Linksamling om hjernen

 

Her finder du yderligere læsestof om hjernen baseret på artikler bragt i Sund-forskning igennem årene.

Artiklerne er ment som et supplement til lægebehandling. Søg altid læge, hvis du oplever problemer relateret til hovedet og/eller hjernen.

 

Marianne Palm
November 2020

 

 

Alderdom og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ny-forskning-til-parkinsons-sygdom-folder-sig-ud/

En gåde er ved at være løst, tarmsystemet spillere en større rolle i forhold til sygdommen Parkinson, hvor hjernen danner celler som nedbryder nervecellerne, så den ikke længere kan danne dopamin. Løsningen er mælkesyrebakterier og bakteriestammen bacillus subtilis PXN21, som findes i produktet Bio-Kult.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/slem-vaerre-og-vaerst-om-hukommelsen/

Ekstraktet Bacopa monnieria hjælper på et uroligt sind, evnen til at koncentrere sig og lære nyt. Bacopa monniera findes i produktet Keen Mind og kan bruges som støtteterapi sammen med eye Q. Både børn, forældre og bedstemor kan have fordel af at bruge det.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/keen-mind-fra-8-til-88/

Studierne på den unge, den voksne og meget voksne hjerne viser at Keen Mind har en effekt på parametre som evnen til at huske, lære nyt, koncentrere sig, at kunne multitaske mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/alzheimer-forebyggelse-med-curcumin/

Alzheimers er den hyppigste form for demens. En del af årsagen til demens er, at hjernen ophober plak. Man kan forebygge med curcumin og her har forskerne udviklet en curcumin som arbejder på 3 fronter: optagelighed fra tyndtarmen, gennemtrængelighed og stabilitet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bevar-din-hjerne-vel-og-dom-alderdommen-ude/

Vores hjerne udvikler sig indtil 20-års-alderen, og når vi ældes svinder vores hjerner. Der er en række aktive ting, du selv kan gøre for at udsætte og bremse alderdommens tegn i hjernen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-til-vores-neuroner/

Amyloid-beta aflejres mellem neuronerne i hjernen og på sigt kommer signaloverførslen imellem nervecellerne i hjerne til at køre dårligt og bunden til demens er måske lagt. Et stof som ellagin-syre har vist sit potentiale, da stoffet hæmmer dannelsen af plak i hjernen. Et andet stof er aminosyren L-theanin som kan dæmpe stress i hjernen og øge afslapningen så en god søvn kan opnås.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/inde-i-hjernen-0/

Alzheimers sygdom er en speciel form for demens, hvor hjernen langsomt svækkes, hvilket fører til problemer med hukommelsen, og en forringelse af både fysiske og psykiske funktioner. Men hvad sker der helt konkret i hjernen når man rammes af sygdommen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sa-let-kan-aeldre-booste-deres-mentale-helbred/

Et forsøg med vitaminerne B6, B12 og folinsyre viste, at ældre kunne forbedre deres åndsevner modvirke depression og sænke den skadelige aminosyre homocystein, som kædes sammen med udviklingen af demens.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/opskriften-pa-det-gode-liv-som-senior/

Et aktivt liv fysisk og socialt er en del af opskriften på det gode liv som senior kombineret med god kost og moderat motion. Husk også at udfordre hjernen med hjernegymnastik af intellektuel karakter. Tag også Gingo Biloba fra Pharma Nord til kredsløbet og hjernen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/7-gode-tips-til-en-glad-og-skarp-hjerne/

En glad og skarp hjerne trives, når den får udfordringer som fx bridge, krydsord og socialt samvær. Sørg også for en god kost med de rette næringsstoffer, god søvn og de gode fedtstoffer, så er du på rette vej.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/roedvins-mange-gode-sider/

Rødvin indeholder bla resveratrol, som virker forebyggende på blodpropper, gigt og autoimmune sygdomme. I et studie har man set, at skindet og kernerne fra druerne sandsynligvis har en hæmmende effekt på beta-amyolide plak, der dannes i hjernen og som er årsagen til Alzheimers.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bliv-gode-venner-med-din-bdnf/

BDNF er et vigtigt protein som støtter både hjernecellerne og nervecellerne i resten af kroppen. Det står for Brain Derived Neurotrophic Factor. Lave niveauer af BDNF menes bla at være årsag til Alzheimers, at vi bliver ældre før tid og at nervesystemet bliver dårligere fungerende mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stof-gor-aeldre-hjerner-yngre/

I forsøg har man set at det aktive stof i planteekstraktet gingo biloba får ældre kvinders hjerner til at virke som yngre kontrolpersoner. Der er mange præparater med gingo biloba på markedet af varierende kvalitet. Vælg kvalitetsprodukterne og fx Pharma Nords Bio Biloba.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ny-behandling-bevarer-kognitive-evner-hos-aldrende-maend/

En gruppe mænd deltog i et forsøg med pygnogenol-tabletter fremstillet af et ekstrakt af Fransk strandfyr (pinus pinaster). I forsøget så man, at mændenes mentale færdigheder bedredes efter de 8 uger, som forsøget varede.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/styrk-nervesystemet-og-forebyg-senilitet-med-b12-vitaminspray/

B12 er et vitamin er vigtig for de neurologiske evner. Mange får for lidt af det. Optagelsen forstyrres af kaffe, sukker og alkohol og hvis der er for lidt kalcium tilstede. B12 i sprayform går uden om mavetarmsystemet og optages gennem mundens slimhinder.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-pa-vej-ud-af-sindet/

Er der Alzheimers i familien, skal man være ekstra opmærksom på sin kost. B12 vitaminet styrker de neurologiske funktioner. Vitaminet hæmmes i optagelsen af sukker, kaffe og antibiotika.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forskere-giver-thumbs-up-for-aeldre-hjerner-som-er-ved-at-sta-af/

Forskerne har set at naturlægemidlet Ginkgo Biloba forbedrer de kognitive evner hos ældre med lette kognitive svækkelser og demens. Produktet udvider blodkarene i hjernen, så blodgennemstrømningen øges. Køb den rigtige kvalitet og fx Pharma Nords Bio Biloba.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hold-hjernen-i-top-form/

Hjernen er vores supercomputer. Hold den skarp med de gode vitaminer, mineraler, antioxidanter og fedtsyrer. Grøn the er hjernens ynglingsdrik, da grøn the indeholder aminosyren L-theanine, som genskaber en harmonisk mental tilstand, hvis man er stresset.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nyt-hab-ved-tidlig-demens-nyt-hab-ved-alzheimer/

Demens har ikke kun en årsag, men flere. Der er mange dysfunktioner i kroppen, som alle fører til demens. Dr. Dale Bredsen arbejder i USA på at finde nye metoder til at forebygge og behandle demens. Andre sygdomme kortlægges, der ordineres grønkost, vitaminer, fedtsyrer og træning flere gange om ugen, B12 vitamin, 12 timers fasteintervaller mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/godt-nyt-til-demente-og-deres-parorende/

Behandling af demente med Ginkgo Biloba fører til markante forbedringer. Det har en gruppe forskere påvist. Forskerne sammenlignende 18 produkter med Ginkgo Biloba og så at Pharma Nords Bio Biloba var den bedste. Ginkgo Biloba virker på kredsløbet, har en blodfortyndende effekt og er karudvidende.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mus-viser-vejen-kan-q10-holde-hjernen-ung/

Forskerne har lavet forsøg på aldrende mus, hvor de fik tilskud af Q10. Det lykkedes dem at booste musenes hjernefunktion. Man har også set, at Q10 har en effekt på de neurodegenerative sygdomme som Parkinson, Alzheimers og Huntings syge, hvor Q10 fungerer som en antioxidant med beskyttende effekt på hjernecellerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjernevask/

De skønnes at 47 millioner mennesker vil være ramt af demenslignende sygdomme hen over de næste årtier. Da vi lever længere, vokser behovet for at vide hvordan vi beskytter vores hjernerne bedst muligt i alderdommen. Artiklen er en del af et større tema om hjernen bragt i magasinet februar 2020.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/science-om-magnesium/

Mineralet magnesium har elektrolytfunktion i kroppen. En mangel på mineralet kædes sammen med ophobning af tungmetaller i hjernen, som kan medvirke til udviklingen af Alzheimers, Parkinson eller Multipel sclerose.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/miniheste-pa-besog-pa-plejecenter-for-aeldre/

De to miniheste Cutie og Ollivander besøgte et plejecenter for ældre. Beboere og medarbejdere var glade. Mange af beboerne på plejecenteret er ramt af demens, men enkelte tilkendegav dog deres begejstring over besøget og pludselig fik de et sprog, som måske havde været gemt lidt væk pga demensen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjernen-er-meget-mere-end-en-fedtklump/

Vi lever længere i dag. Det stiller store krav til vores hjerner, hvor det er vigtigt at få tilført de rette næringsstoffer hver dag ikke mindst fedtsyrerne. Demens, Alzheimers mv. forekommer hyppigt. Kniber det med humøret, koncentrationen, læsefærdighederne mv kan eye Q være en hjælp med den rette kombination af EPA og DHA-fedtsyrerne til signalstofferne mellem hjernecellerne. Både bedstemor og barnebarn har stor gavn af eye Q.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/selen-og-hjernefunktion-der-er-forskel-imellem-konnene/

Den menneskelige hjerne har brug for selen for at kunne fungere. Det er især vigtigt for ældre. Selen er afhængig af en række enzymer kaldet selenoproteiner, der styrer den motoriske præstation, koordinationen, hukommelsen og tankeprocesserne i hjerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-senildemens-skyldes-mangel-pa-vitaminet-b12/

Der skelnes imellem to former for demens ”falsk demens”, som skyldes en mangel på B12 i første omgang og ”ægte demens” med svigtende åndsevner mv. Den falske demens kan kureres ved tilførsel af en høj dosis B12 vitamin. Mangler på B12 vitaminet er meget udbredt og ofte underdiagnosticeret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bedre-livskvalitet-til-parkinson-patienter/

Parkinson sygdom beskrives som en uhelbredelig sygdom, der forværres løbende. Et hold forskere har set, at kost, kosttilskud, træning og sociale relationer kan virke bremsende på den negative prognose for sygdommen – ja endda få den til at stoppe helt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mangel-pa-selen-er-maske-skyld-i-demens/

Udviklingen af demens skyldes mange faktorer. Noget tyder på at det kan skyldes en mangel på sporstoffet selen. Selen indgår i dannelsen livsvigtige proteiner i kroppen, som beskytter imod inflammation og oxidativt stress, som kan ødelægge forskellige væv i kroppen inkl. Hjernen. Man har set, at patienter med Alzheimers-syge i mange tilfælde har mangel på selen. Denne sygdom er bla kendetegnet ved, at der er en høj grad af inflammation i hjernevævet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-daglig-multivitaminpille-kan-maske-beskytte-aeldre-mod-demens/

Forskere bag en ny undersøgelse ser, at ældre kan bremse det kognitive forfald af hjernen, hvis man tager en daglig multivitaminpille. Sporstoffet selen udmærker sig også, da mineralet har en beskyttende effekt mod det oxidative stress, der opstår pga. de frie radikaler. Læs mere i artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/din-hjerne-elsker-fisk/

Omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA har en stor indvirkning på hjernestrukturen og de kognitive evner. Omega-3 fedtsyrerne er også vigtige for opbygningen af det ufødte barns hjerne og hjernen har brug for dem resten af livet, da de forebygger Alzheimers. Forskerne så i et forsøg, at omega-3 fedtsyrerne havde god effekt på hjernen hos forsøgsdeltagere, som bar det særlige APOE4-gen, som kan bevirke at man udvikler Alzheimers.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/derfor-er-magnesium-vigtigt-for-din-hjerne/

Mineralet magnesium har betydning for ca 300 enzymprocesser i kroppen og har betydning for talrige kropsfunktioner som fx muskel- og nervefunktionen og omsætningen af calcium i kroppen og blodtrykket. Forskerne ser nu, at magnesium også har betydning for størrelsen på hjernen. Det så man i et forsøg på en gruppe mænd og kvinder i alderen 40-73 år, hvor man fandt forsøgsdeltagerne i den medicinske database UK Biobank i Stor Britannien.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/dette-kan-maske-mindske-din-risiko-for-at-udvikle-demens/

Noget tyder på, at D-vitaminet har en stor betydning for, om  udvikler demens. Forskerne ser at der er en betydning. Starter man tidligt i livet med at tage D-vitamin kan man mindske risikoen. Forskerne undersøgte gruppe på 12.300 deltagere, hvor gennemsnitsalderen var 71 år. Alle var demens frie og 31% af denne gruppe tog D-vitamintilskud.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/guldbarent-gurkemejekosttilskud-fra-okinawa-japan/

Man ved at gurkemeje har en særlig stærk antioxidantkraft og at det er med til at bremse aldringsprocessn. Helt tilbage udvandt en professor Fujiya Hongo fra Ryukyus Universitet i Okinawa et premium gurkemejepræparat. På øen Okinawa i Japan finder man verdens højeste koncentration af 100-årige.  Det er også her at premium gurkemeje-kosttilskuddet Kin Ukon dyrkes. Det består af en unik blanding af tre forskellige gurkemejesorter, som virker synergetisk dvs de tre sorter supplerer hinanden optimalt i optagelsesprocessen i kroppen.

 

 

Børn og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/skolestart-om-handtering-af-nye-indtryk-i-et-ernaeringsmaessigt-perspektiv/

Børn møder en masse nye krav og indtryk, når de starter i skolen, som kan være svære for dem at håndtere. En god kost, vitaminer, mineraler, fedtsyrer og NDS Probiotic Panda 1 og 2 indgår kan støtte dem et godt stykke ad vejen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bly-pa-hjernen/

Bly er det farligste tungmetal og det påvirker både voksne og barnehjerner. Det findes i maling, legetøj, lak og vandrør mv. Bly kan give hjernesvind og påvirke intelligensen og man har ikke i Danmark prioriteret at lave undersøgelser af børns eksponering af bly.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fedt-til-overvaegtige-born-skaber-sunde-blodkar-og-faerre-inflammationer/

En gruppe svært overvægtige børn deltog i et forsøg med eye q. De fik 10 kapsler om dagen. Mængden af fedtsyren EPA og DHA gik op og det fik betydning for deres overvægt og evne til at lære nyt. I artiklen er der opskrifter på god mad for en teenager ikke mindst morgenmad. Husk altid morgenmaden inkl. det gode fedt, da det mætter og giver mindre lyst til de usunde ting som chips, slik og cola.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fedtstoffer-til-barnehjernen/

7000 børn har deltaget i forsøg med Eye-Q verden over og resultaterne er gode. Eye-Q indeholder en unik fiskeolie, kirunaolie som har en særlig kombination af EPA og DHA-fedtsyren. Den virker godt på børns hjerner.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/meta-analyse-omega-3-giver-born-skarpt-syn/

En metaundersøgelse viser at tilskud af omega-3 fedtsyrer er med til at give børn et bedre syn samt bedre mental og psykomotorisk udvikling.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/traengsel-for-store-og-sma-hjerner/

Eye Q og Keen Mind har Sund-forskning skrevet meget om de sidste par år. Eye Q er for børn i alle aldre og Keen Mind er til børn fra 10 og opefter. Styrk børnenes hjerner med produkterne sammen med de sunde måltider. Det vil hjælpe dem i deres skolegang, hvor man skal tilegne sig meget viden.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/adhd-og-de-velkendte-fedtsyrer/

Forsøg viser, at fedtsyren EPA er afgørende for gode resultater i forhold til adfærd og indlæring. Den særlige fedtsyresammensætning af EPA og DHA findes i Eye-Q. Børns nervesystem styrkes, så de bedre kan koncentrere sig, forbliver rolige, kan holde fokus og lære nyt. Voksne har også gavn af Eye-Q.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/velfungerende-born-far-de-rette-fedtstoffer/

Børn i skolealderen har brug for de rette fedtsyrer for at kunne lære, koncentrere sig og sidde stille. Fedtsyrerne hedder EPA og DHA og de findes i den bedste form i produktet Eye Q. Dette produkt har mest forskning bag sig hvad angår børns hjerner.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kickstart-hjernesmart-skolestart/

Børn har brug for næringsstoffer og fedtstoffer til hjernen. Hjernen er opbygget af fedtstoffer og de bruges til at danne signalstoffer og hormoner til resten af kroppen. Eye Q med den gode forskning lavet på børn anbefales helt klart.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kun-det-allerbedste-til-dit-barn/

Studier viser, at Eye-Q har en ekstraordinær god effekt på børns hjerner. Mange børn er ramt af ADHD, hyperaktivitet, koncentrationsbesvær mv. De rette fedtsyrer som findes i Eye-Q, bringer børn tilbage i ligevægt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/styrk-dit-barns-mentale-sundhed/

Bøgerne ”Hjertesmarte børn og Hjernesmart pædagogik” beskriver hjernes spilleregler ud fra amygdalaaktivitet. Både børn og voksne kan få meget stor gavn af at lære at styre deres amygdalaaktiviteter og opnå bedre mental sundhed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/borneland/

Den særlige fedtsyresammensætning af DHA og EPA og i produktet Eye Q har vist gode resultater på børns små hjerner, så de bedre kan lære, koncentrere sig og ikke mindst sidde stille i undervisningen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/giv-bornene-en-god-skolestart-med-fiskeolie/

