Linksamling om hormonsystemet

[envira-gallery id=”262321″]

Sund-forskning har samlet en gruppe artikler om hormonsystemet set fra forskellige emnegrupper og vinkler. Der er gode råd til, hvordan du kan blive klogere på hormonsystemet.  

Artiklerne i linksamlingen er ment som støtteterapi og bør bruges vejledende. 

Alle artikler er skrevet med udgangspunkt i det hele menneske.

Husk altid at gå til lægen, hvis du oplever problemer i forhold til dit hormonsystem.

Rigtig god fornøjelse.

Marianne Palm
August 2022

Børn og hormonsystemet

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-born-og-unge-har-svaert-ved-at-sove/

Både ældre og børn kan have søvnproblemer. Der er udarbejdet en del studier på søvnproblemer hos den ældre gruppe. En gruppe engelske forskere har studeret hvordan de sure kirsebær fra sorten Montmorency fra USA eventuelt kunne støtte de unge til en bedre søvnbalance. De sure kirsebær har et højere niveau af melatonin end i de andre variationer af kirsebær og arten Montmorency dyrkes, fordi den har særlige sundhedsfremmende egenskaber.

https://sund-forskning.dk/artikler/bamse-bomstaerk-og-en-af-hans-urtevenner-fra-jylland/

En omtale af diverse urteprodukter til kroppen som børn og voksne kan have gavn af. De voksne kan have brug for støtte fra vitaminer, mineraler og måske nogle adaptogene urter. De adaptogene urter regulerer og styrker binyrernes arbejde, så hverdagens stress og jag mestres bedre. Reguleres binyrernes arbejde, styrkes feedbacksystemet og nervesystemet mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/energidrikke-braender-dig-af/

Børn og unge tåler ikke energidrikke i store mængder, da de indeholder koffein. Koffeinet binder sig til hjernens træthedshormon adenosin, som får hjernen til at sende besked til binyrerne om at producere mere adrenalin. Det gør os vågne og får puls og blodtryk til at stige. Koffein påvirker også søvnen.

https://sund-forskning.dk/artikler/sprudlende-morgen-med-guld-i-mund/

En stribe gode råd til sundhed i hverdagen til den travle børnefamilie. Der er opskrifter på morgenmadsis, proteinrige morgenmadssmoothies, så børnene får en god start på dagen. Der er også tips til afgiftning af kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/hormonforstyrrende-stoffer/

Hormonforstyrrende stoffer optræder i miljøet. Phthalater bruges som blødgører i plastik og forekommer i madkasser og drikkedunke, Bisfenol A virker hormonforstyrrende påvirker menneskets sundhed og der bruges flourforbindelser til imprægnering af tøj.

https://sund-forskning.dk/artikler/for-tidlig-pubertet/

Drenge og piger går tidligere i puberteten en for bare 30 år siden. De hormonforstyrrende stoffer i miljøet er under mistanke. Har man mistanke om tilstanden, bør man kontakte lægen. Rose Maimonide har skrevet flere artikler om emnet. Se www.sund-forskning.dk

https://sund-forskning.dk/artikler/en-kemisk-start-pa-livet/

Når det lille barn fødes har det allerede fået hormonforstyrrende stoffer ind i kroppen. Det kan give sygdomme og fertilitetsudfordringer senere i voksenlivet. Som mennesker er vi forskelligt følsomme over for påvirkninger af de hormonforstyrrende stoffer. Når drengebørn udsættes for små mængder af de hormonforstyrrende stoffer kan det påvirke deres fertilitet som voksne, når de ønsker at stifte familie.

 

Generelle problemstillinger og  hormonsystemet

https://sund-forskning.dk/artikler/next-generation-flammehaemmere/

Flammehæmmere er stoffer som tilsættes madrasser, møbler, tekstiler i biler og elektronik mv. så de ikke uden videre bryder i brand. Flammehæmmerne kan ophobe sig i miljøet, i fisk og i den mad vi spiser. Flammehæmmerne kan påvirke hormonsystemet hos både børn og voksne.

https://sund-forskning.dk/artikler/go-kemi-i-dasen/

Coop har stoppet med at bruge bisphenoler i deres konserves. Bisphenoler kan skade fertiliteten og små hjerner i vækst og er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Nogle konserves fx kokosmælk er tilsat guargummi og xathangummi, som gør kokosmælken cremet. Både voksne og børn med følsomt tarmsystem bør undgå dette.

https://sund-forskning.dk/artikler/kaeben-noeglen-til-bedre-behandlingsresultater/

En artikel om kæben, som ofte overses når man behandler nakkespændinger, fertilitetsproblemer, træthed mm. I sygehusvæsnet overses kæben også, så mange går rundt med et ubehandlet kæbesyndrom.

https://sund-forskning.dk/artikler/naturligvis-om-led-og-muskler/

En artikel om diverse muskel, led og knogleproblemer bragt i ugebladet Søndag i 2003. Der gives en lang stribe af kostråd til knogleskørhed, hovedpine, gigt, kure mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lever-udrensning/

Det er en god idé med to årlige leverkure (forår og efterår). Leveren bortleder affaldsstofferne. Leveren har indflydelse på hormonsystemet, nervesystemet og immunforsvaret, hvor største parten af forsvaret findes i mave-tarmsystemet.

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-man-kurere-astma-og-allergi/

Et interview med Torben Andersen fra Allergi Kompagniet. Han mener, at allergi er en kemisk fobi, som kroppen registrerer som noget farligt. Det farlige er allergenet som kan være pollen, støv, mad, dyr el.lign. Allergien kan være grundlagt i den tidlige barndom og bryder først ud senere i livet, når huden og slimhinderne er svækkede. Årsagen til allergi kan også findes i vores moderne levevis med dårlige spise- og drikkevaner, for meget medicin og stress mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vidste-du-om-knogleskorhed/

Ved knogleskørhed er kosten meget vigtig. Dårlig fordøjelse, spinkel kropsbygning, syredannende fødeemner sukker og kaffe kan give knogleskørhed. Tag fx OsteoRemin Forte fra Biosym som forebyggelse af knogleskørhed.

https://sund-forskning.dk/artikler/er-der-pcb-i-din-drommebolig/

PCB er et materiale, som blev brugt da man byggede huse i perioden fra 1950 til 1980. PCB findes i byggematerialer som fugemasse og termoruder fra perioden. PCB afgasser til luften indendørs og kan gøre det i mange år. PCB kan give kræft, skader på immunforsvaret, virker hormonforstyrrende og kan påvirke hjernens udvikling. Hvis drømmehuset er fra PCB-perioden, kan man lade en professionel gennemgå huset og tage prøver af evt. problematiske materialer. Se også Rose Maimonides guide ”Byg og Bo kemifrit”.

 

 https://sund-forskning.dk/artikler/moed-en-biokemiker-med-forstand-paa-tarmsygdomme/

Torunn Laksafoss har med succes behandlet flere klienter med svære autoimmune tarmlidelser, så som Colitis, Crohns og Colitis Ulcerosa. Nøjes du med ”kun” at have irriterede tarme i lettere eller mere svær grad, er der også god hjælp at hente.

https://sund-forskning.dk/artikler/melatonin-mod-tinnitus/

Hormonet melatonin regulerer kroppens døgnrytme. Det udskilles fra pinealkirtlen i hjernen, når det bliver mørkt, hvorefter vi bliver døsige og falder i søvn. Melatonin findes naturligt i nogle fødevarer som bananer og ris. Der er mange teorier om, hvordan melatonin virker mod tinnitus. En handler om, at melatonin virker som en antioxidant og har evnen til at modvirke skader fra de frie radikaler. En anden teori går ud på, at melatonin kan forårsage en bedre blodgennemstrømning i øresneglen og dermed en bedre ilttilførsel mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/handen-pa-hjertet-og-kredslobet/

En artikel om hjertet og kredsløbet, hvor sygdomme i hjertet og kredsløbet er en stor dræber. I artiklen gives forskellige tips til hvordan man kan forebygge med gode fiskeolier, hvidløg og urter.

https://sund-forskning.dk/artikler/uren-hud-og-influenza/

Uren hud forekommer mest i ansigtet og på halsen. Behandlingen kan være det homøopatiske middel Traumeel S, som arbejder med kroppen og nedbryder betændelsen. Voksne med uren hud kan med fordel tage en seks ugers udrensningskur med Detox Kit, der bla aktiverer aktiverer leveren. Er leveren belastet, ses urenheder mv på huden. Influenza kan behandles med det homøopatiske lægemiddel Engystol i tabletform og op til 3 x 5 tabletter dagligt i den akutte fase. Engystol kan bruges forebyggende og 1 tablet dagligt i de kolde vintermåneder.

https://sund-forskning.dk/artikler/ny-hjaelp-til-uren-hud/

Uren hud bør behandles både inde fra og ude fra. Dybt i hudporerne lever propionibacterien acnes. Den skaber betændelsestilstande og uren hud. Bakterien kan også irritere immunforsvaret. Udefra kan man behandle uren hud med æterisk rosmarinolie og indefra kan man fx anvende New Nordics Skin Care Deep Cleanse kapsler med indhold af rosmarinekstrakt, som støtter udrensningsfunktionen og dræber bakterien der laver uren hud.

https://sund-forskning.dk/artikler/hjertet-en-gratis-bog/

En gratis e-bog (kompendium) om hjerte og kredsløb. Kompendiet hedder ”Hånden på hjertet” og er forfattet af biopat og phytoterapeut, Birgith Brog.

https://sund-forskning.dk/artikler/bliv-klogere-paa-dit-kolesterol/

En artikel om kolesterol. Hjerte-karsygdomme er den næst hyppigste dødsårsag i Danmark pga dårlig livsstil og åreforkalkning. Man skal være opmærksom på det farlige LDL-kolesterol og spise omega-3 fedtsyrer.

https://sund-forskning.dk/artikler/det-rene-vand/

Vores drikkevand i Danmark er ikke så rent som vi går og tror. Vandet lugter ofte af klor og man finder spor af pesticider, som ligger over grænseværdierne. Vi bør rense vores vand, så vi ikke bliver syge. Firmaet sundt vand sælger vandrensningsløsninger til private i forskellige prislag startende fra kr. 1.950 og til 10.000 – 12.000 kr. – se www.sundt-vand.com

https://sund-forskning.dk/artikler/det-rene-vand-2/

Vores drikkevand indeholder desværre i dag mange kedelige kemikalier, som er skadelige for både børn og voksne. Det kan afhjælpes ved at bruge en Sumi stick, som er et kulfilter. Vær dog opmærksom at kulfilteret også fjerner kalken som er i vandet. Det tager ca 6-12 timer for kulfilteret at rense vandet. Sumi sticken bør koges en gang om måneden.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/oedemer/

En artikel om diverse kurforslag til behandling af ødemer, som er væskeansamlinger i kroppen. Urten ginkgo biloba anbefales.

https://sund-forskning.dk/artikler/nervoesitet/

En artikel med kost og kurråd til nervøsitet som overordnet faktor, men en allergi over for kaffe og hvede kan også udløse en nervøs reaktion. Styrk livsstilen med gode vitaminer, mineraler og fedtsyrer og spis fødevarer så blodsukkeret holdes stabilt. Kamille og baldrian virker beroligende på nervesystemet.

https://sund-forskning.dk/artikler/lavt-blodsukker/

Lavt blodsukker viser sig ved en manglende evne til at opretholde et stabilt blodsukker. Når blodsukkeret falder, får cellerne ikke den nødvendige energi. Emnet er meget kontroversielt, og mange mennesker får ikke den rigtige diagnose eller behandling. Få gode råd og find eventuelle årsager til for lavt blodtryk.

https://sund-forskning.dk/artikler/det-handler-ikke-kun-om-hormoner/

En detaljeret og videnskabeligt velunderbygget gennemgang af hormonsystemet, som forplanter sig ud til nervesystemet, immunforsvaret og organernes samspil i kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/herpes-simplex-forkoelelsessaar/

Forkølelsessår skyldes en virus, som kan ende med gentagne udbrud. Virus kan slå sig ned, hvis der er et svækket immunforsvar, en dårlig tarmfunktion og andre belastende omstændigheder tilstede. Der gives kostråd hvordan man kan få bugt med forkølelsessåret.

https://sund-forskning.dk/artikler/candida-albicans/

Candida albicans lever som en harmløs parasit i tarmsystemet. Kommer tarmsystemet ud af balance kan den udvikle sig til en vækst, der ligner skimmelsvamp. Den lever af sukker, alkohol og kulhydrater med højt glykemisk indeks.

https://sund-forskning.dk/artikler/urolige-born-og-vandladningsproblemer-hos-maend/

Et barn blev søgt behandlet med penicillin pga en mellemørebetændelse. Det skabte en del andre ubalancer bla en forstoppelse. Barnet kom i homøopatisk behandling. En del mænd oplever at få problemer med vandladningen, når de kommer op i årene. Det skyldes at prostatakirtlen vokser. Man kan behandle med kosttilskuddet Prostalea, der indeholder zink, lycopen, gyldenris, grapefrugtekstrakt og savpalme. Homøopatisk kan man tage 30 dråber Sabal Homaccord i en halv liter vand, der drikkes slurkvis over dagen. Det virker afslappende på prostata med bedre vandladning til følge.

https://sund-forskning.dk/artikler/din-solcreme-skader-havmiljoet/

Stofferne oxybenzone også kaldet benzophenone-3 og octinoxate mistænkes for at have en hormonforstyrrende effekt i kroppen og mistænkes på sigt for at skade korallerne i verdenshavene. Stofferne bruges i nogen typer solcreme. AVIVIRs solcreme indeholder ikke de omtalte stoffer og har aldrig gjort det. AVIVIR’s hudplejeserie er desuden svanemærkede og har en grøn kolbe hos forbrugerrådet TÆNK.

https://sund-forskning.dk/artikler/nerver-eller-hormoner/

Det er ikke hormonsystemet alene der laver ubalancer i kroppen. Det er ofte nervesystemet, som skaber de hormonelle ubalancer. Nervesystemet samarbejder med immunsystemet og hormonsystemet og er med til at regulere alle kroppens organsystemer mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-anden-vinkel-pa-dine-hormoner/

Kroppens hormoner dannes i de endokrine kirtler som er skjoldbruskkirtlen, bugspytkirtlen, binyrerne, æggestokkene og hypofysen mv. Er de i balance kører alt som det skal. Er der ubalance opstår de hormonelle ubalancer.

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-sommerforkolelsen-gor-ferien-sur/

En artikel med tips til hvordan man kan styrke sig med gode nutrienter og holde sommerforkølelsen fra døren. Binyrerne er også en vigtig del af immunforsvaret og nervesystemet.

