv kan være ophobet i tun. Kilder til kviksølv er rovfisk, forbrændingsanlæg, amalgamplomber, termometre mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bliv-gravid-sadan-styrker-du-din-fertilitet/

Madopskrifter fra ernæringsterapeut Nanna Stiegels første bog ”Bliv gravid – sådan styrker du din fertilitet”. Der er tale om sund, nem, billig og velsmagende mad. Fertiliteten styrkes ved at spise hele, rene og friske fødevarer og styre uden om den stærkt forarbejdede mad, som er berøvet for E-numre og næringsværdi.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lad-ikke-dine-saedceller-ga-ned-med-stress/

Mænds sædceller kan rammes af stress og det kan udgøre et problem for deres evne til at gøre en kvinde gravid. Mange undersøgelser viser, at stoffet Q10 er en mulig løsning på problemet, da Q10 beskytter sædcellerne ved at virke som en antioxidant, når sædcellerne rammes af oxidativt stress. Q10 øger desuden sædcellernes svømme-evne, da Q10 er et energigivende stof.

 

 

Vitaminer, mineraler og urter – i forhold til graviditet, fødsel og fertilitet

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lille-detalje-under-graviditeten-kan-sikre-dit-barn-lidt-hojere-iq/

Forskerne har set at D-vitamin tilskud taget under graviditeten giver børn en højere intelligenskvotient i 4 – 6-årsalderen. Indholdet af D-vitamin lå lavere hos gravide afroamerikanere end hos gravide med lys hud. D-vitamin dannes i huden og fra sollyset. Om vinteren er det nødvendigt at tage et tilskud. D-Pearls fra Pharma Nord anbefales.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/daglig-multivitamin-beskytter-mod-kraeft/

Mænd bør undgå at få for meget jern, hvis de tager en daglig multivitaminpille. Iranske forskere har set, at stoffet Q10 er med til at sænke PSA hos mænd, som er markøren for om de har prostatakræft. I kosttilskuddet B-daddy er der både Q10 og selen. Begge stoffer har en positiv indvirkning på mænds fertilitet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/d-vitamin-forebygger-spontan-abort-og-svangerskabsforgiftning/

Solskin på bar hud er med til at danne D-vitamin til kroppen. Om vinteren er solens lys for lille til at kunne danne D-vitamin og et tilskud er nødvendigt. Fraværet af D-vitamin kan øge chancerne for abort og gravide bør først tage D-vitaminet, når graviditeten er konstateret. D-vitaminet er vigtigt for at fosteret kan vokse og knoglerne kan blive stærke.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/darlig-saedkvalitet-nyt-planteprodukt-oger-antallet-af-bevaegelige-saedceller/

Rygning, alkohol, kaffe, usund mad og fedme kan have en negativ indflydelse på mænds sædkvalitet. Faktorerne her kan medføre oxidativt stress i kroppen. Galangarod og granatæble blev kombineret i et produkt kaldet Punalpin. Både galangarod og granatæble har indholdsstoffer, der virker godt på sædcellerne. Der blev også lavet et forsøg med Punalpin på mænd. Se mere på www.punalpin.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/zink-2/

En artikel om mineralet zink. Zink har betydning for fertiliteten, immunforsvaret, sårhelingen mv. Der oplyses også om symptomerne på mangeltilstande og i hvilke madvarer, der indeholder mineralet zink.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/jod-i-salt-skaber-faerre-syge-med-forhojet-stofskifte-men/

Skjoldbruskkirtlen bruger jod til at producere stofskiftehormonerne T4 og T3 og til at kontrollere kropstemperaturen og hjernens udvikling i barndommen. Dog ser forskerne, at tiltagene med at jodberige salt ikke er nok. Det går ud over de gravide og får negative konsekvenser for hjernens udvikling hos fostre og nyfødte. De nyfødte får så ikke jod via amningen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sadan-beskytter-du-dig-mod-graviditetsbetinget-sukkersyge/

Forskere har set, at C-vitamin kan mindske risikoen for at udvikle sukkersyge under graviditeten. Et indtag på over 200 mg har en forebyggende effekt. C-vitamin har desuden betydning for dannelsen af bindevæv og en stærk fosterhinde under graviditeten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/a-vitamin/

A-vitaminet har indflydelse på fertiliteten, fosterets udvikling, øjnene, immunforsvaret og arveanlæggene mv. Dårlig optagelse af A-vitaminet kan skade fosterets udvikling og brugen af bla syreneutraliserende midler, alderdom og ensidige kostvaner kan også hæmme optagelsen af A-vitaminet i kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/undga-gener-med-dit-jerntilskud/

Gravide kvinder har brug for tilskud af jern for ikke at blive trætte mv. Mange vælger dem fra pga bivirkninger. Undersøgelser har vist, at AminoJern optages langt bedre end jern fra de traditionelle ferrosulfat-tabletter. Gravide kan nøjes med halv dosis og det kan modvirke kvalme og forstoppelse.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/aaah-du-store-verden-af-multivitaminer/