En gruppe australske børn deltog i et forsøg, hvor de fik Eye-Q fedtsyrekaplser. Resultaterne viste at de forbedrede deres kognitive og kreative færdigheder betydeligt. Eye-Q indeholder en unik kombination af EPA og DHA-fedtsyren.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fiskeolietilskud-styrker-syn-og-psyke-hos-born/

Tilskud af Pharma Nords Bio Marin Plus under graviditeten er med til at styrke børns hjerner, syn og psykomotoriske egenskaber, når de vokser op. Også allergi hos børn forebygges ved at tage dette tilskud.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fedtsyrer-oger-indlaering-hos-born/

Effekten af den specielle Eye Q olie i målestoksforholdet 9:3:1 af omega-fedtsyrerne EPA, DHA og GLA er blevet undersøgt blandt en gruppe af børn som deltog i nogle forsøg, hvor de bla skulle tegne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bag-symptomerne-og-ind-til-barnet/

Mange børn henvises til psykologisk og psykiatrisk udredning pga. mistrivsel, dårlig søvn, hyperaktivitet mv. Rafael kan hjælpe ved at kigge på barnets og familiens historie og tilrettelægge en behandling, der skaber varige positive resultater.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hold-fri-og-ror-ved-mig-om-sund-beroring-og-deraf-ro-mere-glaede-og-maske-klogere-born-i-en-hektisk-samtid/

Vores hektiske, stressede og præstationspræget samfund sætter nervesystemet er under pres. Mennesker oplever tab af fællesskaber og ensomhed. Massage og anden berøring mangler og det er noget man bør tilvælge for at skabe ro og velvære hos børn og voksne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fiskeolie-til-born-med-hoj-optagelighed/

Gravide og børn har brug for mere DHA end EPA, da DHA-fedtsyren stimulerer væksten af hjernen. Ved fødslen er hjernen udviklet 70%. Til fortsat udvikling af hjernen skal den bruge DHA. Eskimo 3 kids chewable fra Anjo anbefales.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tilskud-til-forbedring-af-borns-laeseevner/

Børns læse- og skrivefærdigheder kan bedres med de rette omega-3 og 6 fedtsyrer, som findes i Eye Q. Det viser et svensk forsøg foretaget på skolebørn. Eye-Q har også god effekt på børn med ADHD og det forskes der videre i.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/spaedborn-bliver-klogere-af-fiskeolie/

Fiskeolie spiller en afgørende rolle i udviklingen af spædbørns hjerner. Ammes barnet får det omega-3 fedtsyrer fra modermælken. Moderen kan med fordel indtage et tilskud fiskeolie fx Eskimo-3.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/urtegaer-oger-koncentration-og-indlaering-hos-born-med-adhd/

Forekomsten af børn med ADHD er stigende i verden. ADHD blev opdaget i starten af 1900-tallet. Urtegæren Biostrath har i forsøg vist sig at kunne dæmpe symptomerne på ADHD.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/born-og-unge-med-ptsd/

Børn og unge kan let få PTSD (posttraumatisk stress disorder), hvis de har været ude for voldsomme begivenheder som terror, ulykker, tab mv. En gruppe børn deltog i et forsøg, hvor man brugte EMDR-terapi og skriveterapi. Børnene skrev om deres traumer og fortalte om dem i mindre grupper af 4 og det blev en success.  EMDR-behandlinger tilbydes også i Danmark. Læs mere på www.EMDR.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvordan-gar-det-for-dit-barn-i-skolen/

Forskning viser, at børn med bogstavdiagnoser kan få stor hjælp ved at indtage produktet Eye-Q. Eye-Q er fremstillet af en unik fiskeolie, der styrker de mentale færdigheder, som er nødvendige, når man skal lære nye ting i skolen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/verdens-maske-farligste-tungmetal-er/

Verdens farligste tungmetal hedder kviksølv og er en nervegift, der giver alvorlige hjerne- og udviklingsforstyrrelser, som især ufødte fostre er sårbare overfor. Kviksølv findes i fede fisk som tun, i plejeprodukter og i forureningen fra minedrift og afbrænding af kul. Man kan også blive eksponeret for kviksølv under graviditeten. Udrensning med chlorella anbefales – dog ikke under graviditeten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/skoletid-vitamintid-energitid-og-levende-laering/

Sundmad, vitaminer og mineraler samt gode fedtsyrer af mærket eye Q danner en god basis for børns indlæring i skolen. Eye Q har i studier vist sig at kunne give børnene ro, øge koncentrationen, så de lærer bedre. Annette Prehn har hjulpet mange børnefamilier. Klik ind på www.hjernesmart.dk og få tips og ideer til børn og voksne i alle aldre.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bamse-bomstaerk-og-en-af-hans-urtevenner-fra-jylland/

Bamsebomstærk er skabt af Naturdrogeriet i Jylland. Han er kendt af børn over hele Danmark. Bamsebomstærk er en tyggetablet til børn i alderen 3- 10 år. Den består af 13 vitaminer og 6 mineraler, som er nok til at dække børns behov i denne aldersgruppe. Tyggetabletten smager af jordbær og indeholder ikke sukker.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/safran-kan-vaere-en-hjaelp-hvis-din-teenager-er-trist-og-nedtrykt/

Mange teenagere kæmper med mentale udfordringer. Et kosttilskud med safran kan være et bud på en løsning. Er der mistanke om depression skal man søge professionel hjælp. Indholdsstofferne i safran bidrager til en følelsesmæssig balance og en positiv sindsstemning. Safran findes i kosttilskuddet Saframyl Positive Mood med 600 mikrogram safranal og 900 mikrogram crocin, hvilket er et passende niveau. Det anbefales, at man tager produktet i mindst en til to måneder for at få et godt resultat.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stotte-til-skole-og-studietid/

Det kræver sit at gå i skole og studere. Derfor bør man styrke sine kostvaner og sørge for at der spises gode ting, som kroppen vil elske og kvittere for i form af god evne til at fokusere, koncentrere sig, holde sin energi oppe og lære nyt. Alt for mange børn og unge har dårlige kostvaner. Fedtsyrekapslerne Equazen har været undersøgt nøje og resultaterne taler for sig selv. De små kapsler støtter de kognitive evner i hjernen,  motorikken, det følelsesmæssige og er med til at forbedre ord- og talblindhed. Forsøgene er samlet på  www.sund-forskning.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/at-vaere-de-bedste-foraeldre/

Marianne giver gode råd til hvordan man kan sikre børn og børnebørns sundhed og trivsel, så de vokser op og bliver velfungerende mennesker. Det hele starter fra morgenstunden og tilførslen af de rette vitaminer, mineraler og fedtsyrer. Man kan servere en god morgensmoothie med lidt frugt og grønt tilsat en god fedtsyre. Fedtsyren kan fx være Eskio 3 eller en olie fra Nordic Natural. Giv dem også gerne 3 tyggetabletter fra Equazen. Der er lavet meget god forskning på Equazen kapslerne i forhold til børn og hjernen. Læs mere på sund-forskning. Søg på fedtsyrer eller hjernen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-gronne-penalhus/

En videnskabelig og velunderbygget artikel med råd til hvordan man som barn og voksen kan opnå den bedste sundhed, så man kan lære, gå i skole, sove og opnå mental trivsel mv. Der er en lang liste midt i artiklen om Fødevarestyrelsens godkendte anprisninger af vitaminerne og mineralerne med oplysninger om hvad de enkelte vitaminer og mineraler støtter og bidrager med i kroppen. Der er også en hel del sunde madopskrifter til den travle børnefamilie.

 

 

Depression og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/rosenrodsekstrakt-et-muligt-alternativ-til-lykkepiller/

Mange mennesker får i dag diagnosen deprimeret uden at være det. Man har også en tendens til at medicinere almene tilstande som ulykkelighed mv. Man har i forsøg set, at ekstrakt af rosenrod testet mod depressionpiller som sertralin og placebo havde god effekt på depression.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/undga-vinterdepression-med-en-ny-generation-af-lysterapi/

Lysterapi kan bruges til at behandle mennesker, der er ramt af vinterdepression. Den canadiske læge og psykiater Craig Hudson har i mange år studeret søvnrytmer og tryptofan. Han har set gode resultater hos mennesker med vinterdepression, der deltog i et forsøg med lysterapi, hvor man anvendte apparatet YumaLite lysterapi.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vinterdepression/

Mange bliver ramt af en vinterdepression, når årstiden skifter til vinter. Symptomerne ligner dem man får ved en egentlig depression: træthed, manglende lyst til at stå op og tristhed.  Symptomerne går som regel væk igen, når lyset vender tilbage om foråret. Man kan forsøge sig med perikon i behandlingen af vinterdepressionen. Symptomerne går væk igen, når lyset vender tilbage om foråret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lykken-er-ikke-altid-en-pille/

Meget er på spil, når man er ramt af depressionens symptomer som tristhed mv. En ubehandlet depression kan skade hjernen for meget. Perikon anvendes i dag til søvnforstyrrelser, angst og mild til moderat depression. Man har set gode resultater med perikon i forhold til moderate depressioner.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-at-hente-dag-og-nat-hvis-du-er-deprimeret/

Tryptofan findes i produktet Zen-Bev, som er et pulver man kan drikke opløst i vand til natten. Tryptofan er forstadiet til melatonin, som er søvnhormonet, der hjælper os med at falde i søvn. Brug også Yumalite lysterapi, hvis man er ramt af depression.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/depression-en-inflammatorisk-sygdom/

Depression skyldes at produktionen af signalstoffet serotonin er lav. Depression kan også udløses af inflammation i hjernen. Det har man set i hjerneskanninger. En plantebaseret kost med mange antioxidanter giver godt humør og lindrer depression.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naturen-bringer-lys-i-en-mork-tid/

Ekstrakt af planten perikon, der findes i produktet Velzina har været brugt i årtusinder til søvnbesvær og tunge tanker mv. Planten virker også på træthed, udmattelse og hjertet. Kan også bruges af børn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hypericum-perforatum-fra-schwabe-effektiv-til-depression/

Depression er udbredt på verdensplan. En tysk undersøgelse viser, at det naturlige ekstrakt WS 5570 er mere effektivt end anti-depressiv medicin. I norden (ikke Danmark) findes WS 5570 kun i produktet Neurokan. Neurokan sælges ikke i DK. Vælg Calmigen i stedet, som er et naturlægemiddel godkendt til nedtrykthed, tristhed og modløshed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/depressiv-modloes-eller-bare-i-daarligt-humoer/

En egentlig depression skyldes, at hjernen ikke danner nok af signalstoffet serotonin. I Tyskland har man lavet et forsøg med perikonstoffet WS 5570 på mennesker med svær depression og har sammenlignet resultaterne fra depressionsmidlet paroxetin. Perikonstoffet virkede lige så godt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-vi-mistrives-i-gravejret-med-tungsind-og-rode-naeser/

De mørke tanker banker lettere på, når vejret er mørkt og koldt. Kig i retning af de adaptogene urter og produktet rosenrod, som i århundreder har været brugt mod træthed, uro og koncentrationsbesvær. Rosenrod styrker virker stressreducerende, styrker binyrerne og bedre søvnen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fisk-kan-holde-sindet-i-balance/

Forskerne ser at der er en sammenhæng mellem indtag af omega 3 fedtsyrer og depression og andre psykiske sygdomme blandt unge voksne. Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift translational psychiatry.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stor-meta-analyse-tilskud-af-d-vitamin-synes-at-hjaelpe-mod-depression/

Forskerne ser at der er videnskabelig dokumentation for at D-vitamin har en positiv indvirkning på mennesker, der er ramt af depression. De ser samtidig, at den terapeutiske virkning af eksisterende antidepressive lægemidler ikke altid er fyldestgørende. Man har i gang sat klinisk forskning, da man vil undersøge D-vitamins virkning på depression nærmere.

 

 

Diverse og hjernen

 

”Du er, hvad du spiser” – det har du sikkert hørt før. Se her, hvordan kosten påvirker din koncentration og intelligens, og hvordan du sørger for, at de små grå får den rigtige mad.

Læs mere her

 

Hjernen skal bruges. Vil du sikre dig, at du kan huske og løse problemer hele livet, gælder det om at holde gang i hjernevindingerne.

Læs mere her

 

I hjernen findes milliarder af nerveceller, som tilsammen styrker tanker, følelser, adfærd, bevægelser, og behandler alle indtryk som vi får udefra og fra kroppen selv. Dette er impulser som synsindtryk, lys, smag, lugt og berøring. Kommunikationen i nervesystemet er så hurtig, at berøring af noget smertefuldt f.eks. en varm gryde, straks fører til en reaktion.

Læs mere her

 

Forskellene på mande- og kvidehjerner er så ubetydelige, at vi må droppe ideerne os, at drenge og piger skal behandles og undervises forskelligt, mener Daphna Joel, der står bag international forskning, som kortlægger hele hjernen for kønsforskelle. Daphna Joel selv er blevet radikal feminist af indsigten i den kønsneutrale hjerne.

Læs mere her

 

Hjerne er nervesystemets overordnede center. Hjernens opgave er at modtage nerveimpulser fra sanseorganerne, samt at bearbejde og omsætte dem til udgående impulser, der aktiverer muskler og kirtler, og således resulterer i livsytringer som adfærd fx menneskets tale.

Læs mere her

 

Hjernen er nervesystemets hoved-computer, som bearbejder de indkomne sanseinput, kontrollere kroppens funktioner og er sæde for bevidst erkendelse og viljestyrede handlinger. Hjernen udgør således det højeste hierarkiske niveau i nervesystemet, som gør det muligt for det enkelte menneske at sætte sig udover de mere refleksbetingede handlemåder og instinkter, som bliver genereret i de laverestående dele af centralnervesystemet. Menneskets veludviklede hjerne udgør derfor det biologiske grundlag for vores mentale og intellektuelle processer, idet bestemte hjerneområder igennem menneskets udviklingshistorie han specialiseret sig til at udføre hukommelsesprocesser, sprog, bevidst sansning, højere tankeprocesser og viljestyrrede handlinger.

Læs mere her

 

Din hjerne – den 1½ kg grå og hvide masse imellem dine ører – den mest komplekse ting i det kendte univers.

Læs mere her

 

www.illvid.dk/mennesket/hjernen/passer-du-godt-på-hjernen

Hjernen er uden tvivl vores vigtigst organ, og vi bruger den uafbrudt både om dagen og om natten. Derfor er der god grund til at passe på den, så vi ikke bare holder os i live, men holder os helt på toppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ehs-electro-hyper-sensitivity-hvad-er-det/

EHS, elektro hypersensitivity eller mikrobølgesyndrom er en tilstand som påvirker centralnervesystemet. Der er tale om en overfølsomhedsreaktion. Strålingen kommer fra elektomagnetiske felter og fra radarudstyr, mobilmaster og WIFI mv. Symptomerne er træthed, hovedpine, koncentrationsbesvær og søvnforstyrrelser mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmens-nervesystem-er-maske-den-vigtigste-brik/

Nye studier viser, at et sundt tarmsystem er med til at forebygge visse sygdomme i hjernen og nervesystemet. Vi har en anden type nervesystem, som hedder det enteriske nervesystem eller ENS (mavehjernen). ENS samarbejder med Vagus nervus om at få fordøjelsen til at fungere så godt som muligt. Artiklen er teknisk velfunderet og gennemgår samspillet mellem ENS, vagus nervus og fordøjelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/overspringshandlinger-de-smas-tandfrembrud-og-hoste/

Produktet Neurexan har udmærket sig i forsøg, hvor det viser sig, at midlet kan reducere modtageligheden for distraherende impulser i hjernen, så man kan fastholde sit fokus på det man er i gang med. Tandfrembrud hos små børn kan man behandle med Viburcol, som fås som orale pipetter eller som stikpiller. Produktet indeholder kamille som virker beroligende.  Hoste kan behandles med Brocosin, som er en forkølelsessaft. Immunforsvaret bør man også behandle med fx Engystol og Echinacea comp.