 

 https://sund-forskning.dk/artikler/naturligvis-om-hormonsystemet/

En samling noter bragt i Ugebladet søndag i årene 2004 – 2005 om hormonsystemet. Der gives gode råd til hvordan man håndterer PMS, svamp i underlivet, anorexi og spiseforstyrrelser og forbereder sig på den sunde graviditet.

https://sund-forskning.dk/artikler/naturligvis-om-nervesystemet/

Fra ugebladet søndag årene 2004 – 2005. Noter fra forskellige problemstillinger herunder anorexi, spiseforstyrrelser og problemer med fordøjelsen. De kan bunde i problemer med fordøjelsen allerede i puberteten pga. for lidt mavesyre som kan give manglende lyst til mad.

https://sund-forskning.dk/artikler/naturligvis-om-meridianer/

Mange mennesker kender til hovedpine og det kan stamme fra blære- og galdemeridianerne. Mange ved ikke altid, hvad der udløser hovedpinen. Smerterne kan stamme fra forkerte arbejdsstillinger, spændinger mv. Tao-pennen anbefales som behandling.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-kedelig-cocktail/

Mange mennesker har sikkert hørt om cocktaileffekten og mange mennesker ved godt, at der efterhånden findes mange kemiske stoffer i vores miljø og at der sikkert ikke sker noget, da de forekommer i små mængder. Desværre sker der det, at når små mængder sundhedsskadelige stoffer optræder samlet, bliver de sundhedsskadelige i kroppen. Mange af os går rundt med ophobet sundhedsskadelig kemi i kroppen. Mange fostre er sårbare over for de kemiske stoffer og mange børn fødes med sundheds skadelige stoffer i kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/dette-skal-du-vide-om-pfas-3/

PFAS – flourstofferne er sluppet ud i miljøet og sniger sig ind uventede steder. Det kan være i drikkevandet, i kød, fisk og æg, i barnets overtøj og i stegepanden. PFAS er vanskeligt at nedbryde. Det kan påvirke hormonsystemet hos voksne og give babyer medfødte skader. Nogle flourstoffer påvirker immunforsvaret og kan give forhøjede kolesterolniveauer. PFAS kan også forringe effekten af vacciner og øge risikoen for visse kræftformer. PFAS ophobes i de indre organer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kys-mig-kys-mig-lige-bare-ikke-lige-nu/

Herpes simplex kan ligge skjult i kroppen og bryde ud, når betingelserne er tilstede fx i forbindelse med en forkølelse. Det danske firma Natur Drogeriet har udviklet produktet ”Kiss me” til herpes simplex. Det indeholder aminosyren L-Lysin som kan bekæmpe herpes virus-cellen, der omgiver sig med aminosyren L-Arginin for at overleve. L-Lysin er en vigtig byggesten for musklerne, hormonerne samt cellerne. Er man ramt af et akut herpes udbrud kan man prøve at undgå en række fødevarer med L-Arginin. De vises på listen i linket her: https://maddata.dk/naeringsstoffer/arginin/102

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-dette-middel-hjaelpe-mod-hartab-hos-kvinder/

En del kvinder rammes af hårtab efter overgangsalderen og det kan være psykisk belastende. Forskerne ser i en ny undersøgelse, at pycnogenol kan hjælpe. Pycnogenol udvindes af barken fra fransk strandfyr (pinus pinaster). Stoffet pycnogenol styrker kredsløbet også i hovedbunden og kan medvirke til, at hårtætheden igen kommer tilbage.

https://sund-forskning.dk/artikler/antidepressive-agurker/

Vores vandmiljø er truet verden over og i vandmiljøet finder man medicinrester fra mennesker. Man har taget vandprøver verden over. Problemet ses især i de områder af verdenen, hvor der er dårlig håndtering af spildevand og mangelfuld kontrol med udledningen fra den farmaceutiske industri. Man ser, at et stof som paracetamol er hormonforstyrrende. Det går ind og påvirker fertiliteten hos mænd, da sædcellen ikke kan finde vej til ægget i kvindens livmoder. Paracetamol virker også hormonforstyrrende og påvirker fertiliteten hos kvinder.

https://sund-forskning.dk/artikler/behandlere-elsker-standardiseringer-og-ny-forskning/

Ud over at arbejde med ernæringstiltag anvender terapeuter også urteprodukter. De har brug for at kende til doseringerne i hver kapsel og de har brug for at vide, om der er lavet relevante standardiseringer og om producenten er går efter det højest mulige indhold af aktive stoffer, så man bedst muligt kan støtte kroppen. Det danske firma Biosym har udviklet en del produkter herunder OmniVita Stress og andre, som kan bruges til at støtte binyrerne og hormonsystemet.

Hjernen, hovedet, fedtsyrer og hormonsystemet

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lettere-laering-og-hukommelse-forskningen-bag-bacopas-virkning-i-keen-mind/

Bacopa monnieri er en plante fra Indien, som i mange år har været brugt i den  ayurvediske medicin. Den er kendt for at have en god virkning på hukommelsen, indlæringen og de kognitive funktioner i hjernen. Bacopa monnieri anvendes i produktet Keen Mind.

https://sund-forskning.dk/artikler/at-tale-med-din-hjerne-i-maven/

En teknisk og velfunderet artikel om mavehjernen med det fine nervesystem kaldet ENS  og relationen til vagus nervus, som er en af de tolv kranienerver, der løber ud til alle organer i kroppen.  I artiklen er der råd til hvordan man kan pleje hele sit fordøjelsessystem. Hjernens forskellige dele samarbejder med binyrerne. Binyrerne er med til at styre stresshormonerne i kroppen og står også for produktionen af kortisol. Kortisol er kroppens energihormon og bidrager til at undgå betændelser og inflammation mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/om-at-fa-amygdala-til-at-holde-mund/

Amygdala og hippocampus arbejder sammen i hjernen. Stabile madvaner, hvor der skabes et stabilt blodsukker er alfa-omega for de to. Urterne spiller også en afgørende rolle især for binyrer og nervesystem.

https://sund-forskning.dk/artikler/spis-din-hjerne-glad/

Dr. Perlmutter fortæller i sin bog ”Hjernens nye liv”, at hjernesundhed og tarmsundhed er nøje forbundet. Bakterierne i vores tarme har betydning for om vi udvikler sygdomme som depression, ADHD, autisme og demens. Han opfordrer os til at styrke vores hjerne igennem vores tarm ved at spise mælkesyrebakterier (probiotika) mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-enkelt-fedtsyre-er-ikke-nok/

Der er mange forskellige fedtsyrer og hvilke skal man vælge? Spis varieret så de forskellige fedtsyrer repræsenteres i et jævnt udbud i kosten. Fedtsyrer dækker alt lige fra fiskeolie til planteolier. Alle fedtsyrerne beskrives i artiklen. Prøv produktet EPA-GLA+ fra Biosym.

https://sund-forskning.dk/artikler/sunde-fedtstoffer-er-gode-og-nodvendige/

De sunde fedtstoffer er livsvigtige for kroppen, da de regulerer mange kropsprocesser: hormoner, optagelsen af de fedtopløselige vitaminer, eicosanide stoffer mv. Fedtstofferne kan opdeles i flerumættede, monoumættede og mættede fedtsyrer.

https://sund-forskning.dk/artikler/tanacetum-parthenium-og-migraene/

I årene omkring 2003 blev der lavet et klinisk forsøg, hvor man undersøgte Tanacetum parthenium og dens virkning på migræne. Man så at planten virkede forebyggende på migræne og tilbagevendende hovedpiner. Planten virkede også smertestillende og lindrede gigtsmerter. Patienterne kunne sagtens tage deres normale medicin, uden at der opstod problemer mv..

https://sund-forskning.dk/artikler/melatonin-modvirker-jetlag

I hjernen har vi et biologisk ur, der styrer vores døgnrytme.  Det styres af signalstoffet melatonin i hjernen. Jetlag opstår, når man krydser tidszoner, jo flere krydsede tidszoner, desto større påvirkning. Østvendte rejser opleves generelt som mere jetlagsgivende end vestvendte. Forretningsrejsende og skifteholdsarbejdere kan rammes af jetlag, når døgnrytmen forskydes. Det kan modvirkes med et tilskud af melatonin.

https://sund-forskning.dk/artikler/her-er-de-fedtsyrer-du-skal-spise-hver-dag/

Kroppen bruger fedtsyrerne til at opbygge cellemembraner. Fungerer de optimalt, kan nutrienterne lukkes ind i cellen og affaldsstoffer ledes ud. Arbejdet finder sted sammen med aminosyrerne, vitaminer og mineraler. To teskefulde Udo’s choice DHA oil blend styrker menneskers hjerner og er god til gravide og ammende.

https://sund-forskning.dk/artikler/kokken-og-biopaten-knaek-nodden-og-lev-laengere-eller-sundere/

Nødder er sprængfyldt med omega-3 fedtsyrer. Et nøddefad kan erstatte fredagsslikket. Nødder booster immunforsvaret, har god virkning på nattesøvnen og er med til at sænke kolesterolet. På www.nøddebazaren.dk kan man finde opskrifter med nødder.

https://sund-forskning.dk/artikler/okologisk-og-baeredygtig-krillolie/

En artikel om krillolie fra de kolde arktiske egne. Krillolien produceres bæredygtigt og tager hensyn til miljøet. Krillolie styrker hjertet, har en positiv indvirkning på hudsygdomme og har en god effekt på sygdomme som demens, Alzheimers, depression og ADHD mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/eskio-3-olie-med-fokus-pa-baeredygtighed-og-virkning/

Eskio 3 er miljøcertificeret af miljøorganisationen Friends of the Sea, der går ind for bæredygtigt fiskeri. I Vesten spises der alt for mange omega 6 fedtsyrer og det udløser smerter og inflammation i kroppen herunder menstruationssmerter hos kvinder. Man kan modvirke smerterne ved at tilføre flere omega 3 fedtsyrer til sin kost end omega 6 fedtsyrer. Hermed opnås der en fin balance, da begge fedtsyrer er vigtige for kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/hovedpine/

Hovedpine kan meget vel kan stamme fra enten galde- eller blæremeridianen, der løber hen over kraniet. Viden om meridianbanerne har kineserne haft de sidste 5000 år og denne viden bruges i deres akupunktur.

https://sund-forskning.dk/artikler/depression-lettere/

Depressioner deles op i to hovedgrupper og anskues ud fra faktorer, som kommer ude fra (psykogene) og faktorer som kommer indefra (endogene). En psykogen depression kan udløses af dødsfald, arbejdsløshed eller ulykker mv. En endogen depression kan udløses af hormonelle ubalancer, PMS, visse typer medicin, søvnløshed, alkoholisme,  narkomisbrug, fejlernæring og dårlig fordøjelse mv. Graden af depression måles på Hamiltons skala. I artiklen gives der råd til livsstilen, vitaminer, mineraler, fedtsyrer og urter.

https://sund-forskning.dk/artikler/migraene/

En artikel om migræne, som skyldes flere faktorer og ofte på en gang. I artiklen er der tips til selvbehandling af migræne og oplysninger til hvilke terapier man kan benytte til at få det bedre.

https://sund-forskning.dk/artikler/kend-dine-signalstoffer-kend-dig-selv/

En artikel om hjernens signalstoffer fx noradrenalin, serotonin, dopamin, histamin mfl. Nervesystemet påvirkes hele tiden og signalstofferne udfordres. Der kan også opstå ubalancer i signalstofferne og de gennemgås.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-god-nats-sovn-er-essentielt-for-vores-velbefindende-2/

Vi skal både sove og sove godt. Behovet for søvn er individuelt. Vi bør opleve at vi føler os friske og udhvilede når vi vågner om morgenen. De fleste har brug for 7-8 timers søvn hver nat. Hjernens celler krymper under søvnen. Det giver plads til at hjernevæsken kan skylle hjernen ren for affaldsstoffer, som har hobet sig op i løbet af dagen. Har man udfordringer med dårlig søvn, er det ekstra vigtigt at få tryptofan via kosten eller som kosttilskud. Tryptofan skal være til stede, når kroppen skal producere søvnhormonet melatonin.

Krop, sind, ånd og hormonsystemet

https://sund-forskning.dk/artikler/andedraetsovelser-og-kropsterapi-ser-ud-til-at-hjaelpe-udsatte-unge-kvinder/

Krop og åndedrætsterapi har skabt positive forandringer hos unge kvinder, der har haft en svær barndom og opvækst. En gruppe danske forskere har udgivet en stor rapport om emnet. Den viser, at løsningen kan findes i fortiden og i traumerne, som ligger der. Metoden man anvender hedder SKY-teknikker, som kombineres med osteopati eller Body SDS. Terapien udbydes af organisationen Breathe SMART i Danmark.

https://sund-forskning.dk/artikler/hold-fri-og-ror-ved-mig-om-sund-beroring-og-deraf-ro-mere-glaede-og-maske-klogere-born-i-en-hektisk-samtid/

Vores hektiske, stressede og præstationspræget samfund sætter nervesystemet er under pres. Mennesker oplever tab af fællesskaber og ensomhed. Massage og anden berøring mangler og det er noget man bør tilvælge for at skabe ro og velvære hos børn og voksne.

https://sund-forskning.dk/artikler/musik-som-et-smertelindrende-og-helbredende-vaerktoj-2/

Lyd- og sangterapeut, Anne Ryom står bag et musikkoncept, der kan bruges til smertelindring og helbredende værktøj.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/musik-som-et-smertelindrende-og-helbredende-vaerktoj/

En artikel om musik til smertelindring. De samme ting nævnes som i linket ovenover, musik under ambulancekørsler. I Tyskland har man nu 62 syngesundhedscentre og 28 syngesygehuse, der alle benytter sig af musikterapi til smertelindring.

https://sund-forskning.dk/artikler/holistisk-skonhed/

Mette My Opperman, er indehaver af GreenZone i Næstved, som tilbyder holistiske ansigtsbehandlinger. Hudplejen anskues ud fra et holistisk synspunkt, hvor ro, næring, væske, glæde i livet, søvn og individualiserede ansigtsbehandlinger går op i en højere enhed. Vand og god søvn, de rette fedtsyrer mv. er alfa omega i en god hudpleje.

https://sund-forskning.dk/artikler/konsultation-hos-marianne-palm/

Marianne tilbyder individuelle konsultationer og skræddersyr et regenerationsprogram med forslag til vitaminer, mineraler, fedtsyrer og urter og hvad der ellers er brug for at kunne regulere kroppens organer og organsystemer. Man booker tid online, opretter en profil og betaler enten via bankkonto eller mobilpay.

https://sund-forskning.dk/artikler/bliv-eksamineret-komplementaer-behandler-i-hormonterapi-og-gynaekologiske-udfordringer/

Vælger du at tage en uddannelse udi hormonterapi og gynækologiske udfordringer, får du viden om hormonsystemets opbygning, dets fortrædeligheder og viden om gynækologi og sygdomme. Underviserne er Marianne Palm, Rikke Goerlich, Dinna Trehøje og Thomas Kjærsgaard. Den viden som høstes på uddannelsen er ment som støtteterapi til eksisterende behandlingsmetoder i Danmark. Uddannelsen løber over 15-20 måneder og kan afsluttes med en eksamen.

https://sund-forskning.dk/artikler/undga-vinterdepression-med-en-ny-generation-af-lysterapi/

Lysterapi kan bruges til at behandle mennesker, der er ramt af vinterdepression. Den canadiske læge og psykiater Craig Hudson har i mange år studeret søvnrytmer og tryptofan. Han har set gode resultater hos mennesker med vinterdepression, der deltog i et forsøg med lysterapi, hvor man anvendte apparatet YumaLite lysterapi.

https://sund-forskning.dk/artikler/oereakupunktur-den-franske-metode/

En artikel om øreakupunktur ved Rikke Godthjælp. Øreakupunktur kan bruges til at styrke immunforsvaret, ved kredsløbssygdomme, fertilitetsproblemer, hormonelle ubalancer og meget mere.

https://sund-forskning.dk/artikler/holistisk-skonhed/

Huden er kroppens sladrehank. Fungerer kroppens organsystemmer ikke optimalt, så ses det på huden. Binyrerne kan være presset. Det kan give stress. Den gamle kinesiske terapiform kan afspænde ansigtets muskler og give mere glød.

https://sund-forskning.dk/artikler/kolde-facts-om-varme-saunaer-og-infrarod-straling/

Der findes i dag mange studier, der handler om fordelene ved at gå i sauna. I artiklen omtales en sammenklappelig sauna til hjemmebrug eller som tæppe til sengen. Kroppen, hjerte- og kredsløbet styrkes, når man går i sauna. Varmen hjælper huden med at udskille affaldsstoffer. Hormonsystemet får også hjælp og det kan man se på reguleringen af insulin og hjælper i forhold til type 2 diabetes. Læs artiklen og blive klogere. Den handler også om meget mere end lige hormonsystemet.

https://sund-forskning.dk/artikler/hvorfor-du-skal-vaelge-en-biopat-og-naturopath-ibm/

En uddannelse til biopat og naturopath tager 5 år, hvis man ikke har fagene anatomi, fysiologi og sygdomslære i forvejen. Under uddannelsen arbejder man med den seneste forskning og evidensbaseret praksis ud i biologiske metoder, der kan støtte kroppen og hvilke belastende faktorer, der er tilstede. I uddannelsen indgår bla ernæringsterapi, reguleringsterapi, immun- og symbioseterapi samt kommunikation og klientpsykologi mv.  Man opnår viden om kroppens forskellige organsystemer som fx hormonsystemet, nervesystemet og fordøjelsen mv.