Hele familiens behov for næringsstoffer ændrer sig gennem hele livet. Vi bør sørge for at vi er dækket godt ind. Produktet Female og Male fra Solgar omtales og anbefales som et godt supplement til kosten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/q10-beskytter-maske-mod-barnloshed-forarsaget-af-udbredt-kemisk-stof/

Der er mange hormonforstyrrende stoffer i vores miljø. Bisphenol A er et af dem og det mistænkes for at påvirke fertiliteten hos mænd og kvinder. Forskerne ser nu i et forsøg, at Q10 har en beskyttende effekt, da stoffet øger mængden af bestemte antioxidanter som glutathion og superoxid dismutase. Begge antioxidanter har en beskyttende effekt på mænds sædceller.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/d-vitamin-til-gravide-og-skoleboern/

D-vitamin kan hjælpe gravide til ikke at udvikle graviditetsdiabetes og andre komplikationer i graviditeten. Skolebørn kan nedbringe deres chancer for at få akutte infektioner i luftvejene med et lavt tilskud af D-vitamin 25 µg.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/d-vitamintilskud-under-graviditeten-forebygger-svag-emalje-hos-born/

En dansk undersøgelse blev i 2019 bragt i det videnskabelige tidsskrift JAMA om at gravide kunne forebygge svag tandemalje hos deres børns blivende tænder, hvis de under graviditeten tog D-vitamin i doser, der lå syv gange højere end Sundhedsstyrelsens anbefalede doser. D-vitaminet har også betydning for udviklingen af stærke knogler, muskler og immunforsvaret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vitamin-har-overraskende-effekt-pa-type-2-diabetikere/

Forskerne ser, at C-vitamin indtaget i større doser kan være med til at holde blodsukkeret stabilt og hindre type 2 diabetes og graviditetssukkersyge. Blot 200 mg C-vitamin er nok til at modvirke glukoseintolerance, som er en form for sukkersyge, der opstår hos gravide.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/spis-dig-klog-med-jern/

Både i Vesten og især hos gravide i udviklingslandene ser man, at jernmangler kan skabe varige skader hos fosteret og under dets udvikling. Det er også vigtigt at den gravide får nok folsyre og omega-3 fedtsyrer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-gar-den-forkerte-vej-med-kosten/

Befolkningsgrupperne i Europa får ikke tilstrækkeligt med næringsstoffer. Det kan give øget risiko for fosterskader i graviditeten. Mange får heller ikke tilstrækkeligt med D-vitamin. Dog viser forskningen, at gravide har stor gavn af fiskeolie. Det gavner barnet. Mange mænd har desuden dalende sædkvalitet. Det giver problemer med fertiliteten, hvis de ønsker at blive fædre. Tilskud med Q10 kan støtte op.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kloge-modre-far-jern-nok/

En jernmangel kan give skader på fosterets hjerne under dets udvikling. Under graviditeten stiger behovet for jern til det dobbelte. Det skyldes at både moderkage og foster bruger blod, da mængden af blod hos den gravide bliver større. Fra 10. graviditetsuge anbefales 40-50 mg jern dagligt i graviditeten. Jern er vigtig for de kognitive evner. Produktet AminoJern fra PharmoVital anbefales. Det har en god optagelighed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/britisk-ekspert-slar-alarm-de-fleste-far-for-lidt-d-vitamin/

Indholdet af D-vitamin i blodet er alarmerende lavt i den brede befolkning. I England mangler 25% af alle britiske børn D-vitamin med risiko for at udvikle deformiteter i knoglerne (engelsk syge), diabetes, tuberkulose og multipel sklerose mv. Mangler gravide kvinder D-vitamin, er der risiko for at de føder børn med lav fødselsvægt og at børnene udvikler hjertesygdomme, type 2 diabetes og forhøjet blodtryk senere i livet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/graviditet-og-kosttilskud/

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide kvinder indtager folsyre, D-vitamin, jern og ekstra tilskud af kalk, men de sunde fedtsyrer overses. Produktet Mum Omega er et kosttilskud med en komplet kombination af omega-3 og omega-6 fedtsyrer, som er vigtige før, under og efter graviditeten for både mor og barn. Kosttilskuddet indeholder den essentielle DHA-rige fiskeolie, der bidrager til en normal udvikling af hjernen og øjnene hos fosteret og spædbarnet, der ammes. DHA-fedtsyrerne i kapslerne er naturlige triglycerider og har den samme struktur som omega-3 -fedtsyrer i naturlige fisk.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/d-vitamin-forebygger-spontan-abort-og-svangerskabsforgiftning/

Når solen skinner på vores hud, danner kroppen D-vitamin. D-vitamin findes også i en række fødevarer som æg, fede fisk og levertran. En D-vitaminmangel kan øge chancerne for spontan abort. Det har man set i en undersøgelse lavet på Syd Dansk Universitet. D-vitaminet spiller muligvis også en rolle i forbindelse med svangerskabsforgiftning.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x