 

 

Fedtsyrerne og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lecithin-til-huden-og-til-resten-af-kroppen/

Eksem er kroppens første tegn på at kroppen mangler fedtsyrer. GLA er en omega 6 fedtsyre som skal kombineres med en omega 3 fedtsyre. Biosym har skabt et produkt, der hedder EPA-GLA til bla den tørre hud og inflammationer i kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-stabil-fiskeolie-til-kredslob-og-inflammationer/

Eskimo 3 fiskeolien er en stabil fiskeolie, som er fremstillet efter pufanox-metoden, hvor man tilsætter en række tocopheroler (E-vitamin), olieopløseligt C-vitamin, lecithin og antioxidanter fra rosmarinekstrakt. Det beskytter olien mod iltning og efterfølgende mod iltning og harskning.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sunde-fedtstoffer-er-gode-og-nodvendige/

De sunde fedtstoffer er livsvigtige for kroppen, da de regulerer mange kropsprocesser: hormoner, optagelsen af de fedtopløselige vitaminer, eicosanide stoffer mv. Fedtstofferne kan opdeles i flerumættede, monoumættede og mættede fedtsyrer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/okologisk-og-baeredygtig-krillolie/

En artikel om krillolie fra de kolde arktiske egne. Krillolien produceres bæredygtigt og tager hensyn til miljøet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fisk-gor-undervaerker-for-vores-hjerne/

Ny forskning peger på, at der er mange sundhedsfordele ved at spise omega 3 fedtsyrer, som især forekommer i fisk. Præparatet Bio Marin Plus fra Pharma Nord har vist sig at kunne hjælpe på menstruationssmerter. I et andet forskningsprojekt har man set, at fiskeolie kan nedbringe triglyceridtallet i blodet, afhjælpe depression og virker styrkende på nervecellerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjernefedt-2/

Hjernen består ca. 60 % fedt, og for at holde den vital og velfungerende livet igennem skal vi sørge for at kosten blandt andet er fuld af de gode fedtstoffer, som holder hjernen i gang,

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bedst-og-vaerst-hvad-skal-jeg-spise/

En artikel med gode kostråd og en omtale af en ældre fysisk aktiv mand i 60’erne, som manglede fedt til hjernen. Han havde spist meget magert og var blevet glemsom, så man troede at det var demens. Det var det heldigvis ikke. Fedt er vigtigt for hjernen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stot-hjernen-og-leveren-med-cholin/

Cholin har mange funktioner i kroppen. Det bidrager til en normal omsætning af fedtstoffer i kroppen, fjerner fedt i kroppen, øger hukommelsen og giver bedre humør. Cholin er et vitaminlignende næringsstof og er nært beslægtet med B-vitaminerne. I hjernen fungerer det som et forstadie til neurotransmitteren acetylkolin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stabil-fiskeolie-med-pufanox-systemet/

Fiskeolien Eskimo 3 er fremstillet efter Pufanox systemet, hvor man tilsætter olien en række tocopheroler (E-vitamin), olieopløsligt C-vitamin, lecithin og antioxidanter fra rosmarinekstrakt. Det beskytter olien mod iltning og harskning.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/baeredygtig-fiskeolie-er-det-nye-sort/

Fiskeolien Ecolomega er en 100% økologisk og dansk produceret fiskeolie. Fiskeolien er lavet af danske regnbueørreder fra ferskvandsopdræt. De har fået godt foder og indeholder alle omega 3,6, 7 og 9 fedtsyrerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/her-er-de-fedtsyrer-du-skal-spise-hver-dag/

Kroppen bruger fedtsyrerne til at opbygge cellemembraner. Fungerer de optimalt, kan nutrienterne lukkes ind i cellen og affaldsstoffer ledes ud. Arbejdet finder sted sammen med aminosyrerne, vitaminer og mineraler. To teskefulde Udo’s choice DHA oil blend styrker menneskers hjerner og er god til gravide og ammende.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kokken-og-biopaten-knaek-nodden-og-lev-laengere-eller-sundere/

Nødder er sprængfyldt med omega-3 fedtsyrer. Et nøddefad kan erstatte fredagsslikket. Nødder booster immunforsvaret, har god virkning på nattesøvnen og er med til at sænke kolesterolet. På www.nøddebazaren.dk kan man finde opskrifter med nødder.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forsta-dine-fedtstoffer-forsta-din-krop/

Fedtsyrernes sundhedsværdi har været diskuteret vidt og bredt i mange år. Det vi ved er at hjernen, hjertet, hud, hår og negle mv har brug for de sunde fedtsyrer til at opretholde vigtige processer i kroppen. Sørg for at få fedtsyrer i den rette balance imellem omega 3, 6 og 9 for at være dækket ind. Firmaet Din Sundhed.net sælger og fremstiller sunde plantebaserede, koldpressede og raffinerede olier, som er økologisk certificeret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-enkelt-fedtsyre-er-ikke-nok/

Der er mange forskellige fedtsyrer og hvilke skal man vælge? Spis varieret så de forskellige fedtsyrer repræsenteres i et jævnt udbud i kosten. Fedtsyrer dækker alt lige fra fiskeolie til planteolier. Alle fedtsyrerne beskrives i artiklen. Produktet EPA-GLA+ fra Biosym anbefales.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fiskeolie-far-smerterne-til-at-forsvinde/

Forskere har set, at fiskeolie dæmper inflammationstilstande og lindrer ømme led hos gigtpatienter. Spis fisk – gerne fed fisk to gange om ugen eller spis en daglig fiskeoliekapsel.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/omega-3-fra-stenalder-til-nutid-3/

Vores gener går stadig godt i spænd med stenalderkostens sammensætning. Olle Hagelund har skrevet en bog om omega-3 fedtsyrerne og dette emne. Stenalderkosten bestod af lige dele omega-3 og omega-6 fedtsyrer. I dag er fordelingen skubbet hen mod et stort indtag af omega-6 fedtsyrer og det mener man har skabt grobund for mange sygdomme herunder de anti-inflammatoriske.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fokus-pa-omega-3-fedtsyrer/

Et barns hjerne udvikler sig primært i fosterstadiet og er færdigudviklet i 5-6-årsalderen. Hjernen er meget afhængig af at få tilført de rette fedtsyrer med fokus på DHA-delen. Der er forsket meget i fedtsyrerne og lavet studier i forhold til alzheimers og ADHD. Det peger i retning af lave DHA-niveauer. Fedtsyren ser også ud til at kunne forebygge neuropsykiatriske sygdomme som fx depression, stress, angst og bipolarlidelse.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-stotte-til-ordblindes-faerdigheder/

En ordblind person har svært ved at omsætte de mange bogstaver og ord til sammenhænge. Lidelsen menes at skyldes en svækkelse af de såkaldte magnocellulære nerveceller og en mangel på omega-3 fedtsyrer. Der blev lavet et forsøg, hvor deltagerne indtog 6 eye-Q kapsler i 3 måneder. De viste sig at have en signifikant virkning på deltagernes hjerne og deres evne til at opfatte ord.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjernen-er-menneskets-bedste-ven/

Fedtsyrerne styrker og bevarer hjernens kognitive funktioner. Behovet for forskellige fedtsyrer skifter i takt med at man vokser op. En velfungerende hjerne har brug for fedtsyrer fra fede fisk (omega-3 fedtsyrer) fra sild, laks og makrel og gode kostvaner. Er du vegetar kan du hente dine fedtsyrer i hørfrøolie, nødder og omega 3 i alger. Tag også gerne fedtsyreproduktet eye-Q som har en velunderbygget dokumentation for virkningen på hjernen hos børn og voksne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-new-zealand-til-de-danske-inflammationer/

Mange mennesker går og døjer med begyndende symptomer på slidgigt, inflammation og andre smerter i kroppen. Symptomerne kan meget vel stamme fra prostaglandin-syntesen, som har indflydelse på omsætningen af fedtstoffer i kroppen. Søvn, diverse smerter og inflammation kan bedres ved at tage ekstra omega 3 fedtsyrer fx fra Original Muslinge olie fra New Zealand.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lecithin-til-sportsfolk-og-alle-andre-der-bruger-deres-muskler/

Funktionen af nerveimpulserne i kroppen er afhængig af at få tilført cholin for at kunne danne neurotransmitterstoffet achetylcolin. Cholin findes i fedtstoffet lecitin. Træner man ihærdigt og længe forbruger kroppen af sine lecitin-reserver og det kan påvirke præstationsevnen. Lecitin har også indflydelse på hjernens generelle funktion, hukommelsen og kolesterolet mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-uro-til-ro/

Dr. Mateo Alessio har specialiseret sig i behandlingen af ADHD. Artiklen beskriver tre italienske drenges vej til en roligere liv, hvor de blev bedre til at koncentrere sig, modtage læring i skolen og fungere i det sociale samspil med andre børn og voksne. Drengene fik nogle tyggetabletter svarende til eye-q chews morgen og aften med indhold af både omega 3 og 6 samt GLA i forholdet 9:3:1. Forsøgene her var en stor succes.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-du-spiser-og-hvad-du-optager-er-to-forskellige-ting/

Hjernen og kroppen har brug for fedtsyrer for at kunne fungere. Fedtsyren alfa-linolensyre (ALA) er forstadiet til de vigtige EPA og DHA-fedtsyrer. Fedtsyren findes bla i hørfrø og chiafrø. Vi optager kun en lille del af ALA-fedtsyrerne og optagelsen er afhængig af vores livsstil. Forarbejdet mad af dårlig kvalitet og med dårlige fedtsyrer, hæmmer optagelsen af ALA fra hørfrø og fedtsyrer. Har vi skavanker som inflammationer i muskler og led, bør vi fedtsyrer fra fiske- og algeolie.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stoffer-i-fiskeolie-kan-beskytte-hjernen-mod-stod-og-slag/

En gruppe forskere udførte et forsøg på amerikanske fodboldspillere, der indtog fiskeoliekapsler. De udsættes ofte for slag mod hovedet pga. sporten. I forsøget så man at omega-3-fedtsyrerne i fiskeoliekapslerne havde en beskyttende indvirkning på nervefibrene i hjernen. Pharma Nords fiskeoliepræparat Bio-Marin Plus indgik også i et svensk forsøg, hvor en gruppe gravide kvinder fik kapslerne. Her så man, at de gravide kvinder havde lavere risiko for at føde børn med forskellige former for allergier.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/et-puslespil-at-laegge/

Hjernen samarbejder med ENS og nervus vagus. Det forplanter sig til fordøjelsen, åndedrættet og nervesystemet og i sidste ende til søvnen om natten. For at samspillet kører godt, bør man have fokus på gode madvaner og evt tilførsel af kosttilskud som Equazen (Eye Q) eller Keen Mind til hjernen og Ginsana, hvis man mangler energi.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/flerumaettede-fedtsyrer-og-kognition/

Fedtsyretilskud med EPA, DHA og GLA er vigtige for både børn og voksne med neuroudviklingsforstyrrelser i hjernen. Der henvises til et hæfte, hvor man kan læse mere om forskningen på området og ikke mindst få viden om de flerumættede fedtsyrers egenskaber.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fedtsyrer-fra-fisk-beskytter-mod-alzheimers-syge/

Hjernen har godt af de livsvigtige fedtsyrer fra omega 3 gruppen, EPA og DHA. Forskerne ser, at især fedtsyren DHA udmærker sig i forhold til udviklingen af Alzheimers hos en gruppe forsøgspersoner.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forskernes-fiskeolie-gennem-30-ar/

De sunde fedtsyrer indgår overalt i kroppens celleprocesser og styrker nervesystemet, hjertet, nervesystem og huden. Modvirker også inflammationer i kroppen. Eskio 3 fra Midsona er en ren fiskeolie udviklet af den svenske professor Tom Saldeen. Den har været på markedet i 30 år.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fiskebovs-og-forskning/

Et hold forskere undersøgte fedtindtaget hos en gruppe børn i alderen 1,5 – 5 år og som havde veluddannede forældre. De så at mængden af omega 3 og 6 lå lavt. Fedtsyrerne i den rette sammensætning er vigtige for cellerne og hjernes udvikling. Er man vegetar eller veganer kan omega 3 fedtsyren fås i algeprodukter eller man kan bruge de velkendte kapsler Equazen fra Novasel med indhold af fedtsyrer i forholdet 9:3:1 (EPA, DHA og GLA). De fås både som chew kapsler, i flydende form eller til baby fra 6 måneder til tre år.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vi-kickstartede-borns-udvikling-med-fiskeolie/

En artikel om hvordan den specielle fiskeolie Equazen har gavnet børns udvikling. Mange børn får i dag en psykiatrisk diagnose inden de er fyldt 18 år og tallet stiger år for år. Det er krævende for både børn og forældre at skulle gennemgå psykiatriens udredningsforløb. Børnepsykiatrisk afdeling foreslog dem at give børnene Equazen fiskeolien som kosttilskud og ikke som alternativ til medicinsk behandling. Resultaterne talte for sig selv. Børnene forandrede sig og kom mere mentalt tilstede, kunne indgå i relationer og fik bedre sprog. Fiskeolien støttede børnenes udvikling i en positiv retning.

 

 

Fordøjelsen og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lactobacillus-rhamnosus-gg-019-er-en-veldokumenteret-probiotisk-stamme/

Den probiotiske stamme, lactobacillus rhamnosus-gg-019 gavner tarmsystemet på et hav af parametre. Den genopretter tarmen efter antibiotika, den styrker immunsystemet, afhjælper diarré og rejsediarré, allergi og har en positiv effekt på de neurologiske adfærdsforstyrrelser som OCD, ADHD og Asbergers mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-sund-hjerne-starter-i-tarmene/

I 2018 holdt David Perlmutter foredrag i DK om forbindelsen imellem tarmsundheden og hjernen. Mange sygdomme har sit udspring i et dårligt fungerende tarmsystem eller hvis der er lave tolerancer af visse fødevarer så som gluten (kan give migræne). Han råder til at styrke tarmsystemet med præbiotika, som er mad for tarmen og får den til at formere sig og blive stærk.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/interaktion-mellem-hjerne-og-tarmbakterier-tarmbakterier-til-immunsystemet-og-til-hjernen/

Vores opmærksomhed omkring sammenhængen af en sund tarm og et sundt legeme stiger, i takt med at forskningen inden for tarmbakterier vokser. Området er stort, og selv om der kommer nye resultater næsten hver dag, ser det ud til at vi kun har fået berørt overfladen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/spis-din-hjerne-glad/

Dr. Perlmutter fortæller i sin bog ”Hjernens nye liv”, at hjernesundhed og tarmsundhed er nøje forbundet. Bakterierne i vores tarme har betydning for om vi udvikler sygdomme som depression, ADHD, autisme og demens. Han opfordrer os til at styrke vores hjerne igennem vores tarm ved at spise mælkesyrebakterier (probiotika) mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-fibre-i-kosten-til-gavnlige-syrer-i-tarmen/

Fibre fra kosten er gavnlige for tarmen og helbredet. Syrerne, som opstår under fordøjelsen af de ufordøjelige fibre, kan kroppen optage. Det sker i tyktarmen. De hjælper kroppen i forbrændingen af kalorierne. Forskerne har også set, at syrerne har gavnlig effekt på hjernen og er vigtige for personer med autisme og ADHD.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-tarmens-bakterier-hjaelper-vores-hjerner/

Tarmbakterierne har stor indflydelse på hjernens trivsel og velvære livet igennem. Søvnen, stress-niveauerne og ernæringsstatusen har indflydelse på om balancen imellem tarmen og hjernen bevares. Forskningen i mælkesyrebakterierne (bacillus-arterne) viser, at de er med til at styrke tarmen lokalt og de findes fx i produkterne BioKult, BioBoosted og snart BioMind.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-hjernens-funktioner-gerne-vil-have-stotte/

Hjernen og tarmen, der også er kendt som mikrobiota–tarm-hjerne”-aksen) arbejder sammen. Samspillet kan have indflydelse på flere forskellige mentale tilstande, såsom modløshed, ængstelse og nervøsitet. Gode næringsstoffer sørger for at styrke hjernens funktioner eller kan man også bruge produktet Bio-Kult-Mind, med indhold af mælkesyrebakterier til tarmen og spise alle farverige frugter og grønsager med fokus på blåbær og skallen fra vindruekerner.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/din-tarm-kommunikerer-med-din-hjerne/

Tarmen kommunikerer med hjernen via stoffer, som produceres af tarm-mikrobiotaen. Forskerne har fundet ud af, at bakterierne producerer neurotransmittere eller forstadier til neurotransmittere som serotonin, noradrenalin, dopamin, GABA, glutamat og acetylkolin. Det er stoffer, der blandt andet har en funktion i vores humør, appetit, smertetolerance, opmærksomhed, hukommelse og søvn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/der-findes-prae-pro-og-nu-ogsa-postbiotika/

Mælkesyrebakterierne kan inddeles i to grupper præbiotika og probiotika. I de senere år er der kommet et nyt begreb til som hedder postbiotika. Præbiotika er fødevarer som får mælkesyrebakterierne i tarmen til at formere sig. Probiotika er de mange mælkesyrebakterier i tarmen og jo flere mælkesyrebakterier der er, jo bedre fungerer tarmen. Postbiotika er resultaterne vi opnår ved at passe godt på mikrofloraen. Sidstnævnte er et forholdsvist nyt begreb.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-maelkesyrebakteriestamme-og-parkinson/

Mikrofloraen i tarmen påvirkes af den mad vi spiser. Nervesystemet i tarmene og i tarmvæggene er hele tiden i kontakt med hjernen gennem nervus vagus, som kaldes den store vandrende hjerne. Nervus vagus arbejder sammen med det lokale nervesystem i fordøjelsen og sørger for at hjernen fodres med de rette signalstoffer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-sund-tarm-passer-godt-pa-din-hjerne-og-dit-hjerte/

Der kan med tiden opstå betydelige ubalancer i tarmfloraen og de kan være år om at udvikle sig. En dårligt fungerende tarmflora producerer færre sundhedsfremmende stoffer og det kan påvirke både hjernen og hjertet. Læs mere i artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/der-findes-ikke-kraesne-born/

Børn er rigtig gode til at mærke, hvad der er godt for dem også i forhold til mad. Børn kan fravælge diverse typer mad og det tolkes som kræsenhed. Det behøver ikke at være tilfældet. Årsagen kan ligge i at de har for lidt mavesyre. Når maden rammer mavesækken produceres der mere mavesyre. Mavesyren sætter gang i det videre forløb i tyndtarmen. Mavesyren hjælper med at nedbryde protein mv. Har barnet for lidt mavesyre er det svært at nedbryde protein og resultatet kan blive at barnet fravælger mad.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/probiotika-til-born-og-folsomme-voksne/

En artikel af Eva Lydeking, som skriver om børn og unges helbredsproblemer. Mange børn og unge har i dag helbredsproblemer, som bevirker at de ikke trives mentalt og socialt. En del af helsbredsproblemerne kan spores tilbage til ernæringen og fx mangel på D-vitamin, olier og visse spormineraler samt forstyrrelser i tarmsystemet. Det trækker spor til nerve-, hormon og immunsystemet. Fundamentet for børn og unges helbred sker i opvæksten og via ernæringen og forældrene bærer en stor del af ansvaret. Ernæringsmæssigt kan man styrke fordøjelsen med produkterne til fordøjelsen fra NDS Engholm-gruppen.