Kvinde-, mandeproblemer og hormonsystemet

https://sund-forskning.dk/artikler/sadan-stotter-du-din-krop-under-et-p-pille-stop/

En guide til hvordan man bedst støtter sin krop i tiden efter, at man har lagt p-pillerne på hylden. Kort fortalt går p-pillerne ind og erstatter den østrogen og progesteron, som kroppen normalt ville producere. Lægger man p-pillerne på hylden stabiliseres hormonbalancen for de fleste hurtigt igen, for andre går der længere tid. Støt kroppen med gode kostvaner, kosttilskud og fedtsyrer og hav fokus på at støtte leveren, så den kan rense de syntetiske hormoner ud igen.

https://sund-forskning.dk/artikler/tag-det-roligt-du-har-menstruation/

PMS (præmenstruelt syndrom) påvirker mange kvinder som mærker forskellige symptomer som ked af det hed, smerter, træthed og øget sukkertrang osv. i tiden op til menstruationen. Noget tyder på, at ernæringen spiller en rolle for om man oplever PMS-symptomer. Prøv at justere kosten, spis mange grøntsager, frugt, nødder, linser og bønner og tilfør kroppen de betændelseshæmmende prostataglandiner E1 og E3, hvis man lider af PMS.

https://sund-forskning.dk/artikler/super-power-kaljuice/

Kål er en power grøntsag, som er spring fyldt med mange stoffer, der øger leverens inaktivering af østrogendominans, da kål hjælper leveren med at nedbryde østrogen mere effektivt. Kvinderne har ofte lave progesteronniveauer i tiden før menopausen.

https://sund-forskning.dk/artikler/livets-hormoner-kan-ogsa-drille-for-overgangsalderen/

En teknisk artikel om hormonsystemet. De tre østrogener østradiol, østron og østriol spiller en rolle i østrogen-metabolismen. Leveren står for afgiftningen af østrogen-overskud i kroppen og henfører til leverens fase 1 og 2 afgiftning. Der er mange årsager til, at leveren ikke kan afgifte korrekt og det kan bunde i miljømæssige og livsstilsmæssige faktorer, som har påvirket kroppen i mange år og længe før at overgangsalderen indtræder. Noget tyder på at det farlige østrogen østradiol kan være en af årsagerne til at den hormonfølsomme brystcancer opstår.

https://sund-forskning.dk/artikler/kender-du-moderhormonet-pregnenolon/

Hormonet pregnenolon er moder til steroidhormonerne. Det dannes af kolesterol. Herfra omdannes det til DHEA, testosteron, progesteron, østrogen og kortisol. Pregnenolon fungerer som et forrådskammer i kroppen og forbruges der meget af det i forbindelse med fx stress, hvor pregnenolon omdannes til kortisol, så er der ikke meget tilbage til de andre og ubalancer opstår i kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/din-cyklus-er-din-styrke/

Nanna Stiegel og Laila Tórsheim har skrevet bogen ”Dit hemmelige våben – guide til din kvindelige cyklus”. I bogen gives gode råd til hvordan man kommer igennem menstruations cyklusen henimod at opnå større balance og harmoni med den kvindelige cyklus.

https://sund-forskning.dk/artikler/hvorfor-kommer-kroppen-i-overgangsalderen/

De fleste kvinder kommer i overgangsalderen, når de er 45 – 55 år. Nogle kvinder mærker ikke symptomer på at de er i overgangsalderen blot at menstruationen stopper.  Andre vil opleve symptomer på, at de er i overgangsalderen, da hormonerne er i ubalance. Firmaet Herrens Mark har udviklet et produkt fremstillet af rødkløverekstrakt. Det hedder Regomeo. Udover rødkløverekstrakt indeholder produktet citronmelisse, som understøtter en normal søvn,  pebermynte og mælkesyrebakterier til fordøjelsen og salvie til leddens fleksibilitet og mobilitet. Læs mere om REGOMEO på www.herrens-mark.dk

https://sund-forskning.dk/artikler/blodningsforstyrrelser/

En artikel om blødningsforstyrrelser. I teenageårene og i overgangsalderen er menstruationerne ofte uregelmæssige. I de mellemliggende år kan uregelmæssighederne skyldes stress, sygdom, overdreven motion, kemoterapi mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/elsk-dine-bryster/

Kvinder kan få knuder i brysterne eller de kan være ømme og hævede før menstruationen. Ømme og hævede bryster kan også være et tegn på østrogen dominans, stress eller en tarm/lever der ikke arbejder optimalt. Institut for orthomolekylær medicin læs mere på www.iom.dk

https://sund-forskning.dk/artikler/polycystisk-ovariesyndrom-og-insulinresistens-hvad-ved-vi-anno-2017/

En artikel om polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og insulinresistens. Der er tale om en hormon- og stofskiftesygdom, som påvirker 5 – 10 % – måske op til 20% af kvinder i den fødedygtige alder. For meget testesteron i kroppen skaber PCOS.

https://sund-forskning.dk/artikler/pms-kan-drive-dig-til-vanvid/

En artikel om PMS, hvor hovedurten til PMS – Vitex Agnus Castus – er hjælpen. PMS skyldes en ubalance imellem østrogen og progesteron. Der er enten for meget eller for lidt af de to hormoner. Der er en omtale af de fem PMS-typer.

https://sund-forskning.dk/artikler/sammenhaeng-mellem-baekkenproblemer-og-det-kvindelige-hormonniveau/

Foreningen Bækkensmerter har set, at der er en sammenhæng imellem bækkensmerter og ændringer i kvindekroppens hormonniveau livet igennem. Kvinden oplever igennem sit liv ændrede hormonniveauer og ændringer i forholdet mellem østrogen og progesteron. Ændringerne kan ses i bindevævet, muskelvævet og ledbåndene. Kvinder som lider af smerter i bækkenet kan opleve smerter i forbindelse med menstruation, graviditet, ægløsning, i starten og i tiden efter overgangsalderen.

https://sund-forskning.dk/artikler/kvindesygdomme-kan-behandles-med-omega-3-fedtsyrer/

En artikel om noget af den forskning der er lavet på omega-3 fedtsyrerne i forhold til brystcancer, hedeture i overgangsalderen, menstruationssmerter og for tidlig fødsel under graviditeten.

https://sund-forskning.dk/artikler/maelkesyrebakterier-i-stedet-for-svampekure/

Svamp i underlivet kan behandles med gavnlige mælkesyrebakterier. Første valget hos lægen er normalt antibiotika, som forrykker mikrobalancen og kan give anledning til tilbagevendende svampeinfektioner eller bakteriel vaginose med svie og kløe, som ikke går væk.

https://sund-forskning.dk/artikler/spot-pa-kroppen-i-balance/

Tips til diverse ubalancer i kroppen herunder en forstyrret tarm og fordøjelse. Tilfør mælkesyrebakterier fra fx Symbioflor fra Biosym, Lactiplus fra Vogel, Maxiflor fra Naturdrogeriet eller Garpo fra anjo, som indeholder både mælkesyrer og hvidløg.

https://sund-forskning.dk/artikler/helse-tabu-hvilket-helseproblem-taler-du-ikke-om/

Mange kvinder døjer med tabubelagte udfordringer som sved, lugt, luft i tarmene, problemer med potensen (mænd) og udflåd/lugt fra underlivet (kvinder). Emnerne kan være svære at tale med læge om eller fagpersonalet i helsekosten. Mange søger hjælp på internettet.

https://sund-forskning.dk/artikler/kom-med-pa-herrens-mark/

Herrens Mark til overgangsalderen med indhold af både rødkløver og mælkebøttesaft. Produktet er desuden tilsat citronmelisse, pebermynte og salvie. Isoflavonerne i produktet (planteøstrogenerne) har den gode effekt på kvinders hormonsystem under overgangsalderen. Omformuler evt.

https://sund-forskning.dk/artikler/kvinder-pa-herrens-mark-med-blaereproblemer/

I 2019 gik et hold forskere fra Regionshospitalet Nordjylland Hjørring i gang med at undersøge at undersøge det fermenterede rødkløverekstrakt fra Herrens Mark. Man ville undersøge om det havde en effekt på blæreproblemer hos kvinder, der oplever problemer med blærefunktionen efter overgangsalderen.

https://sund-forskning.dk/artikler/minipubertet-en-mulig-nogle-til-at-forsta-barnloshed/

Kønshormonerne peaker allerede i forstertilstanden for både drenge og piger. Der ses i disse år en stor stigning i reproduktive sygdomme hos mænd. Ca. 15% af alle danske mænd har en så lav sædkvalitet, at de ikke kan befrugte en kvinde. Faktisk har danske mænd verdens dårligste sædkvalitet. Man mener at diverse miljøpåvirkninger og livsstilen er årsagen. Forskerne arbejder på at finde årsagen.

https://sund-forskning.dk/artikler/foedselsdepression/

Mange kvinder oplever tegn på depression i dagene efter fødslen. Hormonerne er på spil. Der gives råd og kostforslag til at styrke sig som nybagt mor.

https://sund-forskning.dk/artikler/underlivsbetaendelse/

Betændelse i æggelederne og/eller i livmoderen kan opleves som smerter og tryk-ømhed nederst i underlivet. Symptomerne kan være ildelugtende udflåd fra underlivet, svie ved vandladning og kvalme eller feber. Søg læge og ved gentagne infektioner, bør der henvises til gynækolog. Gør brug af kurforslagene i artiklen og spis gode vitaminer, mineraler og fedtsyrer som støtteterapi.

https://sund-forskning.dk/artikler/overgangsalder-maend/

Mænds hormonspejl ændrer sig også. De kommer i den androgyne fase, som er mændenes overgangsalder. Med alderen aftager deres hormonproduktion aftager gradvist og med 1 % fra 20 årsalderen. Det mandlige kønshormon, testosteron spiller en rolle for den seksuelle adfærd, humøret, evnen til at koncentrere sig, hukommelsen, muskelstyrken og følelsen af fysisk oplagthed. I artiklen gives diverse råd til kosten og livsstilen.

https://sund-forskning.dk/artikler/det-er-ilde-at-ikke-kunne-nar-man-gerne-ville/

Problemer med prostata kan behandles med naturpræparater som græskarkerner og hørfrø. Problemer med prostata bør undersøges af lægen. Græskarkerner kan regulere det mandlige hormon testosteron, så man undgår at prostacellerne stimuleres for meget og der opstår problemer med vandladningen. Hørfrø indeholder de sunde omega-3-fedtsyrer og phytoøstrogener, som kaldes lignaner. Prøv produktet Pro·staminus , som indeholder aktive stoffer fra græskarkerner og hørfrø samt E-vitamin, granatæbleekstrakt, zink og selen.

https://sund-forskning.dk/artikler/ved-du-hvorfor-hormonet-progesteron-er-sa-vigtigt/

Hormonerne østrogen og progesteron samarbejder under menstruationscyklussen. Østrogen sørger for at celledelingen og fedtlagringen kører og at immunforsvaret er oppe i gear. Progesteron ligger en dæmper på østrogen, så celledelingen ikke løber løbsk og immunforsvaret overreagerer, så der udvikles allergi og autoimmune sygdomme.

https://sund-forskning.dk/artikler/maend-motion-og-for-lidt-testosteron/

Mængden af testosteron daler i mænd med stigende alder. Testosteron kan faktisk omdannes til østrogen i mandekroppen og det ses som bryster og mave. Mænd motiveres ikke sådan lige med et til at skulle ændre livsstil, som kvinder gør det. Mænd sammenligner sig med andre mænd og har ofte brug for dokumentation for at det virker. Mænd vil se beviser og resultater ellers gør de ikke noget.

https://sund-forskning.dk/artikler/skedetoerhed/

Skedetørhed opstår hos kvinder efter overgangsalderen pga dalende østrogenniveauer og et ændret hormonspejl. Phytoøstrogener fra græskarkerner, hørfrø, solsikkekerner og mandler mv. kan tilføre fedtstoffer, som kan hjælpe på de seksuelle smøremidler. Sørg for god opvarmning før den seksuelle akt og brug evt. sesamolie eller mandelolie, hvis det kniber med smørelsen.

https://sund-forskning.dk/artikler/skedekatar-udflaad/

I første del af kvindens menstruationsperiode dannes der mere og mere slim, der kan vise sig som klart eller mælkehvidt slim. Omkring ægløsning er der mest slim. Skeden er selvrensende. Trichomonas er en infektion, som kan ramme kvinder. Symptomerne er kraftig ildelugtende gul-grønt udflåd, som kan give kløe. Der er tale om mikroorganismer som kan overleve på et håndklæde. Ens sexpartner bør også behandles.

https://sund-forskning.dk/artikler/maends-overgangsalder/

Mænd har også en overgangsalder, hvor hormonproduktionen går ned. Den hedder den androgyne pause. De bliver trætte og triste, mangler kræfter og får seksuelle problemer, men sandsynligvis hjælper carnitine. Pharma Nords Bio-Cartinine, som er en stærk vitamin/mineraltablet med indhold af schisandra chinensis, som giver en god og stabil energi. Urten vækker binyrerne og styrker leveren. Ifølge kineserne styrker denne urt hele kroppen. Sørg for at spise en kost bestående af mange grøntsager, frugt og groft brød. Det giver et stabilt humør, en god søvn og en gladere mand.

https://sund-forskning.dk/artikler/praemenstruel-eller-kvinde-tag-dig-sammen/

Præmenstruelt syndrom kan opleves fra den tidlige pubertet og helt ind i overgangsalderen. PMS opstår, når afstanden til de to kvindelige hormoner østrogen og progesteron bliver for stor. For lidt progesteron i dagene op til menstruationen kan også spille ind.

https://sund-forskning.dk/artikler/kvinder-paa-herrens-mark-0/

Herrens Mark til overgangsalderen med indhold af både rødkløver og mælkebøttesaft. Produktet er desuden tilsat citronmelisse, pebermynte og salvie. Isoflavonerne i produktet (planteøstrogenerne) har den gode effekt på kvinders hormonsystem under overgangsalderen.

https://sund-forskning.dk/artikler/kvindeurter/

En engelsk artikel med beskrivelser af diverse kvindeurter og hvordan de kan bruges til at styrke kvindekroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/prostata-godartet-forstoerrelse/

Blærehalskirtlen er på størrelse med en kastanje og sidder under blæren og omkranser hele urinrøret hos mænd. Den vokser med alderen og kan give vandladningsbesvær, da den afklemmer urinrøret. Forstørret prostata begynder ofte efter 50-årsalderen og kan give problemer med vandladningen, da den afklemmer urinrøret.  Problemet kan forebygges ved at spise græskarkerner flere gange ugentligt som mellemmåltider, snacks eller i salater. Suppler med et godt vitamin og mineraltilskud og ekstra zink.

https://sund-forskning.dk/artikler/pms-praemenstruelt-syndrom/

En artikel om PMS, som kvinder kan lide af i varierende grad i forbindelse med menstruationen. PMS kendetegnes ved forskellige fysiske og psykiske symptomer som fx smerter i underlivet, humørsvingninger mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/kosten-er-en-vigtig-faktor-naar-du-har-endometriose/

De fleste kvinder har en problemfri månedlig cyklus. Andre kvinder er ramt af endometriose. Det er en tilstand, hvor små stykker livmoderslimhinde har fæstnet sig andre steder uden for livmoderen fx på æggestokke og æggeledere. De småstykker livmoderslimhinde reagerer fortsat på hormonale påvirkninger og bløder. Forskerne ved ikke hvorfor endometriose opstår, men man ved at der er tale om en inflammationstilstand.

https://sund-forskning.dk/artikler/praemenstruel-eller-bare-hysterisk/

En artikel om de fem PMS-typer. PMS opstår på grund af for lidt progesteron i forhold til østrogen. Typerne er:  PMS-A – Anxiety, PMS-C – Cravings, PMS-D – Depression, PMS-H – Hyper- Hydration og PMS-P – Pain.

https://sund-forskning.dk/artikler/pollen-til-maend-og-kvinder/

Firmaet Allergon AB i Sverige er specialister i pollenproduktion og førende inden for produktionen af allergitest, der bruges til diagnosticering af allergier. De har også udviklet en rækken pollenprodukter, der virker på forskellige organsystemer. Produktet Femal bruges til PMS og klimaterieproblemer og Polzan kan bruges problemstillinger i prostata med hyppige toiletbesøg og sparsom vandladning.

https://sund-forskning.dk/artikler/klimakteriet/

Klimakteriet er en betegnelse for kvindens overgangsalder og det tidspunkt, hvor menstruationerne ophører. I denne periode kan der være hedeture og nattesved. De optræder hos over 50 % af kvinder i den vestlige verden. Det kan forstyrre nattesøvnen, så man er træt og uoplagt dagen efter. Tynde kvinder som producerer mindre østrogen i deres fedtvæv, kan opleve færre symptomer. Kvinder der kommer tidligt i overgangsalderen kan få særligt kraftige symptomer.  I artiklen gives livsstils- og kostråd.

https://sund-forskning.dk/artikler/ny-forskning-vaekker-bekymring-daarlig-saedkvalitet-hos-unge-danske-maend/

Sædkvaliteten hos en gruppe unge mænd er dårlig, konkluderer et hold forskere. Årsagen skyldes en mangel på mineralet selen ikke kun i Danmark, men i hele Europa. En anden faktor skyldes en mangel på det energigivende stof Q10. En tilførsel af Q10 giver sædcellerne energi til at svømme hen til kvindens æg og befrugte det. De har brug for store mængder energi i den proces.

https://sund-forskning.dk/artikler/bryster-hos-maend/

Mænd kan udvikle bryster og det kaldes for gynækomasti. Det er et stort problem for mange. Man mener at det kan stamme fra hormonbalancen eller opstå pga visse typer medicin fx anabolske steroider. Problemet kan fjernes ved et kirurigsk indgreb i fuld eller lokal bedøvelse og starter med en konsultation hos lægen.

https://sund-forskning.dk/artikler/irritabilitet-og-vrede/

Irritabilitet og vrede er naturlige og sunde reaktioner. De kan opstå pga. lavt blodsukker, hormonelle udsving og i forbindelse med PMS og overgangsalder og ikke mindst pga. en dårlig ernæringstilstand med for få vitaminer, mineraler og gode fedtsyrer. Kurforslag gives i artiklen.

https://sund-forskning.dk/artikler/prostatasupport/

Prostata vil volde mange mænd over 40 år problemer, da den vil vokse og skabe daglige problemer. Produktet Prosta Vital kan gøre en forskel med indhold af lycopen, maritim fyrrebark samt en stribe vitaminer og mineraler. Produktet støtter mænds blærehalskirtel.

https://sund-forskning.dk/artikler/fedtsyrer-menstruationssmerter-og-overgangsalder/

Tom Saldeen har forsket i forholdet mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrerne, hvor det viser sig at alle kropsfunktioner har brug for den rette fedtsyresammensætning inkl. kvinders hormonsystem. For mange omega-6 fedtsyrer i forhold til omega-3 fedtsyrer danner grobund for smerter i kroppen og en skævvridning af de to omega-fedtsyrer kan meget vel være årsagen til voldsomme menstruations-smerter, som nogle kvinder oplever i overgangsalderen.

https://sund-forskning.dk/artikler/stotteterapi-til-en-forstyrrende-overgangsalder/

I overgangsalderen daler kroppens østrogenniveauer og kvinder kan opleve diverse ubehag som svedeture og humørsvingninger mv. Produktet Meno Joy med indhold af rødkløver, turnera diffusa og humle er udviklet til at støtte i overgangsalderen, så overgangen bliver så rolig som mulig.

https://sund-forskning.dk/artikler/menstruationsforstyrrelser/

En stribe gode råd til, hvis man døjer med forskellige ubalancer i forbindelsen med menstruationen. Kontakt din læge eller gynækolog, hvis der opstår ændringer i menstruationsmønsteret som fx udebleven menstruation, kraftige og langvarige blødninger, blødninger efter samleje eller smerter i underlivet mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-praemenstruel-lettere-hysterisk-eller-pa%cc%8a-vej-i-overgangsalderen/

Rødkløver ekstrakt eller Bidro PMS er gode til kvinder med PMS-symptomer eller som er på vej ind i overgangsalderen. PMS-typerne gennemgås også, hvor man sagtens som kvinde kan have et mix af dem alle.

https://sund-forskning.dk/artikler/ny-undersogelse-giver-hab-for-ufrugtbare-maend/

Der er forsket meget i det vitaminbeslægtede enzym Q10 og stoffets evne til at booste mænds sædkvalitet. Årsagen til manglende graviditet er mange. En del af årsagerne skyldes mænds ringe sædkvalitet. En gruppe mænd deltog i et forsøg over tre måneder. I forsøget så man bla at mængden af sædceller steg og at sædcellerne blev livligere og fik mere energi til at kunne svømme.

https://sund-forskning.dk/artikler/ernaering-og-traening-i-forhold-til-menstruationscyklus/

Kvindekroppen gennemgår en række fysiologiske og hormonelle forandringer i overgangsalderen herunder dalende østrogenniveauer og tendens til øget fedtmængde på kroppen. Stofskiftet daler det bliver sværere at udnytte kulhydraterne. Efter overgangsalderen er det vigtigt at have fokus på sin kost og sikre at den er lødig og optages godt i kroppen samt at den forebygger hjerte-kar-sygdomme, metabolisk syndrom, vægtstigninger, knogleskørhed og humørsvingninger.

https://sund-forskning.dk/artikler/bade-maend-og-kvinder-kommer-i-overgangsalderen/

Overgangsalderen for både mænd og kvinder skyldes ændringer i hormonerne. For kvinderne (menopause) daler østrogen og æggestokkene bliver mindre følsomme over for hypofysens påvirkning og stopper med at producere æg. Hos mændene (androgyne pause) handler det om testosteron. Ændringen indtræffer ikke så gradvist som hos kvinderne, men begynder så småt i 30-årsalderen, hvor testosteronniveauerne daler med ca. 1-2 procent om året.

https://sund-forskning.dk/artikler/ernaering-og-traening-til-kvinder-i-overgangsalderen/

Både mænd og kvinder oplever ændringer i deres hormonproduktion i overgangsalderen. Ændringerne sker ikke lige så brat som hos kvinder, men de indtræder gradvist. Mænd kan bla få problemer med vandladningen pga. en forstørret prostatakirtel. Salvie og savpalme er til kvinders og mænds overgangsalder. Produktet Menosan er til kvinder og produktet Prostatasan er til mænd.

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-en-palme-kan-regulere-en-mands-behov/

Når mænd passerer de 50 år får de ofte problemer med vandladningen. Det kan blive en følgesvend resten af livet. Vandladningen sker hyppigere og det kan skyldes at prostata (blærehalskirtlen) er vokset. Som regel er det godartet. Nærer du som mand den mindste tvivl og oplever problemer med vandladningen, så søg læge og få bekræftet om der er alvorligere problemer tilstede. Som støtteterapi til prostata kan man bruge Prostasan, der er fremstillet ud fra ekstrakter fra Savpalmen, der vokser i Californien.

https://sund-forskning.dk/artikler/menopausepakken/

En artikel med råd til hvordan man håndterer overgangsalderens symptomer. Der kan være mange symptomer fx dårlig søvn, humørsvingninger, svedeture og tørre slimhinder. Sov koldt om natten, tag tre kapsler Magnesium Malate før sengetid. Er der tendens til knogleskørhed prøv Cal Mag Bone Strong fra New Nordic. Drik salviete. Den kan drikkes gennem dagen. Salvie virker svedhæmmende. Drik mindre kaffe og begræns sukker. Prøv Meno Joy, hvis der er udsving i humøret og Intim Comfort, hvis slimhinderne er tørre.

 https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-dus-med-de-fire-knogleforvaltere/

Knoglestrukturen er afhængig af calcium og magnesium. Det forstærkes, hvis man trækker D3 vitaminet og K2 med ind i kostindsatsen til knoglerne. Cal-Mag Citrat fra firmaet Solaray kan hjælpe her. I bogen ”The Magnesium Miracle” fra 2003 beskriver beskriver den amerikanske læge og forfatter Dr. Carolyn Dean, hvordan calcium og magnesium arbejder sammen som en tandem. Det ene ikke uden det andet. Hun henfører til, at et utilstrækkeligt magnesium-niveau i kroppen vil kunne medføre, at calcium trænger ud i blodbanerne og ophober sig i de bløde væv.

Overvægt og hormonsystemet

https://sund-forskning.dk/artikler/om-tarmflora-immunforsvar-og-forekomsten-af-overvaegt-hos-born/

Overvægt og fedme er en kompleks tilstand, som også påvirker mange børn i dag. Noget tyder på, at antibiotika givet under opvæksten, kan være med til at tricke chancerne for at udvikle overvægt senere i livet. Brug Panda 2 til børn fra NDS Engholmgruppen og suppler gerne med Multi collagen sport, som bidrager til bindevævets kvalitet, så der kan bygges muskler. Opbyg et husapotek af bla UrtePensil, Immuforte mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/kalorietaelling-maske-er-det-en-meget-foraeldet-made-at-se-vaegtproblemer-pa/

Vejen til vægttab går via en livsstilsændring. Den bør være sund og noget som man kan holde resten af livet. Man ved, at mennesker som mangler søvntimermangler indtager flere søde sager og forarbejdede fødevarer. Det kan føre til vægtstigninger. Hjernen påvirkes, så den bliver mere modtagelig og reagerer mere over for stress. Det påvirker hormonniveauerne og signalstofferne, der har med mæthedsfølelsen at gøre.

https://sund-forskning.dk/artikler/nu-naermer-sig-den-sode-juletid/

Julen er for mange forbundet med ekstra kalorier og vægtøgning. Et vedvarende vægttab er en mentalbeslutning, som kræver fokus. Stimuler udrensningsorganerne med Detox Kit og genopret tarmfloraen med mælkesyrebakterier. Falder man i så sæt ind med motion, som øger velværet og motivationen.

https://sund-forskning.dk/artikler/forskerne-har-fundet-stopknappen-ikke-mere-sukkertrang/

Man kan have en stor trang til noget sødt lige efter, at man har spist og rækker automatisk ud efter et stykke chokolade. Tilstanden kan skyldes et ustabilt blodsukker og en mangel på mineralet chrom. Chrom samarbejder med insulin om at hjælpe sukkeret ind i cellen. Gode kilder til chrom er brokoli, kød og fuldkorn. Pharma Nords Bio-Chromium med chromgæren ChromoPrecise kan også hjælpe.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-tilstand-der-handler-om-os-alle-om-metabolisk-syndrom/

Mange børn er overvægtige i dag og verden over. En del børn er også begyndt at udvikle metabolisk syndrom, som er en ubalance i energiomsætningen i kroppen. Problemet ligger i for dårlige madvaner, en for stor indtagelse af sukker fra fx sodavand og en mangel på motion og lyst til bevægelse. På sigt går det også ud over hjertet.

https://sund-forskning.dk/artikler/hvorfor-en-kalorie-ikke-bare-er-en-kalorie/

Patricia Højbo beretter om hendes kamp mod kiloene. I en tidlig alder var hun ramt af diverse sygdomme herunder lavt stofskifte. Hendes krop var i stærk hormonel ubalance. En dag droppede hun kurene og gik over til at spise mere fedt og droppe de hurtige kulhydrater. Vægten gik ned og stofskiftemedicinen kunne lægges på hylden. Det handler ikke om hvor mange kalorier vi spiser, men hvordan kalorierne påvirker vores system og hormonsystem.

https://sund-forskning.dk/artikler/bugfedt-barnloeshed-og-graviditet/

Både mænd og kvinder bør undersøges, hvis der opstår problemer med at blive gravid. Metabolisk syndrom kan være årsagerne. Metabolisk syndrom rammer især stofskiftetypen protein-fedtstof, hvor årsagen er et for stort indtag af kulhydrater.

https://sund-forskning.dk/artikler/overvaegt-og-fedme/

Overvægt skyldes som hovedårsag et for stort indtag af kalorier og for lidt motion. Som underårsag kan overvægt skyldes en svag skjoldbruskkirtel, ubalancer i østrogenproduktionen og en dårlig leverfunktion mv. Arbejd henimod at spise en blodsukkerstabiliserende kost, som bevarer mætheden og undgå at spise imellem måltiderne. Find gode råd til anden støtteterapi på www.sund-forskning.dk

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-stress-star-i-vejen-for-vaegttab/

Stress kan være en faktor som står i vejen for et vægttab. Ved en konstant stressbelastning vil stresshormonet kortisol over tid stimulere sulten og lysten til at spise. Kortisol vil også stimulere væksten af bugfedt og hæmme frigivelsen af fedt fra fedtvævet. Løsningen er at stresse af, før man tænker på kost, motionsvaner og vægttab.