 

 

Generelle problemstillinger og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/om-at-fa-amygdala-til-at-holde-mund/

Amygdala og hippocampus i hjernen arbejder sammen. Vi kan lære at berolige amygdala, så hippocampus kommer til at fylde mere. Det kan gøres via en god kost med de rette fedtsyrer (eye Q) og gode vitaminer og mineraler. Amygdala håndterer frygt og forsvarssituationer og har hjulpet os gennem tiden med at overleve som mennesker.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-hjernen-er-gaet-i-sort/

Amygdala håndterer bla frygt og forsvarsreaktioner. Med forskellige metoder som EMDR og god kost kan man få den til at falde til ro, så den bedre kan samarbejde med Hippocampus. Spis en god og nærende kost og suppler med Keen Mind, eye q og Ginsana 115, hvis hjernen er overanstrengt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sa-skal-vi-i-gang-igen/

Det kan være lidt svært at komme i gang med træningen efter julen. I artiklen gives nogle råd til hvordan det kan ske. I forbindelse med træning, hvor man sveder meget er mineralet magnesium essentielt, da det styrker det både det fysiske og det mentale velbefindende.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tips-til-traening-af-hjernefiler/

Igennem sine erfaringer som biopat/naturopath og psykoterapeut deler Marianne Palm ud af sine erfaringer og giver opskriften på hvordan man kan træne sin hjerne og opnå en glad hverdag med en bevidsthed i balance. Med EMDR-terapi kan man få ro i sind og krop.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hojt-blodsukker-kan-forringe-din-hukommelse/

Forskere har set, at et højt blodsukker ud over vægten også påvirker hukommelsen. Hjernen er storforbruger af sukker, men ved højt blodsukker når sukkeret ikke frem til hjernen, men bliver i blodet. Chrom er mineralet til blodsukkeret, da chrom hjælper sukkeret ind i cellen ved at lukke cellen op, så insulin kan gå ind og arbejde.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/undga-kemi-i-overtojet/

Problemkemi som flourstoffer findes i børns overtøj fx flyverdragten, som bruges flittigt af børn, når de er ude. Man kan vælge at købe nyt og kigge efter nogle mærker uden problemkemi eller man kan købe genbrug. Her risikerer man at produktet er vasket så mange gange, at den vandafvisende effekt er væk.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hejser-du-det-hvide-flag-efter-ferien/

Mange rammes af stress efter ferien, når arbejdslivet og hverdagen igen melder sig.  Der er hjælp at finde. Læg en god strategi, når du vender tilbage igen efter ferien. Start fx midt i ugen og få en blød start og støt kroppen med sund kost. Prøv også Glyc Sharp fra Octan med grøn the, rosenrod safran, magnesium og B6 vitaminet. Produktet både afslapper og virker adaptogent på kroppen, så den kan tilpasse sig til igen at skulle være i arbejdsmode.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hold-hovedet-koldt-og-taeerne-varme/

Ginkgo biloba har i forsøg vist at kunne hjælpe på blodgennemstrømingen fra top til tå. Mange mennesker har kolde hænder og fødder, selv i den varme periode af året. Ginkgo biloba virker karudvidende på blodårerne og blodfortyndende.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mobilstraling-hvad-har-det-med-dig-at-gore/

Vi er gået fra modemforbindelser til trådløse forbindelser, som kobler os sammen. Vi bør måske tænke over hvordan vi beskytter os fra strålingen mobiltelefonerne mv. Hos SafeHealth kan man få strålefri covers til mobiltelefoner og tablets, strålefri headsets og EnergyDots til at sætte på mobiltelefon, computer og tablets mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tinnitus/

Tinnitus kan bunde i alt fra kredsløbsproblemer til høreskader. Der hvor tinnitus måske skyldes kredsløbsproblemer har Bio-Biloba fra Pharma Nord med indhold af gingo biloba en effekt på kredsløbet, da produktet udvider karrene og øger blodgennemstrømningen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-cyanid-farligt/

Cyanid findes i mange af de fødeemner vi spiser dagligt fx mandler, bønner og majs. Vores lever omdanner cyanid til thiocyanat, så det kan ledes ud af kroppen med urinen. B12 tabletter laves af enten cyanocobalamin eller methylcobalamin. Methylcobalamin findes naturligt i dyr. Som veganer eller vegetar husk altid det livsvigtige B12 vitamin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/elsk-din-mavesyre-ogsa-til-jul/

Mange døjer med for meget mavesyre i juletiden. En salt lavet af grønkål, æble og granatæble kan hjælpe på fordøjelsen. Der gives også gode råd til hvordan man kan spise og hvor meget. Mavesyren kan også give halsbrand og det er ubehageligt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-rene-vand/

Vores drikkevand i Danmark er ikke så rent som vi går og tror. Vandet lugter ofte af klor og man finder spor af pesticider, som ligger over grænseværdierne. Vi bør rense vores vand, så vi ikke bliver syge. Firmaet sundt vand sælger vandrensningsløsninger til private i forskellige prislag startende fra kr. 1.950 og til 10.000 – 12.000 kr. – se www.sundt-vand.com

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-for-lidt-sollys-gore-dig-naersynet/

Forskere har set, at lave D-vitaminniveauer i kroppen øger chancerne for at udvikle nærsynethed. Sollys er den primære kilde til D-vitamin sammen med fede fisk eller D-pearls fra Pharma Nord med 38 mg aktivt D-vitamin i olivenolie for bedre optagelighed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stoffet-med-det-sjove-navn-og-de-mange-egenskaber/

Pygnogenol er fremstillet af ekstrakt fra Pinus Pinaster (fransk strandfyr). Det hjælper på alverdens problemer så som irriteret tyktarm, forhøjet blodtryk, migræne og bevarelse af muskestyrken hos ældre mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-under-fysisk-udvikling-eller-afvikling/

I verden i dag overstimuleres vi mentalt og får søvnproblemer og stress, fordi hjernen konstant bombarderes med informationer. En gruppe af mennesker understimuleres fysisk, fordi de bevæger sig for lidt. Det kan sættes sig i kroppen og rygsøjlen. Hos NRT – Neural, Reset, Therapy kan man få kropsbehandlinger, men kroppen er også designet til at blive brugt hver dag.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/december-i-chokoladens-tegn/

Forskellige opskrifter, hvor chokolade indgår som ingrediens fx i chokolademousse. Chokolade indeholder store mængder af det muskelafslappende mineral magnesium. Chokolade øger også produktionen af belønnings- og tilfredshedshormonet dopamin i kroppen, som gør en glad og tilfreds.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ehs-electro-hyper-sensitivity-hvad-er-det/

EHS, elektro hypersensitivity eller mikrobølgesyndrom er en tilstand som påvirker centralnervesystemet. Der er tale om en overfølsomhedsreaktion. Strålingen kommer fra elektomagnetiske felter og fra radarudstyr, mobilmaster og WIFI mv. Symptomerne er træthed, hovedpine, koncentrationsbesvær og søvnforstyrrelser mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/far-vi-fluorid-pa-hjernen/

Stoffet fluorid findes i tandpasta og te mv. Fluorid kan også skade det ufødte barns hjerne. Bruges der tandpasta med fluorid, så brug så lidt og evt. kun en gang om dagen og undgå at spise sukker. Vælg en tandpasta med lavt fluorid indhold og undgå fluoridholdig tandpasta, hvis du er gravid. Indholdet af fluorid i te afhænger af jordbundsforhold og drikkevandets indhold af fluorid.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-sker-der-i-kroppen-nar-vi-faster/

Der er fordele ved en kortere eller delvis faste. Under fasten vil kroppen begynde at omdanne sine fedtdepoter til energi og reservere glucosen til de celler, der bruger glucose til energi. Fordøjelsen får en pause og kroppen vil genopbygge sig selv og rense ud. Faster man over 16 dage, anbefales det, at man følges af en professionel, som kan holde øje med ændringerne i stofskiftet, så man får tilført den rette næring uden risiko.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/livsstilssygdomme/

Vores livsstil er vor tids største årsag til sygdom. For at komme helt i bund med sygdommene i kroppen skal der arbejdes fra flere felter herunder støtte til syre-base balancen, oprettelse af tarmfunktionen, stimulering af afgiftningsorganerne og nedbringelse af inflammation i kroppen sammen med kosttilskud og ernæringen i øvrigt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/genopbyg-dit-syn-hvordan-har-dine-ojne-det-efter-en-hel-dag-med-skaerm/

Øjnene bliver trætte efter en hel dag ved computerskærmen. Øjnene bruger ca. 65% af hjernens kapacitet. Mange mennesker udvikler sløret syn og andre øjensygdomme med tiden. Artiklen giver gode råd til træning af øjnene. Det anbefales at fokusere på noget tre meter væk efter hvert 10. minut ved skærmen eller i bogen, for at øjnene fortsat kan fokusere på skærmen eller det, der står i bogen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kroppen-kompenserer-den-proproceptive-sans/

Kroppen er god til at kompensere for ubalancer eller fejlstillinger i kroppen (fx bækken). Til denne opgave bruger kroppen den proproceptive sans, som sammen med de andre sanser er knyttet til hjernen. Proprioception er hjernens kort over kroppen, hvor hver del af kroppen repræsenterer forskellige kropsdele.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/far-du-for-meget-arsen-fra-ris/

Uorganisk arsen findes bla i ris og i vores drikkevand. Stoffet mistænkes for at give skader på hjernen, vitale organer, hvis små børn eller fostre udsættes for mere end hvad godt er. Det anbefales at sætte risen i blød mellem 2 – 12 timer, hvis man ønsker at spise det. Giv børn risdrik og riskisk, hvis i ønsker produkter med ris.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-du-er-usikker-pa-dit-blodtryk-er-det-godt-at-vaere-sikker/

Vi bør holde øje med vores blodtryk. Er blodtrykket forhøjet gennem længere tid kan det give hovedpine, blodpropper, hjerneblødninger eller et svækket hjerte. Et forhøjet blodtryk kræver behandling med medicin. Har man fundet det rette tryk ifølge aftale med lægen, kan man ind imellem måle det hjemme hos sig selv. Målingen skal foregå i total hvile. Lav tre målinger og regn gennemsnittet ud af de 3 målinger. Er afvigelsen for stor, er der god grund at ringe til lægen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/beroring-som-metode/

Berøring er vigtig for vores sundhed. Berøring har en markant effekt på den mentale sundhed, så længe der er tryghed, for så giver berøringer øget velvære og skaber kontakt indadtil. Vi kan komme i kontakt med os selv og opdage noget, der længe har været gemt eller glemt. Trygheden er en afgørende forudsætning. Trygheden opstår i nervesystemet. Vi er meget forskellige i forhold til berøring og det udspringer fra vores individuelle historie vi har med os.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/faste-for-alle

Det er en kendsgerning at vi alle ældes med forskellig hastighed. Hvad er årsagen til dette ? En af årsagerne kan ses i epi-genitikken og de forandringer, der sker i cellerne, som bevirker at visse gener med tiden lukker ned. Vores gener er nedarvet fra vores forældre. Måske kan man sænke kroppens aldring ved at leve efter principperne for periodisk faste. Det og meget mere diskuteres i artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/klumme-hjernerystelse/

Trine Linde fik både hjernerystelse og piskesmæld efter at hun for to år siden blev påkørt af en bil og blev fuldtidssygemeldt og gik til behandlinger hos en kiropraktor, fik synstræning, søvnvejledning og kraniosakral-behandlinger mv. Hun fandt ud af hun skulle lære at mærke sin krop uden at dømme den. Hun udarbejdede en liste til sig selv med syv punkter som gav hende næring. Et af punkterne handlede om at omgive sig med mennesker som gav hende næring og et af punkterne handlede om de fysiske rammer og boligen. Det betyder meget for helbredet hvilke mennesker vi omgiver os med og hvordan boligen føles at være i – især hvis vi opholder os meget i den.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bliv-bedre-til-at-tackle-smerter/

En artikel med gode råd til at håndtere smerter. Hvert menneske oplever smerter forskelligt og man har forskellige nøgler, der kan åbne og lukke for medicinskabet i hjernen. Det gælder om at lære sine nøgler at kende. En af nøglerne kan være den kognitive tilgang til smerter dvs tankerne og følelserne bag smerten og lede efter det som speeder og bremser smerten. En anden teknik handler om at lære at smerten ikke ønsker noget ondt, men at smerten ønsker at beskytte kroppen.

 

 

Graviditet, fødsel, fertilitet og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/d-vitamintilskud-under-graviditeten-forebygger-svag-emalje-hos-born/

Forskere har hos gravide set, at hvis de tager de helt høje doser D-vitamin, så er de med til at forebygge at deres børn udvikler svag tandemalje i de blivende tænder og det får betydning for børnenes tænder resten af livet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lykke-til-far-mor-og-born/

En artikel med en stribe gode råd til hvordan man opbygger en lykkelig, velfungerende og stærk familie. Der er råd i den ernæringsmæssige retning og råd der kører mere i psykologisk retning for det hele hænger sammen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/allergi-i-familien-spis-de-rette-fedtsyrer-under-graviditeten/

Et indtag af omega-3 fedtsyrer i graviditeten mindsker chancerne for at børnene får eksem, astma og andre sygdomme, hvor allergi er den bagvedliggende årsag. En gruppe gravide kvinder har deltaget i et forsøg med Bio-Marin Plus fra Pharma Nord. Resultaterne var gode for intelligensen og lavere chancer for at få allergi senere i livet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-gar-den-forkerte-vej-med-kosten/

Befolkningsgrupperne rundt omkring i Europa får ikke tilstrækkeligt med næringsstoffer. Det giver øget risiko for fosterskader i graviditeten. Mange får heller ikke tilstrækkeligt med D-vitamin. Dog viser forskningen, at gravide har stor gavn af fiskeolie. Det gavner barnet. Mange mænd har desuden dalende sædkvalitet. Det giver problemer med fertiliteten, hvis de ønsker at blive fædre. Tilskud med Q10 kan støtte op.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kretinisme-eller-kongenit-hypothyreose-medfodt-lavt-stofskifte/

Hjernens udvikling er helt afhængig af normale niveauer af stofskiftehormoner. Nyfødte screenes for medfødt lavt stofskifte. Mangler den nyfødte T4, tilføres det medicinsk og barnet vil udvikle sig normalt, men skal tage medicin resten af livet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/c-vitamin-til-gravide-forebygger-maaske-hjerneskade/

Hvis man med noget så simpelt som en vitaminpille til gravide og ammende kan forebygge indlæringsproblemer hos børn, er det så ikke værd at overveje, spørger danske forskere efter at have set, hvordan mangel på c vitamin fører til hjerneskader hos marsvin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lille-detalje-under-graviditeten-kan-sikre-dit-barn-lidt-hojere-iq/

Forskerne har set at D-vitamin tilskud taget under graviditeten giver børn en højere intelligenskvotient i 4 – 6-årsalderen. Indholdet af D-vitamin lå lavere hos gravide afroamerikanere end hos gravide med lys hud. D-vitamin dannes i huden og fra sollyset. Om vinteren er det nødvendigt at tage et tilskud. D-Pearls fra Pharma Nord anbefales.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-samlet-losning-for-alle-gravide/

Der er kommet mange kosttrends og anbefalinger. Det kan forvirre den gravide kvinde, som så kan komme i tvivl om hun får nok næringsstoffer under sin graviditet. Med kosttilskuddene OmniVegan omega 3, OmniGravid og OmniJern er man godt dækket ind. OmniGravid indeholder desuden det livsvigtige stof cholin, som er vigtig for opbygningen af hjernen.

 

 

Hormonsystemmet og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/viden-om-hypofysens-arbejde/

Der gives en meget detaljeret gennemgang af hypofysens, hvordan de forskellige hormoner dannes, hvad de hedder og hvilke organer de samarbejder med i kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nu-ved-vi-lidt-mere-om-hvordan-plantestoffer-virker-pa-cellerne/

Man har opdaget, at aquaporinerne, som er membrankanaler i cellerne og via dem udskiller hjernen sine affaldsstoffer om natten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ernaering-og-traening-i-forhold-til-menstruationscyklus/

Montserrat Farré Hernandez giver kostråd i forhold til ernæring og træning, så kroppen styrkes til at kunne holde balancen i forhold til menstruationscyklusen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nerver-eller-hormoner/

Det er ikke hormonsystemet alene der laver ubalancer i kroppen. Det er ofte nervesystemet som skaber de hormonelle ubalancer. Nervesystemet samarbejder med immunsystemet og hormonsystemet og er med til at regulere alle kroppens organsystemer mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-handler-ikke-kun-om-hormoner/

Hormonerne er ikke i spil alene i kroppen. Det er kroppens øvrige organsystemer også. De rette næringsstoffer skal til for at danne hormonerne. Hypothalamus og hypofysen holder styr på binyrerne, skjoldbruskkirtel og æggestokke/testikler. Styringen er som regel god, men de kan også komme i ubalance og skabe problemer i fx stofskiftet, problemer med insulinniveauerne og højt kortisol, hvis man er stresset.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lad-signalstofferne-blive-din-stotte/

En omfattende og teknisk velfunderet gennemgang af alle signalstofferne i kroppen og hvorledes de virker og hvor de virker ind. Signalstofferne er med til at forme vores personlighed Der gives almene råd til kost og livsstil.

 

  

Krop, sind, ånd og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tankemylder-hvordan-bryder-jeg-den-onde-cirkel/

En artikel med gode råd til tankemylder og hvordan man med forskellige teknikker får kontrol over dem. Tankerne kan være præget af bekymringer eller rumniation (tanker rettet mod fortiden, fiaskoer, handlinger, tabte muligheder mv).

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-ensom-og-lider-du-af-hudsult/

Covid-19 situationen verden over, hvor vi skal holde os fra hinanden og omgås på afstand påvirker mange. Det har udløst ensomhed og hudsult. Graden hvorvidt vi føler os ensomme er forskellig fra menneske til menneske. Når vi er i tæt kontakt med mennesker fysisk og psykisk påvirkes peptidhormonet som udløser velværehormonet oxytocin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gua-sha-skrab-din-smerte-vaek/

Den kinesiske behandlingsform Gua Sha bruges af akupunktørerne til at fjerne smerter, affaldsstoffer og spændinger i kroppen.  Man skraber på smertestedet med en porcelænsske til det bliver rødt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/konsultation-hos-marianne-palm/

Marianne tilbyder individuelle konsultationer og skræddersyr et regenerationsprogram med forslag til vitaminer, mineraler, fedtsyrer og urter og hvad der ellers er brug for at kunne regulere kroppens organer og organsystemer. Man booker tid online, opretter en profil og betaler enten via bankkonto eller mobilpay.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/u-turn-let-the-change-begin/

En artikel om Chris Mac Donald og livsstilsændringer. Han levede en del af sin ungdom med mange fester og usund livsstil og fandt vejen tilbage via sund kost og motion. Vi er selv ansvarlige for at skabe det gode liv, en sund krop og trivsel i vores dagligdag.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kognitiv-taenkning/

Kognitiv tænkning handler om tanker, følelser, kropslige reaktioner og adfærd. I kognitiv terapi prøver man at finde ind bag de negative tanker, som kører automatisk.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/praesentationer-fra-hjernekonferencen/

I 2011 holdt Sund-forskning en konference om hjernen på Havarthigården. I dette link kan man få kopier af de mange spændende foredrag om hjernen, der blev holdt på konferencen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/20-tips-til-2020-vaer-en-inspiration-for-andre/

En guide med 20 tips og ideer til 2020 af Marianne Palm. Vi føres igennem året måned for måned og til hver måned er der en stribe af tips til vores hverdag med sund livsstil, ro og fordybelse.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/find-ind-til-dine-folelse/

En artikel om følelser, hvor tyngden af dem både kan ligge i fortiden, nutiden og fremtiden. Fortiden bunder i ting som er sket, fremtiden drejer sig mere om bekymringer og stress på noget som kommer til at ske. Vores erfaringer kobles til vores følelser og de minder om diverse begivenheder i vores liv kobles til de følelser vi har haft i forhold til dem. Se også artiklen ”sæt gang i hjernens medicinskab” på www.sund-forskning.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-er-ikke-en-karakterbrist/

Hjernen er ikke trænet til at forholde sig sundt til det overvældende udbud af sukker og fastfood, som der er i dag. Hjernen kan trænes til at få nye vaner og det vil ændre kropskemien, så trangen til det usunde søde mindskes. Der indgår en sund opskrift på en kage med blåbær og sveskemos til den ”sunde” søde tand.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvordan-pavirker-forventninger-dit-liv/

Vi mennesker har forventninger til vores liv. Forventninger har med fremtiden at gøre og er præget af både negative og positive forventninger. Går det ikke som vi forventer, så skuffes vi. Man har også i forsøg set, hvordan positive og negative forventninger bidrager til smertelindring.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/de-fire-veje-til-et-abent-sind-og-abent-hjerte-til-mere-frihed-i-nuet/

Mindfulness, munterhed, mildhed og mod er de fire veje, et navigationssystem eller indfaldsvinkler til hvordan man kan opnå mere ro og tilstedeværelse i nuet og tilværelsen. Det kan bruges til alle situationer i sit liv, hvor man fx gennemlever en krise eller er på vej til en forandring i sit liv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/av-jeg-har-kroniske-smerter-hvad-gor-jeg/

Kroniske smerter kan være svære at leve med. De påvirker sindet og livskvaliteten. Acceptance og Commitment Therapy, forkortet ACT er en terapiform, hvor man ved ændrede tankemønstre kan påvirke smerten. Seks kerneprocesser indgår: accept, defusion, selvets som kontekst, værdier, engageret handling og kontakt med nuet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sygdomsopfattelse-og-irritabel-tyktarm/

En artikel med et psykologisk bud og tilgang til en irritabel tyktarm. Teorien om de fem elementer spiller ind og det handler om identitet, kontrol og årsag mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/guide-til-at-fa-styr-pa-dine-tanker-og-bekymringer/

Vi kan lære at få styr på vores tanker og bekymringer ved bla at blive bevidst, når hjernen serverer den ene tanke efter den anden i et tankemylder. Der kan være tanker som kører negativt, i en bestemt retning og om et særligt emne. Vi kan stoppe tankerne ved at sige stop. Dermed sender vi et signal til hjernen, om at der findes andre muligheder og at vi er villige til en forandring ellers vil tankerne dræne os for energi.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-en-mand-er-pa-jagt-efter-udiner/

Terapeuten Lars Mygind, der arbejder med kropsbaseret psykoterapi er på jagt efter UDINER. U står for det uventede, D står for dramatisk oplevelse, I står for isolerende oplevelse og N står for nulstrategi, som ikke var tilstede før eller efter hændelsen. Følelser og traumer lagres i kroppen og efterhånden som de forløses kan UDINERne komme op til overfladen, som man ikke vidste lå og gemte sig neden under overfladen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tai-chi-qi-gong-og-standing-meditation-balance-i-sind-krop-og-sjael/

I bogen Tai Chi, Qi Gong og standing meditation balance i sind, krop og sjæl gennemgår forfatteren Torben Bremann øvelserne og teknikkerne. Der er er også link ud til videoklip af centrale øvelser. Bogen henvender sig til både eleven og læreren.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fitness-for-hjernen/

Torben Bremann gennemgår hjernens opbygning detaljeret. Samtidig opfordrer han til at vi inddrager meditation i vores hverdag. Det vil styrke den, gøre os mere kreative og bedre til at træffe de rigtige beslutninger i vores liv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvordan-mindfulness-kan-pavirke-hjernens-gra-substans/

En engelsk artikel om mindfulness meditation. En gruppe på 27 brugte i gennemsnit 27 minutter pr. dag med at udføre mindfulness-øvelser. Forskerne så effekten i en MRI-skanning, at den grå substans i hippocampus (hjernen), som er centeret for indlæring og hukommelse.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kaere-voksne-barn-fra-en-dysfunktionel-familie-laer-at-berolige-dig-selv/

Er man voksent barn af en dysfunktionel familie, hvor man hele tiden havde antennerne ude i et forsøg på at kontrollere hjemmet og det, som skete. Det var en overlevelsesstrategi. Det kan lægge bunden for generaliseret angst. Sådan var det og sådan behøver det ikke at være mere. Man kan lære at berolige sig selv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/at-blive-og-vaere-mindfulness-instruktor/

Oplysninger om hvordan man bliver mindfulness instruktør og lærer at undervise mindfuldt. Det handler om at være vågen bevidst tilstede i nuet og på nuets betingelser.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-er-sa-himla-svaert-at-vaelge-sig-selv/

Ann Wilson er mangedobbelt mester i dans og har været finalist i både VM og EM og har deltaget i Vild med dans. Hun har været gået ned med stress og har haft panikangst. Hun har måttet trække i håndbremsen for at kunne give sin krop ro og hvile til at restituere. Hun har måtte lære at prioritere sig selv og sin familie.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmen-den-anden-hjerne/

Tarmen påvirker sundheden i hjernen og hjernen har betydning for sundheden i tarmen. Forskningen ser, at der er en sammenhæng imellem hjernen og stress og at tarmen ikke kun kan behandles medicinsk men også psykologisk. Man løser op for problemet ved at arbejde med sig selv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/duften-af-de-rene-olier-til-krop-sind-og-and/

De æteriske olier fra Naturdrogeriet kan gøre gavn i hjemmet, psyken og lindre forkølelse. Rosmarinolie stimulerer kredsløbet. To dråber lavendelolie på puden skaber ro i et nervøst sind. Kan bruges af børn og voksne. Timian og pebermynteolie i et vandbad kan lindre en begyndende snue.  Børn bør ikke bruge metoden – kun unge, voksne og ældre.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/laer-at-bekymre-dig-pa-den-gode-made/

Vi bekymrer os alle sammen. Hjernen er skruet sådan sammen, at vi bekymrer os først og tænker senere. Bekymringer er en serie negative tankerækker, som opstår, når man prøver at løse et mentalt problem og skabe sikkerhed. Bekymringerne er tæt forbundet med angst, tvivl, usikkerhed og behovet for kontrol. Bekymringer kan føre til katastrofetanker. Man kan lære at bekymre sig mindre og finde løsninger.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mental-sundhed-afhaenger-af-om-du-oplever-livet-udefra-og-ind-eller-omvendt/

En artikel om tanker og de tre principper: Mind, consciousness og thoughts (sind, bevidsthed og tanker). Metoden bygger på at tanker skaber følelser og at man kan opfatte livet inde fra og ud eller udefra og ind. Tanker opstår som en forbigående elektrisk ladning i hjernen og forsvinder igen og nye tanker opstår. Vi lever i følelsen af de tanker vi skaber om verden, som den er.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/andedraetsovelser-og-kropsterapi-ser-ud-til-at-hjaelpe-udsatte-unge-kvinder/

Krop og åndedrætsterapi har skabt positive forandringer hos unge kvinder, der har haft en svær barndom og opvækst. En gruppe danske forskere har udgivet en stor rapport om emnet. Den viser, at løsningen kan findes i fortiden og i traumerne, som ligger der. Metoden man anvender hedder SKY-teknikker, som kombineres med osteopati eller Body SDS. Terapien udbydes af organisationen Breathe SMART i Danmark.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/dufte-til-krop-og-sjael/

Rene, økologiske olier med duft af natur fra de franske firma Collines de Provence. Olierne kan købes i udvalgte helsekostbutikker, Helsemin og Helsemin Illum. Olierne nærer det limbiske nervesystem og skaber ro, overskud og velvære i dagligdagen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-er-positivt-at-taenke-negativt/

Der findes mange artikler om at vi helst skal tænke positivt. Det er naturligt, at vi som mennesker af og til føler tristhed og har negative tanker. Forskerne har set at negative tanker hjælper os styrker os og hjælper os med at overleve. De negative tanker hjælper os med at forstår livets op og nedture.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sovnloshed-tankemylder-og-stress/

Tusindvis af danskere har svært ved at falde i søvn eller vågner midt om natten og kan ikke falde til ro. Ane Katrine Beck, der er psykolog og hypnotisør har indtalt et par podcasts, som ligger på YouTube. Prøv fx ”Søvnhypnose ved tankemylder”, ”Ro i nervesystemet” eller kort ”smertehypnose. Søgeordet er www.youtube.com  – god fornøjelse.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/alternativ-behandling-til-psykisk-sarbare-det-handler-om-helheden/

Manja Jurkowsky er biopat, urteterapeut, psykoterapeut og akupunktør. Hun har haft klienter i egen klinik i 30 år og har arbejdet 13 år i psykiatrien. Er en af udviklerne af konceptet RECOVERY, DISCOVERY OG EMPOWERMENT inden for den holistiske tilgang. Manja tilbyder en efteruddannelse, hvor man kan blive holistisk recovery terapeut. Læs mere på www.manjas-sundhedsklinik.dk hvor du også finder mailadresse og telefonnummer, priser m.m.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tag-kontrol-over-dit-liv-nar-du-rammes-af-en-krise/

En artikel med råd til hvordan man vender en traumatiseret opvækst til noget positivt og noget man får gavn af og som bringer en videre i sin udvikling. Det beskrives som posttraumatisk vækst i artiklen. Begrebet dækker over de positive psykologiske ændringer, der opleves som et resultat af at kæmpe med meget udfordrende, meget stressende livsomstændigheder. Begrebet “posttraumatisk vækst” blev formuleret af de amerikanske forskere Richard Tedeschi og Lawrence Calhoun i 1995.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/om-taknemmelighed/

Lene Pilegaard har for nylig været på kursus for telefonrådgivere. Kursisterne skulle reflektere over det liv de havde haft sammenholdt med de forventninger de havde haft til deres liv. Det var ikke altid gået som forventet i livet. Mange havde haft store kriser. Kursisterne konkluderede at det de havde lært af livets udfordringer var taknemmelighed. Lene Pilegaard forfølger ordet taknemmelighed og drager forskningen og sundheden ind i billedet. Forskningen ser, at tilstanden af taknemmelighed ofte ændrer hjernens struktur. Taknemmelighed er desuden godt for vores helbred og kan gøre smerte mindre smertefuld.

 

 

Overvægt og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvis-du-aldrig-foler-dig-maet-og-eller-er-overspiser/

De sande overspisere kan få hjælp til at føle sig mere mætte i kapslerne Glucomannan Complex fra Naturdrogeriet. Glucomannan Complex indeholder fibre som svulmer op i maven og bevirker, at man føler sig mæt.  Søg hjælp til den psykologiske del af overspisning hos en psykolog, der kan EMDR, tankefeltterapi eller hypnose. Er man rigtig syg af overspisningen skal der sættes ind med hjælp fra eksperter ud i det psykiske.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stress-af-og-vink-farvel-til-fedtet/

I Europa tænker forskerne tanker om, hvordan vi kan stoppe den stigende fedmeepidemi. Professor og fedmeforsker Berit Heitmann fra Københavns universitet oplyser, at det er ikke noget problem for folk at tabe sig. Det er snarere et problem at holde et varigt vægtab. Kun 5% formår at holde vægttabet. Løsningen ligger i stresshåndtering, håndtering af følelser og mindfullness som vejen frem.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tips-og-tricks-til-et-sundt-vaegttab/

Det at tabe sig er en kompleks sag og meget individuel fra menneske til menneske. Hvad der virker for en, virker nødvendigvis ikke for en anden. Kostsammensætningerne til vægttab er til personer, som i det daglige ikke har de store vanskeligheder. Det virker bare ikke, hvis man er kulhydratustabil. Her bør man inddrage flere grøntsager, øge mængden af protein og sundt fedt og spise meget lidt frugt og brød.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/alkohol-og-vaegttab/

Alkohol er kun tomme kalorier for kroppen og alkohol vil altid blive betragtet som en gift af leveren. Leveren vil koncentrere sig om at nedbryde alkoholen først og tilsidesætte al anden forbrænding af mad. Et glas vin i ny og næ er i orden og i 1,5 dl vin er der 110 kalorier. Det bør holdes op imod dagens samlede kalorieindtag, så man holde diæten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-overspiser-eller-bare-rigtig-glad-for-mad/

I den vægtreducerende rod, Amorphophallus konjac findes stoffet glucomannan. Det kan opsuge flere gange sin egen vægt og man vil føle sig mæt frem for sulten. Glucomannan fås som kapsler hos Naturdrogeriet. Produktet Body Heat med indhold af chilli virker ind på stofskiftet ved at øge forbrændingen. Hos madbanditten kan man finde opskrifter, der bygger på Low Carb high fat livsstilen.