Stofskiftet og hormonsystemet

https://sund-forskning.dk/artikler/gode-udsigter-for-kvinder-med-autoimmune-stofskiftelidelser/

Stofskiftet har mange kernefunktioner i kroppen og er måske kroppens vigtigste funktion. Lidelsen Hashimotos thyroiditis er en autoimmun lidelse, som rammer en del kvinder. Studier viser at mineralet selen har en god virkning på lidelsen, da selen bidrager til stofskiftets normale funktion. Selen har i studierne vist sig have en god virkning på anti-TPO, som er en markør for hvor hårdt skjoldbruskkirtlen er ramt.

https://sund-forskning.dk/artikler/faa-styr-paa-stofskiftet-0

En del sundhedsproblemer bunder i lavt stofskifte og en mangel på spormineralet selen. Symptomerne er øget svedproduktion, skøre negle og søvnløshed. Selen er vigtig for skjoldbruskkirtlen og for at stofskiftet fungerer. Kroppen har brug for mindst 100 mg selen om dagen for at de selenafhængige funktioner virker.

https://sund-forskning.dk/artikler/jod-2/

Jod er et vigtigt sporstof, som sørger for at stofskiftehormonerne T3 og T4 virker i skjoldbruskkirtlen. Dannes der for lidt T3 hormon fra det passive T4 hormon, bliver stofskiftet lavere og dannes der for meget T3 hormon bliver stofskiftet højt. Derfor er både jod og selen vigtigt for at stofskiftet fungerer optimalt.

https://sund-forskning.dk/artikler/har-du-brug-for-jod/

Jod er et mineral som indgår i dannelsen af stofskiftehormonerne i skjoldbruskkirtlen. En mangel kan føre til struma, lavt stofskifte, træthed og sløvhed. Jod bidrager til normal kognitiv funktion, nervesystemets- og skjoldbruskkirtlens funktion og energiomsætningen i kroppen mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/vegetar-og-veganerkost-snyder-dig-for-en-raekke-vigtige-naeringsstoffer/

Forskerne ser i en nyere undersøgelse, at kvinder der lever som vegetar eller veganer ligger lavt i forhold til indtaget af jod og selen. På sigt kan det blive problematisk, da begge mineraler er nødvendige for en normal funktion af stofskiftet.

https://sund-forskning.dk/artikler/stofskiftepatienter-har-mindre-selen-i-blodet/

Forskerne har set at personerne med stofskiftelidelsen ”Hashimotos” har mindre selen i blodet. Selen er en vigtig medspiller for stofskiftet og bidrager til omdannelsen af det passive T4 hormon til det aktive stofskifte hormon T3. I forvejen skorer Danmark lavt på selenskalaen, da indholdet i fx landbrugsjorden er lavt. Gode kilder til selen er fisk og skaldyr.

https://sund-forskning.dk/artikler/jod-i-salt-skaber-faerre-syge-med-forhojet-stofskifte-men/

Efter at man har tilsat jod til salt, ser forskerne at forekomsten af personer med forhøjet stofskifte er faldet, men nyfødte og ufødte fostre får fortsat ikke nok jod og det går på sigt ud over hjernen og intelligensen. Jod er et vigtigt mineral, som har betydning for hormonerne, den kognitive funktion, nervesystemet, huden og ikke mindst stofskiftet.

https://sund-forskning.dk/artikler/er-hashimotos-en-japansk-sushiret/

Stofskiftesygdommen Hashimotos blev opdaget i 1912 af japaneren Hakaru Hashimotos. Den kan være svær at opdage, da lægerne ofte ikke vil tage blodprøven, som hedder AntiTPO. Det er den mest almindelige stofskiftesygdom og diagnosen Hashimotos betyder, at man ikke ændrer standardbehandling. Symptomerne er træthed, forstoppelse, skøre negle og vægtstigninger mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/gode-rad-til-din-sundhed-og-dit-velvaere/

Bogen ”Tryk dig glad kvinde” giver tips til gener som stress, træthed og stofskiftelidelser. Bogen ”Balance i stofskiftet” beskriver de særlige personlighedstræk, som er i spil ved problemer i stofskiftet og forklarer hvordan de kan skabe en kronisk indre stress, som kan ødelægge stofskiftet. Ud fra bogens anvisninger kan man vinke farvel til sin stofskiftepersonlighed.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-syg-lille-sommerfugl/

Skjoldbruskkirtlen kan blive syg og det medfører lavt stofskifte. Bliver tilstanden kronisk kaldes det for Hashimotos, hvor behandlingen ofte er syntetisk fremstillet T4 stofskiftemedicin. Kosten er uhyre vigtig, hvis man vil forebygge lavt stofskifte. Husk vitaminerne C, B2, B3 og B6 er vigtige fordannelsen af stofskiftehormonerne. Vitamin D6 er også vigtig for immunforsvaret og beskyttelsen af autoimmunsygdom.

https://sund-forskning.dk/artikler/6-blodprover-kan-loese-mysteriet-om-dit-helbred/

Hyporthyreoidisme (lavt stofskifte) er en underdiagnosticeret tilstand. Ofte vil lægerne ikke tage alle de nødvendige blodprøver, men satser kun på TSH blodprøven som markør for lavt stofskifte. Man kan tage 6 forskellige blodprøver og de hedder: TSH-prøven, Frit T3, Frit T4, antistoftest: undersøger antiTPO og antiTG samt Reverse T3.

https://sund-forskning.dk/artikler/mangel-pa-selen-kan-skabe-sygdom/

Danmark er et af de selenfattigste områder i verden. Selen beskytter også mod de skadelige iltradikaler og spiller sammen med Q10 i beskyttelsen af hjertet. Selen bidrager til skjoldbruskkirtlens funktion og at stofskiftehormonet T4 omdannes til det aktive T3 stofskiftehormon. Har man lavt stofskifte kan der opstå vægtstigninger og det kan meget vel skyldes en mangel på spormineralet selen.

https://sund-forskning.dk/artikler/selen-og-hashimotos/

Ca. 5% af den danske befolkning lider af den kroniske stofskiftesygdom Hashimotos Thyroiditis, hvor kroppen danner antistoffer mod skjoldbruskkirtlen. Selen støtter nogle antioxidant-systemer i kroppen, som har betydning for Hashimotos og skjoldbruskkirtlens funktion. For tiden kører der et forsøg i Danmark, hvor 472 personer med Hashimotos deltager. Halvdelen af gruppen får 200 mg af Pharma Nords SelenoPrecise sammen med præparatet Levothyroxin. Det forventes afsluttet i 2021.

https://sund-forskning.dk/artikler/har-du-problemer-med-dit-stofskifte/

En mangel på selen kan være årsag til at stofskiftet ikke fungerer normalt. Selen er vigtig for at stofskiftehormonet T4 kan omdannes til det aktive T3 hormon. Omdannelsen kan kun ske, hvis der er nok selen tilstede. Symptomer på lavt stofskifte er kuldskærhed, træthed, mangel på energi og vægtøgninger mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/spaendende-danske-forsog-med-selen-til-stofskiftet/

I forsøg med selen på personer med stofskiftesygdom, vil man prøve at kortlægge om selen kan være afgørende i behandlingen af stofskiftesygdomme. Skjoldbruskkirtlen regulerer stofskiftet og har betydning for energiomsætningen, der sker ude i cellerne. I Danmark behandles lavt stofskifte med medicinerne Eltroxin og Euthyrox. En mangel på selen kan måske forklare medicinernes begrænsede effekt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naturens-handsraekning-til-dig-med-forhojet-stofskifte/

Stofskiftesygdommen Graves rammer kvinder i højere grad end mænd. Stofskiftet er for højt og symptomerne er rastløshed, træthed, øget tildens til gråd og hjertebanken. Behandlingen er ofte medicin, radioaktiv jod eller operation. Forskerne vejer morgenluft og ser at mineralet selen kan gøre en signifikant forskel her. Selen kan med fordel indgå som et led i den medicinske behandling.

https://sund-forskning.dk/artikler/sov-godt-med-safran/

Danskerne sover ikke nok og ofte for dårligt. Stress, uro og bekymringer er årsagerne. En god nattesøvn er lige så vigtig som god kost og motion. Studier viser, at safran har en positiv effekt på søvnen. I Danmark kan man købe kosttilskud med safran fås i produkterne Saframyl Positive Mood og Saframyl Positive Sleep.

https://sund-forskning.dk/artikler/stressfaser/

En artikel om stress-faserne (1-4). Binyremenneskerne kommer nemmere i stress, da de ofte styrter rundt og overkommer end masse uden af mærke egne symptomer på stress.

https://sund-forskning.dk/artikler/ikke-i-aften-skat/

I overgangsalderen daler kvinders hormonniveauer. Det kan også smitte af på lysten til sex. Et tilskud, hvor urterne rødkløver, baldrian og daimiana indgår kan meget vel vække lysten igen. Daimiana har i århundreder været brugt af maya indianerne mod nedsat sexlyst og depressioner.

https://sund-forskning.dk/artikler/din-cyklus-er-din-styrke/

Nanna Stiegel og Laila Tórsheim har skrevet bogen ”Dit hemmelige våben – guide til din kvindelige cyklus”. I bogen gives gode råd til hvordan man kommer igennem menstruations cyklusen henimod at opnå større balance og harmoni med den kvindelige cyklus.

https://sund-forskning.dk/artikler/godnat-og-sov-godt-med-tryptofan/

Søvn har stor betydning for sundhed, vitalitet og velvære. Afligevel døjer mange med søvnproblemer. Der er lavet forsøg på serotonin, melatonin og tryptofan. Forsøg har nemlig vist gode resultater i forhold til den positive effekt, naturlig tryptofan i græskarkerner har på søvnrytmen.

https://sund-forskning.dk/artikler/kend-din-stress-og-gor-sa-noget-ved-den/

Forud for at stress slår igennem for alvor, har der været forskellige advarselstegn. Det behøver ikke at gå så galt, hvis man lytter til kroppens signaler og tager Arctic Root med som den gode ven. Produktet er lavet af rhodioloa rosea og bør også indeholde SHR-ekstraktet. Artic Root er registreret som et naturlægemiddel af Lægemiddelstyrelsen.

https://sund-forskning.dk/artikler/soevnproblemer/

Søvnen er vigtig for at et fysisk og psykisk godt helbred og velvære. Der er meget som kan påvirke søvnen fx stress af en hver art, adrenalin, nervøsitet, hormonelle problemer, tanker og spekulationer og stimulanser som kaffe mv. Adrenalin, nervøsitet, tanker, støj og spekulationer samt diverse stimulanser som kaffe. Spis en sund kost med gode vitaminer, mineraler og fedtsyrer. Motioner, luft ud før sengetid og brug ørepropper ved støj mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/homoopati-kan-reducere-stress-hjaelpe-til-at-fokusere-og-give-bedre-sovn/

Stress kan være en fysisk, mental eller følelsesmæssig påvirkning af kroppen. Stress styres af stress-hormonerne adrenalin og kortisol. I oktober 2020 kom der et studie på det homøopatiske middel Neurexan og midlets virkning på stress. I fire relaterede forsøg testede man Neurexan på en gruppe personer med middel til mellemsvær stress. Resultatet af de fire test viste, at Neurexan kunne reducere stress.

https://sund-forskning.dk/artikler/jul-traening-kost-og-stress/

I julemåneden spiser de fleste anderledes end resten af året. Overspiser man for mange kalorier gennem en hel uge, tager man nemt et kilo på i rent fedt. Spises der for lidt, kan man også øge sin fedtmasse, da kroppen går i en sulttilstand og begynder at holde på kalorierne. Det går ud over stofskiftet, som vil falde. Stress kan føre til overvægt og overvægt kan føre til stress

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-en-gammel-kinesisk-rod-til-moderne-urteterapi/

Skribenterne på sund-forskning søger højt som lavt efter ny forskning på fx urter og undersøger om de har vokset de rette steder, er blevet behandlet ordentligt på vej til fabrikken og checket for aktive stoffer mv. Urten astragalus membranaceus virker adaptogent på kroppen og regulerer kroppens organer og binyrernes funktion, så kroppen fungerer bedre i belastede situationer som stress og kronisk sygdom.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-elskelig-leverurt-fyldt-med-god-energi/

Schisandra chinensis er en af leverurterne med andre gode egenskaber. Den virker også regulerende på luftvejene og styrkende på binyrerne. På samme tid gør den leveren mere fleksibel i at håndtere hormoner og signalstoffer. Det skaber en god portion styrke i nervesystemet. Sensible, udmattede mennesker og folk med svage nerver tåler ekstraktet fra bærrene.

https://sund-forskning.dk/artikler/giv-din-qi-et-kick/

Qi er en overordnet betegnelse for luft og alle former for energi, som måtte findes. Man kan booste qi i kroppen med de adaptogene urter, som styrker binyrerne og energiniveauet i kroppen. Er der underenergi løftes den, er der overenergi dæmpes den. Astragalus membranaceus er den ypperste, da den både virker på energiniveauet i kroppen og styrker binyrerne.

https://sund-forskning.dk/artikler/viden-om-hypofysens-arbejde/

En teknisk og fagligt funderet gennemgang af de forskellige hormoner, der styrer hypofysens og binyrernes arbejde i kroppen. Energihormonet kortisol dannes i binyrerne og har betydning for kroppens energi- og stressniveau.

https://sund-forskning.dk/artikler/hormonsystemet-og-urter/

En stribe af råd om god kost til hormonsystemet. Livstilen, forgiftninger, stress, hormonforstyrrende stoffer er med til at bringe hormonsystemet ud af balance. Stress er med til at trætte binyrerne og det kan føre til binyretræthed.

https://sund-forskning.dk/artikler/julestress-det-kender-jeg-ikke-til/

En artikel om rosenrod (Arctic Root) som et bud til bedre at kunne håndtere den travle juletid. Rosenrod normaliserer alle kroppens funktioner.

https://sund-forskning.dk/artikler/stotte-til-din-sovn/

Drik 2-3 kopper grøn the om dagen og vælg en kvalitetsthe. Brug Melissa Dream til natten. Er der meget uro og ængstelse i løbet af dagen og lægen har været inde over, kan man også med fordel tage Melissa Dream morgen, middag og aften. Grøn the indeholder L-theanin som regulerer neutransmitterne i hjernen herunder søvnen.

https://sund-forskning.dk/artikler/kamp-om-sovnen/

De tre hormoner serotonin, tryptofan og melatonin spiller en rolle i forhold til den gode søvn. Tryptofan er forstadiet til melatonin og melatonin omdannes til kroppens lykkehormon serotonin i løbet af natten. Tryptonat til natten fra Naturdrogeriet med magnesium, baldrian og kamille mv, hvis søvnen udebliver kan være et forsøg værd.

https://sund-forskning.dk/artikler/traethed-og-stress/

Mange voksne døjer med træthed. En god nats søvn skulle gerne bidrage til at trætheden forsvinder. Modpolen til træthed er stress. Den sunde stress får os til at yde lidt mere og gør os mere vågne. Den usunde stress bliver for meget for kroppen. De adaptogene urter kan hjælpe kroppen ved at regulere kroppen, så man bedre kan klare de stressede perioder i sit liv. De adaptogene urter kan tages året rundt og virker støttende på kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/adaptogener-vores-bedste-venner/

En adaptogen urt understøtter og øger kroppens generelle tilpasningsevne og normaliserer kroppens funktioner.