 

 

Smerter, hovedpine, migræne og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/smerte-den-usynlige-lidelse-med-det-ukendte-sprog/

Det skønnes at over 800.000 danskere dagligt lever med kroniske smerter. Smerter er svære at beskrive og italesætte både i medierne og i bøger. Smerter behandles med medicin og forsvinder måske. Gør de ikke det betegnes de som følgevirkninger af den oprindelige smerte.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hab-for-folk-der-lider-af-migraene/

Migræne er et modbydeligt bekendtskab, som mange mennesker lider af i forskellige sværhedsgrader. Der forskes ihærdigt i migrænes mysterier og forskerne ser, at det patenterede barkekstrakt Pycnogenol har god effekt. Pycnogenol kan dæmpe smerter, mindske migræneanfaldene og oxidativt stress.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ny-forskning-i-migraenemystikken/

Nyere forskning i løsningen af migrænens gåde viser at nogen kvinder, der har menstruation oplever at få migræne. Det kaldes menstruel migræne og skyldes en jernmangel. Oxidativt stress i kroppen kan så give migræne sammen med forskellige typer allergi. Endelig kan motion være med til at forebygge migræne eller man kan få indsprøjtninger med signalstoffet CGRP.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvilken-migraenetype-er-du/

Der er mange typer migræne og de hedder: migræne med aura, migræne uden aura, basilaris migræne, øjenmigræne, hemiplegisk migræne, medicininduceret migræne, kronisk migræne og nummular migræne. Ved medicininduceret migræne kan man afgifte sig og man kan ad naturlig ved tage en kur mod migræne. Der spises forskellige kosttilskud morgen, middag og aften.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nyt-om-migraenens-mysterier/

Der er mange teorier, hvorfor migræne opstår. En af dem går på at kroppen frigør aminer i hjernestammen, som migrænetypen med aura kan genkende. Symptomerne opstår når der er støj, lys, uregelmæssig søvn og jetlag. En anden teori går på at der mangler ligger en magnesiummangel til grund for migrænen og meget mere som nævnes i artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/muligheder-mod-migraene/

Mange mennesker verden over er ramt af migræne. Man skelner imellem 2 typer i forhold til hyppigheden af anfaldene. Kronisk migræne med over 15 anfald om måneden og episodisk hvor der er mellem 0 – 14 anfald pr. måned. Et studie viser at mælkesyrerne kan lindre symptomerne, som koster mange millioner kr. i behandling og sygefravær hvert år verden over.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/saet-gang-i-hjernens-eget-medicinskab-med-kognitiv-taenkning/

Smerteoplevelser påvirkes af tanker og følelser. Det sætter en masse processer i gang i hjernen. Hjernen kan også producere lykkehormoner og medicinskabet står åbent. Meget af det afhænger hvad hjernen beslutter sig for og hvordan der tænkes. Smertetackling kan læres så man kan ændre oplevelsen og overbevisningen omkring smerte oplevelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/av-min-knold/

Migræne plager mange. Nogen har migræne et par gange om ugen, andre et par gange om året. Flere kvinder end mænd er ramt af migræne, der optræder som en meget smertefuld og kraftig hovedpine. Forskerne har set, at et bestemt signalstof i hjernen med navnet PACAP38 kan fremkalde et migræneanfald.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mange-ars-smerter-som-aldrig-gar-helt-vaek/

Mange døjer med smerter som aldrig helt går væk. Ofte sidder de i lænden. Noget af det skyldes vores stillesiddende jobs. Mikkel Strøm bringer en teknisk gennemgang af årsagen til at smerterne aldrig helt går væk og det skyldes samarbejdet imellem hjernen og nervesystemet og at musklerne ikke tænder og slukker i rigtig rækkefølge mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-lokale-smerter-til-ingen-smerter/

En artikel om smerter, hvor der gives råd til hvordan man kan lokalisere lokale smerter og så få bugt med dem, så de ikke optræder mere. Midlet Perskindol omtales som hjælp til selvhjælp.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/smertebehandling-pa-celleplan/

Når kroppen har optaget næringsstofferne vi spiser, laver den dem om til signalstoffer til fx immunforsvaret og hjernen. Der gives en meget teknisk gennemgang af hvorledes kroppen laver smertebehandling på celleplan.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hovedurten-for-migraene-er-matrem/

Planten matrem (tanacethum parthenium) er god til migræne. Forsøg er lavet med migrænepatienter som fik matrem og de var lovende. Tåler man ikke chrysanthemum, tåler man heller ikke matrem vær opmærksom på dette.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/aktive-ben-i-alle-aldre/

Unge, ældre og den aktive sportsudøver kan opleve smerter og uro i benene. Active Legs fra New Nordic med indhold af ekstrakt fra Fransk strandfyr, kan bruges til smerterne og kredsløbet i benene.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/daemp-inflammation-i-kroppen-og-minimer-dine-smerter/

Gitte Dahm  www.gida.dk – giver tips og kostråd til håndteringen af diverse inflammationer i kroppen. På sund-forskning On Air taler Carsten Vagn Hansen om at arbejde kognitivt med smerter og Lotte Paarup beskriver hvorfor åndedrættet er godt redskab mod smerter.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/smertesensibilisering/

Lene Pilegaard fra Patientforeningen Bækkensmerter gennemgår hvad smerter er. Smerterne opleves i nervesystemet og fortæller os hele tiden om alt er som det skal være eller der er noget som vi skal ændre.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-plaget-af-migraene/

En artikel om kvinder ramt af migræneanfald. En gruppe forskere har lavet forsøg med Q10, som havde god effekt på patienterne. Vælg den rigtige type Q10 i forhold til optagelighed. Bio-Quinone Q10 anbefales.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ga-nu-vaek-smerte/

Produktet Fortodol S med indhold af curcumin fra gurkemeje virker smertestillende og dæmper inflammationen i muskler og led. Virker også på hovedpine, tand- og ørepine samt menstuationssmerter mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/placebo-og-derfor-virker-det/

Placebotabletter er snydemedicin og bruges ofte i medicinske forsøg for at teste en medicins virkning. Ved placebomedicin rapporteres om lindring af symptomer. Det som sker er at kroppens medicinskab og selvhelbredende kræfter. Effekten af placebo medicin bunder også i patientens erfaringer, motivation for behandlingen, forholdet til lægen, tilliden til medicinen osv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-hovedpinen-styrer-dit-liv/

Hortons hovedpine eller klyngehovedpine er stærkt invaliderende for mennesker. Ofte isolerer de sig, får svært ved at være i et parforhold eller på arbejdsmarkedet. Hjælp at hente hos www.jegharhovedpine.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvordan-fungerer-et-neuron/

Lene Pilegaard fra Patientforeningen Bækkensmerter skriver om nervesystemet og hvordan det fungerer som signaler, der transmitteres via neuronerne rundt i hele kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-du-ikke-kan-sove-for-smerter/

Smerter kan opleves overalt i kroppen. Smerterne fortæller at der er et hensyn at tage, så det ikke forværres. Inflammation er ofte med ind over. Artiklen giver tips til hvilke urter man kan benytte for at opnå smertelindring.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/musik-som-et-smertelindrende-og-helbredende-vaerktoj/

En artikel om musik til smertelindring. De samme ting nævnes som i linket ovenover, musik under ambulancekørsler. I Tyskland har man nu 62 syngesundhedscentre og 28 syngesygehuse, der alle benytter sig af musikterapi til smertelindring.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvis-du-lider-af-migraene-er-hjaelpen-maske-lige-her/

Piller, hvor barkekstrakt af pycnogenol indgår, viser sig at have en god effekt på migræne. Migræne er på WHO’s top-10 liste over de mest plagsomme sundhedsproblemer. Pillerne med ekstrakt af pycnogenol er blevet testet i et forsøg, hvor forskerne så nærmere på antallet af migræneanfald.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vejen-til-at-blive-bedre-til-at-tackle-smerter-gar-gennem-oget-viden-om-smertemekanismen/

Der er kommet meget ny viden om hjernen og smerteneurologi. Det handler om at lære at forstå smertemekanismen og forstå hvad der har medindflydelse på smerteoplevelsen. Vi kan lære at tackle smerter, som laves i hjernen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/klumme-jeg-mistede-mig-selv-undervejs-men-fandt-tilbage-igen/

Julie Feldborg har siden hun var 10-11 år lidt af utallige spændingshovedpiner og migræneanfald. Hun gjort alverdens ting for at få det bedre hyppige lægebesøg, piller, fysioterapi og kostomlægning mv. Intet hjalp. En kollega oplyste, at hendes migræne skyldes epilepsi. En neurolog sendte hende til en EEG og den viste at hun havde epileptiske forandringer i hjernen og det var årsagen. Julie havde haft synsforstyrrelser, muskelspændinger og ufrivillige ryk i kroppen i årene op til undersøgelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bliv-bedre-til-at-tackle-smerter/

En artikel med gode råd til at håndtere smerter. Hvert menneske oplever smerter forskelligt og man har forskellige nøgler, der kan åbne og lukke for medicinskabet i hjernen. Det gælder om at lære sine nøgler at kende. En af nøglerne kan være den kognitive tilgang til smerter dvs tankerne og følelserne bag smerten og lede efter det som speeder og bremser smerten. En anden teknik handler om at lære at smerten ikke ønsker noget ondt, men at smerten ønsker at beskytte kroppen.

 

 

Stofskiftet og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/jod-i-salt-skaber-faerre-syge-med-forhojet-stofskifte-men/

Skjoldbruskkirtlen bruger jod til at producere stofskiftehormonerne T4 og T3 og til at kontrollere kropstemperaturen og hjernens udvikling i barndommen. Dog ser forskerne, at tiltagene med at jodberige salt ikke er nok. Det går ud over de gravide og får negative konsekvenser for hjernens udvikling hos fostre og nyfødte. De nyfødte får så ikke jod via amningen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/folgesygdomme-ved-for-lavt-og-for-hojt-stofskifte/

Mange mennesker med for højt og for lavt stofskifte oplever følgesygdomme som aura migræne, frossen skulder og nyre/galdesten. En del oplever at auramigræne bryder ud mange år, før der konstateres et for højt eller lavt stofskifte.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/selen-og-hashimotos/

Ca. 5% af den danske befolkning lider af den kroniske stofskiftesygdom Hashimotos Thyroiditis, hvor kroppen danner antistoffer mod skjoldbruskkirtlen. Selen støtter nogle antioxidantsystemer i kroppen, som har betydning for Hashimotos og skjoldbruskkirtlens funktion. For tiden kører der et forsøg i Danmark, hvor 472 personer med Hashimotos deltager. Halvdelen af gruppen får 200 mg af Pharma Nords SelenoPrecise sammen med præparatet Levothyroxin. Det forventes afsluttet i 2021.

 

 

Stress og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-kold-tyrker-kan-stresse-dig/

Mange giver los i forholdet til kalorieindtaget i ferien. Ofte er de usunde. Når man begynder at træne igen, kan man stresse kroppen ved ikke at give den det den vil have. Støt kroppen med vitaminer, mineraler og proteiner og vend langsomt tilbage til den gode form igen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/dette-stof-gor-dig-aedru-hurtigere/

En gruppe forskere har lavet forsøg med en lille gruppe mænd, som fik serveret alkohol i forholdsvis høje mængder og et fedtfattigt måltid. Herefter fik de en Q10 kapsel. Man så at energiproduktet Q10 hurtigt bidrog med at nedbryde mængden af alkohol og at mændene blev hurtigere ædru.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/julestress-det-kender-jeg-ikke-til/

Roden til at mestre julestress går via den adaptogene urt rosenrod. Den tilpasser sig kroppens funktioner, så man bedre kan håndtere fx julestress og virkningen indtræffer efter ca. 8 – 10 dage.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kend-din-stress-og-gor-sa-noget-ved-den/

Forud for at stress slår igennem for alvor, har der været forskellige advarselstegn. Det behøver ikke at gå så galt, hvis man lytter til kroppens signaler og tager Arctic Root med som den gode ven. Produktet er lavet af rhodioloa rosea og bør også indeholde SHR-ekstraktet. Artic Root er registreret som et naturlægemiddel af Lægemiddelstyrelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gor-dig-og-din-krop-klar-til-eksamen/

Eksamensperioden er krævende for mange mennesker. Løsningen på at komme godt igennem den er styrkende støtteterapi med fx Ginsana, KeenMind, god kost med gode vitaminer, mineraler og fedtsyrer, så hjerne og nervesystem styrkes bedst muligt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-hjerne-og-krop-mener-om-stress/

En smule stress er med til at udvikle os som mennesker. Overstiger mængden af stresspåvirkninger kan de blive til belastninger som kroppen har svært ved at håndtere. Styrk kroppen med vitaminer, mineraler og urter. Brug Tryptonat til søvnen og Q10 fra Pharma Nord.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/probiotika-til-brug-ved-gennemgribende-stress/

Eva Lydeking skriver om brugen af probiotika i forbindelse med stress. Det er påvist hos dyr og mennesker, at tarmfloraens sammensætning påvirker hjernens biokemi og derigennem adfærd. Tilskud af probiotika giver en mere robust respons på stress, da hjerneområderne påvirkes, som håndterer den følelsesmæssige bearbejdning af stress.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/alle-med-kroniske-problemer-har-brug-for-hjaelp-fra-de-adaptogene-urter/

De adaptogene urter virker overordnet på hjernens og nervesystemets reguleringssystem. Det samme er tilfældet for hormon- og immunsystemet. De adaptogene urter hjælper kroppen med at tilpasse sig stresstilstande, øger modstandskraften og normaliserer kroppens funktioner.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gron-te-for-godt-humor-og-mindre-stress/

Grøn the virker afslappende på kroppen i forbindelse med stress.  No Stress fra New Nordic indeholder L-theanin, som findes i grøn the lindrer stress og slapper kroppen af uden at virke sløvende.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-stresset-pa-jobbet/

Stigende krav på arbejdsmarkedet, fra chefen og fra os selv påvirker kroppens stresshåndtering. Stress er ikke en sygdom, men en belastningsgrad. Symptomerne kan være hovedpine, nedsat immunforsvar, søvnløshed, koncentrations- og hukommelsesbesvær mv. Det opleves meget forskelligt fra person til person.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-homoopatiske-hjorne-om-stress/

Coronarestriktionerne i Danmark påvirker og begrænser mange mennesker. Det viser sig som uro, angst og tankemylder og nedsat immunforsvar. Her kan man anvende Engystol til at styrke immunforsvaret og de beroligende midler Nervoheel og Neurexan til nervesystemet. Det er også vigtigt at holde tankerne mod det positive.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/to-produkter-og-masser-af-forskning-til-en-hjerne-i-stress/

Forskningen står bag nogle overbevisende studier om stress lavet på produktet Keen Mind med indhold af planten Bacopa monniera og det homøopatiske middel Neurexan og i forhold til stress. Produkterne virker på binyreaksen, hypofysen og hypotalamus.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/homoopati-kan-reducere-stress-hjaelpe-til-at-fokusere-og-give-bedre-sovn/

Stress kan være en fysisk, mental eller følelsesmæssig påvirkning af kroppen. Stress styres af stress-hormonerne adrenalin og kortisol. I oktober 2020 kom der et studie på det homøopatiske middel Neurexan og midlets virkning på stress. I fire relaterede forsøg testede man Neurexan på en gruppe personer med middel til mellemsvær stress. Resultatet af de fire test viste, at Neurexan kunne reducere stress.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/urtehjaelp-til-hjernen-nar-vi-er-mentalt-udfordrede/

Bag de adaptogene urter rosenrod og schisandra er der grundig forskning for deres virkning. De adaptogene urter gør livet lettere for os og hjælper kroppen med at tilpasse sig yder påvirkninger og stress. Schisandra beskytter centralnervesystemet og beskytter mod oxidativt stress i hjernen. Rosenrod virker positivt ind på de kognitive funktioner som hukommelse, opmærksomhed og problemløsning.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stop-tankemylderet-og-fa-styr-pa-din-eksamensangst/

Tiden op til eksamen ved det grønne bord kan være præget af uro, tankemylder og usikkerhed om hvordan det skal gå. Tibetanerne har sammensat 10 tibetanske urter tilsat magnesium til uroen i kroppen. Produktet hedder Padma NervoTib og kan bruges i perioder med stress, ved eksamener eller hvis der sker meget, som kræver at man er i balance. Doseringen er to kapsler morgen og to kapsler aften.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/knivskarp-og-klar-til-eksamen/

Eksamenstiden er en krævende tid for mange af os. Tankerne om at det går dårligt kan tage pippet fra de fleste. Produktet Glyc Stay Sharp med indhold af urterne safran, grøn te, schisandra og rosenrod kan støtte kroppen under eksamen og give balance, overskud og mental ydeevne. Fås som tabletter, der kan tages hver dag eller i ekstra pressede perioder som fx ved eksamen eller store forandringer i livet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/at-tale-med-din-hjerne-i-maven/

En teknisk og velfunderet artikel om mavehjernen med det fine nervesystem kaldet ENS og relationen til vagus nervus, som er en af de tolv kranienerver, der løber ud til alle organer i kroppen.  I artiklen er der råd til hvordan man kan pleje hele sit fordøjelsessystem. Hjernens forskellige dele samarbejder med binyrerne. Binyrerne er med til at styre stresshormonerne i kroppen og står også for produktionen af kortisol. Kortisol er kroppens energihormon og bidrager til at undgå betændelser og inflammation mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/adaptogener/

En faglig artikel skrevet til behandlere. Den handler om adaptogenerne. Adaptogen defineres ud fra det faktum, at det ikke er giftigt for modtageren, det øger kroppens resistens over for et bredt spektrum af ugunstige biologiske, kemiske og fysiske faktorer, adaptogenet kan regulere og normalisere de forskellige organsystemer i værtsorganismen. Læs mere i artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-gronne-bord-venter-dig/

Mange unge mennesker skal snart til mundtlig eksamen ved det grønne bord. En del af har eksamensskræk med hjertebanken og ord, der sidder fast i halsen og ikke kommer ud. Støtte og hjælp kan hentes i det Schweiziske produkt Padma NervoTib med indhold af ti forskellige tibetanske urter: kommen, myrobalan-frugt, lakridsrod, muskatnød, ægte kryddernellike, læge-alantrod, sichuanpeber, bukkehornsfrø, boswellia og dyvelsdræk. Kapslerne virker nerve- og stress-regulerende i kroppen.