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-din-partner-virkelig-onsker-sig-til-jul/

En tips til at komme helskindet igennem julen, hvor mænd og kvinder agerer forskelligt, når de er stressede og gerne vil gøre hjerternes fest til en god oplevelse. Det handler om hormoner. Mandens testosteron stiger, hvis den hjælp han tilbyder kvinden værdsættes. Kvinden kan tilføre sig selv oxytocin ved at fokusere på egne behov frem for andres. Husk den gode søvn i julen. Suppler med Tryptonat og sørg for at skabe øgede mængder oxytocin. Hør afslappende musik før sengetid. Det vil sænke stresshormonerne og få søvnhormonet melatonin til at stige.

https://sund-forskning.dk/artikler/det-homoopatiske-hjorne-om-stress/

Coronarestriktionerne i Danmark påvirker og begrænser mange mennesker. Det viser sig som uro, angst og tankemylder og nedsat immunforsvar. Her kan man anvende Engystol til at styrke immunforsvaret og de beroligende midler Nervoheel og Neurexan til nervesystemet. Det er også vigtigt at holde tankerne mod det positive.

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-hjerne-og-krop-mener-om-stress/

En ekspertgennemgang af fænomenet stress. Der er mange faktorer i spil. Under stress rammes immunforsvaret, hormonsystemet, nervesystemet, tarmene og hjernen. Der hjælp at hente.

https://sund-forskning.dk/artikler/glad-med-safran/

Krydderiet safran har i århundreder også været kendt som et humørstabilliserende middel. Saframyl Positive Mood indeholder det serotoninfremmende stof safranal, diverse vitaminer og mineraler, som modvirker træthed. Glyc-Sharp kan tages hvis koncentrationen mistes. Indeholder de adaptogene urter, rosenrod og schisandra chinensis og grønte, som styrker binyrerne.

https://sund-forskning.dk/artikler/flyv-hojt-sikkert-og-sundt/

Overskud er ofte ikke tilstede hos de fleste. Produktet Panax ginseng C. A. Meyer giver masser af energi til kroppen. Både nervesystem, hormonsystemet og immunforsvaret styrkes. Produktet har været igennem mange laboratorie- og kliniske forsøg og er fremstillet af planteroden ginseng.

https://sund-forskning.dk/artikler/viden-om-hypofysens-arbejde/

Der gives en meget detaljeret gennemgang af hypofysens, hvordan de forskellige hormoner dannes, hvad de hedder og hvilke organer de samarbejder med i kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/hvis-du-er-mand-har-diabetes-og-rejsningsbesvaer/

Forskerne har set, at mænd som har type 2 diabetes har tre gange højere risiko for at opleve rejsningsproblemer (erektil dysfunktion). Det skyldes de store blodsukkerudsving, som kan skade nerver og blodkar – også i underlivet. En undersøgelse så man, at piller med barkekstrakten pycnogenol havde en en effekt. Deltagerne i undersøgelsen fik dagligt 120 mg Bio-Pycnogenol tabletter og effekten viste sig efter tre måneders behandling.

https://sund-forskning.dk/artikler/stof-i-din-fode-kan-maske-bremse-aeldningsprocessen/

Vi ældes alle og i forskelligt tempo. Kinesiske forskere har studeret ældningsprocessen og indtaget af selen i kosten. Cellerne indeholder nogle teleomerer og de afgør cellens levetid samt antallet af gange cellen deler sig, før den går til grunde. Jo længere teleomerer, jo yngre er kroppen biologisk set.

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-kroppen-aret-rundt/

Styrk kroppen med gode råd ikke mindst i julen, men hele året. Ekstra magnesium spænder kroppen af. Styrk immunforsvaret i vinterperioden med ekstra D-vitamin. Styrk knogler og led med NDS Ezy Move og kig nærmere på Kan Jang, hvis du løber ind i en forkølelse eller influenza.

https://sund-forskning.dk/artikler/sadan-pavirker-hormonerne-dit-liv-parforhold-og-sexliv-og-sadan-pavirker-dit-parforhold-og-din-sexlyst-dine-hormoner/

Krop og sind påvirker hinanden. Hormonerne spiller ind og kan have en vigtig rolle i forhold til et velfungerende parforhold og et godt sexliv. Kvinders hormoner påvirkes hele tiden af hvad de føler. En lav sexlyst som måske opstår efter mange års samliv behøver ikke at være en realitet, men kan stabiliseres gennem hormoner, der er i balance.

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmens-bakterier-kan-hjaelpe-dig-med-at-holde-en-sund-vaegt/

En reduceret kalorieindtagelse og mere motion er ofte ikke vejen til vægttab. Forskningen viser, at en del af løsningen ligger hos mælkesyrebakterierne i tarmen og deres evne til at omsætte kalorierne. NDS Probiotic W-8 Control omtales som en løsning til vægttab.

https://sund-forskning.dk/artikler/kaffe-sort-og-laekker-eller-sort-samvittighed/

Kaffe har mange gode egenskaber. Kaffe fremmer produktionen af adrenalin, som kan være gavnlig i en periode med stress. For at modvirke al for stor afhængighed kan man lægge en periode ind, hvor man drikker koffeinfri kaffe. Kaffe øger peristaltikken og kan give problemer med for meget mavesyre og refluks.

https://sund-forskning.dk/artikler/q10-beskytter-maske-mod-barnloshed-forarsaget-af-udbredt-kemisk-stof/

Der findes mange hormonforstyrrende stoffer i vores miljø i dag. Bisphenol er en af dem. Stoffet har været brugt siden 1950’erne. Stoffet bruges bla i vores fødevareemballage og overføres til os via hus, fordøjelsen og indåndingsluften. Forskerne ser, at det vitaminbeslægtede stof Q10 muligvis har en beskyttende effekt, da Q10 øger aktiviteten af en bestemt type antioxidanter, som hedder glutathion og superoxid dismutase, der beskytter sædcellerne.

https://sund-forskning.dk/artikler/forkolelsessar-forebyg-det-indefra/

Forkølelsessår (herpes simplex) opstår, når kroppen svækkes og immunforsvaret ikke virker optimalt – ofte pga. stressende omstændigheder. Forskere ser, at aminosyren L-Lysine virker forbyggende herpesvirus for nogle mennesker. Noget tyder på, at der er en sammenhæng mellem udbrud af herpesinfektioner og balancen mellem lysin og aminosyren arginin. Er der for meget arginin tilstede, kan det hæmme aminosyren lysin og chancerne for at forkølelsessår opstår er tilstede.

https://sund-forskning.dk/artikler/massage-try-this-at-home/

Massage får hele kroppen til at slappe af. Blodtrykket falder og det gavner hjerte og kredsløb. Man får også sat gang i kredsløbet, så affaldsstofferne udskilles.

https://sund-forskning.dk/artikler/det-handler-ikke-kun-om-hormoner/

Hormonerne er ikke i spil alene i kroppen. Det er kroppens øvrige organsystemer også. De rette næringsstoffer skal til for at danne hormonerne. Hypothalamus og hypofysen holder styr på binyrerne, skjoldbruskkirtel og æggestokke/testikler. Styringen er som regel god, men de kan også komme i ubalance og skabe problemer i fx stofskiftet, problemer med insulinniveauerne og højt kortisol, hvis man er stresset.

https://sund-forskning.dk/artikler/de-basale-naeringsstoffer/

Kroppen har 12 organsystemer. Dem kan man støtte med god kost, vitaminer, mineraler, fedtsyrer og adaptogene urter. Fordøjelsen kan støttes, så den optager maden bedre. God optagelse af maden giver god energi til kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/grundlaeggende-naeringsterapi-for-cellerne/

For optimal trivsel af vores krop og celler, skal der jævnligt tilføres makronæring i form af fedt, kulhydrat og protein for at danne bl.a. energi. Cellerne har brug for, at der tilføres essentielle fedtsyrer og mikronæring som vitaminer og mineraler for at holde kroppen kørende. Både kost, levevis og søvnen spiller en rolle sammen med mange andre faktorer.

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-til-trist-og-glanslost-har/

Vejret, stress, hormonforandringer, forkert kost, alder mv. påvirker hårets sundhed. Håret kan næres indefra med sund kost. Produktet Hair Volumen fra New Nordic indeholder æbler, hirse, padderokke og biotin som gør underværker for håret, da det fremmer hårvæksten og kunne være et forsøg værd, hvis man har trist og glansløst hår.

https://sund-forskning.dk/artikler/bud-pa-top-10-til-veganeren-men-ogsa-til-kodspiseren/

Dansk Farmaceutisk Industri og Berthelsen har en del kosttilskud til dem som ønsker at leve vegansk. Kødspiseren kan sagtens være med. Spis fx Vegetabilsk omega 3 fra DFI, magnesium 600 til muskelkramper fra Berthelsen og B12 fra DFI til bloddannelsen og proteinsyntesen mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/styrke-fra-studier-pa-den-skandinaviske-rosenrod/

Den skandinaviske urt, rosenrod med indhold af SH-5 ekstraktet er veldokumenteret for sin evne til at kunne afbalancere nervesystemet og binyrerne. Binyrerne regulerer indirekte skjoldbruskkirtlens funktion. Binyrerne står også for produktionen af glucokortikoider, som er hormoner med betydning for stofskiftets evne til at kunne omstille sig til faste, psykisk og fysisk stress mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/kretinisme-eller-kongenit-hypothyreose-medfodt-lavt-stofskifte/

Hjernens udvikling er helt afhængig af normale niveauer af stofskiftehormoner. Nyfødte screenes for medfødt lavt stofskifte. Mangler den nyfødte T4, tilføres det medicinsk og barnet vil udvikle sig normalt, men skal tage medicin resten af livet.

https://sund-forskning.dk/artikler/folgesygdomme-ved-for-lavt-og-for-hojt-stofskifte/

Mange mennesker med for højt og for lavt stofskifte oplever følgesygdomme som aura migræne, frossen skulder og nyre/galdesten. En del oplever at auramigræne bryder ud mange år, før der konstateres et for højt eller lavt stofskifte.

https://sund-forskning.dk/artikler/er-hashimotos-en-japansk-sushiret/

Stofskiftesygdommen Hashimotos blev opdaget i 1912 af japaneren Hakaru Hashimotos. Den kan være svær at opdage, da lægerne ofte ikke vil tage blodprøven, som hedder AntiTPO. Det er den mest almindelige stofskiftesygdom og diagnosen Hashimotos betyder, at man ikke ændrer standardbehandling. Symptomerne er træthed, forstoppelse, skøre negle og vægtstigninger mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/mod-tarmbakterien-akkermansia-muciniphila/

Tarmbakterien Akkermansia muciniphila udgør 0,5 – 5% af tarmfloraen hos voksne. Akkermansia elsker slim og bruger slim som nærings- og enerikilde. Tarmslimhinden trives hvor akkermansia trives og er med til at vedligeholde en god tarmflora i kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/sadan-kan-kemikalier-forvirre-en-saedcelle/

Forskerne har gennem de sidste 20 år set, at mænds sædkvalitet i Danmark er stabil, men lav. Forskerne har også set, at kemikalier kan påvirke sædcellen. I processen der medvirker til at skabe nyt liv, udsender kvindens ægcelle øgede mængder progesteron, for at tiltrække sædcellen. Sædcellen har en sensor, som opfanger signalet. Er der kemikalier tilstede forvirres sensoren og befrugtning mislykkedes.  Kemikalierne i miljøet kan være årsagen til den dårlige fertilitet hos mænd i Vesten.

https://sund-forskning.dk/artikler/vi-bliver-syge-for-at-blive-raske/

Igennem vores liv belastes bindevævet med de affaldsstoffer vi ikke får udskilt. Det kan ende med at blive til kronisk sygdom. Med det homoøpatiske middel Detox Kit kan man hjælpe afgiftningen på vej.

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-hjerne-og-krop-mener-om-stress/

En smule stress er med til at udvikle os som mennesker. Overstiger mængden af stresspåvirkninger kan de blive til belastninger som kroppen har svært ved at håndtere. Styrk kroppen med vitaminer, mineraler og urter. Brug Tryptonat til søvnen og Q10 fra Pharma Nord.

https://sund-forskning.dk/artikler/styrke-til-vinter-og-det-tidlige-forar/

Kostråd til kroppens 10 organsystemer, herunder hjerte og kredsløb, huden mv. Sørg for en god kost, et tilskud og vitaminer og mineraler, urter og fedtsyrer.

https://sund-forskning.dk/artikler/farlige-stoffer-hvad-vil-det-sige/

De hormonforstyrrende stoffer er ikke akut dødelige, men chancerne for at blive udsat for dem er meget høje. Hormonforstyrrende stoffer er en stor gruppe kemiske stoffer, som giver kroppen de forkerte beskeder, på de forkerte steder og som bringer hormonsystemet ud af balance. Hormonforstyrrende stoffer er bisphenoler, dioxin, flammehæmmere, fluorstoffer, PCB mv. Vi optager dem gennem det, som vi spiser, indånder og kommer på huden.

https://sund-forskning.dk/artikler/konserveringsmidler-i-hverdagen-tjek-varedeklarationen-en-ekstra-gang/

Fødevarer uden konserveringsmidler har som regel en kort holdbarhed, da de let kan gå i forrådnelse pga. oxidation eller overvækst af mikroorganismer, bakterier eller svampe. Igennem tiden har vi brugt konserveringsmidler som sukker, salt og eddike til at forlænge holdbarheden af fødevarer. Mange forarbejdede fødevarer som vi køber i dag er tilsat konserveringsmidler (E-numre). E-numrene tilsættes også kosmetik og personlige plejeprodukter for at undgå overvækst af svampe og bakterier.

https://sund-forskning.dk/artikler/lad-signalstofferne-blive-din-stotte/

En omfattende og teknisk velfunderet gennemgang af alle signalstofferne i kroppen og hvorledes de virker og hvor de virker ind. Signalstofferne er med til at forme vores personlighed. Der gives almene råd til kost og livsstil.

https://sund-forskning.dk/artikler/fa-mere-energi-og-fa-succes-med-din-nye-livsstil/

Vejen til succes med sin nye livsstil er det vigtigt at finde ind til faktorerne, som blokerer for en nattesøvn. Høje kortisol niveauer, dårlig søvn, næringsstofmangler, for lidt vand eller motion, et ustabilt blodsukker, infektioner, overvægt mv kan spille ind. Vi har brug for mellem 7-9 timers sammenhængende søvn for at føle os friske dagen efter.

https://sund-forskning.dk/artikler/det-bedste-til-borns-immunforsvar-nervesystem-og-hormonsystem/

Den moderne levevis påvirker også børnene. De bør støttes bedst muligt, så de ikke bliver urolige, sover godt og at deres immunforsvar kan diverse infektioner, når de opstår. Tarmsystemet bør holdes vedlige med gode bakterier og kosten skal indeholde de gode fedtsyrer.