 

 

Søvn og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sovnens-detox-din-hjerne-gor-rent-mens-du-sover/

Kroppen og hjernen genopbygges under søvnen. Hjernen renser sig selv for affaldsstoffer og dagens indtryk. En god nats søvn er vigtig, for sover vi ikke godt kommer vi ikke af med affaldsstofferne i hjernen og det kan skade den på sigt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vask-din-hjerne-om-natten/

Forskerne har opdaget, at hjernen renser sig selv om natten, når vi sover og via ”glymfatiske system”, som er et ekstra lymfesystem i hjernen, der kører via gliacellerne. Søvnen er vigtig og man har set at mineralerne magnesium og calcium spiller en vigtig rolle for om søvnen bliver god og for hukommelsen og indlæringen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kamp-om-sovnen/

De tre hormoner serotonin, tryptofan og melatonin spiller en rolle i forhold til den gode søvn. Tryptofan er forstadiet til melatonin og melatonin omdannes til kroppens lykkehormon serotonin i løbet af natten. Prøv fx tryptonat til natten fra Naturdrogeriet med magnesium, baldrian og kamille mv, hvis søvnen udebliver.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/at-sove-handler-om-meget-mere-end-at-vagne-udhvilet-og-klar-til-dagens-dont/

Hjernen renser sig selv om natten for de affaldsstoffer som dannes i løbet af dagen. Det sker via gliacellerne og ”det glymfatiske system” i hjernen, som er modpolen til lymfesystemet i kroppen. Mineralerne i kosten spiller en afgørende rolle i forhold til om udvaskningen virker optimalt. Sørg derfor at spille godt mineraler i fx de grønne grøntsager mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naturens-hjaelp-til-god-sovn/

Hjernen afgifter i løbet af natten og udleder affaldsstoffer og plak som dannes i løbet af dagen. Mangel på søvn kan bevirke at hjernen ikke afgiftes nok går det ud over immunforsvaret og vores evne til at holde os raske. Produktet Tryptonat fra Naturdrogeriet kan støtte op om den gode søvn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-der-far-dig-til-at-sove-om-natten-holder-dig-glad-om-dagen/

Midlet til søvnen om natten og det gode humør om dagen hedder Tryptonat fra Naturdrogeriet med indhold af vitaminer, mineralet magnesium og urter. Magnesium giver ro og slapper af. Tryptofan er en aminosyre som skal tilføres kroppen, da den ikke danner den selv. Tryptofan medvirker desuden, når kroppen danner søvnhormonet melatonin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sov-om-natten-vaer-glad-om-dagen-bliv-klogere-pa-din-hjerne-lige-her/

Søvnproblemer er kendt over hele kloden. Mangler man aminosyren tryptofan kan det være svært at danne melatonin og serotonin. Naturdrogeriet har udviklet produktet Tryptonat og tilsat det B6 og en række beroligende urter og mineralerne zink og magnesium. Suppler gerne med Super B complex, som tages i starten af dagen og ekstra magnesium.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/god-energi-begynder-med-en-god-nats-sovn/

Årsagen til søvnproblemer dækker bredt. Der kan være for mange forstyrrende ting i soveværelset, for meget lys og man kan have indtaget for mangle stimulanser som kaffe, the og alkohol. Prøv fx Marianne Palms gratis ”Afspænding og fantasirejse” som et middel til den gode søvn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stotte-til-din-sovn/

Drik 2-3 kopper grøn the om dagen og vælg en kvalitetsthe. Brug Melissa Dream til natten. Er der meget uro og ængstelse i løbet af dagen og lægen har været inde over, kan man også med fordel tage Melissa Dream morgen, middag og aften. Grøn the indeholder L-theanin som regulerer neutransmitterne i hjernen herunder søvnen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/duft-dig-til-velvaere/

Aromaterapi virker på flere måder dels via huden og dels gennem næsen via lugtesansen. Firmaet Florame sælger økologiske æteriske olier og en næsten lydløs diffuser. Diffuseren kan bruges sammen med æteriske olier i soveværelset til at fremme en god nattesøvn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sov-godt-med-safran/

Danskerne sover ikke nok og ofte for dårligt. Stress, uro og bekymringer er årsagerne. En god nattesøvn er lige så vigtig som god kost og motion. Studier viser, at safran har en positiv effekt på søvnen. I Danmark kan man købe kosttilskud med safran fås i produkterne Saframyl Positive Mood og Saframyl Positive Sleep.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-det-ikke-er-nok-at-taelle-far/

Om natten kan det være svært at sove, hvis det sympatiske nervesystem er aktivt og der er tankemylder til stede, som det kan være svært at slukke for. På nettet er der stor hjælp at hente fx på YouTube i form af guidede meditationer. Prøv desuden Melissa Dream til natten. Indholdet af citronmelisse, L-theanin fra grøn te, kamille samt 120 mg magnesium i de anbefalede to tabletter man bør tage, virker beroligende på nervesystemet. De tages en halv til en time før sovetid.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmflora-nervesystem-og-sovn/

Børn sover meget og voksne har brug for mellem seks til otte timers søvn hver nat. Under søvnen repareres og ryddes der op i hele kroppen. Mange mennesker lider af søvnbesvær hver uge. Tarmfloraen og søvnen er gensidigt afhængige af hinanden, sådan at dårlig søvn forstyrrer tarmfloraen og påvirker risikofaktorer for de fleste degenerative lidelser. NDS Engholmgruppen har udviklet en række probiotiske produkter så både børn og voksne kan komme til bunds i den dårlige søvn. De vises i slutningen af artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-born-og-unge-har-svaert-ved-at-sove/

Både ældre og børn kan have søvnproblemer. Der er udarbejdet en del studier på søvnproblemer hos den ældre gruppe. En gruppe engelske forskere har studeret hvordan de sure kirsebær fra sorten Montmorency fra USA eventuelt kunne støtte de unge til en bedre søvnbalance. De sure kirsebær har et højere niveau af melatonin end i de andre variationer af kirsebær og arten Montmorency dyrkes, fordi den har særlige sundhedsfremmende egenskaber.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bomstaerk-om-dagen-efter-en-rolig-nat/

Både voksne og børn kan have svært ved at finde ro før sengetid og undgå tankemylder. Det er ikke kun et spørgsmål om at gå tidligt i seng. Søvnkvaliteten og forholdet mellem melatonin og serotonin spiller også ind hjulpet på vej af tryptofan. Tryptonat Kids er udviklet til alle med et uroligt sind før sengetid. Tyggetabletterne er nemme at tygge eller sluge og gerne en halv times tid før sengetid.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/safran-er-godt-for-sovn-og-sind/

Mange mennesker verden over ligger hver nat og tæller får og har svært ved at sove. En af løsninger kunne være at prøve et kosttilskud med safran. I et randomiseret forsøg, hvor en gruppe forsøgspersoner deltog har safran klaret sig godt. Forsøgspersonerne fik lettere ved at sove og safran forbedrede søvnkvaliteten hos forsøgsdeltagerne. Safran er et naturligt produkt og ikke vanedannende.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gad-vide-om-vi-har-de-samme-problemer-som-hollaenderne/

A Vogel i Schweiz har skabt to nye kvalitetsprodukter til søvnbesvær. Produkterne hedder Ro & Balance og Zovesan. Begge produkter indeholder passionsblomst. I gamle dage anvendte munkene også det som lægeplante, og beroligende middel til både dag og nat. Produkterne indeholder også forskellige urter og bla citronmelisse (Melissa Officinalis), som blev bragt til Danmark af munkene. Citronmelisse har senere spredt sig over hele Danmark og kendes på den karakteristiske duft af citron.

 

 

Vitaminer, mineraler, urter og hjernen

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-nervesystemer-i-tibet-til-dansk-uro/

De 10 droger der er i NervoTib bygger på gammel viden om kroppen og sindet i forbindelse med nervøsitet og uro. Kineserne mener at sorg kan relateret til en ubalance i lungemeridianen og tibetanerne mener, at en ubalance i lungemeridianen skyldes uro, ængstelse og nervøsitet. Læs mere om NervoTib og støtte til sindet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-gammel-urterecept-med-nye-muligheder/

Biostrath har skiftet navn til Strath. Produktet bygger på gammel urterecept. Strath er et styrkende tonikum til nervesystemet, immunforsvaret og kredsløbet. Produktet gavner både børn og voksne og virker på mange problemstillinger herunder mental stress og for meget arbejde samt styrker hjernens evne til at lære, huske og koncentrere sig.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvis-dit-sind-lober-af-sted-med-dig/

Et sind kan løbe af med en og ende med angst og depression mv. Der er hjælp at hente i urten til nervesystemet, der hedder Centella asiatica eller Gotu Kola. Den er nervestyrkende, beroligende og fremmer koncentration og hukommelse.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forarsforkolelse-og-andre-irriterende-tilstande/

Andrographis pinaculata stammer fra Indien. På engelsk hedder den King of Bitters. Den er en vigtig urt til immunforsvaret og kroniske tilstande som bihulebetændelse, betændelse i mandlerne og kronisk bronkitis. Den fremmer mavesyren og styrker lever og galde til at arbejde bedre. Bør have sin plads i husapoteket.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/glad-med-safran/

Safran er ikke blot et flot og dyrt krydderi, som bruges i madlavningen. Det er også et krydderi, som har en gavnlig effekt på vores humør. Det har været brugt i Middelhavsområdet i århundreder.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-kroppen-aret-rundt/

Styrk kroppen med gode råd ikke mindst i julen, men hele året. Ekstra magnesium spænder kroppen af. Styrk immunforsvaret i vinterperioden med ekstra D-vitamin. Styrk knogler og led med NDS Ezy Move og kig nærmere på Kan Jang, hvis du løber ind i en forkølelse eller influenza.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bud-pa-top-10-til-veganeren-men-ogsa-til-kodspiseren/

Dansk Farmaceutisk Industri og Berthelsen har en del kosttilskud til dem som ønsker at leve vegansk. Kødspiseren kan sagtens være med. Spis fx Vegetabilsk omega 3 fra DFI, magnesium 600 til muskelkramper fra Berthelsen og B12 fra DFI til bloddannelsen og proteinsyntesen mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/syv-af-de-staerke-til-opbygning-for-alle-aldre/

Aminosyrerne er vigtige for kroppen og de skal tilføres via kosten. De kan hjælpe på mangeltilstande og hjælpe på fx stress, søvnløshed eller hvis man er småtspisende. Aminosyrerne som omtales hedder: L-arginin, L-carnitin, L-cystein, L-glutamin, L-Lysin. L-taurin og L-tryptofan.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-vigtige-stof-der-limer-dig-sammen/

C-vitaminet er vigtigt for os, så vi kan danne kollagen i kroppen, som holder sammen på os. Et underskud kan udvikle skørbug. Bio-C-vitamin fra Pharma Nord sikrer en ensartet tilførsel af vitaminet og er skånsom mod maven. Efter operation er C-vitaminet med til at hjælpe kroppen med at hele op ligesom, at C-vitaminet er vigtigt for en normal udvikling af hjernen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-en-vitaminpille-taemme-adfaerdsvanskelige-unge/

Et hold forskere fulgte en gruppe børn i 6 år. De ville undersøge sammenhængen mellem D-vitaminindhold i blodet og aggressiv adfærd. Det viste sig at lave D-vitamin-niveauer i blodet medførte en aggressiv adfærd. Forsøgsdeltagerne fik D-Pearls fra Pharma Nord og man så en bedring.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sund-mad-vitaminer-og-samtaler-hjaelper-unge-til-job-og-uddannelse/

Talentspejderne har hjulpet en gruppe syge og dårlige unge videre og ud i job og uddannelse. De fik hjælp af en mentorordning, psykologsamtaler, hjælp til at bedre deres kost via sund mad og kosttilskud. Det blev en succes. Talentspejderne er i hele Danmark.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/krydderier-er-ikke-bare-smag/

Krydderierne kan meget mere end bare at tilføre maden smag. De er også sundhedsfremmende på kroppen, fyldt med antioxidanter og kan forebygge sygdomme. Krydderierne som omtales er bla. Basilikum som virker antiinflammatorisk, chilli som stimulerer kredsløbet og spidskommen som virker beroligende og styrker leverens afgiftning mv

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forende-britisk-professor-rader-alle-til-at-tage-ekstra-d-vitamin/

Forekomsten af engelsk syge, hvor knoglerne bliver svage og deforme pga. D-vitaminmangler er i fremgang. Det har forskere set hos englænderne og skotterne. I den vestlige verden er der en tendens til at både børn og voksne opholder sig for meget indendørs og går glip af det vigtige sollys som hjælper kroppen med at danne D-vitamin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/alger-en-modedille-eller-sund-livsstil/

Algerne spirulina og chlorella er samlet i produktet Algaex. De betegnes som en superfood, da de styrker kroppen, immunforsvaret og indeholder mange gode vitaminer og mineraler mv. Chlorella virker afgiftende på kroppen og indeholder en portion B-vitaminer som fremmer sårheling, støtter leverens funktion og opretter en sund tarmfunktion.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/spis-dig-klog-med-jern/

Jern er et vigtigt mineral i alle livets faser. Tager man jerntilskud i graviditeten er kimen lagt for et sundt liv. I puberteten har både drenge og piger brug for mere jern, da de gennemgår en stor udvikling. Det organisk bundne produkt Kräuterblut er et naturligt jerntilskud baseret på frugter, blomster og bær.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ud-af-starthullerne-med-et-jernprodukt/

Mange teenagere er plaget af træthed, det skyldes ofte en jernmangel. AminoJern fra Ferrochel optages fire gange bedre en andre jerntilskud. Tabletten er lille og fylder ikke mere end en halv vingummibamse. En tablet om dagen er nok. Tegn på jernmangel er bla bleghed, sorte rande under øjnene, uregelmæssige måltider og vanskeligheder ved at koncentrere sig i skolen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stot-hjernen-i-alle-aldre-gennem-en-oldgammel-urt/

Bacopa monniera fra Indien er hjælpen til det overanstrengte nervesystem. Bacopa støtter ved hukommelses- og koncentrationsbesvær og vanskeligheder ved at lære nyt og tage ny viden ind. Bacopa er et must-have for den fortravlede person, som træner meget og vil øge sin præstationsevne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vaer-klog-husk-dine-b-vitaminer/

B-vitaminerne findes i næsten alle fødevarer. Sørg for at være dækket godt ind. B-vitaminerne er vandopløselige og tilføres via kosten eller som kosttilskud. B1 (thiamin) styrker nervesystemet. En mangel kan give forstyrret søvn, forvirring eller hukommelsesbesvær. B7(biotin) findes i bladgrøntsager. En mangel kan udløse depression og sløvhed. B-vitaminerne tages sammen og findes i den grønne vitaminserie fra DFI.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kaffe-sort-og-laekker-eller-sort-samvittighed/

Kaffe har mange gode egenskaber. Kaffe fremmer produktionen af adrenalin, som kan være gavnlig i en periode med stress. For at modvirke al for stor afhængighed kan man lægge en periode ind, hvor man drikker koffeinfri kaffe. Kaffe øger peristaltikken og kan give problemer med for meget mavesyre og refluks.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hamp-uden-at-vaere-hoj/

Man kan indtage hampeplanten som medicinsk cannabis og som kosttilskud. Flere og flere oplever bedre søvn, mindre tankemylder og mindre stress, når de indtager hamp som kosttilskud.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/cocktailen-til-mere-energi/

En blanding af grøn the, safran, rosenrod og schisandra chinensis kan skærpe dit mentale fokus og nedbringe stress. Alle urter virker ind på nervesystemet, giver mental skarphed og øger den mentale præstation. Produktet hedder Octean med Glyc Sharp.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/salvie-til-hukommelsen/

Forskerne har bevist i et forsøg, hvor 44 personer deltog, at salvie fremmer hukommelsen, da vidste man at salvie styrkede både nervesystemet og hukommelsen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/urter-til-hjernen/

Michael Thomsen, N.D., M.H.
There is little doubt that the active constituents found in some herbal medicines can have a profound effect on brain function. A variety of plants and/or their isolated constituents contain potentially mind-altering, sedative, and/or analgesic effects. Although many of these “brain boosting” phytomedicines have a long historical use in shamanistic and ritual practices, modern pharmacological researchers have long neglected to examine their potential benefits for memory and learning. However, as allopathic healthcare’s understanding of botanical medicines evolves, the modern world is beginning to better understand the profound effects such treatments can safely have on concentration, learning, and memory.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sadan-kan-selen-beskytte-mod-tungmetalforgiftning/

Kviksølv findes I vores miljø og optræder i rovfisk, spildevand, vacciner, elpærer mv. Kviksølv hæmmer selen i at virke i kroppen herunder i forhold til skjoldbruskkirtlen, som har brug for selen til at omdanne det passive T4 hormon til det aktive T3 hormon.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sta-skarpt-med-urter/

Urten schisandra chinensis har gavnlig effekt på hukommelsen, fokus og koncentration. Den virker også adaptogent og har egenskaber, der øger modstandskraften over for stress, afhjælper mental udmattelse og nedtrykthed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stotte-i-en-travl-hverdag/