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-immunforsvaret-gerne-vil-have-stotte/

Børns immunforsvar udvikles og modnes efterhånden so de vokser op og udsættes diverse infektioner mv op. Den klassiske Strath kan være en løsning. Børn fra 7-årsalderen kan tage Strath tilsat zink, som optimerer alle kroppens enzymprocesser.

https://sund-forskning.dk/artikler/fermentering-er-det-nye-sorte/

Firmaet Herrens Mark dyrker både rødkløver og mælkebøtter, som man hælder på store tanke med henblik på at fremelske mælkesyrebakterier ved hjælp af gærings-processen fermentering. Rødkløver-ekstraktet kan bruges til at støtte det kvindelige hormonsystem i overgangsalderen, som kan være præget af hedeture og mælkebøtte-ekstraktet kan bruges til at understøtte leverens udrensning.

https://sund-forskning.dk/artikler/fedtstoffer-til-barnehjernen/

7000 børn har deltaget i forsøg med Eye-Q verden over og resultaterne er gode. Eye-Q indeholder en unik fiskeolie, kirunaolie som har en særlig kombination af EPA og DHA-fedtsyren. Den virker godt på børns hjerner.

https://sund-forskning.dk/artikler/kvinde-kender-du-din-krop/

Australian Bodycare er vaskeprodukter til intimpleje af både kvinde og mandekroppen. Produkterne indeholder tea tree oil, der virker antibakterielt og antiseptisk på de intime områder af kroppen. Femigel er udviklet til at smøre de ydre kønsorganer og Femi Daily kan bruges på skedeåbningen, penis og anus. Produkterne kan anvendes dagligt.

https://sund-forskning.dk/artikler/boost-laekkerhedshormonet/

Væksthormonet (HGN) sørger for at regenerere kroppen og kroppens celler, holde knoglerne stærke og huden stram, modvirker kropsvægt mv. Niveauerne falder efter 25-årsalderen. Fra de 40 år, er der kun 40% tilbage. Man kan booste væksthormonet ved at få nok søvn, spise bedre mad, ved periodisk faste og undgå et højt blodsukker.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-sund-hjerne-starter-i-tarmene/

I 2018 holdt David Perlmutter foredrag i DK om forbindelsen imellem tarmsundheden og hjernen. Mange sygdomme har sit udspring i et dårligt fungerende tarmsystem eller hvis der er lave tolerancer af visse fødevarer så som gluten (kan give migræne). Han råder til at styrke tarmsystemet med præbiotika, som er mad for tarmen og får den til at formere sig og blive stærk.

https://sund-forskning.dk/artikler/problemkemi-i-pizzabakken/

I fødevareemballage af pap og papir findes en stor mængde hormonforstyrrende stoffer? De er i pizzabakken, konservesdåserne og i muffins-formene. Brugen af fødevareemballage er meget udbredt og fødevareemballage er dårligt reguleret. Derfor bør man have meget mere fokus på emballagen, da de kan være en stor kilde til menneskers eksponering af hormonforstyrrende stoffer.

https://sund-forskning.dk/artikler/syv-af-de-staerke-til-opbygning-for-alle-aldre/

Aminosyrerne er vigtige for kroppen og de skal tilføres via kosten. De kan hjælpe på mangeltilstande og hjælpe på fx stress, søvnløshed eller hvis man er småtspisende. Aminosyrerne som omtales hedder: L-arginin, L-carnitin, L-cystein, L-glutamin, L-Lysin. L-taurin og L-tryptofan.

https://sund-forskning.dk/artikler/fermenteret-rodkloverekstrakt-er-effektivt-til-at-nedsaette-aldersbetinget-knogleskorhed/

Herrens Marks rødkløverekstrakt har indgået i et forsøg på kvinder med osteopeni (forstadiet til knogleskørhed. Forsøget kørte i et år og da man gjorde resultatet op fra forsøget, så man et reduceret tab af knoglemasse hos kvinderne og i blodprøver kunne man se, at knoglerne blev bedre til at holde på knoglemassen.

https://sund-forskning.dk/artikler/det-er-farligere-at-falde-end-at-faerdes-i-trafikken/

Med alderen ældes fordøjelsen og mavesyren mindskes. Produktionen af fordøjelsesenzymer og mælkesyrebakterier går ned. Tarmfloraen ændrer sig også og det giver en nedsat evne til at fordøje og optage maden korrekt. Der gives kostråd til især de ældre om fordøjelsen.

https://sund-forskning.dk/artikler/julestress-det-kender-jeg-ikke-til/

Roden til at mestre julestress går via den adaptogene urt rosenrod. Den tilpasser sig kroppens funktioner, så man bedre kan håndtere fx julestress og virkningen indtræffer efter ca. 8 – 10 dage.

https://sund-forskning.dk/artikler/lecithin-til-huden-og-til-resten-af-kroppen/

Eksem er kroppens første tegn på at kroppen mangler fedtsyrer. GLA er en omega 6 fedtsyre som skal kombineres med en omega 3 fedtsyre. Biosym har skabt et produkt, der hedder EPA-GLA til bla den tørre hud og inflammationer i kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/probiotika-til-brug-ved-gennemgribende-stress/

Kroppen består af mange celler, hvor af de fleste sidder i tarmen. Forskning har vist at en dårlig fordøjelse påvirker hjernen, så man kan udvikle autisme, andre adfærdsforstyrrelser og ikke mindst stress.

https://sund-forskning.dk/artikler/hemmeligheden-bag-en-god-nats-sovn/

En artikel om søvnproblemer og hvordan man kan afhjælpe dem med mineralet magnesium i sprayform. Mangler man magnesium kan man bla få hjerteanfald og kredsløbssygdomme. Magnesium virker afslappende på nervesystem og muskler.

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-storken-flyver-i-ring/

Nanna Stiegel (ernæringsterapeut) og Caroline Fibæk (biopat/naturopath) mfl. giver bud på hvorfor graviditeten udebliver. Det kan fx skyldes mangel på næringsstoffer, hormonelle ubalancer, overvægt/undervægt, dårlig fordøjelse og stress mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/kom-lettere-igennem-overgangsalderen/

Der er endnu ikke fundet en medicinsk behandling som hjælper kvinder igennem overgangsalderen uden symptomer. Forskerne har opdaget, at daglig anvendelse af pycnogenol, som er ekstrakt af pinus pinanster (fransk strandfyr) kan lindre en række symptomer, som opstår hos kvinder i overgangsalderen og det er hedeture, svedeture om natten, humørsvingninger og tørhed i skeden.

https://sund-forskning.dk/artikler/vagn-op-vi-er-truet-af-en-darlig-naeringsstatus/

Livssituationen har ændret sig radikalt for mennesker gennem de sidste årtier. Levealderen er steget og mængden af skavanker og sygdomme ser også ud til at været steget. Tendensen viser sig allerede i teenageårene med fremadskridende kroniske problemstillinger. Det bunder i vores livsstil, dårlig blodsukkerkontrol, overvægt, akutte infektioner mv. Mange af skavankerne og sygdommene kan forebygges og behandles gennem en sundere livsstil. Chris MacDonald har vist dette i sit U-turnprojekt og internationale forskere har peget på det i årevis.

https://sund-forskning.dk/artikler/power-help-til-pms-problemer/

Som støtteterapi ved PMS-symptomer kan man lave en god kål power smoothie, hvor man tilsætter græskarkerne proteinpulver eller spiser kirsebær og lidt mørk chokolade. Kål er godt for fordøjelsen Kaffe, sukker og raffineret mel kan kvittes med fordel.

https://sund-forskning.dk/artikler/gele-royal-fode-for-dronninger/

Gelé Royal fra Bidro kan til at genoprette hormonsystemet hos kvinder. Bidro PMS indeholder vitex agnus castus og er til kvinder, der rammes af PMS. Bidro Kvinder er til kvinder, der er i overgangsalderen. Produktet indeholder rødkløver og salvie, som modvirker hedeturene, der ofte optræder i forbindelse med overgangsalderen.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-blid-overgang/

Der findes urter som kan gøre overgangsalderen blid, når hormonerne begynder at dale i kroppen. En af dem hedder Vitex Agnus Castus (kyskhedstræ) og en anden Cimicifuga racemosa, der har god effekt på humørsvingninger og hedeture. En tredje urt hedder rødkløver fra fx Herrens Mark på Fyn. Det er vigtigt at tage de omtalte urter i tre måneder for at finde ud af om de har en virkning på netop dine problemstillinger eller ej.

https://sund-forskning.dk/artikler/allergier-stormer-frem-verden-over-forskerne-prover-at-forsta-hvorfor/

Der er udgivet en masse videnskabelige artikler om hvorfor allergier, astma, høfeber og eksem stiger med så voldsom hastighed som det gør. Årsagerne er komplekse og kan være svære at forstå. Dog tyder noget på, at den stigende forurening kan være årsagen og brugen af medicin og antibiotika i barnets første leveår. Den moderne livsstil med højt indtag af kød, mælkeprodukter og æg kan også være årsagen. Den mere vegetariske livsstil med mere frugt og grønt menes at beskytte.

https://sund-forskning.dk/artikler/fol-dig-naturlig-hoj-med-damiana/

Planten damiana har en bred vifte af egenskaber. Den virker bla på hormon- og nervesystemet og den udemærker sig i forhold til blære- og urinvejsproblemer samt styrker sexlysten og sexuel udholdenhed hos mænd og kvinder.

https://sund-forskning.dk/artikler/start-dagen-med-sund-og-naerende-morgenmad-som-dine-hormoner-vil-elske-dig-for/

En god start på dagen skabes med en god morgenmad. Caroline Fibæk bringer en opskrift på hampegrød og peanutpandekager, som er et eksempel på en sund morgenmad, der er fyldt med næring og et højt proteinindhold, så de mætter længe. Opskrifterne er fra hendes bog Hormonel Harmoni.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-anden-vinkel-pa-dine-hormoner/

Hormonerne er kemiske budbringere/molekyler mellem kroppens celler. Hormonerne dannes i de endokrine kirtler, hvor skjoldbruskkirtlen, binyrerne, æggestokkene, hypofysen og bugspytkirtlen er de vigtigste. Kirtlerne kontrollerer kroppens funktioner ved at frigive hormoner, som rejser via blodbanerne i et kommunikativt netværk. Hjernen fungerer som den øverste instans og den bestemmer, hvornår hormonerne skal frigives og hvornår.

https://sund-forskning.dk/artikler/fa-hormonel-harmoni/

En artikel med tips til at få hormonel harmoni og balance i kroppen. De mest forekommende hormonelle ubalancer er: stress, søvnmangel, næringsmangler og overvægt mv. Man kan tage diverse kosttilskud for at komme i balance og det sker altid på eget ansvar. Søg evt. hjælp hos en komplementærbehandler og orienter din læge om at du tager kosttilskud, hvis du får receptpligtig medicin.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-kartoffel-mod-menstruationssmerter/

Den vilde yams fra Mexico er en kartoffel, som har hjulpet rigtig mange kvinder, som har gener under menstruatione eller som er i overgangsalderen. De aktive stoffer i den vilde yams virker krampeløsende på prostataglandin-syntensen. Den kan bruges som støtteterapi sammen med sund kost med masser af grønt, grove korn og omega 3 fedtsyrer fra enten fisk eller algeprodukter.

https://sund-forskning.dk/artikler/de-mest-almindelige-hormonelle-ubalancer/

En artikel som beskriver de hormonelle ubalancer. Et højt kortisolniveau dræner en over tid og man havner i træthed og måske udbrændthed. Lave progesteron-niveauer er den hyppigste årsag til PMS, uregelmæssig menstruation og søvnbesvær. Lave progesteronniveauer skyldes ofte stress. Høje østrogenniveauer giver vægtøgning, ømme bryster, kraftige og smertefulde menstruationer og øget risiko for brystkræft.

https://sund-forskning.dk/artikler/fa-styr-pa-hormonbalancen-med-bioidentiske-hormoner/

Mange kvinder oplever hormonelle ubalancer i og efter overgangsalderen. Traditionelle hormonbehandlinger har ofte en del bivirkninger. Løsningen kunne være de bioidentiske hormoner, som kan træde i stedet og kompensere for kroppens mangler på en naturlig måde. Der findes tre typer østrogener: østradiol, østron og østriol. Se oversigten i artiklen med deres virkning i kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/soja-og-misforstaelsen-om-brystkraeft/

Der findes en kostmyte om, at sojaprodukter fremmer risikoen for at få brystkræft. Noget tyder på, at det modsatte er realiteten – sojaprodukter beskytter mod brystkræft. Stoffer i sojaprodukter har en evne til at slukke for de gener, der aktiverer chancerne for at få brystkræft. Det sker via en proces kaldet methylering.

Vitaminer, mineraler og urter set i forhold til hormonsystemet

https://sund-forskning.dk/artikler/salvie-hedeturenes-vaerste-fjende/

Planten salvie har været brugt i årtier af kvinder til at modvirke svedeture i overgangsalderen. Brugen af salvie giver ikke nogen forstyrrelser i hormonbalancen eller bivirkninger. Samen med salvien kan man også styrke sig via kosten og spise mindre animalsk protein og mere fisk, minimere sit stressniveau og indtag af alkohol. Endelig kan man søge hjælp hos ernæringsterapeuterne, heilpraktikkerne eller en biopat naturopath i biologisk medicin.

https://sund-forskning.dk/artikler/soy-and-cancer/

En lidt ældre artikel på engelsk om soja og cancer. Sojas fordele og ulemper i forhold til fx cancer omtales i skemaform og kortfattet.