Mange mennesker har en travl hverdag. Terra Novas Magnifood Complex er sammensat af naturlige superfoods, så det dækker bredt og sikrer, at alle vitaminer og mineraler optages i kroppen. Tarm-systemet støttes af Terra Nova Digestive Enzyme Complex med indhold af fordøjelsesenzymer fra planter herunder fennikel som virker beroligende.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ginkgo-biloba-booster-hjernen-men-pas-pa-hvad-du-kober/

Ginkgo biloba hjælper på blodtilførslen og blodgennemstrømningen i hjernen. Virker også karudvidende og blodfortyndende. Der er mange produkter på markedet af tvivlsom kvalitet. Pharma Nords Biobiloba klarede sig bedst i test.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/de-aktive-stoffer-fra-gurkemeje-i-en-ny-og-anderledes-indpakning/

Gurkemeje er meget mere end et krydderi. I forsøg med curcumin-miceller har man set, at det virker ind på kognitionen hos demente. Kroppen kan genkende curcumin-micellerne og det optages godt henover blodhjernebarrieren og øjets blodbarriere.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/spaendende-forskning-pa-gurkemejeekstrakter/

Gurkemeje er et af de krydderier, som man har udforsket mest, når det gælder inflammation. Alzheimers betragtes som en inflammatorisk sygdom i hjernen. Stofferne fra gurkemeje er i Danmark gjort aktive i produkterne Fortodol og Curcumin Boost. Stofferne puffes ind cellerne og er med til at nedbryde de inflammatoriske cytokiner, som kan skabe sygdom.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/du-kan-arbejde-som-urteterapeut-med-helsepakkerne/

Helsepakkerne kan bruges i forhold til dig og din egen helse eller hvis du arbejder som professionel behandler. De indeholder forskellige styrkende urter til forskellige problemstillinger i kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/urtegaer-vitaliserer-cellerne/

I Schweiz fermenterer man urtegær og det bliver til produktet Strath. Urtegæren har helsebringende virkning på immunforsvaret, de mentale processer og hjernen og virker styrkende, hvis man er i reconvalescens efter sygdom som fx kræft.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/adaptogener-vores-bedste-venner/

En adaptogen urt understøtter og øger kroppens generelle tilpasningsevne og normaliserer kroppens funktioner.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/10-gode-grunde-til-at-mindske-dit-kaffeforbrug/

Danskerne er glade for kaffe. Et forbrug på over to kopper om dagen dræner kroppen for energi. Halveringstiden for en kopkaffe er 3-4 timer. For meget kaffe påvirker søvnen, giver for meget mavesyre og forhøjet blodtryk mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ny-forskning-pa-gamle-droger/

Der er i 2015 tilgået ny viden om Angelica Sinensis, Bacopa Monniera, Centella Asiatica, Salvie Officinalis og Thymus Vulgaris. De indgår i plante og urtemonografierne. Studer først monografierne på hjemmesiden og læs herefter om den nye viden bragt i links om de omtalte urter.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/rosenrod-laes-den-lille-bog/

I den lille bog om rosenrod, der er nordens mirakel urt. Rosenrod er en adaptogen urt, som får kroppen og hjernen til at yde lidt mere i spidsbelastninger. Man kan også lære at dyrke urten selv i egen have.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/d-vitamin-nu-ogsaa-mod-depression/

Forskerne skønner at årsagen til depression kan forbindes med en mangel på D-vitamin i kroppen. D-vitamin dannes ud fra solens UV-B stråling. Brug af solarier fremmer ikke dannelsen af D-vitamin i kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/schisandra-en-af-de-bedste-adaptogene-urter/

Schisandra og russisk rod er russernes favorit adaptogene urter. Schisandra virker inflammationshæmmende, blodsukkerregulerende og leverstimulerende og -beskyttende og klassificeres som adaptogen mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mangler-du-energi-i-hverdagen/

Rosenrod er Nordens mirakelurt. Rosenrod betegnes som adaptogen og normaliserer kroppens funktioner. Rosenrod indeholder stoffer, som understøtter kroppens tilpasningsevne ved at øge modstandskraften i forbindelse med fysisk, psykisk eller miljøbetinget stress.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/din-hjerne-er-glad-for-d-vitamin/

Forskerne har undersøgt D-vitamins virkning på hjernen og konkluderer at vitaminet har en stor effekt og at man klarer sig bedre mentalt set. D-vitamin er også blevet undersøgt i forhold til personer med PTSD og her ser man, at humøret er blevet bedre efter at de har taget D-pearls fra Pharma Nord.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/b-vitaminer-og-cholin-for-en-sund-hjerne/

B-vitaminerne og cholin får hjernen til at trives. B-vitaminerne er også hjernevitaminer, da de hjælper hjernen med at holde fokus, huske og lære nyt. Cholin holder hjernen skarp, da cholin bla bruges som forløber for dannelsen af neurotransmitteren achetylcholin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/seks-tegn-pa-at-du-mangler-selen/

De 6 tegn på selenmangel er: hårtab, misfarvninger i hud og på negle, træthed, lavt stofskifte, mental træthed og problemer med fertiliteten. Kroppen optager hele 88,7 % af den selen, der er i produktet SelenoPrecise fra Pharma Nord og er et bud på et produkt man kunne vælge i forhold til de billigere selenprodukter på markedet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/to-alger-i-et-nyt-produkt/

Spirulina og chlorella, der findes i produktet Algaex er sprængfyldt med aminosyrer, der bla virker afgiftende på hjernen og styrker de kognitive funktioner i hjernen hos både voksne og børn. Produktet er en superfood.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sunde-skoleelever-far-brugt-deres-evner-og-talenter-bedre/

Talentspejderne hjælper skoletrætte, sårbare og udsatte unge på vej til at kunne klare sig bedre i skolen, så de kan blive uddannelsesparate. De coaches hvor man finder deres læringsstile, interesser og karakterstyrker. De deltager også i forløb omkring kost, da den rigtige kost med vitaminer, mineraler og fedtsyrer har betydning for hvor godt man klarer sig i skolen. Foreningen Talentspejderne har eksisteret i 10 år og findes i 18 kommuner – Læs mere på www.talentspejderne.org

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nerver-hormoner-og-kredslob-stotte-fra-det-fantastiske-b6-vitamin/

B6-vitaminet virker hovedsageligt på nervesystemet og støtter også hormonbalancen og immunforsvaret. Uden B6 vitaminet kan hjernen ikke danne neurotransmittere og signalstoffer i centralnervesystemet. Et velfungerende immunforsvar kræver tilførsel af B6-vitaminet og blandt mange andre faktorer regulerer B6-vitaminet kalium/natriumbalancen og er et naturligt vanddrivende middel.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/magnesium-kan-beskytte-din-lever/

Forskerne ser at magnesium har stor betydning for forskellige sygdomme i leveren. Højt indtag af magnesium forbedrer enzymprocesserne i leveren og virker beskyttende mod cancer. Magnesium har også betydning for hjernen og det kognitive forfald, som kan opstå ved stigende alder.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/to-staerke-komponenter-til-de-kognitive-funktioner/

B-vitaminerne spiller en stor rolle for nervesystemet og de kognitive funktioner i hjernen. B-vitaminerne mistes nemt af vores livsstil med for meget sukker, stress og dårlig nattesøvn mv. B-vitaminerne findes i kornprodukter, kød og grøntsager mv. Forbruges der mange B-vitaminer til hverdagens gøremål, kan man supplere med B-Energy fra New Nordic, som også indeholder fransk fyr, C-vitamin og magnesium.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/har-du-brug-for-jod/

Jod er et mineral som indgår i dannelsen af stofskiftehormonerne i skjoldbruskkirtlen. En mangel kan føre til struma, lavt stofskifte, træthed og sløvhed. Jod bidrager til normal kognitiv funktion, nervesystemets- og skjoldbruskkirtlens funktion og energiomsætningen i kroppen mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/d-mod-depression/

Forskerne ser, at der er en sammenhæng imellem lave D-vitaminniveauer i blodet og depression. I årene 2011 – 2014 blev D-vitaminets indvirkning på inflammation undersøgt på en gruppe forsøgsdeltagere. D-vitaminet viser sig også at have en vis indflydelse på hjernen og skolebørns evne til at løse komplekse opgaver. D-vitaminet favner bredt og har både indvirkning på immunforsvaret og er vigtig for opbygning af knoglestrukturen og vedligeholdelse af knoglestrukturen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/et-antivoldeligt-mineral/

I juni 2021 har forskere offentliggjort en undersøgelse i tidsskriftet Nutrients, der peger i retning af lavt indtag af magnesium indikerer aggressiv opførsel. Magnesium indgår i mange af kroppens biokemiske processer i nervesystemet og muskelfunktionen. Gode kilder til magnesium er nødder, kerner, hvedekim og fuldkorn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lettere-laering-og-hukommelse-forskningen-bag-bacopas-virkning-i-keen-mind/

Bacopa monnieri er en plante fra Indien. I mange år har den været brugt i den ayurvediske medicin og er kendt for at have en god virkning på hukommelsen, læring og de kognitive funktioner i hjernen. Bacopa monnieri anvendes i produktet Keen Mind.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sa-let-kan-du-chip-tune-din-hjerne-til-at-klare-mere/

Kan man optimere sin hjerne til at kunne klare mere, så man føler sig friskere og har mere overskud? Det har et hold forskere set i et forsøg på mennesker i alderen 20 – 40 år, som fik 500 mg C-vitamin i en periode på 4 uger. C-vitaminet havde en effekt på deltagernes humør, træthed og evne til opmærksomhed. C-vitaminet synes også at påvirke dopamin, som har med lykkefølelse og drivkraft til vores handlinger at gøre.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nyheder-fra-det-indiske-husapotek/

I den indiske urtemedicin baseret på de ayurvediske principper er der tre produkter: Boswellia serata til fordøjelsen og inflammationer rundt omkring i kroppen, Ingefær til bla luftvejene og åndedrættet og curcumin (gurkemeje) til hjernen, nervesystemet og knogler, led og muskler mv.  Der ligger meget filosofi bag den ayurvediske tankegang.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/b12-cobalamin-mangel-eller-for-meget/

B12 spiller en vigtig rolle for hjernens udvikling og myeliniseringen af nervecellerne, så nerveimpulserne kan løbe igennem. Centralnervesystemet har også brug for B12 for at fungere. B12 samarbejder med serotonin, som er en neurotransmitter, som regulerer humøret, appetitten, søvnen og meget andet.  Vitaminet er med til at forhindre hjerneatrofi (tab af neuroner), som ofte er forbundet med hukommelsestab eller demens. En B12 mangel kan udløse diverse sygdomme som Chrons syndrom, cøliaki og diverse medicin som metformin og mavesyre-reducerende medicin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/oxidativt-stress-og-antioxidanter/

Oxidativt stress spiller en vigtig rolle i bevarelsen af et sundt sind og kognitive funktioner, der fungerer. Det påvirker også tarmens mikrobiota og hjernen. Oxidativt stress er et livsvilkår, som ikke kan undgås. Oxidativt stress kan nedsættes ved at vælge en livsstil, hvor kroppen styrkes. Det kan gøres med antioxidanter som findes i grøntsager, bær, frugt, nødder og fuldkorn mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ny-forskning-forklarer-maske-tab-af-hjernens-datakraft-hos-aeldre/

En gruppe forskere satte sig for at måle en gruppe ældres C-vitaminindhold i blodet for at sammenligne resultaterne med deres kognitive evner. De så, at de ældre som scorede lavt på indhold af C-vitamin i blodet, havde forringede kognitive evner. Svage kognitive evner omfatter normalt evnen til at huske, koncentrere sig og tage selvstændige beslutninger.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/alger-og-tang-i-danmark/

De sunde alger som findes i havet hører til noget af det sundeste, naturligste og næringsrige man kan spise i dag. Algerne er blandt de ældste planter på jorden. De indeholder store mængder vitaminer, mineraler og proteiner. De medvirker til afgiftning, reducerer træthed, stress, vedligeholder huden, håret, hjernen og er med til at styrke hjernen, hjertet og knoglestrukturen mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/de-gode-gamle-e-vitaminer/

E-vitaminet findes i otte forskellige forbindelser, fire tocopheroler, og fire tocotrienoler. Sidstnævnte findes ikke i naturlig form. E-vitaminet fungerer som en meget vigtig antioxidant og medspiller i et hvert kredsløb fx de mindste blodkar ind til huden, hjernen, underlivet og ud i de helt store arterier og vener dvs som en del af lunge- hjertekredsløbet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forskere-kaeder-lavt-d-vitamin-i-blodet-sammen-med-oget-demensrisiko/

Mange især ældre mennesker er ramt at demens verden over. Der er kommet ny forskning fra University og South Australia. Den viser, at nok D-vitamin i blodet har betydning for hjernen og er med til at modvirke, at man udvikler demens. Forskerne ser, at en mangel på D-vitamin i blodet øger chancerne for at udvikle demens.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/b1-til-hjerne-og-tarme-i-bevaegelse

B1-vitamin er af stor betydning for normal nerve- og hjernefunktion. En B1-vitaminmangel kan udløse nervøsitet, træthed og søvnløshed mv. Alle B-vitaminer skal helst spises samtidigt i et kompleks, da de samarbejder om at nedbryde maden korrekt mv.  B1-vitamin findes i risklid, brune ris, solsikkekerner mv. B1 vitaminet er vandopløseligt og overskuddet udskilles via urinen. B-vitaminerne skal tilføres kroppen hver dag.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ginseng-til-det-ganske-land-erfaringer-i-felten/

Der er mange glade brugere af Ginsana over hele Danmark. Her er de blevet hjulpet igennem krævende perioder i deres liv så som stress, dårlig søvn eller en influenza som var længe om at slippe sit tag i kroppen. Ginsana er fremstillet af ginseng, som er en gammel kinesisk urt. Ginseng styrker immunforsvaret, giver energi til binyrerne og nervesystemet. Ginseng regulerer over- og underenergi i kroppen. Ginsana forhandles i landets helsekostforretninger og kan også købes i netbutikkerne. 

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-nervesystemet-larmer-med-uro-og-tankemylder/

Firmaet New Nordic har udviklet et nyt produkt Active Nerves. Det er lavet af et standardiseret mandarin-ekstrakt. Citrusfrugter indeholder et stof, der hedder hisperidin og det har betydning for humøret, graden af ængstelse, indlæringen og hukommelsen. Stoffet hisperidin har også betydning for kredsløbet, da det beskytter karvæggene mod inflammation og kan sænke et højt blodtryk. Der er flere råd i artiklen til hvordan man får skabt ro i sit nervesystem.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/laenge-leve-hjernen/

Hjernen og nervesystemet næres af motion, sund kost og positive tanker. Man kan drikke grøn the, som indeholder L-theanin. L-theanin virker positivt på humøret og er en aminosyre. Valnødder indeholder fedtsyren omega 3. Den styrker hjernen. Det røde granatæble indeholder ellaginsyre, som virker fremmende på hjertekredsløbet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vitaminet-kan-mindske-din-risiko-for-diabetes/

Forskerne har fundet ud af mere om D-vitaminets funktion i kroppen end kun at have betydning for knoglerne og tænderne. Forskerne har opdaget, at der sidder D-vitaminreceptorer på alle cellerne i vævene og at vitaminet har betydning for en lang række kropsfunktioner. Forskerne ser også, at personer med prædiabetes har lavere risiko for at udvikle type 2 diabetes, hvis der tages tilskud af D-vitamin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-d-vitamin-hjaelpe-dig-med-at-taenke-mere-klart/

En norsk forskergruppe undersøgte D-vitamins evne til at modvirke stress-relateret psykiske problemer på en gruppe mænd i alderen 31-81 år. Testen hed Tower of London og den påviste, at gruppen af mænd som havde taget D-vitamin klarede sig bedre end placebo-gruppen. De blev bedre til at håndtere stress.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nervestyrkende-muligheder/

Citronmelisse er kendt for sin gode indvirkning på nerverne og søvnen. Brugt sammen med magnesium bidrager den til bedre søvn og mere energi om dagen. Citronmelisse kendte fortidens munke til, da de bragte den med sig gennem Europa til de mange klosterhaver.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sommerkur-for-smerter-og-sarbare-tarme/

En artikel med gode råd til livsstilen henover sommeren, så tarmen undgår smerter og luftdannelser. Her kan man optimere sin livsstil og få de rette mængder ernæring ved at drikke smoothies, hvor man både blender grøntsager og frugt tilsat lecithingranulat fra Biosym og andre gode ting. OmniVital giver energi og vitalitet og indeholder de adaptogene urter, som styrker binyrernes evne til at håndteres uro, stress og et hektisk liv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vitaminer-i-sprayform/

D-vitamin og B12 vitamin kan indtages i sprayform, hvor man puster et par gange i munden. Optagelsen sker via slimhinden og blodkarrene i munden. De små sprayflasker med vitaminer er nemme at have med i tasken. Se artiklen ”det grønne penalhus” med de anprisninger af vitaminerne og mineralerne, som Fødevarestyrelsen og EU har godkendt. Artiklen bringes i august 2023 nummeret af Sund-forskning.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x