  

https://sund-forskning.dk/artikler/kvinde-kend-dit-d-vitaminniveau/

Ny forskning viser tyder på, at D-vitamin har en effekt på fertiliteten. Det er derfor altid vigtigt at få checket sin D-vitaminstatus. Mange kvinder oplever vanskeligheder med at undfange et barn. Et større studie viser at det ser ud til at mangel på D-vitamin, ser ud til at være helt almindeligt forekommende hos kvinder med nedsat frugtbarhed.

https://sund-forskning.dk/artikler/jernmangel-kan-give-tyndt-og-glanslost-har-bekraefter-ny-viden/

Nogle kvinder kan komme til at lide at så voldsom jernmangel, at det udvikler sig til blodmangel. Det har konsekvenser både for kroppen, udseendet og håret. En jernmangel kan være en årsag til mindre og tyndere hår i flere måneder eller år. Kroppen prioriterer at holde gang i dine vitale funktioner og trækker på jerndepoterne i lever, milt og knoglemarv. Symptomerne på jernunderskud er træthed, bleghed, hjertebanken og åndenød.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-samlet-losning-til-den-sunde-familie/

Den sunde familie får ofte ikke nok vitaminer og mineraler. I produktet Bespoken er frugt og grøntsager optimeret i en proces, så de indeholder langt flere vitaminer og mineraler og i en form som kroppen kan genkende og optage. Bespoken fås til mænd, kvinder, børn og teenagers mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/kosten-afgoer-om-du-faar-nok-b-vitaminer/

Et stort forbrug af raffinerede fødevarer bevirker, at mange mennesker for få B-vitaminer i deres kost. B-vitaminerne findes i fuldkorn, kød, mælkeprodukter, frugt og grønt. Tag fx Multi B fra Biosym, som indeholder alle otte B-vitaminer. En tablet om dagen er nok til at sikre, at man får alle B-vitaminerne.

https://sund-forskning.dk/artikler/de-gode-gamle-e-vitaminer/

E-vitaminet findes i otte forskellige forbindelser, fire tocopheroler, og fire tocotrienoler. Sidstnævnte findes ikke i naturlig form. E-vitaminet fungerer som en meget vigtig antioxidant og medspiller i et hvert kredsløb fx de mindste blodkar ind til huden, hjernen, underlivet og ud i de helt store arterier og vener dvs som en del af lunge- hjertekredsløbet.

https://sund-forskning.dk/artikler/vitaminet-som-vi-far-for-lidt-af-og-som-slet-ikke-er-et-vitamin/

Mennesker der bor i Nord Europa og Skandinavien har lysere hud end mennesker der lever i fx Afrika. Huden er lysere for bedre at kunne omdanne det sparsomme sollys, når det er her til D-vitamin. D-vitamin er et livsvigtigt, hormonlignende vitamin, som styrer knoglestofskiftet. D-vitamin formodes også at have gavnlig effekt på paradentose, muskulatur, balance og faldtendens, forskellige former for kræft, hjerte-kar-sygdomme og forhøjet blodtryk, immunforsvaret mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/hamp-uden-at-vaere-hoj/

Man kan indtage hampeplanten som medicinsk cannabis og som kosttilskud. Flere og flere oplever bedre søvn, mindre tankemylder og mindre stress, når de indtager hamp som kosttilskud.

https://sund-forskning.dk/artikler/forskning-i-selen-q10-og-zink-giver-haab-til-barnloese/

Mænds sædkvalitet i Danmark er dårlig. Man kender ikke helt årsagen. De hormonforstyrrende stoffer mistænkes. Tilskud af selen, Q10 og zink har betydning for dannelsen af normale sædceller.

https://sund-forskning.dk/artikler/e-vitamin-2/

E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin lige som K, D og A-vitaminet. E-vitamin dækker over otte forskellige stoffer, som kaldes for tocoferoler og tocotrienoler. Alfa-tocoferol betragtes som det vigtigste stof hos mennesket, da det er den mest udbredte og aktive form. De største koncentrationer af vitaminet findes i binyrer, testikler, livmoder og fedtvæv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/d-vitamin-2/

De vigtigste former for D-vitamin er D2 vitamin, ergocalciferol, der forekommer naturligt i planteriget og D3 vitamin, cholecalciferol, der forekommer naturligt i dyreriget. Mennesker danner D-vitamin ud fra sollys (UVB stråler) og et kolesterol i huden. I sommerhalvåret og når solen står højt, danner vi D-vitamin og overskuddet lagres i leveren. D-vitaminet har betydning for kroppens udnyttelse af calcium og fosfor, energiniveauet, hormonsystemet immunforsvaret og knoglerne mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/b-vitaminer/

B-vitaminerne har betydning for kroppens energistofskifte, nerve- og hormonsystemet, træthed, hud og hår mv. B-vitaminerne skal tages sammen og i et kompleks. Optagelsen af B-vitaminerne i kroppen er afhængig af mavesyrens og fordøjelsens beskaffenhed. En mangel på B-vitaminer kan give søvnløshed, stofskifteforstyrrelser, væskeansamlinger og forstoppelse mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/a-vitamin/

A-vitaminet har indflydelse på fertiliteten, hudens karakter og fugtighed, fosterets udvikling, øjnene, immunforsvaret og arveanlæggene mv. Dårlig optagelse af A-vitaminet kan skade fosterets udvikling. Brugen af syre syreneutraliserende midler, alderdom og ensidige kostvaner kan også hæmme optagelsen af A-vitaminet i kroppen, som er afhængig af at der er fedt tilstede for at blive optaget.

https://sund-forskning.dk/artikler/vitaminer-og-mineraler-generelt/

Vitaminer, mineraler, fedtsyrer og andre næringsstoffer har stor indflydelse på de mange processer i kroppen herunder stofskifte og blodsukker. Kostfibrene påvirker tarmene og er fx. med til at sikre en mæthedsfølelse og vægtregulering. Via huden dannes det livsvigtige D-vitamin, som især er vigtig i vinterhalvåret, når solen ikke står så højt på himlen.

https://sund-forskning.dk/artikler/d-vitamin-forebygger-spontan-abort-og-svangerskabsforgiftning/

Når solen skinner på vores hud, danner kroppen D-vitamin. D-vitamin findes også i en række fødevarer som æg, fede fisk og levertran. En D-vitaminmangel kan øge chancerne for spontan abort. Det har man set i en undersøgelse lavet på Syd Dansk Universitet. D-vitaminet spiller muligvis også en rolle i forbindelse med svangerskabsforgiftning.

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-kosttilskud-give-forbedret-livskvalitet/

Når man bliver ældre kan helbrede svigte og man mister sin styrke på mange parametre (hjerte, energiniveau, immunforsvar og vitalitet). En gruppe forskere undersøgte coenzym Q10 og selen, som blev givet sammen. Q10 er det energigivende stof i kroppen og selen har betydning for stofskiftet, immunforsvaret og mentalfunktionerne. Kombinationen af selen og Q10 givet i samme behandling viste 54% færre dødsfald pga hjerte-kar-sygdom.

https://sund-forskning.dk/artikler/fejlernaering-forekommer-hyppigt-i-danmark/

Fejlernæring opstår, når der er ubalance i de næringsstoffer, som der indtages. Det kan påvirke stofskiftet i en vis grad. Fejlernæring kan skyldes mangel på både vitaminer og mineraler. Tarmen reagerer på den føde den får samt den hormonelle tilstand den befinder sig i og det smitter af på stofskiftet. Tips til at styre uden om fejlernæring gives i slutningen af artiklen.

https://sund-forskning.dk/artikler/er-det-bare-jernmangel/

Teenagerne gennemgår en stor udvikling, hormonerne sættes i gang og pigerne får menstruation. Nogle får jernmangel. Det viser sig i træthed, hyppige infektioner, svækket evne til at koncentrere sig og lære nyt mv. I en blodprøve hos læge kan man finde ud af om det er jernmangel. Det letoptagelige aminocelerede produkt AminoJern fra Pharmo Vital kan stoppe jernmanglen.

https://sund-forskning.dk/artikler/safran-kan-vaere-en-hjaelp-hvis-din-teenager-er-trist-og-nedtrykt/

Mange teenagere kæmper med mentale udfordringer. Et kosttilskud med safran kan være et bud på en løsning. Er der mistanke om depression skal man søge professionel hjælp. Indholdsstofferne i safran bidrager til en følelsesmæssig balance og en positiv sindsstemning. Safran findes i kosttilskuddet Saframyl Positive Mood med 600 mikrogram safranal og 900 mikrogram crocin, hvilket er et passende niveau. Det anbefales, at man tager produktet i mindst en til to måneder for at få et godt resultat.

https://sund-forskning.dk/artikler/fire-staerke-urter-styrker-kroppen/

En artikel om russisk rod, ginseng, rosenrod og schisandra, der er i tabletten OmniVital. Urterne her virker adaptogent på kroppen og på hjertet og kredsløbet.

https://sund-forskning.dk/artikler/sunde-sma-rode-kerner/

Granatæble bruges traditionelt til kødretter, i yoghurter, salater mv på grund af den syrlige og bitre smag. Granatæble fremmer udskillelsen af galde og virker fremmende på hele fordøjelsen. Granatæbler indeholder også en del bitterstoffer, som er gode hvis man har svært ved at nedbryde fedt.

https://sund-forskning.dk/artikler/hormonsystemet-og-urter/

Hormonerne er signalstoffer, som sætter kroppens forskellige organer og væv i stand til at kommunikere med hinanden. Niveauet af de forskellige hormoner varierer med døgnrytmen, årstiden og ens køn og alder. Søvn, kost, motion og arbejdsvaner herunder stress har også indflydelse på hormonniveauerne i kroppen. Artiklen er lang og giver indgående råd til kost og livsstil i forhold til hormonsystemet.

https://sund-forskning.dk/artikler/danske-eksperter-har-skabt-nye-produkter/

En artikel med oplysninger om helsepakkerne og hvordan man kan bruge dem på sig selv eller i sit arbejde som behandler.

https://sund-forskning.dk/artikler/nerver-hormoner-og-kredslob-stotte-fra-det-fantastiske-b6-vitamin/

B6-vitaminet virker hovedsageligt på nervesystemet og støtter også hormonbalancen og immunforsvaret. Uden B6 vitaminet kan hjernen ikke danne neurotransmittere og signalstoffer i centralnervesystemet. Et velfungerende immunforsvar kræver tilførsel af B6-vitaminet og blandt mange andre faktorer regulerer B6-vitaminet kalium/natriumbalancen og er et naturligt vanddrivende middel.

https://sund-forskning.dk/artikler/hvilken-rodklover-skal-du-vaelge-rodklover-er-nemlig-ikke-bare-rodklover/

Rødkløveren er et populært produkt til kvinder i overgangsalderen. Kvaliteten af rødkløverprodukter bedømmes ud fra indholdsstofferne i produktet og hvor god optageligheden er i kroppen. Rødkløveren fermenteres i seks måneder hos Herrens Mark og processen bevirker at produktet nemt kan optages i kroppen. Rødkløverekstraktet fra Herrens Marker modvirker også osteopeni (forstadierne til knogleskørhed).

https://sund-forskning.dk/artikler/vaelg-din-rodklover-med-omhu/

Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark med indhold af pebermynte, citronmelisse, salvie og mælkebøtte virker regulerende på hormonsystemet og nervesystemet hos kvinder i overgangsalderen, hvor svedeture og mangelfuld søvn præger mange.

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-rodklover-afhjaelpe-blaereproblemer-efter-overgangsalderen/

I 2019 ville man undersøge om rødkløverekstrakt havde en effekt på blæreproblemstillinger hos kvinder efter overgangsalderen. Mange kvinder oplever problemer med at holde på vandet i tiden efter overgangsalderen. Man søgte efter et antal kvinder, som ville deltage i forsøget.

https://sund-forskning.dk/artikler/fem-staerke-droger-til-overgangsramte-kvinder/

Kvinde 45+ fra Nani indeholder ekstrakter fra fem stærke droger til kvinder, der befinder sig i overgangsalderen og det er indiske centella asiatica, der styrker det mentale, salvie som modvirker svedeturene, rødkløver som styrker hormonsystemet, rosenrod som styrker binyrerne, virker immunregulerende og giver mentalt overskud og Zea Mays som styrker slimhinderne.

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-til-glade-hormoner/

Angelica sinensis fra Naturdrogeriet med humle og salvie er en god støtte til svedeturene i overgangsalderen. Har også en gunstig virkning på hormonsystemet og hjertet.

https://sund-forskning.dk/artikler/et-antivoldeligt-mineral

I juni 2021 har forskere offentliggjort en undersøgelse i tidsskriftet Nutrients, der peger i retning af lavt indtag af magnesium indikerer aggressiv opførsel. Magnesium indgår i mange af kroppens biokemiske processer i nervesystemet og muskelfunktionen. Gode kilder til magnesium er nødder, kerner, hvedekim og fuldkorn.

https://sund-forskning.dk/artikler/hurra-hormonerne/

En artikel om Q10 og andre kosttilskud man kan bruge i fx overgangsalderen, når energiniveauerne er lave. Q10 virker og ind på hjertefunktionen. Q10 Bioquinone anbefales mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/nu-kan-du-fa-hampete/

En artikel om hampete fra cannabisplanten. I sin rå form er virker planten ikke euforiserende. Alle kan få gavn af at drikke hampete som virker beroligende, giver bedre søvn og mindre tankemylder.

https://sund-forskning.dk/artikler/du-kan-arbejde-som-urteterapeut-med-helsepakkerne/

Helsepakkerne kan bruges i forhold til dig og din egen helse eller hvis du arbejder som professionel behandler. De indeholder forskellige styrkende urter til forskellige problemstillinger i kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/d-vitamin-til-alle-danskere/

D-vitamin styrker og styrer et utal af fysiske funktioner i kroppen. Er der et problem i kroppen, bør man undersøge, om kroppen mangler D-vitamin. Er der for lidt D-vitamin i kroppen, kan det være svært at optage og binde kalken (calcium) i knoglerne. Det er en god idé at holde øje med sin D-vitamin-status i blodet. D-vitamin dannes i huden via sollyset om sommeren. Opholder man sig for meget indendørs, danner man ikke nok D-vitamin. Er man i risiko for knogleskørhed, kan man tage Osteroreminforte med indhold af calcium, magnesium, K2 og D3.

https://sund-forskning.dk/artikler/okologisk-viden-og-sa-er-det-meget-dansk/

Firmaet Herrens Mark på vestfyn fermenterer både rødkløver og mælkebøtter. Produkterne er økologiske og støtter både problemstillinger i urinvejene og hormonsystemet.  Læs mere på firmaets hjemmeside og de fermenterede urteprodukter på:  www.herrens-mark.dk

https://sund-forskning.dk/artikler/fire-staerke-sundhedsskud-fra-alfred-vogel-og-hans-efterfolgere/

En omtale af fire produkter fra Alfred Vogel og hans efterfølgere og firmaet Bioforce. 1) Prostatasan er fremstillet af ekstrakt fra savpalmen. Det er til mænd, som oplever problemer med vandladningen. 2) Menosan er udviklet til kvinder i overgangsalderen. Det er fremstillet af Salvien, som fra naturens virker på hedeture i overgangsalderen.3) Aesculaforce Forte støtter venekredsløbet i benene. Det sætter gang i de små bitte blodkar i de yderste lag under huden, som hjælper de store venepumpeklapper med at fjerne ubehag og smerter. Den sydamerikanske te 4) Yerba Mate med indhold af koffein, mineraler og polyphenoler giver energi til en tur i skoven. Yerba Mate støtter også fordøjelsen.

https://sund-forskning.dk/artikler/sommerkur-for-smerter-og-sarbare-tarme/

En artikel med gode råd til livsstilen henover sommeren, så tarmen undgår smerter og luftdannelser. Her kan man optimere sin livsstil og få de rette mængder ernæring ved at drikke smoothies lavet på grønsager og frugt tilsat lecithingranulat fra Biosym og andre gode ting. Både immunforsvar, nervesystem og hormonsystem optimeres. OmniVital giver energi og vitalitet og indeholder de adaptogene urter, som styrker binyrernes evne til at håndteres uro, stress og et hektisk liv.

https://sund-forskning.dk/artikler/phytonaeringsstoffer-planteostrogener/

Flere stoftyper indgår i definitionen af planteøstrogener, som har indflydelse på østrogenhormonets virkning i kroppen – coumastaner, lignaner, stilbene stoffer og isoflavoner. Østrogenet dækker over en gruppe af fire kvindelige kønshormoner, der alle spiller forskellige roller i forhold til kroppens fysiologi. Navnene på de fire hormoner er: østron (E1), østradiol (E2), østriol (E3), and østetrol (E4).

https://sund-forskning.dk/artikler/tranebaer-reducerer-antallet-af-urinvejsinfektioner/

Forskerne har evalueret 50 videnskabelige studier og kan konkludere, at tranebær hjælper på at kunne reducere antallet af urinvejsinfektioner hos kvinder. Tranebær fås som kosttilskud og kan indtages ufortyndet og som saft dagligt.

  

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-selen-hjaelpe-pa-kvinders-fodselsdepression/

Depression forekommer hyppigt hos kvinder efter at de har født. Symptomerne er de sammen som ved andre former for depression. Det opleves dog mere krævende, når der også er et lille væsen at tage vare på.  Et hold iranske forskere har i en undersøgelse set, at et tilskud af selen kan hjælpe, hvis man er ramt af depression.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *